Epidendrum

sarselia

Active Member
Moderator
Denumire: Epidendrum

Familie: Orhidacee

Imagini:

Origini: Regiunile subtropice ale continentelor Americane, din Carolina de Sud si pana in Argentina.

Descriere: Epidendrum este una din cele mai usor de ingrijit specii de orhidee.Exista cel putin 900 de specii de orhidee Epidendrum.
Din familia acestuia mai fac parte urmatoarele:Encyclia care la randul ei contine 250 de specii,Osterdella- o specie pe cale de disparite din mediul ei natural,Psychilus care la randul ei contine 15 specii si Nanodes.
I se mai spune si "orhideea saracului".Aceasta denumire a fost data pe vremea cand orhideele puteau fi crescute doar de membrii aristocratiei.Singura specie pe care si-o putea permite si clasa de rand era acesta.

Frunzele: Au intre 10-20 cm lungime si sunt situate in varful pseudobulbilor ovali sau rotunzi.Ca dimensiuni speciile de Epidendrum pot atinge intre 30cm- 1 m inaltime.Pana si numele acestei orhidee indica faptul ca ele traiesc pe copaci.

Lumina: Aceasta trebuie sa fie puternica dar este de evitat soarele puternic din perioada verii.

Temperatura: Pentru o buna inflorire are nevoie de o camera racoroasa pe perioada iernii pentru a i se forma bobocii florali.Diferentele de temperatura dintre zi si noapte sunt si ele un factor important in inflorirea acestora.In general prefera caldura dar mai exista si specii precum Epidendrum radicans care are nevoie de locuri racoroase.O alta specie care poate suporta pana si inghetul este Epidendrum magnoliae

Flori: Florile acestei specii variaza ca paleta de culoare de la alb, rosu,galben,roz, portocaliu,la diferitele combinatii intre aceste culori.Acestea seamana cu cele ale orhideei Cattleya si e de recomandat a nu se taia tija florala dupa inflorire.Se poate sa reinfloreasca pe aceasta sau sa dezvolte keiki.In functie de temperatura la care sunt tinute,florile pot tine si 4 luni.

Solul: Epidendrum poate fi cultivat într-un compost format din scoar?? de copac si muschi Sphagnum.

Udarea: Speciile de epidendrum care au psudobulbi trebuie sa fie udate o data la 5-7 zile (in functie de temperatura mediului)iar speciile cu tulpini pot fi udate o data la 3 zile(vara) si o data pe saptamana iarna.

Aerul: Umiditatea aerului trebuie sa fie de minim 60% de aceea se recomanda pulverizarea frunzelor cat de des este posibil si cat de mult o cere mediul in care sunt crescute.

Ingrasaminte: Pe perioada cresterii adica din aprilie si pana in septembrie se poate uda o data pe saptamana cu ingramamant de orhidee.

Boli si daunatori: Acarieni si paduchi

Greseli de ingrijire: Udarea excesiva poate duce la putrezirea radacinilor.

Alte poze cu Epidendrum.

sursa: www.webshots.com

Epidendrum floribundum 'Miyao'



Epidendrum calanthum



Epidendrum estamforme

 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
cred ca asta este si mica mea orhidee - daca gresesc, corectati-ma, va rog:

O sa postez o imagine mai clara atunci cand va inflori complet.
 

sarselia

Active Member
Moderator
Eu zic ca nu gresesti si ca intr-adevar este un Epdendrum.
Dar cat e de frumos!
Imi place tare mult si culoarea !
Sa iti traiasca!
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Multumesc, fetelor, o sa o despart la primavara, dupa ce infloreste :wink: asa ca daca va place sunteti pe lista mea
 

CristianG

Well-Known Member
gradinar1 a spus:
cred ca asta este si mica mea orhidee - daca gresesc, corectati-ma, va rog:

O sa postez o imagine mai clara atunci cand va inflori complet.
Nu gresesti! Ai spatiu la ele..Imi place locul unde stau orhideele tale. :D
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Multumesc Cristi :D
Sincer, nu am spatiu pe masura pasiunii asa ca am orhidee peste tot, chiar si in baie :D
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Nici pe departe...orhideele mele sunt destul de comune...cu cateva exceptii printre care si aceasta, pe care vi-o arat si azi cu mai multe floricele deschise:
 

sarselia

Active Member
Moderator
E minunata!
Ma bucur mult ca vad Epidendrum si de alta culoare pentru ca am vazut doar rosii si galbeni in schimb de aceasta culoare,nu.
Sa fie harnicut si infloricios!
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Multumesc! Si-i multumesc si Corneliei de la care l-am luat ca ma pot bucura de el astazi!
 

refu

Member
<img src="https://lh5.googleusercontent.com/_8_A4ebz2rVM/TZhNc_cd7oI/AAAAAAAABbI/oIjnJlrEaP8/s288/DSC03204.JPG" height="288" width="192"> <img src="https://lh4.googleusercontent.com/_8_A4ebz2rVM/TZhNgMqjFzI/AAAAAAAABbM/68L7leYr7GY/s288/DSC03205.JPG" height="288" width="192">
<img src="https://lh3.googleusercontent.com/_8_A4ebz2rVM/TZhOgcdFInI/AAAAAAAABcA/F_maMTARY_g/s400/DSC03218.JPG" height="267" width="400">
 
Sus