Insecticid organic pentru gradina din urzica fermentata

Buna tuturor!

Pentru ca frunzulitele plantelor din gradina au inceput sa fie mestecate de infometatele afide sau alte surate ale acestora, am decis sa caut o metoda organica de combatere a acestora.
Auzisem de la o cunostinta din Germania ca unul dintre cele mai bune insecticide organice folosite de gradinarii de acolo, ce are la fel de bune rezultate si ca fertilizator, este o solutie de urzica macerata.
Urzica a fost regina insecticidelor si fertilizatorilor organici pentru gradina in Franta pana de curand, deoarece guvernul francez a interzis producerea si folosirea acestuia, in urma unor presiuni din partea producatorilor de solutii insecticide pe baza de substante chimice.

Asa ca am cautat reteta si incepand de alaltaieri am cazanul meu de viitor insecticid. Alaltaieri am pus mana pe un butoi de 60l in care am pus doar 40l de apa si l-am lasat in magazie pentru ca sarurile sa se poata evapora. Azi dimineata, ca sa ajut putin apa (dupa cum scrie in reteta) am adaugat putin otet. Pentru ca nu am reusit sa gasesc urzici proaspete am cumparat de la un plafar 300gr de urzici uscate pe care le-am amestecat bine in apa.

Mai jos puteti citi reteta pentru obtinerea unei cantitati de 200l de insecticid organic, cantitate necesara unei gradini de dimensiuni mari. In functie de volumul pe care vrem sa il obtinem divizam cantitatile proportional.

Materiale necesare pentru obtinerea a 200l de insecticid organic
- recipient de 200l din material nonreactiv (plastic sau lemn)
- 10-15 kg urzica proaspata sau 1,5-2 kg urzica uscata
- 200 l apa de ploaie sau de la robinet (caz in care avem nevoie de otet)
- 10 l lapte degresat, zer sau lapte sintetic

Apa folosita este foarte importanta. Ideala este apa de ploaie, deoarece nu continte minerale calcaroase sau alti aditivi, precum clorul, care pot intarzia sau chiar opri fermentarea. Daca totusi vom folosi apa dura de la robinet, atunci va trebui sa adaugam putin otet pentru a scadea Ph-ul. Apa de la robinet va trebui sa stea in recipient inainte de adaugarea urzicilor cateva zile pentru a permite clorinei sa se evapore.

Intreaga cantitate de urzici si 100l de apa se pun in butoi. Pentru ca nu cumva sa explodeze in timpul fermentarii, ori facem cateva gauri in butoi ori ii acoperim gura cu o bucata de material textil sau o placuta din plastic. Un garaj neincalzit sau o magazie este locul ideal in care putem tine butoiul cu urzici, de a carui temperatura acesta din urma este dependent. Fermentarea poate dura intre cateva zile (3-4) pana la cateva saptamani, in functie de temperatura. Va trebuie sa amestecam fiertura zilnic si, cand amestecul nu mai scoate bule, fermentatia este completa. Adaugam laptele degresat, amestecam iarasi pentru omogenizare si a doua zi vom filtra solutia pentru a impiedica fermentari ulterioare sau blocarea sprayerului cand aplicam fiertura pe plante. Putem filtra cu ajutorul unei strecuratori garnisite cu straturi de tifon, un tricou vechi, filtru de cafea sau alta hartie filtranta. Adaugam restul de 100l de apa.
Insecticidul astfel obtinut poate fi depozitat in recipiente de otel sau plastic intr-un loc ferit de soare si racoros (20C). Francezii folosesc probabil si acum, in ciuda legilor prohibitive, bidoane din plastic pentru vin si le depoziteaza in crama, asigurandu-se ca au etichetat bidoanele inainte de depozitare!!

Odata ce infuzia este gata, poate fi folosita cel mai des fiind spray-ata, ca in cazul oricarui alt insecticid sau fertilizator, avand grija ca jetul sa fie directionat de jos in sus pentru a ajunge pe partea inferioara a frunzelor.

Revin pe parcurs cu amantunte despre procesul de fermentare si efectele folosirii!
 
Buna tuturor!

Solutia de urzici fermentate a fost gata aseara! :wink:
Am filtrat, am amestecat cu lapte si am stropit toate florile dintr-un capat al gradinii (atacate sau nu de insecte mici si pacatoase) si am pus si la radacina fiecareia, ca ingrasamant!
Astept acum rezultatele, sper sa fie bune!
Intre timp am reumplut butoiul cu apa de ploaie si urzici uscate :).
Cred ca ar trebui sa fac niste poze pentru exemplificare... :roll:
Va pup
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Am fost tentata sa fac si eu solutie de genul asta. Insa, m-a descurajat matusa care mi-a aruncat "vasul cu verzituri". :rofl:
 
Buna, Cornelia

Daca stau si imi miros varful degetelor :bolnav: sa stii ca nu e o placere mare sa filtrezi zeama. Dar daca e pentru binele gradinii, mai ales a coltului care o duce rau si a florilor de regina noptii inundate de paduchi... :cry: ma sacrific :)!
Sper sa le pice bine si ma simt cu atat mai bine cu cat nu e chimica solutia. Poate dar laptele pe care l-am pus in ea, ca e lapte Dorna, cu termen de valabilitate juma' de an, va dati seama :D

Cu drag,

Lidia
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Pai din cauza mirosului "solutiei" m-a deposedat matusa. :rofl:

Apropo de produse naturale: ce pot sa folosesc impotriva musculitelor albe de pe hibiscusii de interior? Ca urzica e clar ca nu ... :wink:
 
Am avut un hibiscus pe terasa si s-a umplut de paduchi de tot felul.
Am citit apoi aici ca nu sta bine in aer liber asa ca l-am bagat la loc luminat si aerisit in casa nu inainte de a-i faca o baie buna: luat frunza cu frunza de 2x si spalate urateniile.
Acum, la o saptamana de la eveniment, e bine mersi, parca mai viguros si are si bobocei
(cred ca ne si cunoastem, am lucrat si eu la GD ;-) )
 

claude

Well-Known Member
Moderator
tudose_al3xandru a spus:
Acest insecticid poate fi folosit si pt plantele de apartament? Ma tenteaza si pe mine sa-mi fac :) .
Pai da, doar ca o sa-ti puta casa de numa' :) Eu am facut anul trecut macerat de urzici, reteta simpla, fara lapte ca asta de mai sus, prima data am incercat cu socul si crizantemele, ca le napadisera puricii aia negri scarbosi si a functionat! Da' pe urma,o zi-doua mi se indoia nasul cand treceam pe langa zona aia! Asta ar fi dezavantajul folosirii in casa
 
Am inteles. Oricum am de gand sa amenajez putin gradina din fata blocului si voi pune putin si in casa intr-un ghiveci mic sa vad daca rezist. Fca probe :D
 
Sus