Inmultirea orhideelor

A

Anonymous

Guest
Si eu cred ca am un keki de la un zigopetalum. L-am pus in scoarta intr-un acvariu acoperit cu o folie. Se pare ca-i place. O sa-l pozez si eu...

Iulia, tu esti plina de comori acolo. Felicitari. Cu toate ca zilnic ma intreb cand mai ai timp si de flori, avand un Florin mic....
 

oana_oana

Member
asa arata orhideele mele...
ce fac cu puiutii aia mici de pe langa??
pot sa-i rup si fac ei radacini???
 

simonac

Member
Prima, Dendrobiun Phalenopsis, mi se pare cam deshidratata. Din poza nu pot sa-mi dau seama in ce e pusa si ce fel de substrat are. Primul lucru: hidrateaz-o. Te-as sfatui sa scufunzi vasul in care e in apa si sa-l lasi acolo 10 min. Daca ai si un pic de ingrasamant, ar fi OK. Puiutii nu-i separa. Lasa-i acolo si ai grija de ei. Ei vor inflori cand vor putea. Da-ne o poza clara cu substratul....
A doua poza, un Phalenospis, ai putea sa-l lasi impreuna, nu cred ca-i problema. Daca ai incerca sa-i separi, o sa te chinui mult la radacini sa le "despletesti".
 

oana_oana

Member
multumesc foarte mult pentru raspuns.
prima este intr-un melc(asa am cumparat-o). este plntata in scoarta de copac. am fost plecata o saptamana si nu a udat-o nimeni si a ajuns asa,dar acum ma ocup de ea. am si ingrasamant special pentru orhidee pe care l-am diluat de 4 ori si le pun la fiecare udat.
 

simonac

Member
aaa prima e cea pe care ti-am admirat-o la un alt topic, unde iti si spuneam sa ai grija cum o uzi, datorita formei "vasului" ; o saptamana nu-i mult pt o orhidee, sa nu sufere mai demult din lipsa nehidratarii...cel mai bine la orhidee e sa ai vasul transparent, ca sa poti urmari: cand nu mai apare condensul pe peretii acestuia, atunci trebuie udata
 
D

dyayzh

Guest
Trebuie sa schimbi neaparat "vasul" orhideei daca nu vrei sa-ti moara. Ce se vede acolo nu sunt pui de orhidee, ci pseudobulbi si ai face bine sa-i lasi sa se dezvolte pana o sa-i separi, cel putin cate 3 bulbi mari la un ghiveci...si nu-i pune ingrasamant acum, cat e deshidratata, ci atunci cand va fi perfect sanatoasa
 

oana_oana

Member
dyayzh a spus:
Trebuie sa schimbi neaparat "vasul" orhideei daca nu vrei sa-ti moara. Ce se vede acolo nu sunt pui de orhidee, ci pseudobulbi si ai face bine sa-i lasi sa se dezvolte pana o sa-i separi, cel putin cate 3 bulbi mari la un ghiveci...si nu-i pune ingrasamant acum, cat e deshidratata, ci atunci cand va fi perfect sanatoasa
am urmat sfaturile dumneavoastra. am schimbat vasul si i-am pus doar apa de ploaie fara ingrasamant.
parca e mai bine acum. multumesc mult.
 

taty

New Member
Salutare

Am si eu o orhidee phalaenopsis ,aproape de frunze ia dat un ''puisor''(un betisor cu boboci) l-as putea taia si planta in scoarta(pamant)??
As vrea sa pun si poza dar sunt noua pe site si nu stiu,, asa ca cei vechi indurativa de un nou venit :wink:
 
D

dyayzh

Guest
Eu cred ca acel betisor e tija florala.....nu cumva sa-l tai..ai grija mare de el. ti-am raspuns si in alt topic...urmeaza instructiunile de la sectiunea "album" si vei invata cum sa inserezi poze. Ar fi binevenita o poza cu planta ta.
 

