Atelier de Peisagistica
New Member
Buna tuturor!
Pentru ca frunzulitele plantelor din gradina au inceput sa fie mestecate de infometatele afide sau alte surate ale acestora, am decis sa caut o metoda organica de combatere a acestora.
Auzisem de la o cunostinta din Germania ca unul dintre cele mai bune insecticide organice folosite de gradinarii de acolo, ce are la fel de bune rezultate si ca fertilizator, este o solutie de urzica macerata.
Urzica a fost regina insecticidelor si fertilizatorilor organici pentru gradina in Franta pana de curand, deoarece guvernul francez a interzis producerea si folosirea acestuia, in urma unor presiuni din partea producatorilor de solutii insecticide pe baza de substante chimice.
Asa ca am cautat reteta si incepand de alaltaieri am cazanul meu de viitor insecticid. Alaltaieri am pus mana pe un butoi de 60l in care am pus doar 40l de apa si l-am lasat in magazie pentru ca sarurile sa se poata evapora. Azi dimineata, ca sa ajut putin apa (dupa cum scrie in reteta) am adaugat putin otet. Pentru ca nu am reusit sa gasesc urzici proaspete am cumparat de la un plafar 300gr de urzici uscate pe care le-am amestecat bine in apa.
Mai jos puteti citi reteta pentru obtinerea unei cantitati de 200l de insecticid organic, cantitate necesara unei gradini de dimensiuni mari. In functie de volumul pe care vrem sa il obtinem divizam cantitatile proportional.
Materiale necesare pentru obtinerea a 200l de insecticid organic
- recipient de 200l din material nonreactiv (plastic sau lemn)
- 10-15 kg urzica proaspata sau 1,5-2 kg urzica uscata
- 200 l apa de ploaie sau de la robinet (caz in care avem nevoie de otet)
- 10 l lapte degresat, zer sau lapte sintetic
Apa folosita este foarte importanta. Ideala este apa de ploaie, deoarece nu continte minerale calcaroase sau alti aditivi, precum clorul, care pot intarzia sau chiar opri fermentarea. Daca totusi vom folosi apa dura de la robinet, atunci va trebui sa adaugam putin otet pentru a scadea Ph-ul. Apa de la robinet va trebui sa stea in recipient inainte de adaugarea urzicilor cateva zile pentru a permite clorinei sa se evapore.
Intreaga cantitate de urzici si 100l de apa se pun in butoi. Pentru ca nu cumva sa explodeze in timpul fermentarii, ori facem cateva gauri in butoi ori ii acoperim gura cu o bucata de material textil sau o placuta din plastic. Un garaj neincalzit sau o magazie este locul ideal in care putem tine butoiul cu urzici, de a carui temperatura acesta din urma este dependent. Fermentarea poate dura intre cateva zile (3-4) pana la cateva saptamani, in functie de temperatura. Va trebuie sa amestecam fiertura zilnic si, cand amestecul nu mai scoate bule, fermentatia este completa. Adaugam laptele degresat, amestecam iarasi pentru omogenizare si a doua zi vom filtra solutia pentru a impiedica fermentari ulterioare sau blocarea sprayerului cand aplicam fiertura pe plante. Putem filtra cu ajutorul unei strecuratori garnisite cu straturi de tifon, un tricou vechi, filtru de cafea sau alta hartie filtranta. Adaugam restul de 100l de apa.
Insecticidul astfel obtinut poate fi depozitat in recipiente de otel sau plastic intr-un loc ferit de soare si racoros (20C). Francezii folosesc probabil si acum, in ciuda legilor prohibitive, bidoane din plastic pentru vin si le depoziteaza in crama, asigurandu-se ca au etichetat bidoanele inainte de depozitare!!
Odata ce infuzia este gata, poate fi folosita cel mai des fiind spray-ata, ca in cazul oricarui alt insecticid sau fertilizator, avand grija ca jetul sa fie directionat de jos in sus pentru a ajunge pe partea inferioara a frunzelor.
Revin pe parcurs cu amantunte despre procesul de fermentare si efectele folosirii!
