Insamantarea cactusilor

cornelia

Fondator
Membru staff
Exista cateva motive bune pentru a cultiva cactusi din seminte decat sa cumperi plante. Poti gasi seminte pentru mult mai multe specii decat poti gasi plante si poti fi destul de sigur ca sunt corect identificate; deasemeni, semintele pot fi transportate mult mai usor decat plantele intregi. Astfel poti obtine plante care sa se adapteze mai bine conditiilor tale de crestere si scazi riscul de a aduce acasa diferite boli si daunatori. Pe de alta parte, mentinerea in viata a "semanaturilor", a tinerelor plantute, presupune mai mult timp si o oarecare indemanare. Se poate sa esuezi chiar de cateva ori pana sa faci totul cum trebuie, dar cu putin noroc, plantele ar trebui sa supravietuiasca oricarei catastrofe. Pentru a face lucrurile mai simple, voi descrie cum seman eu; am convingerea ca in principiu acest proces decurge la fel la toti amatorii de semanaturi; difera numai prin materialele avute la indemana – soluri (pamanturi), tavi si incinte de germinare.

Etapa 1

Prepararea pamantului si vaselor

Exista mai multe retete de preparare a pamantului in care vom semana, acesta trebuind sa fie, in principiu, cu putin continut de materie organica, sa fie usor si sa retina umezeala. In acelasi timp, suprafata solului nu trebuie sa fie neteda ci sa contina destule "microdenivelari" care sa adaposteasca semintele. Amestecul pe care am ajuns sa-l folosesc in fiecare an este compus din turba rosie, nisip grosier si pietris (sfaramaturi de roci de 2-4 mm) in volume egale, amestecate bine si tinute intr-o punga de plastic (pentru a nu-si pierde umezeala) cel putin o luna inaintea semanatului, pentru omogenizarea compozitiei.
Inainte de folosire, amestecul se poate trata termic, in baie de abur sau intr-un cuptor cu microunde, cu scopul de a distruge eventualii paraziti. Se poate trata si cu fungicide dar se spune ca acest lucru ar duce la ingreunarea germinarii, asa ca eu nu obisnuiesc.

Vasele folosite sunt din plastic, bine dezinfectate, de 4-5 cm adancime, cu gauri de scurgere a apei. Nu trebuie sa fie prea largi pentru ca de obicei nu avem atatea seminte ca sa le umplem; vom observa mai tarziu ca speciile au diferiti timpi de germinare si unele, dupa germinare, e bine sa fie “scoase la aer” inaintea celorlalte; astfel, un vas mic este mult mai usor de manevrat. Stiu ca nu sunt usor de gasit vasele potrivite; eu folosesc cutii de margarina RAMA, cele mai mici, semanand intr-o cutie, pe cat posibil, semintele aceluiasi gen sau seminte cu conditii de germinare si evolutii in timp asemanatoare.

Pe fundul vaselor astern un strat de pietris pentru a impiedica amestecul de pamant sa curga prin gaurile de scurgere, umplu vasul cu pamantul preparat, il bat de masa pentru o tasare usoara iar deasupra astern un strat de pitricele de 2mm, obtinute de obicei din nisip cernut inainte. Cu ajutorul unor fasii de plastic delimitez niste zone pe suprafata solului. Acum e timpul sa umezesc continutul vasului, cu apa de ploaie fiarta (si racita!), pana cand umezeala ajunge la suprafata; acest lucru il vom observa mai usor cu ajutorul unui "indicator" de umezeala (un praf de caramida , de exemplu, daca altfel nu putem)

Etapa 2
Semanarea

Nu este deloc dificila aceasta operatie. Se face cumva diferit numai in functie de marimea semintelor. Semintele mari pot fi semanate una cate una si presate in pamant atat cat sa ramana putin vizibile. Semintele de dimensiune medie (aproximativ 1mm diametru ) se pot aseza la fel de bine cate una , alegand locurile mai adanci, fisurile de pe suprafata solului. Mai sunt semintele de dimensiune foarte mica, si ma gandesc la cele de parodia sp. in primul rand, mai obisnuite, care pur si simplu se imprastie necontrolat pe sol, in speranta ca totul va fi bine. Plasarea semintelor in fisurile sau adanciturile solului are doua scopuri principale: asigura un contact mai bun al invelisului semintei cu umezeala solului (ajuta germinatia ) si ajuta tinerele plantute sa se fixeze de ceva atunci cand primele radacini incearca sa penetreze solul. Cand termin, pun cutiile intr-o tavita de plastic si totul este "sigilat" intr-o punga de plastic, transparenta.

Etapa 3

Germinarea

Acum trebuie sa asteptam ca natura sa-si urmeze cursul. Solul este ud, atmosfera este umeda, vasele sunt puse la lumina, la fereastra (spre sud e ideal).Trebuie sa le protejam de prea mult soare intrucat inauntru se pot atinge temperaturi destul de ridicate care pot "fierbe" plantutele. Exista specii care germineaza mai greu dar cele mai multe ne fac bucuria aceasta in maxim o saptamana. Teperatura optima este in general in jurul valorii de 25°C, fara oscilatii mari intre noapte si zi. Dupa germinare temperatura poate oscila ±5°C. Germinatia este influentata si de prospetimea semintelor sau de tratamentul aplicat acestora, dar aceasta este alta poveste.