marean

Active Member
IRINA2714 a spus:
buna ziua,
sunt noua pe aici dar o mare indragostita de minunatele orhidee
am o intrebare poate ma ajuta cei care cunosc mai bine aceste plante.am taiat betele unde au fost florile..dupa cum am citit pe aici..a incercat cineva inmultirea din aceste bete a a orhideelor?daca da cum?ma puteji ajuta va rog??? :rugaciune: :rugaciune: :rugaciune:
miruna a spus:
de la nod pana la taieturi trebuie sa ai cca 3 cm, deci butasi de cca 6-6.5cm
indepartezi "pielita de pe nod cu fooooarte mare grija
taieturile trebuie sa fie cat se poate de curate cu un cutit foooarte foooatre ascutit
asezi cu nodul in sus bucatica de tija pe amestec de muschi acoperi cu folie transparenta sau borcan/pet si admiri zi de zi

daca mai aflu iti spun(si eu incerc mai multe ghidusii:rofl:
angela draganoiu a spus:
orhideele nu se inmultesc prin butasi ci numai prin despartirea tufei in cazul in care face keiki (pui). sau se pot inmulti prin seminte dar este un procedeu foarte laborios si nu se poate face dicit in anumite conditii.
tijele florale se pot taia numai daca se usuca altfel trebuie taiate dupa al 3 lea nod, pornind de la baza, de aici vor apare noile tije florale.
Leanna a spus:
:? depinde de soiul de orhidee.
Am incercat inmultirea dendrobiumului phale..taind tulpina sau pseudobulbul..cum i se mai spune.. Creste puiul dar incet
sicamin a spus:
Pe mine o Phalaenopsis m-a "fericit " cu trei pui odata. :eek:
Eu asteptam sa apara flori pe tije ,dar amandoua tijele au facut...pui.
http://s68.photobucket.com/albums/i9/mn ... 050589.jpg
marean a spus:
Dendrobium se inmulteste cel mai usor prin psbulbi taiati si pusi pe un pat de muschi,insa si phale se poate inmulti astfel,insa nu printre noi,incepatorii,ci in conditii foarte sterile.Taieturile se aplica in anume fel,la microscop pt a nu leza mugurele vegetativ latent,iar cresterea e foarte inceata.
Parerea mea e ca mai bine astepti sa faca singura keiki...
Daca vrei keiki si nu flori,ai putea sa iei orhideea si sa o pui la intuneric,chiar foarte intuneric (un dulap) si sa o lasi asa cateva saptamani,asta va stimula aparitia puiutilor pe tijele florale . Daca ai taiat aceste tije,slabe sanse sa pobtii un keiki bazal .
Multa bafta!
 

marean

Active Member
blueheart_d a spus:
eram curioasa ce-i cu pseudobulbul noii mele orhidee si uita ce am gasit: http://www.easyorchids.co.uk/site/content/view/31/72/
cornelia a spus:
Da, numai uite-te si la date. Mi se pare ca dureaza mult. Dar daca tu esti gata sa te apuci, bafta.
blueheart_d a spus:
nici nu ma gandesc sa incerc inca. oricum a mea are doar doi pseudobulbi de care are nevoie si nu i-as putea lua de langa ea. in timp voi incerca macar de dragul experimentului. probabil acele dintre voi care se ocupa de orhidee de mai multi ani si s-au cam indesat in ghiveci, daca cineva se incumeta, si are rabdare de ce nu :wink:
gabriela jalba a spus:
... :oops: :oops: :oops: ...pt un nestiutor de engleza....,daca mai si povestesti putin...ar fi OK!!!! doar" firul rosu"! M-am tot intrebat cum,si parca dupa inca o inflorire,m-as incumeta.
Leanna a spus:
Am obtinut acest pui de orhidee,as spune din intamplare..fericita intamplare :) http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 3076kyPcLr
primisem prima mea orhidee acum..aproape 3 ani http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... jUg_ph.jpg dupa inflorire tulpina(vorbesc despre dendrobium) cam isi pierdea din frunze.Am taiat tulpina..caci mai avea una noua mare si 3 mici. Am pus varful de tulpina cu vreo 3 noduri in apa..spre marea mea uimirea incepuse sa dea radacinute. Am plantat puiul in substrat(substratul l-am pregatit eu). Creste greu,e mic inca..voi face poze in curand.
angela draganoiu a spus:
Leana bine ai venit. te asteptam sa ne spui mai multe despre acest puiut, si despre celelalte orhidei ale tale.
eu am un pui de cymbidium e foarte mic inca dar care creste ca Fat-Frumos. am sa-i fac poze sa-l vedeti.
Leanna a spus:
Am revenit cu poze: http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 3076BwcJMD
asta e puiutul meu..."fluturas alb" are nume Bianca, dezmierdat Biancuta. Cind l-am primit era mic, nu credeam ca va supravietu, avea radacini mici,acum i-a aparut frunzulita :dans:
Si iata puiul de dendrobium.
http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 3076vhbDpr
http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 3076LFhEsM
L-am transplantat ieri, avea ghiveciul prea mare si mi-a fost frica de umeditatea inalta
mandreiana a spus:
Ola,