Pentru ca frunzulitele plantelor din gradina au inceput sa fie mestecate de infometatele afide sau alte surate ale acestora, am decis sa caut o metoda organica de combatere a acestora.
Auzisem de la o cunostinta din Germania ca unul dintre cele mai bune insecticide organice folosite de gradinarii de acolo, ce are la fel de bune rezultate si ca fertilizator, este o solutie de urzica macerata.
Urzica a fost regina insecticidelor si fertilizatorilor organici pentru gradina in Franta pana de curand, deoarece guvernul francez a interzis producerea si folosirea acestuia, in urma unor presiuni din partea producatorilor de solutii insecticide pe baza de substante chimice.
Asa ca am cautat reteta si incepand de alaltaieri am cazanul meu de viitor insecticid. Alaltaieri am pus mana pe un butoi de 60l in care am pus doar 40l de apa si l-am lasat in magazie pentru ca sarurile sa se poata evapora. Azi dimineata, ca sa ajut putin apa (dupa cum scrie in reteta) am adaugat putin otet. Pentru ca nu am reusit sa gasesc urzici proaspete am cumparat de la un plafar 300gr de urzici uscate pe care le-am amestecat bine in apa.
Mai jos puteti citi reteta pentru obtinerea unei cantitati de 200l de insecticid organic, cantitate necesara unei gradini de dimensiuni mari. In functie de volumul pe care vrem sa il obtinem divizam cantitatile proportional.
Materiale necesare pentru obtinerea a 200l de insecticid organic
- recipient de 200l din material nonreactiv (plastic sau lemn)
- 10-15 kg urzica proaspata sau 1,5-2 kg urzica uscata
- 200 l apa de ploaie sau de la robinet (caz in care avem nevoie de otet)
- 10 l lapte degresat, zer sau lapte sintetic
Apa folosita este foarte importanta. Ideala este apa de ploaie, deoarece nu continte minerale calcaroase sau alti aditivi, precum clorul, care pot intarzia sau chiar opri fermentarea. Daca totusi vom folosi apa dura de la robinet, atunci va trebui sa adaugam putin otet pentru a scadea Ph-ul. Apa de la robinet va trebui sa stea in recipient inainte de adaugarea urzicilor cateva zile pentru a permite clorinei sa se evapore.
Intreaga cantitate de urzici si 100l de apa se pun in butoi. Pentru ca nu cumva sa explodeze in timpul fermentarii, ori facem cateva gauri in butoi ori ii acoperim gura cu o bucata de material textil sau o placuta din plastic. Un garaj neincalzit sau o magazie este locul ideal in care putem tine butoiul cu urzici, de a carui temperatura acesta din urma este dependent. Fermentarea poate dura intre cateva zile (3-4) pana la cateva saptamani, in functie de temperatura. Va trebuie sa amestecam fiertura zilnic si, cand amestecul nu mai scoate bule, fermentatia este completa. Adaugam laptele degresat, amestecam iarasi pentru omogenizare si a doua zi vom filtra solutia pentru a impiedica fermentari ulterioare sau blocarea sprayerului cand aplicam fiertura pe plante. Putem filtra cu ajutorul unei strecuratori garnisite cu straturi de tifon, un tricou vechi, filtru de cafea sau alta hartie filtranta. Adaugam restul de 100l de apa.
Insecticidul astfel obtinut poate fi depozitat in recipiente de otel sau plastic intr-un loc ferit de soare si racoros (20C). Francezii folosesc probabil si acum, in ciuda legilor prohibitive, bidoane din plastic pentru vin si le depoziteaza in crama, asigurandu-se ca au etichetat bidoanele inainte de depozitare!!
Odata ce infuzia este gata, poate fi folosita cel mai des fiind spray-ata, ca in cazul oricarui alt insecticid sau fertilizator, avand grija ca jetul sa fie directionat de jos in sus pentru a ajunge pe partea inferioara a frunzelor.
Revin pe parcurs cu amantunte despre procesul de fermentare si efectele folosirii!