Concurs: Vreau sa fiu peisagist

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Astazi lansam concursul Vreau sa fiu peisagist pe care l-am anuntat in urma cu cateva saptamani http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=10046
Cei care iubesc peisagitica si si-au dorit mereu sa o practice au acum cea mai buna ocazie sa-si puna in valoare ideile si creativitatea.
Blitz s-a inscris pe lista celor care doresc o gradina amenajata, si-a pregatit documentatia necesara si o va posta aici in cadrul concursului.
In schimbul premiului oferit de ea oricine poate veni cu idei si propuneri de amenajare pe care le va prezenta sub forma de schite, planuri, colaje, etc, sau orice alt tip de prezentare pe care il considera potrivit pentru a-i pune in valoare ideea.
Propunerile trebuie postate in topic, iar Blitz va alege cea mai buna propunere.

Blitz, poti sa postezi documentatia!
Succes tuturor!
 

Blitz

Active Member
Situatia existenta este data in schitele din figurile 1, 2 si 3. Dimensiunile sunt aproximative si schitele nu sunt perfect la scara.



Cateva caracteristici:
1.Sol destul de “cleios”. Drumetele din gradina sunt cu borduri noi si umplute cu pietris. Restul curtii este betonat. Am amenajat 4 asa-zise “stancarii”.
2.Plante existente:
a.Primavara: ghiocei, narcise, lalele, nu-ma-uita, crocusi
b.Vara: petunia, craite, carciumarese
c.Perene: trandafiri in gazon, liliac, 1 par, 1 mar, ceva “hibiscus salbatic”, in rondou bordura de flox mov
3.Plante care “nu merg” in gradina mea: gladiole, zambile
4.“Scule disponibile”: trimer, verticutor, “carucior” cu furtun pentru udat, alte scule uzuale
5.Buget de timp limitat (2-3 ore dupa masa, de 2-3 ori pe saptamana, uneori si o zi intreaga in weekend). Posibilitati financiare: normale

Probleme pentru care ar fi necesara o rezolvare:

1.Dupa desfiintarea viei, curtea pare cam golasa, mai ales in zona garajului. In plus, tencuiala zidurilor este partial defectuoasa si as dori sa nu retencuiesc, ci sa pun plante cataratoare- un fel de “tencuiala vie”



2.“Teritoriul cainilor” (fig.3) este o alta problema, mai ales datorita prafului pe o zona relativ extinsa, praf care se transforma in mocirla dupa o ploaie mai consistenta. Mi-as dori ceva plante care sa fixeze cumva solul, dar si sa “supravietuiasca” tratamentului din partea cainilor. Nu prea cred ca exista asa ceva.



3.Pentru intregul ansamblu al partii principale: un aspect mai putin “rigid” si “matematic”, dar care totusi sa tina cont de simetria existenta.

4.As dori sugestii pentru zona “Arici” si zona “Molid” din partea intre poarta de acces si garaj.


Ca premii ofer la alegere o carte Editura Reader's Digest:
*1000 de miracole ale naturii
*Plante pentru balcoane si gradini
*Bunatati la cuptor.

Ca si bonus-surpriza daruiesc cu mult drag un Audio_CD
 

aleynad

Active Member
Moderator
intrucat vad ca nimeni nu se inghesuie la concurs, poate pentru ca vi se pare prea complex, poate ca nu a fost destul de bine explicat...o sa trasformam aceasta prima editie a concursului intr-una demonstrativa, in care eu ma voi implica in a o ajuta pe Blitz sa-si reamenajeze gradina.
Intrucat eu nu am studii de specialitate, ci doar dorinta si dragoste de amenajari, atunci voi fi candidatul ideal :)
sugestiile de amenajare le voi face direct aici, in dialog cu Blitz, ca sa va dati seama in ce consta concursul :!:
si pe viitor sper ca veti fi si voi impulsionati sa participati :wink:
 

aleynad

Active Member
Moderator
Sa luam problemele pe rand!

Blitz a spus:
Probleme pentru care ar fi necesara o rezolvare:

1.Dupa desfiintarea viei, curtea pare cam golasa, mai ales in zona garajului. In plus, tencuiala zidurilor este partial defectuoasa si as dori sa nu retencuiesc, ci sa pun plante cataratoare- un fel de “tencuiala vie”

