Hibiscus - probleme de cultura

  • Autor subiect Anonymous
  • Dată pornire
A

Anonymous

Guest
Ne-am intrebat de multe ori care ar putea sa fie cauzele ingalbenirii frunzelor la Hibiscus. Pentru ca si pe mine m-a preocupat subiectul am gasit ceva intr-o monografie a Hibiscusilor. Am sa va citez din ea.

___________

Hibiscusii sunt capabili sa se adapteze la diverse coditii de mediu atat timp cat se pastreaza un echilibru intre expunerea la lumina, apa, nutrienti. In functie de varietatea factorilor de mediu apar diverse probleme. Cloroza sau ingalbenirea frunzelor poate fi cauzata de agenti patogeni sau deteriorari produse de insecte care intep frunzele si sug seva, de temperatura prea ridicata sau prea mica, umiditate in sol prea scazuta sau prea mare, deficienta a nutrientilor (macro si microelemente), expunerea la pesticide sistemice.

Cloroza difera de la specie la specie. Udarea abundenta nu cauzeaza cloroza la hibiscusii de gradina (aici sunt inclusi si cei pentru terase; noi ii tinem in apartamente dar ii puteti identifica dupa cresterea extrem de rapida) dar poate omora un hibiscus tropical (ca cei pe care ii cumparam din magazine sau ii comandam de afara).

Cand cloroza este provocata de o deficienta a fierului ingalbenirea se produce pe toata suprafata frunzei dar "venele" raman verzi. Asta inseamna ca pH-ul solului nu este intre 6 si 7 asa cum ar fi indicat. Chiar daca aplicati ingrasaminte daca apa folosita la udare contine saruri, ele pot sa blocheze efectul fierului. Schimbarea pH-ului este un proces de durata. Pentru corectarea lui se poate aplica compost sau se schimba macar partial solul. Efectele se vor vedea treptat.

Caderea bobocilor este o problema asociata plantelor lipsite de vigoare si care nu sunt udate corect. Udarea incorecta este asociata cu drenajul prost, cu temperatura ridicata si uneori cu vantul (daca planta sta afara) sau curentii (pentru plantele de interior). Dar nici lipsa totala a curentilor nu este indicata. Inseamna ca nu exista ventilare si apar mucegaiuri

Cornelia
 
A

Anonymous

Guest
Ingalbenirea frunzelor e un simptom foarte raspandit si dupa cum a zis si Cornelia are foarte multe cauze, eu am sa incerc sa ma refer la ingalbenirea de toamna .. care aparent nu are o cauza directa.

Cei mai multi dintre noi nici nu sesizeaza enorma diferentza de luminozitate dintre vara si iarna. Am auzit multe persoane care spuneau " pai sta la geam .. are toata ziua lumina" insa din pacate nu e chiar asa. Hai sa facem comparatie intre planta noastra de acasa si o planta care sta in locurile ei de bastina. In primul rand Hibi creste in soare direct, ceea ce rar se intampla in conditii de aparatament .. si cateodata e chiar contraindicat, in al 2-lea rand beneficiaza de un numar de de 14-16 ore de iluminare pe zi, ceea ce rar se intampla intr-un apartament si in al 3-lea rand vara si iarna se mai difenetziaza nu doar prin numarul orelor de iluminare .. ci si printr-un procent diferit de zile innorate.

Dupa cum vedeti diferentele sunt enorme .. iar ca idee generala putem spune ca iarna pune la dispozitia plantelor cam de 20 de ori mai putina lumina decat vara. Inarmati cu informatiile astea veti deduce singuri ca planta va face tot ce ii sta in putintza sa se conserve peste iarna ... elimina frunze, incetineste procesele fiziologice, reduce sau opreste inflorirea .. etc. Astea fiind conditiile pe care mama natura ni le ofera .. nu ne ramane decat sa ajutam planta sa se conserve peste iarna ... adica sa o punem la frig (5-8 grade celsius) si s-o mai scoatem cand lumina incepe sa devina suficienta.
 
Sus