Etapa 4

Plantutele

La inceput, plantutele au o culoare verde palida, cu un smoc de perisori fini in jurul radacinii. Deja incep sa se observe deosebiri intre genuri: unele sunt elongate, cu vizibile cotiledoane, in timp ce altele sunt rotunde, cu un "H" in varf. Plantutele nu trebuie lasate niciodata sa se usuce in primele luni, cel putin pana apar primii spini. Pe de alta parte , umezeala poate stimula mucegaiul si algele, care apar dupa o saptamana-doua; acestea pot incetini cresterea plantutelor. Fiecare poate sa combata aceste fenomene cu ce are la indemana; e bine de stiut ca un sol acid nu favorizeaza dezvoltarea algelor.

Dupa cateva saptamani germinatia incetineste si incep sa apara primii spini pe plantutele mai "harnice". E timpul sa aerisim cate putin incinta in care s-a efectuat germinarea. Aceasta se poate face gaurind putin punga de plastic (in cazul de fata). Tot acum putem creste si nivelul de iluminare, pentru ca plantutele sa nu se etioleze. Cu cat vom aerisi mai mult cu atat va scadea riscul inmultirii algelor. Deja plantutele incep sa prinda forma adevarata, sa creasca adevaratul corp al viitorului cactus, de obicei incet si neregulat. Unele specii depun un efort mai mare in dezvoltarea radacinilor. Aglomerarea/inghesuiala plantutelor, desi impiedica cresterea, este uneori de preferat transplantarii in timpul careia putem deranja radacinile firave. De acum trebuie sa ne preocupe "calirea" plantutelor.

Autor: Marian Orzea (Marian)
 

Nick.A

Member
Salve!
Pentru o mai buna intelegere a metodelor de insamantare a cactusilor va recomand sa cititi acest articol:

http://www.aztekium.ro/modules.php?name ... age&pid=31

La pagina 2 intrati neaparat acolo unde scrie "informatie "cu albastru.Sunt temperaturile de germinare pentru diverse genuri de cactusi.
E un material scris de profesionisti in domeniu.
Numai bine!
 

cornelia

Fondator
Membru staff
:? Adica sa inteleg ca Marian Orzea nu e (suficient de) specialist? Sa va spun drept ma cam deranjeaza insinuarea... In plus pe aztekium nu vad vreun link spre noi.
 

gino

Member
Scuze pentru interventia mea, dar nu cred ca Nicusor a avut alta intentie decat o mai buna informare a noastra a tuturor celor interesati de subiect.
Nu spune nimeni ca domnul Marian Orzea nu s-ar pricepe ori ca articolul nu ar fi suficient de relevant...
In ceea ce priveste specialistii in domeniul cacteelor, eu am auzit doar de unul...domnul Latis de la Baia Mare, daca nu ma insel...in rest, suntem cu totii ...AMATORI
Incaodata scuze pentru interventie, daca postul meu este inoportun, va rog sa-l stergeti.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Nu e inoportun si n-as vrea ca Nick sa o ia personal. Dar am lucrat cativa ani buni impreuna cu Marian, atat la site cat si la forum. Omul si-a petrecut juma' de viata printre teposi. Cand tii la omul cu care ai lucrat orice vaga posibila insinuare ... te cam ariceste. In plus, jurnalistul din mine e mereu pe receptie la toate sensurile unui post.
 

gino

Member
Il cunosc personal pe Marian, am discutat de cateva ori, este intr-adevar un om minunat.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Ma bucur ca suntem de acord.
Sa revenim la semintele de cactusi acum ...
(atata am avut de comentat :oops: )
 

Nick.A

Member
Salve!
Imi cer scuze daca am deranjat pe cineva.Nu am dorit decat sa dau o mana de ajutor in informarea cat mai buna si mai completa a celor care doresc sa insamanteze cactusi.
Era vorba despre un articol din care m-am inspirat si eu cand m-am hotarat sa insamantez si sincer totul a decurs extraordinar.
Cand am spus profesionisti m-am referit la oameni care au o vasta experienta in acest domeniu si nu am exclus pe nimeni dintre cei care ne dau sfaturi ,noua celor care abia am deschis ochii in ale cactusismului.
Avand in vedere ca nici nu cunosc unele persoane ,chiar nu am avut intentia sa supar.Principala mea preocupare sunt plantele favorite si nicidecum impunsaturile sau scandalurile.
Drept pentru care nu voi mai interveni in discutii decat atunci cand voi intalni persoane cunoscute,cu care pot comunica fara sa le sara mustarul,inventand insinuari.
O zi buna!
 

