Molid de Alberta

vali

Active Member
Moderator
Desi "lumea buna" a bonsaiului spune ca acesti molizi (Picea glauca albertiana) nu ar fi indicati pentru realizarea unor copii in miniatura, n-am ascultat (si n-ar fi prima oara :) ), astfel ca "m-am pricopsit"cu individul din imaginile de mai jos.

Imediat dupa achizitie http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... mparat.jpg
Cu trunchiul eliberat si nebari-ul expus http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... nebari.jpg
Dupa aerisirea coroanei http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... /after.jpg
Zilele acestea, dupa deschiderea noilor muguri http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... 220308.jpg

EDIT: evolutia molidului poate fi vazuta aici http://s466.photobucket.com/albums/rr23 ... =slideshow
 
De ce oare nu prea e recomandat, in lume bonsai foarte multe lucruri sunt nerecomandate :) , si totusi arta si viata merge inainte. Aceasta usoara respingere de pe lista materialului viu pentr-u bonsai, sa fie oare aspectul compact al coroanei, care nu stiu, nu cunosc prea bine specia, este tipic acestuia, sau poate frunzele putin prea lungi, poate spun prostii dar asa vad din imagini...
In orce caz ce ai facut pana acuma cu el e ... un inceput, continuarea, partea a doua urmeaza... iar ''lumii bune'' din arta bonsai, un incepator, le transmite urmatoarele: in epoca de pionierat al Artei bonsai nimeni nu a stiut ce specie se preteaza la bonsai si care nu, ca poate sa-u mai facut de-a cursul istoriei incercari cu aceasta specie e mai mult ca sigur, poate nu au reusit dupa asteptarile predecesorilor, dar aceste esecuri puteau fi erori de natura umana, nu toti oamenii sunt la fel, si nici cunostintele lor... asa ca de ce sa nu incercam acolo unde altii nu au reusit.
Vali, sa-ti creasca falnic in micimea lui si tie numai bine... :)
Vasile
 

vali

Active Member
Moderator
Vasile,
Unii (si nu "niste unii", ci nume destul de cunoscute) sunt de parere ca acesti molizi nu ar fi atat de indicati pentru bonsai, tocmai datorita formei lor compacte care atrage. Rationamentul "de baza" ar fi urmatorul: "Dom'le, vine un incepator, il vede asa des, verde si compact, se repede la el sa-l faca bonsai, iar in urmatorii 2-3 ani, acesti copacei sunt, invariabil, pierduti. Asta pentru ca molidul, incepe sa-si arate adevarata fata".
E-adevarat ca molidul este una din speciile "grele" in bonsai, e-adevarat ca este extrem de greu sa-i "tii pe loc fara sa-i plictisesti". Au prostul obicei de a renunta la ramurile de la baza, dar si la ramuri intregi din partea superioara a coroanei, doar dintr-o toana. Raspund foarte greu la legare, inmugurirea pe lemn vechi este chiar mai rara decat la pini, calendarul lucrarilor este total diferit de celelalte specii... Dar asta e valabil pentru toti molizii. La Alberta, sa zicem c-ar mai fi si "minusul" ca au tendinta de a dezvolta si pastra frunzisul doar la exteriorul coroanei, in interiorul acesteia ramurile ramanand goale. Si asta, indiferent ca vorbim de molidul de Alberta "conica", "globosa", sau mai stiu eu ce varietate...
Apropo, iata imagini cu cele doua varietati:
http://www.conifers.co.uk/retail_images ... Conica.jpg
http://www.conifers.co.uk/retail_images ... 0Globe.jpg
Altii se leaga in special de "globosa" spunand ca aceasta varietate este atipica... Vezi Doamne, nu s-ar putea forma un molid, in silueta sa clasica, din asa ceva. E-adevarat, nu se poate, dar cred ca deja prin remarci de acest gen se forteaza granitele "purismului" in bonsai, ceea ce n-are rost. Bonsai trebuie sa insemne, in primul rand, placerea de a lucra cu "viul" si nu obsesia de a te incadra in niste etaloane sau de a ramane in interiorul unor tipare.

Cu toate astea, sunt destui cei care "au gustat" specia in cauza si "suficienti" cei care au avut si rezultate bune.
Un exemplu de "conica" http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATpice ... tyling.htm
Si unul de "globosa" http://www.fredianibonsai.it/Picea%20al ... lobosa.jpg

Personal, imi place "sa simt pe pielea mea" ceea ce altii doar povestesc, imi place sa experimentez, indiferent de rezultat (castigi sau pierzi, oricum inveti ceva).
De-aia m-am apucat de acest molid si, chiar daca are silueta unui stejar batran, sper ca - indiferent cat va vrea sa stea cu mine - sa ne simtim bine impreuna.
 
Buna Vali :)

Super argumentarea :!:
Unii (si nu "niste unii", ci nume destul de cunoscute)
sper ca aceia sa nu mi-o ieie in nume de rau ce am spus mai sus( dar nu vor afla ei niciodata :rofl: ), eu nu ii desconsider, ii respect si ii voi respecta intodeauna.

Dar imaginile postate de gatre tine, graiesc contrariul celor spuse de catre ei
[/quote]http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATpiceagroupstyling.htm
Si unul de "globosa" http://www.fredianibonsai.it/Picea%20al ... lobosa.jpg
Asa ca intr-un fel am dreptate cand spun ca nu trebuie sa ne limitam la cele spuse de catre ei... place sau nu acesta e realitatea... numai incercand putem stii daca se poate sau nu...
Vasile
 
Sus