Nisipul

simona2

Member
E adevarat ca nisipul se foloseste in amestec cu diverse soluri pentru a le creste capacitatea de drenare?
 

rodica05

Member
Nisipul ajuta si la formarea radacinilor. E bine sa adaugam nisip in fiecare substrat folosit, in cantitati mai mari sau mai mici, in functie de necesitatile plantei.

Rodica
 

mflorian

Member
Nisipul se foloseşte pentru afînarea amestecurilor grele, puţin permeabile. Se va folosi nisip de rîu, cu bob mare (peste 0,5 mm). Nisipul provenit din alte surse (cariere de piatră, malul mării etc) este nerecomandabil, deoarece poate conţine calcar, oxizi de fier sau aluminiu etc şi poate avea pH-ul între 5 şi 8,5. Se recomandă nisipul de rîu, provenit din zone ne-poluate. Acesta are pH neutru.

Nisipul prea fin reţine apa între boabe printr-un puternic efect de capilaritate şi poate duce la asfixierea rădăcinilor. De asemenea, depunerile de calcar vor umple spaţiile mici dintre granule, împiedicînd şi mai mult circulaţia aerului.

Nisipul este prezent în aproape toate amestecurile de sol, contribuind la afînarea acestora. Doar în amestec cu turba roşie nu contribuie la afînare (turba fiind suficient de afînată) ci face ca turba să fie mai uşor de umezit dacă se usucă prea tare.
Nisipul este esenţial în amestecurile pentru însămînţare sau înrădăcinare, permiţînd rădăcinilor extrem de fragile să crească prin spaţiile dintre granule.
 

blueheart_d

Member
de unde procurati nisip pt amestecuri. eu as avea la dispozitie nisip extrem fin de culoare galbuie. ar fi bun sau trebuie ceva mai dur?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Eu am avut nevoie de pietricele, pe care sa le pun la baza ghivecelor pentru drenaj. Am cumparat un pachet (dimensiunea lor este cat unghia de la degetul mic) de la articole pentru acvarii. Alta varianta ar fi sa cumperi de la materiale de constructii.

Pentru ce anume vrei sa folosesti acel nisip?
 

blueheart_d

Member
ar trebui sa schimb pamatul la aloe si sa pun niste butasi de epi.
nisipul de contructii este mult mai dur, la noi se numeste altfel, insa si nisipul asta fin dreneza f bine apa. de cate ori mergem la bunica in zona ei e pamant mult pe drum iar cand ploua e dezastru. in celalalt capat al satului e cariera de nisip si doar in conditii extreme vezi vreo balta in drum. am plantat si niste flori in astfel de nisip si trebuiau udate f des si soarele le ardea de caldura asa ca am pus un strat de cativa saci de pamant de flori.
 

Sash

Active Member
Claudiavis a spus:
Am citit pe-aici ca faimoasele musculite negre care ne capiaza pe multi nu isi mai depun ouale in pamint daca acoperi pamintul cu uns trat de 1 cm de nisip. Chiar vreaus a incerc chestia asta, ca am ajuns la capatul rabdarii. Intrebarea e: de unde sa iau nisip? Voi de unde luati?

Multumesc mult!
scd a spus:
eu am luat nisip de rau , am inteles ca acela este mai bun , de la depozitele de materiale de constructii.
nu am avut niciodata probleme cu el
Defne a spus:
Acolo se gaseste si la saci si varsat
 
Sus