Coleus blumei - Urzicuta

simonag

Member
Fisa realizata de Ana Popa si Simonag.
Revizuita de Cornelia, Roxana, Sicorafabian si Ruxitzika.

Denumire ºtiinþificã:
Coleus blumei
Solenostemon scutellarioides

Denumire popularã:
Urzicuta, Coleus

Imagini:


Gabarit:
20-60 cm in inaltime

Lumina ºi temperatura:
Pentru a-si pastra culorile are nevoie de lumina puternica. Vara trebuie protejata de razele directe ale soarelui pentru a prevenii arderea frunzelor sau deshidratarea lor. Temperatura ideala este de 15 grade, dar asigurandu-i putina umbra suporta si 24 grade.

Flori, frunze, fructe
:
Frunzele pot fi dantelate, ovale, cordiforme, intr-o paleta infinita de culori (galbene, rosii, verzi, albe) cu diverse variegatii si borduri. Coleus produce flori albe, purpurii sau albastre, grupate in mici inflorescente, care se recomanda a fi taiate pentru a favoriza dezvoltarea frunzisului.

Solul:
Turba, mranita si pamant de gradina, in parti egale.

Udarea:
Se uda cat mai des, folosind cantitati mari de apa, astfel ca substratul sa fie in permanenta umed, dar atentie ca nu-i place apa statuta si de aceea trebuie sa i se asigure un drenaj bun. Se uda dimineata sau seara. Udarea se asociaza cu temperatura, dimensiunea plantei si a ghiveciului, capacitatea de drenare a solului.

Aerul:
Ghiveciul se aseaza pe un pat de pietris umed. Pulverizarea apei pe frunzis provoaca patarea frunzelor, in caz de temperaturi scazute.

Ingrãºãminte:
Administrarea ingrasamintelor se face de doua ori pe luna, din aprilie pana in septembrie. De preferat cu continut scazut de azot.

Inmulþire:
Se face prim seminte si butasi. Se insamanteaza in ianuarie sau februarie, intr-un compost pentru seminte la care se adauga putin nisip grunjos. Compostul trebuie mentinut umed iar temperatura in jur de 21 grade. Prinderea butasilor de face in apa sau intr-un compost cu adaos de nisip, pe toata perioada de vegetatie.

Condiþii de iernare:
Iarna temperatura nu trebuie sa scada sub 13°C, compostul de mentine umed, dar nu inbibat cu apa. Planta se expune la lumina buna si departe de curentii de aer. Daca nu are suficienta lumina frunzele isi vor pierde din colorit. In gradina se comporta ca o planta anuala.

Boli ºi dãunãtori:
Musculitele albe si pãduchii þestosi ataca lastarii tineri.

Îngrijire, particularitãþi:
Varfurile plantei se indeparteaza des pentru a promova lastarirea laterala si a permite o crestere compacta a plantei.

Specii ºi varietãþi:
Exista sute de varietati
http://www.coleusfinder.org/pictures.ph ... ext_page=1

Discutii despre Coleus:
http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=2450
 
Sus