Hydrangea spp. - Hortensia

simonag

Member
Denumire stiintifica:
Hydrangea macrophylla
Hydrangea paniculata
Hydrangea arborescens

Denumire populara:
Hortensie

Imagine:




Tipul de planta:
Arbust

Gabarit:
60-240 cm x 60-240 cm

Lumina ºi temperatura:
Cresc in umbra usoara sau soare. Infloresc si cresc cel mai bine atunci cand au soare dimineata si umbra dupa amiaza. In regiunile mai racoroase hortensiile cresc si in zonele unde primesc soare mai mult de jumatate de zi. Nu cresc bine in umbra puternica.

Flori, frunze, fructe:
H. macrophylla are flori roz (daca sunt plantate intr-un sol alcalin) sau albastre (in sol acidic), celelalte doua specii au flori albe. Florile sunt mari, spectaculoase si apar la sfarsitul verii. Unele varietati pot avea inflorescente uriase care pot atinge un diametru de 30 cm sau mai mult.

Solul:
Solul trebuie sa fie bogat si bine drenat. Nu le plantati in locurile cu soare puternic si nici in locurile unde stagneaza apa pentru a preveni putrezirea radacinilor. Adaugati compost sau mranita atat la plantare cat si in fiecare primavara. Pentru ca intr-un sol bogat si buruienile cresc rapid dupa ce adaugati compostul in jurul hortensiei pune-ti 4-5 foi de ziar dupa care acoperiti totul cu un strat de mulch si in felul acesta buruienile nu vor mai creste.

Udarea:
Mentineti solul umed si nu-l lasati sa se usuce in special in primii doi ani de viata sau in timpul perioadelor de seceta. Este de preferat sa le udati mai rar cu mai multa apa decat mai des dar cu mai putina apa. Pe de alta parte, o udare prea frecventa determina ofilirea plantei si putrezirea radacinilor.

Aerul:
Nu le place aerul uscat.

Ingrãºãminte:
Fertilizati-le regulat. Este de preferat sa folositi un fertilizator granulat cu o formula echilibrata aplicat o singura data in iunie. Nu fertilizati niciodata o planta bolnava sau ofilita pentru ca daca planta este bolnava sau are o problema la radacina fertilizarea va stresa planta si mai mult. Nu le mai fertilizati dupa luna august pentru a le permite sa se pregateasca pentru iarnare. Daca vreti sa aiba mai multe flori folositi un fertilizator bogat in fosfor precum 10-40-10.

Inmulþire:
Hortensiile de cultura si multe dintre speciile de hortensii sunt sterile si nu formeaza seminte.
Cel mai usor se inmultesc prin marcotaj subteran.
Se mai pot inmulti prin butasi lungi de 12-15 cm si taiati de pe o ramura fara flori. Indepartati frunzele de pe ultimile doua noduri si taiati aproximativ jumatate din frunza de pe frunzele ramase, daca sunt mari. Introduceti baza butasului in hormon de inradacinare dupa care puneti butasul intr-un mediu steril. Este de preferat sa se foloseasca vermiculit daca aveti, pentru ca acesta nu devine compact si permite o aerare buna. Mentineti mediul umed si aveti grija sa aiba un drenaj bun. Acoperiti butasul si vasul cu plastic transparent si nu lasati plasticul sa atinga butasul (puneti niste piloni pe marginea vasului). Tineti butasul intr-un loc luminos dar nu direct in soare. Udati doar cand mediul devine usor uscat la suprafata pentru ca udarea excesiva determina putrezirea butasului. Va forma radacini in 2-3 saptamani in functie de temperatura. Uneori formeaza radacini chiar intr-o saptamana.
Cea mai buna perioada de transplantare este toamna tarziu, dupa ce frunzele au cazut si planta a intrat in repaus, incepand cu noiembrie pana ce pamantul ingheata. Cele mai nepotrivite perioade de transplantare sunt primavara devreme cand lastarii incep sa apara sau in perioadele caniculare ale verii. Daca le transplantati in perioada lor de repaus (toamna tarziu) udati-le bine o singura data dupa transplantare dupa care nu le mai udati pana cand vremea se incalzeste.

Condiþii de iernare:
H. macrophylla creste in zone climatice 6-10.
H. paniculata si . H arborescens cresc chiar in zona climatica 3 (deci teoretic oriunde pe teritoriul tarii).
Desi H. macrophylla este incadrata in zona climatica 6 poate fi crescuta chiar in regiuni mai friguroase daca este plantata langa casa, intr-un loc unde va fi protejata in timpul iernii. Pentru ca H. macrophylla formeaza mugurii florali din anul urmator in lunile august - octombrie, acestia trebuie protejati in timpul iernii impotriva inghetului sau planta nu va inflori in anul urmator. La sfarsitul toamnei acoperiti ramurile cat mai sus cu putinta cu un strat de mulch precum turba uscata si aruncati zapada pe ele de cate ori este posibil. O alternativa mai sofisticata dar mai sigura este de a inconjura planta cu plasa de sarma, sac de carpa sustinut cu piloni sau alt material care permite circulatia aerului (nu folositi plastic!), precum cea din figura 2 din link-ul de mai jos, si a acoperi planta in intregime cu frunze sau paie. Aveti grija sa nu raniti mugurii formati. Pentru ca stratul de frunze se va tasa in timp este bine ca pe timpul iernii sa aveti la indemana mai multe frunze cu care sa acoperiti planta. Este important sa acoperiti intreaga planta pentru ca florile se formeaza in special in varful ramurilor.
http://www.hydrangeashydrangeas.com/winter_protect.html

Boli ºi dãunãtori:
In general sunt rezistente la boli si daunatori.

