Kohleria - Clopotel australian

cornelia

Fondator
Membru staff
Denumire ştiinţifică: Kohleria spp.

Denumire populară: Clopotel australian

Imagini:




Gabarit:
Inaltime maxima 60 cm, varfuri usor pendente. Intindere pe orizontala aprox 30 cm

Lumina şi temperatura:
Iubeste lumina si tolereaza chiar cateva ore de soare direct. Vara cand insolatia este foarte puternica planta se umbreste partial. Daca nu, frunzele vor capata un aspect concav si cu usoare arsuri pe margini. Dar chiar si asa infloreste extrem de abundent mai ales pe varfurile lastarilor. Se dezvolta repede daca temperatura este in jur de 20 grade dar rezista si la peste 40 grade sau doar la cateva grade iarna cand intra in repaus.

Flori, frunze, fructe:
Florile sunt catifelate, cu aspect tubular si 5 petale patate sau striate. Ele sunt grupate pe varfurile lastarilor si cand inflorirea este abundenta determina un port usor pendent. In cazul in care in perioada de inflorire apar dereglari de udare bobocii nu se mai deschid iar florile cad la cea mai mica atingere. Frunzele sunt usor paroase, in nuante de verde si pe verso, in functie de varietate, usor rosiatice. Marginile sunt de obicei zimtate. Fructele nu prezinta interes decorativ.

Solul:
Nu este pretentioasa in privinta solului, dar daca nu are un drenaj bun exista riscul aparitiei dereglarilor de udare si duce la pierderea unui numar de flori. Uneori insemnat. Necesita un ghiveci destul de mare pentru ca pe langa radacini planta dezvolta rizomi iar in perioada calda a anului

Udarea:
Kohleria poate fi categorisita drept "setoasa". In cazul unui ghiveci mic + temperaturi ridicate + planta matura cu flori = dereglare de udare. Ca si in cazul altor plante udarea se face dupa ce ati incercat umiditatea din sol. Nu se uda niciodata la gramada.

Aerul:
Nu pare sa reactioneze negativ la lipsa ventilatiei atat timp cat in preajma ei nu sunt plasate decat plante sanatoase. Atentie totusi daca in preajma ei sunt asezate violete suferinde de fainare. E posibil sa se transmita cu usurinta.

Ingrăşăminte:
Ingrasamintele sunt binevenite atat timp cat planta e mica si nu au o cantitate mare de azot. Planta se dezvolta bine si fara stimulenti atat timp cat solul ii asigura necesitatile.

Inmulţire:
Kohleria se inmulteste prin butasi de varf, tonsoane de tulpine, frunze si rizomi. Cea mai rapida metoda este cea prin butasi de varf. Cea mai lenta este cea prin frunze.

Condiţii de iernare:
Puteti sa tineti plantele intr-o camera neincalzita. La 8-10 grade planta intra intr-un usor repaus. Atentie la asocierea dintre temperatura si udare. Daca vreti s-o pastrati in vegetatie 20 grade ar trebui sa fie suficiente. Inflorirea va fi mai putin abundenta decat cea din timpul verii.

Boli şi dăunători:
Este una dintre cele mai putin expuse plante la boli si daunatori. Dar reactioneaza la conditii de mediu necorespunzatoare. Pastrati un echilibru relativ si nu veti avea probleme.

Îngrijire, particularităţi:
Atunci cand transplantati Kohleria mutati-o in alt ghiveci cu colet cu tot. Nu scuturati radacinile deloc. Efectiv "translati" planta cu totul intr-un ghiveci mai mare si completati pamantul de jur imprejur. Daca ii deranjati radacinile, o sa vedeti ca se pleosteste rapid. Ca sa pastrati planta in pozitie verticala veti avea nevoie de un tutore (unul special, un betisor de bambus, etc).

Specii şi varietăţi:
In mod curent in Romania se gasesc doua varietati (hibrizi) considerate a fi de provenienta ucraineana: rosu-portocaliu, crem-galbui. S-au importat plante din Hong Kong in 2005 si din Marea Britanie in 2006.

Utile:
http://www.egradini.ro/articole/kohleria.html
(detalii de cultura)
http://www.robsviolet.com/kohlerias.htm
(cosmetizare)

De unde sa va cumparati Kohleria:
http://www.robsviolet.com/kohleria.htm
http://www.dibleys.com/acatalog/Online_ ... IA_22.html

Discutiile noastre despre Kohleria:
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=768
 
Sus