Meconopsis grandis - Maci albastri

simonag

Member
Denumire stiintifica:
Meconopsis grandis

Denumire populara:
Maci albastri

Imagine:
http://www.alpinegardensociety.net/image_files/diary/sizedMeconopsis grandis ES8428084.JPG

Tipul de planta:
Perena

Inaltime:
60-90 cm

Intindere:
30-38 cm

Lumina şi temperatura:
Cresc in umbra partiala.

Flori, frunze, fructe:
Au flori albastre care infloresc de la inceputul pana la sfarsitul verii. Culoarea albastra a florilor este cea mai des intalnita dar ocazional pot avea flori albe, violet sau roz-violet (atunci cand solul este alcalin).

Solul:
Prefera solurile bogate si usor acide. Adaugati la plantare compost si turba acida din abundenta. Puneti si un strat de mulch din ace de pin in jurul lor pentru a creste aciditatea solului si a mentine umezeala.

Udarea:
Prefera solurile umede, prin urmare udati regulat si nu lasati pamantul sa se usuce.

Aerul:
Prefera verile racoroase. Daca vara este in acelasi timp calduroasa (temperaturi peste 27C) si uscata nu vor supravietui decat un an.

Ingrăşăminte:
Au nevoie de fertilizare regulata, odata pe luna, in timpul sezonului de crestere.

Inmulţire:
Prin seminte: nu se recomanda. Macii albastrii sunt notorii pentru germinarea dificila si crescuti din seminte au nevoie de mult timp ca sa infloreasca. Daca totusi doriti sa-i obtineti din seminte, puneti semintele intr-un servetel ud si si acesta intr-o punga de plastic pe care o tineti in frigider 4 saptamani. Dupa aceasta perioada, raspanditi semintele cu grija pe suprafata unui mediu de insamantat steril si ud pe baza de turba. Nu acoperiti semintele cu sol, doar presati-le usor ca sa adere de sol si puneti tava la lumina dar nu in soare direct. Este important ca mediul de insamantare sa fie steril pentru ca rasadurile putrezesc usor. Asigurati-le o ventilatie buna. Temperatura nu trebuie sa fie mai mare de 18C. Udati regulat cu un pulverizator si nu lasati mediul sa se usuce. Direct in gradina se insamanteaza toamna.
Prin divizare, la fiecare 5 ani.

Transplantare:
Lasati 30-38 cm intre ei. Transplantarea se face intr-un sol bogat in humus si amendat cu mranita (balegar de vaca) si turba acida.

Condiţii de iernare:
Zone climatice 5-8. Acoperitii in prima iarna cu zapada pentru extra-protectie.

Boli şi dăunători:
Pot fi atacati de melci.

Îngrijire, particularităţi:
Este floarea nationala a statului Butan. Macii albastrii nu sunt maci adevarati desi florile seamana cu cele ale macilor. Numele botanic vine de la cuvantul grecesc ‘mekon’ care inseamna mac, si sufixul ‘-opsis’ care indica asemanare.

Macii albastrii sunt de o frumusete care taie respiratia dar fiti atenti ce specie alegeti pentru ca multe specii au o viata scurta si sunt dificil de crescut. M. grandis are o viata mai lunga decat alti maci albastri.

Se planteaza sub copaci sau in gradini umbrite. Sunt potriviti pentru mijlocul sau fundalul straturilor de flori impreuna cu hosta si primule.

Indepartati florile ofilite pentru a stimula reinflorirea.

Specii si varietăţi :
De obicei se gasesc doar sub acest nume.

Comentarii:
"Macul himalayan (Mecanopsis betonicifolia) este o planta dificil de cultivat, mai ales din cauza climatului. In zona de origine (Himalaya, provincia Yunnan din China si Birmania), planta traieste la altitudini de 3200-4000 m, intr-o clima umeda, cu veri racoroase si aer proaspat. Temperaturile caniculare din zonele de campie de la noi si poluarea ii pot fi fatale. E o planta de gradina, care traieste in lanuri compacte, asa ca un fir nu va va aduce mari bucurii. Trebuie amplasata la umbra sau semiumbra, intr-un sol umed. Germinarea semintelor se face la rece, putand dura 1-3 luni, deci mare grija cei care aveti caldura in apartamente." hertha
 
Ultima editare de un moderator:
Sus