GHIVECE PENTRU PHALAENOPSIS
simonac scrie:
ma gandeam sa le cumpar masti pt ghivece, ca sa arate si ele mai bine si sa nu ma mai chinui atata cu udatul
cornelia scrie:
Am mai zis chestia asta: Phalaenopsis-ul are nevoie de lumina pentru radacini. Mastile obtureaza lumina si le afecteaza dezvoltarea. Puteti sa folositi masti in cazul orhideelor terestre, nu in cazul epifitelor.
gabi_gabriella scrie:
Eu folosesc o fardurioara de la un ghiveci mai mare , in care pe mijloc am pus o farfurioara mica cu fundul in sus , pe care sta orhideea (asa nu ajunga in apa ) iar de jur imprejur sunt pietricele si apa .Daca ai mia multe orhidee cred ca e ma icomplicat, pt ca ocupa spatiu , dar la una merge

angela draganoiu scrie:
simonac scrie:
:chicoteala: cred ca ai dreptate angela...acum ma gandeam sa le cumpar masti pt ghivece, ca sa arate si ele mai bine si sa nu ma mai chinui atata cu udatul
da numai ca intre timp m-am lamurit ca nu se pot pune ghivecele alea decorative de la magazin si m-am orientat catre cutiile transparente de la inghetata (si ma mai bombanea cineva ....... nu spui cine persoana insemnata.....) ca aveam destule si sper sa le mearga mai bine.
incerc sa-l pacalesc pe omu' (deh daca n-am carnet stau la mina lui) sa mergem simbata la Hornbach si poate iau pietricele de argila sa le fie copiilor cald la picioruse.
simonac scrie:
da' de ce ma rog le-ar trebui lumina la radacini, ca doar fotosinteza se face in frunze !
cornelia scrie:
E vorba de ventilatie si ritm de crestere diminuat - creste riscul putrezirii radacinilor. Dar nu e musai sa iei de bun ce-ti spun. Vei vedea pe ... propriile radacini.
angela draganoiu scrie:
Simona phalenopsis sint orhidee epifite care stau pe copaci deci au radacinile afara, sau putin acoperite cu muschi sau scoarta, si ca sa se dezvolte le trebuie lumina.
cornelia scrie:
Am ramas cu o nedumerire.
Se spune ca Phalaenopsis-ul se transplanteaza cam la 2 ani sau cand solul este epuizat de minerale. Se mai spune ca la transplantare o parte din radacinile crescute pe afara, se vor ordona in noul ghiveci. Se mai spune ca ghiveciul transparent este important pentru ca permite luminii sa intareasca sistemul radicular.
Dar cum facem cand vom avea nevoie de un ghiveci transparent mai mare decat cel in care le-am cumparat? Nu-mi plac improvizatiile. Vreau ceva frumos si care sa le faca bine plantelor.
Dupa transplantare, voi ati pus un ghiveci transparent sau unul obisnuit? Cum s-au comportat plantele in ambele situatii?
marean scrie:
Ghiveciul transparent nu e necesar lui phalae pe cat se crede.
Intr-adevar,radacinile indeplinesc si rolul de fotosinteza,insa aceasta e o functie secundara a acestora,ele fiind preocupata,90% cu hranirea si hidratarea plantei!
Deci,poti replanta phalae in orice tip de ghiveci,planta se va simtii bine!
roxy scrie:
eu folosesc ghiveciul transparent pentru ca asa imi dau seama cand trebuie udate. cand le voi transplanta o sa le pun in cutii de inghetata transparente care sunt putin mai mari decat ghivecele in care le cumparam. pana acum am transplantat doar cambria.
Cristiana scrie:
Eu am pana acum doua phale transplantate in ghivece normale, cu substrat comercial pentru orhidee cumparat de la Brico, scoarta speciala si alte minunatoo nu am gasit aici. Ghivece transparente nu am gasit de aceasta dimensiune, asa ca am riscat punandu-le in ghivece de ceramica. Prima e mutata de doi ani, a fost extrem de harnica si a facut multe flori, n-a deranjat-o deloc lipsa luminii la radacini, a doua e mutata de vreo luna si spre marea mea "disperare" a inceput sa-mi faca frunze noi si... un keiki pe tija.
Cat despre masti, le am la majoritatea orhideelor, dar pe fundul ghivecelor-masca am pus un strat de granule de argila care absorb apa in exces. Oricum, udarile le fac prin scufundarea ghivecelor in recipient mare cu apa, asa ca pana nu se scurge aproape toata apa nu le pun inapoi in masti, deci riscul putrezirii e minim.
Reteta s-a dovedit a fi una buna, dendrobiumii si cattleyele au dezvoltat pseudobulbi noi rapid, iar phalele par si ele multumite.

!