Hibiscus syriacus - Zamosita

simonag

Member
Denumire stiintifica:
Hibiscus syriacus

Denumire populara:
Zamosita de Siria; Hibiscus de gradina

Imagine:
http://images.google.ca/images?hl=en&q= ... a=N&tab=wi

Tipul de planta:
Arbust

Gabarit:
Inaltime: aprox. 3m, intindere: aprox. 1.8 m

Lumina ºi temperatura:
Se planteaza la soare sau umbra partiala. Florile sunt mai mari si creste mai compact cand este plantat la soare.

Flori, frunze, fructe:
Flori albe, rosii, violet, albastre, mov sau in doua culori. Infloreste din iulie pana la mijlocul toamnei. Florile se formeaza pe lastari aparuti in acel an.

Solul:
Prefera solurile bine drenate, suplimentate cu materie organica, dar este adaptabil putand creste in diferite soluri; prefera un pH 5.5-7.0

Udarea:
Prefera solurile umede, dar este rezistent la seceta. Udati totusi regulat pentru ca va inflori mai abundent intr-un sol umed. Udati regulat dar nu excesiv si in primul an dupa plantare pentru a ajuta planta sa formeze radacini viguroase.

Aerul:
Suporta aerul sarat.

Ingrãºãminte:
Aplicati in fiecare primavara un strat de compost.


Inmulþire:
Prin seminte Insamantarea in minisera (recomandata) se face in martie intr-un substrat cu un drenaj bun, la o temperature de 21-24 C; literatura de specialitate recomanda tinerea semintelor inainte de insamantare in apa calduta pentru cel mult 24 ore; odata ce semintele s-au umflat se scot din apa si se planteaza imediat. Interesant, semintele insamantate de mine au germinat (intr-o proportie ridicata) si fara a fi tinute in apa. Semintele se acopera cu un strat subtire de sol; germinarea dureaza 30-60 zile si este neregulata (nu toate semintele vor germina). Rasadurile se repica si se transfera in gradina in anul urmator la sfarsitul primaverii sau in timpul verii; pastrati rasadurile peste iarna intr-o rasadnita rece sau in ghiveci pe care il puteti tine intr-o camera neincalzita). Direct in gradina insamantarea se face toamna.
Prin butasi nelemnificati luati primavara, butasi semilemnificati luati vara si butasi lemnificati luati toamna si pusi intr-un mediu umed cu o punga in cap. Butasii nelemnificati formeaza radacini in 4-6 saptamani.
Prin marcotaj subteran prin ingroparea unei ramuri joase si flexibile in timpul verii sau la inceputul toamnei.
Prin butasi de radacina.
Poate fi mutat doar cand are o inaltime sub 1.5 m. Transplantarea se face primavara sau toamna.

Condiþii de iernare:
Zone climatice 5-8. Este recomandat sa se puna un strat de mulch in jurul lor in primele doua ierni pe care le petrece in gradina. Hibiscusul de gradina porneste in vegetatie primavara, foarte tirziu, aproximativ cu o luna dupa celelalte plante. In tot acest timp exista pericolul de a-l deranja, crezind ca nu a supravietuit peste iarna.

Boli ºi dãunãtori:
Arbustii batrani pot dezvolta necroze pe tulpini avand ca rezultat moartea ramurei urmata de moartea intregii plante.
Poate fi atacat de ciuperci in special daca este plantat la umbra.
Afidele pot apare pe ramurile tinere, iar paienjenii pot apar daca este plantat in locuri fierbinti si uscate.

Îngrijire, particularitãþi:
Are o rata de crestere medie. Nu este pretentios, si nu are nevoie de ingrijiri speciale.

Se planteaza langa fundatia casei, de-a lungul aleilor, langa intrarile in casa sau poate forma un gard viu. Se poate creste in ghivece mari.

Tulpinile nu formeaza ramuri laterale usor decat daca este tuns, altfel va avea multe tulpini lungi si drepte care se formeaza pornind de la 1-4 cm deasupra solului dand arbustului o forma de vaza. Tunderea se face la sfarsitul iernii sau inceputul primaverii inainte ca noii lastari sa apara. Adesea dupa o tunsoare mai drastica are flori mai mari iar dupa o tunsoare mai redusa are flori mai multe dar mai mici. Daca vreti sa-i pastrati forma de arbust taiati o treime din ramuri la nivelul solului (sa ramana doar 3-4 muguri pe tulpina) in fiecare an. Taiati cele mai batrane ramuri si pe cele mai putin viguroase. I se poate da chiar o forma de copac si in acest caz tunsoarea formativa se face in primii doi ani.

Tolereaza poluarea putand fi crescut in oras.

Puneti un strat de 7.5 cm de mulch in jurul radacinei pentru a mentine umezeala si racoare radacinilor. Iarna se poate pune un strat de mulch in jurul plantelor tinere (in primii 2-3 ani) pentru protectie impotriva frigului.

Specii ºi varietãþi recomandate pt zonele temperate:"
Aphrodite": 2.8 m inaltime si 2.3 m intrindere; flori roz
"Helene": 2.4 minaltime si 2 m intindere; flori de culoare alba
"Minerva": 2.6 m inaltime si 2 m intindere. Flori violet-lavanda.
"Diana": 2.6 m inaltime si 2.6 m intindere; flori albe sterile care raman deschise mai putin de o zi;
"Lucy": flori duble rosu-violet.

Surse bibliografice:
http://www.garden.org/plantguide/index. ... ow&id=2102

http://www.bbg.org/gar2/topics/plants/2 ... iscus.html

http://www.monrovia.com/PlantInf.nsf/3e ... enDocument

Discutii despre hibiscusul de gradina:
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=1072
 
Sus