Gardenia jasminoides

cornelia

Fondator
Membru staff
Fisa realizata initial de Vali. Adaptare, corectura, completare - Cornelia.

Denumire în limba latina: Gardenia jasminoides

Denumire populara: Gardenia

Imagini:


Gabarit:
Arbust, cu inaltimea de 1 - 2,5 m, cu o coroana, de obicei, sferica si deasa. Are o crestere lenta.

Lumina si temperatura:
Planta se simte bine in lumina puternica dar indirecta, la temperaturi care sa nu depaseasca 30 C, dar nici sa nu coboare sub 15 C. Locul in care tinem gardenia este la fel de important. Planta are nevoie de multa lumina dar nu suporta soarele direct si temperaturile foarte ridicate. De asemenea, un ghiveci in care bate soarele incingandu-l, va avea drept rezultat distrugerea radacinilor. Vara este indicat un loc retras in balcon sau terasa, iar iarna un loc luminos undeva in interior, caci sub 10 C planta intra in regres si in cele din urma moare.

Flori, frunze, fructe:
Frunzele sunt opozabile, au lungimea cuprinsa intre 10 - 20 cm in natura, in cazul plantelor cultivate in ghivece acestea fiind mai mici (5 - 10 cm). Au o culoare verde intens si un luciu pronuntat cand planta e sanatoasa, marginile continue si nervurile bine delimitate. Florile de culoare alba sau alb-crem sunt involte, cu dimensiuni cuprinse intre 8 - 12 cm. Au un aspect cerat si emana un parfum puternic, asemanator cu cel al iasomiei. Pe aceeasi planta pot aparea flori de ambele nuante. Fructul gardeniei este oval, carnos si moale, de culoare portocalie, avand cam 2 - 3 cm. Nu este comestibil si nici foarte decorativ. Inflorirea - trebuie stiut ca, din acest punct de vedere, gardenia este un pic mai capricioasa. Odata cu aparitia bobocilor, este bine sa renuntam sau sa evitam anumite activitati (ciupiri, curatari, mutarea vasului, etc.). In privinta factorilor care nu depind de noi, nu avem decat sa ne rugam. Si ma refer in principal la temperatura si lumina. Orice variatie brusca poate duce la pierderea florilor sau bobocilor, care oricum, au obiceiul sa mai cada chiar si in conditii bune. Cartile de specialitate spun ca temperatura ideala in perioada de inflorire ar fi 15 - 18 C noaptea si 22 - 25 C ziua. Dar e vorba de niste valori ideale.

Solul:
Radacinile sunt foarte ramificate si fine, constituind o retea atat de densa incat la replantare, de multe ori, pune probleme serioase posesorului. Gardenia este catalogata ca planta acidofila. Unele publicatii mentioneaza ca necesar un pH de 4,5-5, in timp ce altele, de 6-6,5. Deci, deja parerile sunt impartite. Daca ne referim la planta din locul ei de origine, sunt convins ca aceasta va necesita o aciditate a solului mai pronuntata, cat mai aproape de primele valori mentionate. Daca vorbim, in schimb, de plantele comercializate prin toate centrele horticole, sunt de parere ca acestea au ajuns, de-a lungul timpului, datorita repetatelor inmultiri "in vitro" si a cultivarii lor intr-un mediu artificial controlat, sa suporte si valori mai ridicate ale pH-ului, aproape de neutru. Acest lucru nu inseamna ca bagajul genetic al plantei a suferit modificari majore, ci doar ca exemplarele din comert au devenit mai tolerante la aciditatea solului. Tot legat de substrat, trebuie mentionat faptul ca structura acestuia va fi foarte poroasa, asigurand un drenaj bun, dar in acelasi timp si o retinere buna a apei. In primul rand, substratul gardeniei noastre ar trebui sa aiba un bogat continut organic. In acest sens, turba, acele de pin si de brad, muschiul sphagnum ori scoarta de pin faramitata nu trebuie sa lipseasca. Alaturi de partea organica este necesar si un material inert, care sa asigure drenajul, cum ar fi pietrisul (fara calcar), perlitul sau tuful vulcanic. Transplantarea este bine sa fie facuta la sfarsitul iernii inceputul primaverii. Vasul in care pastram gardenia se recomanda a fi dintr-un material care sa nu permita pierderea umiditatii, chiar si plastic. Nu sunt recomandate ghivecele de lut ars, deoarece apa poate traversa peretii acestora si se piarde prin evaporare. Deasemeni, la suprafata solului este indicat sa se asigure un strat protector din coaja sau ace de pin ori de brad, tot pentru a intarzia pierderea umiditatii.