Sa incep azi cu partea cu garajul, unde a fost via, iar acum peretii garajului fiind neacoperiti au un aspect tern.
Blitz vrea plante cataratoare care sa acopere garajul, transformandu-l intr-un perete verde.
Prima optiune ar fi iedera, care nu are nevoie de tutori si se prinde singura pe tencuiala, transformand peretele intr-unul verde tot timpul anului. Insa Blitz a precizat ca tencuiala zidurilor este partial defectuoasa si ar dori sa nu retencuiasca, atunci iedera se exclude din start, deoarece daca tencuiala nu este fixa, organele de prindere ale iederei patrund sub tencuiala. Inconvenient: la orice furtuna, iedera se poate desprinde cu tot cu tencuiala.
O alta idee ar fi vita de vie salbatica, care ar acoperi frumos peretele, transformandu-l intr-unul verde vara, iar toamna coloritul vitei de vie ar da o superba tenta rosiatica peretelui. Inconvenientul- in loc de vita de vie clasica, ar avea o noua vita de vie, chiar daca salbatica si decorativa, ea tot s-a intinde la fel ca surata ei.
Alta optiune ar fi glicina (wisteria) care primavara ar imbraca peretele in ciorchini mari de flori lila, iar vara s-ar transforma intr-un frumos frunzis verde deschis. Inconvenientul: cu timpul glicina devine invaziva, necesita taieri regulate pentru a fi tinuta in frau, si are nevoie de suporturi verticale pe care sa-i fie legati lastarii orizontal, numai asa ar acoperi peretele garajului.
Eu recomand caprifoiul comun (Lonicera), avantajul constand in frunzis permanent tot anul, flori parfumate de vara pana toamna tarziu. Singurul inconvenient costa in tinerea in frau prin taieri regulate. Dar e mult mai usor de intretinut decat alte plante cataratoare.
 

Blitz

Active Member
Multumesc, Aleynad, pentru intelegere si ajutor.

Problema "goliciunii" este intr-adevar poate cea mai mare.

Zidurile nu sunt pe daramate, ca sa explic mai clar, ci tencuiala nu este peste tot ok. De aceea as vrea sa "impusc doi iepuri dintr-un foc"- sa maschez ce nu e frumos si sa obtin mai multa verdeata.

M-am gandit sa pun pe braul de beton din fata garajului (sub geam) jardiniere cu plante anuale. Ieri am pus semintele.

Problema este insa ca pe acoperisul garajului as avea nevoie de o solutie \
-care sa mascheze aspectul "cutie"
-care sa NU imi afecteze hidroizolatia.
 

alfa

Active Member
Blitz, vita salbatica creste acopera cam tot. Merge si pe peretii garajului si pe acoperis. Iar toamna cand se coloreaza in rosu e de vis. Iarna va parea insa din nou cam golasa zona aceea.
 

aleynad

Active Member
Moderator
:) ne gandim si pe acoperisul garajului, stai sa le luam treptat...ca-s multe de rezolvat
 

Blitz

Active Member
Multumesc, dar de unde se iau- ori via salbatica, ori lonicera? Si cand se pun?

Referitor la vita salbatica: cat timp nu trebuie decat s-o tund periodic nu ar fi vreo problema mare. Iarna si via "culta" era fara frunze si se vedea scheletul metalic. Nu era vreun aspect grozav, mai ales ca scheletul metalic era stamb, ruginit, etc.

Toatea chestia este sa nu fac bolta la inaltime si sa nu mai necesite vreun schelet de suport.

Si- care din propunerile tale creste mai repede? Ca eu cu rabdarea nu stau deloc bine :wink: :wink: :wink: !
 

nick1971

Active Member
daca pot interveni :oops: vita salbatica iti pot da eu, o am din 2003, se intinde foarte repede eu nu am intervenit pana acum in nici un fel :D
 
hai sa incerc si eu o idee. Nici eu nu sunt peisagista , dar mi-am facut colectii de tot felul de poze de idei si imi fac singura designul de peisagistica al propriei gradini ( de abia sunt cu el la inceput).

revenind, eu as avea o alta abordare. Zona aia circulara nu as face-o cum este acum cu alee circulara ci as acoperi cu un kit de pavele Circle si as pune pe zona aia o masa cu 2 scaune de relaxare, sau o bancuta romantica.

Tot cercul la exterior plus marginile aleei care face legatura cu aleea principala l-as amenaja cu tuia gigant taiat in forma englezeasca de gard viu la semiinaltime.

Acelasi gard viu l-as pozitiona la extremitatea gradinii , partea de "U" , adica cele trei laturi cu exceptia celei care margineste aleea principala, doar ca acest "U" va fi taiat in forme la inaltime mare 2m, acoperind vizualul magaziei si ce ma ai acol prin spate.

verdele gardului viu de tuia taiat frumos englezeste va reprezenta un foarte bun fundal ( ca in pictura) pentru punerea in evidenta a florilor sau arbustilor de mica inatime colorati .

cercul central imparte radina in 2 zone dreapta si stanga.