Am o orhidee (nu stiu cum se numeste) care nu a mai facut flori de prin octombrie, dar are 'pui':
http://tinypic.com/view.php?pic=2055c13&s=3
http://tinypic.com/view.php?pic=244xmkp&s=3

Din imagini va puteti da seama daca e ok sa-i tai si sa-i pun in pamant Tercomposti? (n-am gasit scoarta). De unde anume sa-i tai?

Multumesc!
Marius
dyayzh a spus:
Buna
daca puneai si tu poza dreapta...poate nu eram asa evaziva in raspuns...asa doar incer...pare un keiki de phale. Incearca sa fotografiezi toata poza si sa o pui dreapta si te vom ajuta mai mult.
mandreiana a spus:
Tina a spus:
Phale este, are dreptate Dya.. :D
Eu zic ca merge sa il tai si sa il pui in pamint.. pina gasesti scoarta.. are radacini destul de mari.. taie-l asa incit sa nu i le strici.. bafta ! :wink:
 

marean

Active Member
Inmultirea orhideelor din seminte

myosotis a spus:
angela draganoiu Trimis: Mar Iun 06, 2006 11:46 am Titlul subiectului: inmultirea prin seminte a orhideelor

--------------------------------------------------------------------------------
pe un site frantuzesc am gasit un articol despre inmultirea orhideelor cred ca poate fi de interes, macar cu titlu informativ, pt iubitorii de orhidee
iata :
"In Europa secolului trecut orhideele au suscitat interes si multa pasiune. Unele exemplare au adus chiar medalii de aur pt colectionarii lor. Profesionistii si cercetatorii din epoca nu ajungeau sa le multiplice suficient de repede pentru a face fata cererilor, orhideele , in cea mai mare parte, erau prelevate din mediul lor natural.
La sfirsitul secolului 19 un botanist francez, Noel Bernard, a descoperit secretul germinarii semintelor de orhidee. Cheia este o ciuperca, Rhizoctonia, care permite semnitelor sa germineze in mediul lor natural. Izolind trunchiuri de aceasta ciuperca cercetatorul a reusit sa demonstreze aceasta simbioza. Ciuperca distruge invelisul foarte rezistent al semintei si permite acesteia sa germineze si sa se dezvolte. In schimb ciuperca este hranita de orhidee.
Cu toate acestea aceasta tehnica nu mai este folosita caci este foarte costisitoare deoarece necesita intretinerea activa a trunchiului de ciuperca. Au fost elaborate noi medii care sa permita germinarea semintelor de orhidee. Germinarea fara prezenta ciupercii Rhizoctonia este posibila acum intr-un mediu asimbiotic (fara ciuperca). Diferite amestecuri pe baza de saruri minerale, de zaharoza si alte elemente permit germinarea si dezvoltarea tinerelor plante de orhidee.
Cultura in vitro pusa in opera din anii ’60 in Franta consista in a plasa semintele minuscule de orhidee (un fruct poate contine mai multe milioane) pe o substanta nutritiva intr-un mediu total steril cum ar fi un borcan. Semintele germineaza , formeaza protocormii (stadiu intermediar) apoi evolueaza pentru a forma plantute. Atunci cind plantutele au 3 sau 4 frunze sint repicate intr-un substrat pentru orhidee de dimensiuni mici.
Cultura in vitro are un important procent de reusita si permite obinerea unei prime infloriri dupa 2 sau 3 ani in loc de 7 ani in mediul natural.
Cultura orhideelor in vitro permite diminuarea prelevarilor din ecosistemele naturale ale orhideelor si chiar a permis reintroducerea lor in anumite regiuni unde anumite specii erau pe cale de disparitie."
myosotis a spus:
Jul Trimis: Dum Iun 11, 2006 3:35 pm
--------------------------------------------------------------------------------
Buna,

Stiti cumva unde as putea gasi seminte de orhidee? Sau de orice alte plante mai deosebite?
Multumesc mult,
O zi buna tuturor,