Îngrijire, particularitãþi:
Hortensiile sunt usor de crescut. Le puteti planta langa fundatia casei sau in straturile de flori. In timpul infloririi pot avea nevoie de tutore. Nu le plantati langa copaci unde radacinile vor intra in competitie pentru apa si nutrienti.

H. paniculata are o crestere lenta si H. arborescens creste rapid. Ambele au o viata scurta pentru un arbust (sub 50 ani).

Tundeti H. arborescens la 7.5-10 cm de la nivelul solului la inceputul primaverii. H. paniculata nu este nevoie sa o tundeti, indepartati doar ramurile uscate.

Uneori inflorescentele hortensiilor sunt atat de mari incat pot indoi ramurile (in special varitatea 'Annabella'). Daca nu va place acest aspect folositi un tutore circular precum cel folosit pentru bujori. Asezati totorele la inceputul primaverii. In regiunile mai calduroase hortensiile formeaza tulpini lemnificate si nu au nevoie de totore.

Hortensiile nu infloresc cel mai adesea pentru ca sunt tunse intr-o perioada nepotrivita a anului.
H. macrophylla formeaza flori pe ramuri mai vechi de un an si mugurii florali din anul urmator se formeaza in lunile august, septembrie sau octombrie ale anului precedent. Prin urmare, tunderea se face pana in august si nu mai tarziu pentru ca altfel veti indeparta si mugurii florali din anul urmator. In cazul plantelor mai batrane de 5 ani se practica o tunsoare de reintinerire a plantei. Pentru aceasta taiati la nivelul solului o treime din tulpini, alegandu-le pe cele mai batrane. Indepartati ramurile uscate in fiecare an. Indepartarea florilor trecute se poate face oricand fara a afecta inflorirea din anul urmator. Pentru aranjamente florale, in iunie sau iulie puteti taia florile cu tulpini lungi, dar in august taiati-le doar cu tulpini scurte, (taiati deasupta primei perechi de frunze mari) pentru a nu taia si mugurii florali din anul urmator.

H. paniculata si H. arborescens formeaza flori pe ramuri crescute in acelasi an. In cazul lor, tunderea trebuie facuta la sfarsitul iernii sau inceputul primaverii inainte ca noii lastari sa apara. H. paniculata adesea are nevoie de tundere pentru reintinerire si aceasta se face prin indepartarea in fiecare an a catorva tulpini batrane de la nivelul solului. Tulpinile batrane se recunosc usor pentru ca au cele mai multe ramuri laterale.

Pentru buchete, taiati cand florile incep sa se deschida. Hortensiile au precum macii o seva laptoasa care poate bloca absorbtia apei. Preveniti acest lucru prin introducerea cozilor in apa clocotita (20-30 secunde) imediat dupa ce mai taiati cativa centimetri din tulpina. Taiate florile rezista 7-10 zile.

Pentru aranjamente uscate taiati cand florile sunt complet deschise si puneti-le intr-o vaza cu aproximativ 2.5 cm apa. In felul acesta, florile se vor usca lent pe masura ce apa se evapora. Prin aceasta metoda florile isi pastreaza mai bine culorile decat atunci cand sunt uscate la aer. Taiati florile dimineata devreme si nu la mijlocul zilei pentru a preveni strangerea florilor pe masura ce se usuca.

Specii ºi varietãþi:
H. macrophylla:
'Endless Summer' este o exceptie si poate fi tunsa si toamna sau primavara pentru ca mugurii florali pot regenera.
'Blushing Bride'

H. paniculata:
'Kyushu' 1.8-2.4 m inaltime si intindere; flori albe elegante in forma conica care sunt lungi de 15 cm si 7.6-10 cm intindere. Majoritatea florilor sunt sterile si nu produc seminte.

'PeeGee' numite si 'Grandiflora' sunt de 1.5-1.8 m inaltime si intindere dar cresc mult mai mari cand sunt plantate intr-un loc protejat. Florile sunt roz-albe cu forma conica si pot atinge 46 cm inaltime si 30 cm intindere. Este o varietate usor adaptabila si extrem de atractiva atunci cand este inflorita.

H. arborescens:
'Annabelle' 61-91 cm inaltime si intindere; au inflorescente foarte mari, spectaculoase, albe, cu un diametru de 15-30 cm; infloreste de la mijlocul verii pana la inceputul toamnei; este o varietate care tolereaza umbra mai bine decat celelalte varietati dar infloreste cel mai bine cand este plantata la soare.

Surse bibliografice:
http://www.hydrangeashydrangeas.com/paniculata.html
http://www.floridata.com/ref/H/hydr_pan.cfm

Discutii despre hortensie:
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=1676
 
Sus