Nick.A

Member
Nici nu am intentionat,dar cum mintea romanului zboara aiurea se pare ca nu poti face un bine fara sa para ca este un act terorist :) :rofl:
Imi pare rau,am sa incerc sa cenzurez orice interventie de-a mea,la sange,astfel incat sa se inteleaga doar ceea ce vreau sa spun.
Interesant e ca nu s-a ofuscat dl.Marian Orzea,pe care nu-l cunosc si nu am nimic de impartit cu dumnealui.
Dar,prefer sa nu mai discutam despre asta,sa o lasam asa in coada de peste.
Sa fiti iubiti!
 

helisananca

Member
foarte bun ceea ce ai postat Cornelia :oops: chiar ma interesa cum pot obtine cactusii din seminte,am sa urmez intocmai pasii pe care i-ai spus,singura treaba e ca mai trebuie sa imi achizitionez si semintele acum :oops: Multumesc de informatii
 

instructor

Member
Vreau si eu sa pun seminte de cactusi la germinat ,pot sa le pun acum oare?pamintul in care plantez cum sa fie ...cit nisip...cit pietris :cry: Iertati-ma ,am citit pe forum ,dar tot vreau sa-mi spuna cineva asa babeste.. :rofl: Multumesc mult
 

diana999

Active Member
nu pot decat sa ma bucur de acest articol pt ca semintele mele sunt pe drum.am totusi o nelamurire,cum udam semintzele,deschidem punga sa verificam pamantul si daca trebuie punem apa in tavitza?aprox de cate ori pe luna trebuiesc udate?pt prima oara pun semintze de cactus si lithopsi. Doamne ajuta :D
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Diana, am sa incerc eu sa-ti raspund asa cum ma pricep. Mentionez de la inceput ca nu sunt colectionara de cactusi si suculente ci numai o pasionata de ei. Am cateva zeci de plante, dar inca nu cunosc toate „secretele” cresterii lor. Eu am achizitionat plantele in diferite stadii de crestere, nu am insamantat personal. Iti inteleg nerabdarea si dorinta de a avea cat mai multe, dar nu vreau ca din cat mai bune intentii sa ai dezamagiri. Sa o luam metodic.
Am citit ca e bine ca pentru insamantare sa ai un anumit amestec care sa fie tinut cel putin o luna, deci abia la inceputul lui februarie poti sa pui semintele in substrat!
Atunci pamantul este ud!
Apoi in functie de gen, semintele germineaza in timpi diferiti, cam 1-2 saptamani. Deci ajungem la jumatatea lui februarie.
Din experienta mea cu inmultirea altor specii de plante iti spun ca umiditatea se mentine f bine cam 3-4 saptamani, uneori si mai mult, depinde de marimea vasului, temperatura, pozitionarea ferestrei etc. In general un indicator destul de bun este prezenta picaturilor de apa pe punga. Deci daca respecti exact tot ce scrie in sfaturile de insamantare, cam in martie se pune problema de udare!
Daca e nevoie sa uzi, foloseste un pulverizator cu jet moderat, ca sa nu fie deranjate semintele.
In mare se pot da anumite sfaturi dar toate conditiile depind de ceea ce se afla exact la fatza locului.
Cu siguranta vei primi sfaturi de la cunoscatori, nu de la amatori ca mine, dar nu am vrut sa te fac sa astepti prea mult. Noteaza-ti exact ce si cum faci si daca ai nelamuriri posteaza-le. Incercam cat putem, sa te ajutam.
Pana atunci iti doresc multa, multa rabdare!
 

gty

Member
:D :D :D
bafta diana999
si eu am luat un plic de cactusi-mix si sa vedem cum fac
ma pun pe experimentat
cind e vremea prielnica ptr a le pune la germinat va intreb ?

sper sa mearga si sa fie bune
le-am luat din Baumax
spor la treaba
 

diana999

Active Member
tzep : multzumesc mult pt sfaturi.e vreun bai sa o sa pun pamant de cactusi amestecat cu nisip?m-am gandit sa-mi cumpar.sa-l fac eu nu prea am cum.
Gty : daca bine retzin,ca sa germineze trebuie sa le tzi la 25 de grade.cineva a scris ca a avut rezultate bune din aprilie.multa bafta si tzie ;-)
Am citit mai multe despre diferitzi cactusi,lithopsi,pleiospilos,le-am amestecat.atunci cand voi planta semintzele voi reciti din nou,sa nu fac vreo prostie :) inceputul e mai greu.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Colectionarii nu recomanda pamantul de cactusi din comert, pentru cactusi, ci mai mult pentru suculente. Obligatoriu trebuie insa sa pui pietris. Pentru ca se gaseste greu, din cel marunt, iti spun cum l-am obtinut eu. Am cernut nisipul si pietrisul obtinut l-am folosit. Nisipul rezultat, l-am aruncat, are granulatia prea mica ca sa fie de folos la plante! Mai asteapta pareri, ti-am spus sunt incepatoare, si ceea ce stiu tot de pe forum am invatzat in general.
 

diana999

Active Member
o sa procedez la fel cu nisipul.pacat ca nu am mai mult.pietricele cu ce pamant sa le amestec?pamant de cactusi?florimo cu ph A?daca tu esti incepatoare,eu sunt super incepatoare!oricum apreciez ajutorul tau. :ingeras: :rose: :hug: multzumesc
 
Sus