Udarea:
Gardenia, ca si celelalte acidofile (rododendronul, azaleea, camelia) are nevoie de o umiditate cat mai constanta in sol. Udarea gardeniei este poate cea mai importanta activitate, in conditii de apartament. Cand facem acest lucru trebuie avut in vedere faptul ca gardenia nu suporta nici uscaciunea dar nici umezeala statuta. In ambele cazuri isi va pierde frunzele (bobocii si florile, daca are). In cazul unei udari intarziate, e posibil ca frunzele sa cada si dupa 1 - 2 saptamani de la aceasta, dar nu e fatal; frunzele vor reveni incet, incet. La o udare exagerata in schimb, frunzele si florile cad iar radacina poate putrezi, planta fiind pierduta.Se foloseste o apa acida, moale, obtinuta usor prin scufundarea unui saculet de turba timp de cateva zile in vasul cu apa. Eu personal, nu recomand folosirea otetului pentru corectarea PH-ului la apa acidofilelor. Vara e bine ca udarea sa se faca seara, iar iarna dimineata, dar asta e o regula valabila la toate speciile de plante.

Aerul:
Umiditatea aerului are un rol important; poate de aceea climatul uscat din apartamentele noastre nu este intotdeauna apreciat. Din acest motiv se recomanda pulverizarea regulata a plantei.

Ingrasaminte:
Fertilizarea gardeniei nu pune probleme daca respectam cateva reguli. E bine sa se execute intens primavara si toamna, folosind un ingrasamant echilibrat, de genul 10/10/10 sau 15/15/15, la fiecare doua saptamani. La acidofile este mai indicat un NPK mic la doua saptamani, decat un NPK de peste 20, o data pe luna. Vara, in iulie-august, cand temperaturile depasesc 32-34 C fertilizarea trebuie intrerupta, caci la aceste temperaturi planta intra intr-o perioada de stagnare, asemanatoare cu cea din iarna. Deasemeni, in timpul infloririi e bine ca fertilizarea sa fie intrerupta sau, macar, sa se reduca dozajul la jumatate. In lipsa unui fertilizant special pentru acidofile, se poate folosi orice tip existent la magazinele de specialitate, cu exceptia celor pe baza de uree. S-a constatat ca acestea creeaza un mediu propice pentru ciupercile care provoaca putrezirea radacinilor la acidofile (cele mai afectate sunt azaleele, dar e valabil si pentru gardenia). Pe langa cele trei elemente de baza, fertilizantul trebuie sa mai contina si microelemente, dintre care fierul este cel mai important. Lipsa fierului duce la ingalbenirea frunzelor, nervurile ramanand de un verde putenic (a nu se confunda cu ingalbenirea totala, care poate avea alte cauze) si in cele din urma, la caderea acestora.

Inmultire:
Cea mai indicata metoda este butasirea. Se iau butasi de varf sau de mijloc in varsta de 6-8 sapt., cu o lungime de 10-12 cm, pe care sa fie 2-3 perechi de frunze. Se planteaza intr-un pat format din turba si pietris sau perlit si se acopera cu o folie pentru a se pastra umiditatea. Butasirea se poate face tot timpul anului (iarna folosind butasi lemnificati) dar cele mai bune rezultate se obtin vara. Se poate face si un marcotaj aerian la inceputul verii, pe un segment de trunchi sau ramura care sa suporte procedura.

Conditii de iernare:
Iarna plantele se pot pastra in stare de semi-repaus la 15-16 gr. C, situatie in care se diminueaza udarile. Este necesar ca lumina sa fie naturala, de buna calitate. Daca vreti sa pastrati planta in vegetatie este posibil ca ea sa-si deschida bobocii mai repede, datorita faptului ca temperatura ii accelereaza dezvoltarea.

Boli si daunatori:
Pentru gardenia nu sunt mentionate boli specifice, desi se pare ca ar exista o forma de cancer a tesutului lemnos, ce apare in special pe trunchi, imediat deasupra solului. Poate fi afectata de ciupercile ce provoaca putrezirea radacinii, in conditiile unei udari sau fertilizari incorecte. Dintre daunatori, mentionam afida , p?duchele ?estos, paianjenul rosu, musculita alba si unele omizi. Indicat ar fi sa se aplice tratamente preventive, deoarece cand parazitii sunt observati este deja tarziu.

Îngrijire, particularitati:
Tunderea gardeniei este posibila, daca se doreste, planta suportand bine chiar si taieri masive. Totusi, trebuie avut grija ca pe ramurile scurtate sa se pastreze cel putin o pereche de frunze. Pentru a evita o taiere intensa si stresanta pentru planta, se pot ciupi varfurile lastarilor, care se vor ramifica la fel de bine. Daca e nevoie de o tundere masiva, atunci e bine ca aceasta sa se faca in februarie-martie; ciupirea varfurilor se poate face pe tot parcursul anului.

Specii si varietati:
- Gardenia jasminoides syn. Gardenia florida
- Gardenia grandiflora
- Gardenia amoena

Discutii despre gardenie:
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=929
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=1211

Articol in site:
http://egradini.ro/articole/gardenia.html
 
Ultima editare de un moderator:
Sus