Jul


Mada Trimis: Dum Iun 11, 2006 4:06 pm
--------------------------------------------------------------------------------
Jul, citeste topicul : Carti, reviste, linkuri. Ai sa gasesti acolo discutiile noastre despre comenzi seminte plante exotice. Daca nu te descurci, mai intreaba, te ajutam...
ca sa iti faci o idee: http://www.rarexoticseeds.com/
dar de aici e dificil de comandat.



bogdan Trimis: Dum Iun 11, 2006 4:29 pm

--------------------------------------------------------------------------------
Jul a scris:
Buna,

Stiti cumva unde as putea gasi seminte de orhidee?
Jul

Jul, din pacate, nu o sa gasesti in Romania seminte de orhidee. Chiar daca ai gasi, nu ai reusi sa le germinezi. Au nevoie de un mediu special pe care sa germineze. Uite un link aici: http://www.orchidsource.com/GB_seed_manual.html . Dai pe Google "flasking" si gasesti mai multe informatii.
Seminte de orhidee se gasesc pe eBay, de exemplu. Costa 10 dolari vreo 1000 de seminte (cam scump).
Daca tot vrei sa faci rost de orhidee mai putin mature, iti recomand sa iti cumperi flaskuri de orhidee, costa cam 10 lire (gasesti in Anglia, pe site-uri). E destul de complicat si cu ele, dar merita efortul. Pot sa iti zic ca eu mi-am luat si deja au inceput sa creasca puii.
Ai nevoie de foarte multa documentatie. Iti recomand, daca tot iti plac orhideele, sa iti cumperi mai intai plante mature, care se gasesc la Romstal Garden, Deco Flora, Praktiker, Brico, Metro etc.
Sunt la preturi cam piperate, dar iti spun eu ca merita.
Mai vrei informatii, nu ezita
Bogdan
 

taty

New Member
Inmultirea orhideelor(phalaenopsis)

Ascultati 'sfatul' Angelei Draganoiu caci are perfecta dreptate in legatura cu inmultirea phalaenopsisului ,eu am fost la un club de orhidee si mi-au spes exact aceeasi replici si chestia cu inmultirea laboratoriala chiar nu e de inceput ca sfarsitul poate fii tragic ;-) salutari .
 

ghia_don

Active Member
Acum o luna si ceva am despartit o cambria care mi s-a parut cam aglomerata. Am acum doua ghivece :D si vad ca le merge bine.
Imi ramasese un pseudobulb cu radacini, dar fara nici o frunza (fusese taiata din magazin), si nu mai aveam nici scoarta pregatita. Am mers la risc si l-am pus intr-un amestec de pamint pentru orhidee, lemn ars luat direct din gratarul din curte si resturi de scoarta netratata termic.
Acum doua zile, iata :) ....mine-poimiine are floare :wink: .
 

marean

Active Member
Bravo,Ghia , e o metoda des intalnita de inmultire a orhideelor cu psbulbi batrani.
Se numeste 'Back bulb propagation' ,singurul inconvenient e ca pana va devenii florifera planta,ai mult de asteptat !
Mult succes !
 

Cristiana

Member
Ce ma fac eu cu phale a mea cea mov-grena, pe care a apucat-o harnicia fara seaman? Acum doua luni a pus de un keiki, care a facut si o floare, buuuuun, i-am dat pace. A trecut floarea, acum alta boroboata, keiki are doua tije florale, iar planta mama multe frunze noi si inca o alta tija :eek:f: , ce ma fac cu ele? Le las in pace sa-i dea bataie inainte sau ce fac cu toata "familia" asta? Radacinuta de la keiki e inca micuta, abia are 5-6 cm, asa ca nici vorba de despartit inca.
 

ghia_don

Active Member
Cristiana, adica de ce :eek:f: ...cind de fapt ar trebui sa :dans: :D pe linga ea???
Las-o sa-si arate harnicia, si sa ne-o arati si noua :) . Nu cred ca trebuie sa-ti faci griji din moment ce ii merge bine, iar pe cel keiki mititel lasa-l acolo pina va avea radacinile mai lungi..
 

marean

Active Member
Chiar ca a apucat-o harnicica !
O lasi in pace,insa la fiecare a 2a udare fertilizezi cu 1/2 din doza recomandata .
Mai mult nu poti sa faci .
Bafta si bucura-te de tijele cu floricele !
 
Sus