In ambele zone, mai spre fata, mai spre aleea principala a merge foarte bine doi arbusti de inaltime medie pana in 2m de impact. Acestia pot fi un artar japonez, un cires japonez, o forthysia, eu ti-as recomanda o hydrangeea paniculata Grandiflora ( care s eface arborescent), sau un bulgare de zapada.

de jurul imprejurul lor poti amenaja flori colorate in grupuri, ronduri sau la bordura cu aleea principala. Poti folosi cateva tufe de Berberis th "Atropurpurea" care mai schimba din culoare.

Uite ca idee despre ce vorbesc cu cercul pe jos din pavele si bancuta:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/j- ... directlink

Uite o idee de bancuta
http://picasaweb.google.com/lh/photo/kj ... directlink
 
aleynad, chitul ala de pavele l-am ochit de mult :0 mi se scurg ochii dupa el. ca sa cumperi pavelele deja kit complet e cam scump , te duce cam la 12 mil. Nu se merita, mai ales daca vrei sa pui in diverse locuri. Am cautat 2 luni pe google si am gasit kit de matrite :) , dar aici s-a oprit totul. matritele astea ori le cumperi si pe ele la comun cu 102 persoane interesate, ori le fac bani, adica daca esti peisagist iti scoti banii pe ele. Cum eu nu sunt... stau ca proasta si imi zgaiesc ochii la asa ceva :D

uite cateva idei in acest sens:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/2a ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/LJ ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/9x ... directlink
http://picasaweb.google.com/lh/photo/Av ... directlink

http://picasaweb.google.com/lh/photo/Dc ... directlink
 

Blitz

Active Member
Multumesc pentru idei, si eu sunt indragostita de bancuta. DAR: anul acesta nu am voie sa investesc in dale, bancute, etc., deci investitii mari. Am investit destul anul trecut in betoane, borduri, etc. In plus, respectivul rotund este mic (diametrul 2,5m).

E foarte frumos ce propune MirelaLucia, dar din pacate nu pot schimba geometria existenta. Iar plante asa de inalte cred ca merg totusi pe suprafete mult mai mari.

Multumesc si pentru intentia de a-mi trimite vita salbatice si lonicera. Accept cu placere, dar sa-mi spuneti cat ma costa si cum ajunge la mine. Cand trebuie puse? Acum, in primavara?

Vedeti voi ca sunt cu totul si cu totul bazaitoare :wink: :wink: :wink:
 

aleynad

Active Member
Moderator
Blitz, sa inteleg ca vara rondul tau arata cam asa?


e cam micut :) asa ca ai dreptate cand spui ca ar merge plante scunde
 
pai in jurul rotundului, gardul ala viu care il recomandam va avea inaltime de 1m . Am si specificat ca aici merge ceva la seminaltime nu ceva de 2m. recomandarea de 2m era la periferita dreptunghiului, pe toate laturile mai putin cea cu aleea principala, doar ca fundal.

Apoi nu trebuie sa amenajezi ceva totul odata. Chiar daca faci totul odata sau faci pe rand, ceea ce conteaza in primul rand si este ce mai important este designul. sa stii exact ce vrei sa faci acolo si cam cum va arata la final. Dupa care faci lucrarile in functie de posibilitatile tale si de timp. dar macar lucrarile fac parte dintr-un cadrul larg bine stabilit. Altfel vei pierde si timp si bani si va arata si nasol la final pentru ca daca e tot schimbi pe parcurs sau amenajezi dupa ureche este mult mai costisitor.

Rotundul ala nu este mic la 2,5m dar nici mare. Pozele prezentate de mine erau ca "idee" ideile se adapteaza spatiului fiecaruia. Poti sa pui acolo o bancuta rustica sau un scaun de genul celui din poza alaturata facut din furtun de gradina care nu ne mai trebuie si tevi de cupru dintre cele carese fac instalatiile :).

iarasi a aseza un scaun acolo nu inseamna ca trebuie sa si stea careva pe el :). Un aranjament nu trebuie sa fie doar util, rebuie sa fie in primu rand placut. Asa cum la interioare exista trucuri pentru a fura ochii, la haine exista trucuri ca sa parem mai slabe, asa si la gradina exista trucuri ca sa arate bine.

Cred ca primul si primul pas care trebuie sa il faci este sa determini cat timp poti aloca ingrijitului de gradina si in functie de asta sa alegi ce tip de gradina ti se potriveste : romantica, formala etc...

raman la concluzia ca amenajarea putin formala si simplista a gradinii prezentate este solutia cea mai buna. N necesita nici mult timp de intretinere si va avea bun gust.

Asa cum arata ea acuma ( si nu vreau sa te superi pe mine caci nu este o critica) este departe de a arata prezentabil.

Uite scaunul
http://picasaweb.google.com/lh/photo/CM ... directlink
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus