Ligustrum sp. - Malin negru sau Lemn cainesc

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

cornelia

Fondator
Membru staff
Autor: Vali Scordaliu

Ligustrum sp. - Malin negru sau Lemn cainesc
Familia - Oleaceae

Descriere - este un arbust cu frunze cazatoare sau perene, in functie de varietate si de clima. Se poate intampla ca acelasi exemplar care a pierdut frunzele intr-un an cu o iarna aspra, sa le pastreze in altul cu o iarna mai blanda. Genul cuprinde mai multe specii, fiecare cu varietatile sale, astfel ca o descriere amanuntita este greu de facut. Frunzele difera atat ca forma, putand fi lanceolate, ovale, rotunde, cat si ca nuanta de verde. Florile mici si albe apar de primavara pana la inceputul verii in ciorchini pe care mai apoi, se vor dezvolta fructele, de un negru-albastrui cand sunt coapte. In bonsai sunt mai apreciate varietatile cu frunza mica: L. sinense, L. japonicum, L. ovalifolium, dar se intalnesc si exemplare de L. vulgare.

Intretinere - ca bonsai, lemnul cainesc se simte bine sub soare direct sau intr-un loc partial insorit, cu o buna circulatie a aerului. Fiind o planta de exterior suporta bine temperaturi cuprinse intre -10°C si +30°C. Iarna este bine sa-l protejam daca temperatura scade pentru mai mult timp sub -12°C. Udarea trebuie facuta in asa fel incat solul sa-si pastreze umiditatea dar sa nu fie imbibat de apa. Fertilizarea se face la fiecare 2 saptamani, pe tot parcursul sezonului de crestere, cu un ingrasamant pentru bonsai sau unul pentru plante, dar dozat la jumatate. Alegerea substratului nu ridica mari probleme in cazul acestei specii. Orice amestec care sa asigure un drenaj bun, este acceptat.

Formarea - in acest scop se poate apela, alternativ sau concomitent, atat la taieri cat si la legarea cu sarma. Planta raspunde bine la ambele tehnici. Taierea de formare are loc primavara, la iesirea din perioada de stagnare, ocazie cu care se pot face si legari. Pe tot parcursul sezonului de crestere se pot face tunderi de corectare sau se pot ciupi noii lastari pentru a stimula ramificarea si micsorarea distantei internodale. Lemnul cainesc raspunde bine si la defoliere. Daca a fost o iarna blanda iar bonsaiul nu a lepadat frunzele, este indicat ca aceasta operatie sa se faca la inceputul primaverii pentru a stimula noua crestere, urmand a fi repetata in vara daca dorim micsorarea frunzelor. Taierea frunzelor trebuie facuta cu grija pentru a nu distruge mugurii din axila, avand in vedere ca petiolul este foarte mic sau inexistent. Se recomanda ca replantarea sa se faca anual, ocazie cu care radacinile vor fi tunse cu cel putin 1/3 din lungimea lor. Capacitatea de ramificare si dezvoltare a radacinilor la aceasta specie, este recunoscuta. Daca nu am face aceasta operatie in fiecare an, s-ar sufoca din lipsa de spatiu.

Inmultirea - desi se poate si din seminte, nu este metoda cea mai recomandata, formele de inmultire vegetativa fiind extrem de simplu de abordat si cu o mare rata de succes. Butasii lemnificati se pot planta toamna iar marcotajul aerian se poate aplica in lunile mai-iunie.

Boli si daunatori - specia e rezistenta la boli provocate de virusi sau ciuperci. Totusi, o udare neadecvata sau faptul ca radacinile n-au fost tunse atunci cand trebuia, pot duce la putrezirea acestora. O boala specifica este cancerul tesutului lemnos. Acesta poate aparea ca urmare a unor taieri incorecte, sau datorita netratarii zonelor de lemn mort.
Dintre daunatori, mentionam afidele, paianjenul rosu, o serie de omizi si uneori, musculita alba. Pulverizarea cu insecticid o data pe luna, ne scuteste de alte necazuri.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus