Ghivece potrivite pt orhidee

D

dyayzh

Guest
Dupa cum ati putut citi in celelate topicuri orhideea se distige in functia de zona in care creste in:
- terestra: au tuberculi sau rizomi si se dezvolta in pamant normal;
- epifita : majoritatea radacinilor sunt aeriene;
- litofita: cresc pe sol uscat si pietros.

Din oricare categorie ar face parte, dorim sa le avem in propria casa, sa ne bucuram de frumusetea lor desavarsita. Pentru a avea sanse cat mai mari ca planta sa se dezvolte "ca la carte", un rol important il are amplasarea ei in ghiveciul potrivit. Din ceea ce am mai citit in articolele de specialitate cat si din propria experienta va pot spune ca cele mai bune ghivece pentru orhideele epifide si lithofite sunt cele care au urmatoarele caracteristici:
- marimea de 10 sau 15 cm (cat mai mici dar fara a exagera) deoarece radacinilor de orhidee le place la inghesuiala. Nu este nici o problema daca radacinile chiar au iesit in afara, nu trebuie sa alergam cu un ghiveci mai mare, transplantarea facandu-se doar in cazul in care scoarta in care e plantata s-a deteriorat sau, dupa caz:
- Transplantare anuala: Dendrobium, Miltonia, Paphiopedilum si Phalaenopsis si hibrizii lor.
- Transplantare la 2 ani: Cattleya, Dendrobium, Oncidium, Odontoglossum si hibrizii lor.
- Transplantare la 3 ani: Vanda si speciile asemanatoare, Cymbidium.
- trasparente (in general de plastic) deoarece putem urmari gradul de umiditate si condens sau chiar culoarea radacinilor care este un criteriu in necesitarea udarii sau surplusului de apa. Deasemenea, exista radacini la unele orhidee (Phalaenopsis), capabile de fotosinteza, transparenta ghiveciului lasand lumina sa ajunga la radacini;
-sa aiba gauri mari de scurgere pentru o buna eliminare a surplusului de apa de la udare;
-sa aiba tavita de scurgere care pe langa rolul de a colecta apa in plus, formeaza la baza ghiveciului un strat freatic, de unde prin capilaritate apa ajunge la radacinile plantei. Deoarece orhideele sunt iubitoare de umiditate (a nu se confunda cu dorinta de a sta mereu in mediu ud), putem pune in tavita un strat de pietricele si apa. Aveti grija ca nivelul apei sa fie sub nivelul pietrelor - nu lasati niciodata apa sa atinga partea de jos a ghivecelor pentru ca se vor deteriora radacinile.
-Pot fi folosite de asemenea si traditionalele ghivece de lut dar aici udarea trebuie facuta mai des si indicat este sa puneti pe fundul ghiveciului un strat de pietricele. Aceste ghivece pot fi utilizate numai la orhideele terestre.

Cu siguranta exista persoane carora le place sa creeze diferite aranjamente florale si ghivecele clasice dau putine posibilitati ... creative. Nici o problema...Se pot realiza toate aranjamentele care le doriti, in toate tipurile de ghivece, cu sfatul ca acestea sa fie doar ghivece de ornament in interiorul carora punem ghivecele despre care am discutat mai sus.
 

angela draganoiu

Active Member
Dyayzh este foarte interesant ceea ce ai scris. eu sint mare iubitoare de phalenopsis si am citit pe forum mai de mult ca ele se pot transplanta la 2-3 ani in funcitie de starea scoartei. iar tu ai scris aici ca se transplanteaza anual. cum e mai bine ?
 

Roxana

Active Member
Orhidee

in legatura cu transplantarea...eu cred ca anual este cam des. Planta nici nu apuca sa se obisnuiasca cu ghiveciul, cu pamantul, ca sa nu mai vorbim de radacini, care saracele trebuie sa ''cuprinda tot ghiveciul'' ca noi o si transplantam. Din cate stiu eu, orhideele se transplanteaza o data la 2-3 ani.
Parerea mea... :roll:
 
D

dyayzh

Guest
Dragele mele in studiile de specialitate veti gasi diferite perioade pentru a transplanta o orhideee...cred ca amanunte gasiti in fisa plantei:) eu aici am scris in general facand o medie a anilor de transplantare intalniti.
Multumesc de incurajari. Sunt la inceput, inca lucrez la fisa. Putem insa propune Corneliei un subiect nou..."Cand transplantam o orhidee?"
 

marean

Active Member
GHIVECE PENTRU PHALAENOPSIS
simonac a spus:
ma gandeam sa le cumpar masti pt ghivece, ca sa arate si ele mai bine si sa nu ma mai chinui atata cu udatul

cornelia a spus:
Am mai zis chestia asta: Phalaenopsis-ul are nevoie de lumina pentru radacini. Mastile obtureaza lumina si le afecteaza dezvoltarea. Puteti sa folositi masti in cazul orhideelor terestre, nu in cazul epifitelor.

gabi_gabriella a spus:
Eu folosesc o fardurioara de la un ghiveci mai mare , in care pe mijloc am pus o farfurioara mica cu fundul in sus , pe care sta orhideea (asa nu ajunga in apa ) iar de jur imprejur sunt pietricele si apa .Daca ai mia multe orhidee cred ca e ma icomplicat, pt ca ocupa spatiu , dar la una merge :D

angela draganoiu a spus:
simonac a spus:
:giggle: cred ca ai dreptate angela...acum ma gandeam sa le cumpar masti pt ghivece, ca sa arate si ele mai bine si sa nu ma mai chinui atata cu udatul
da numai ca intre timp m-am lamurit ca nu se pot pune ghivecele alea decorative de la magazin si m-am orientat catre cutiile transparente de la inghetata (si ma mai bombanea cineva ....... nu spui cine persoana insemnata.....) ca aveam destule si sper sa le mearga mai bine.
incerc sa-l pacalesc pe omu' (deh daca n-am carnet stau la mina lui) sa mergem simbata la Hornbach si poate iau pietricele de argila sa le fie copiilor cald la picioruse.

simonac a spus:
da' de ce ma rog le-ar trebui lumina la radacini, ca doar fotosinteza se face in frunze !

cornelia a spus:
E vorba de ventilatie si ritm de crestere diminuat - creste riscul putrezirii radacinilor. Dar nu e musai sa iei de bun ce-ti spun. Vei vedea pe ... propriile radacini.

angela draganoiu a spus:
Simona phalenopsis sint orhidee epifite care stau pe copaci deci au radacinile afara, sau putin acoperite cu muschi sau scoarta, si ca sa se dezvolte le trebuie lumina.

cornelia a spus:
Am ramas cu o nedumerire.

Se spune ca Phalaenopsis-ul se transplanteaza cam la 2 ani sau cand solul este epuizat de minerale. Se mai spune ca la transplantare o parte din radacinile crescute pe afara, se vor ordona in noul ghiveci. Se mai spune ca ghiveciul transparent este important pentru ca permite luminii sa intareasca sistemul radicular.

Dar cum facem cand vom avea nevoie de un ghiveci transparent mai mare decat cel in care le-am cumparat? Nu-mi plac improvizatiile. Vreau ceva frumos si care sa le faca bine plantelor.

Dupa transplantare, voi ati pus un ghiveci transparent sau unul obisnuit? Cum s-au comportat plantele in ambele situatii?

marean a spus:
Ghiveciul transparent nu e necesar lui phalae pe cat se crede.
Intr-adevar,radacinile indeplinesc si rolul de fotosinteza,insa aceasta e o functie secundara a acestora,ele fiind preocupata,90% cu hranirea si hidratarea plantei!
Deci,poti replanta phalae in orice tip de ghiveci,planta se va simtii bine!

roxy a spus:
eu folosesc ghiveciul transparent pentru ca asa imi dau seama cand trebuie udate. cand le voi transplanta o sa le pun in cutii de inghetata transparente care sunt putin mai mari decat ghivecele in care le cumparam. pana acum am transplantat doar cambria.

Cristiana a spus:
Eu am pana acum doua phale transplantate in ghivece normale, cu substrat comercial pentru orhidee cumparat de la Brico, scoarta speciala si alte minunatoo nu am gasit aici. Ghivece transparente nu am gasit de aceasta dimensiune, asa ca am riscat punandu-le in ghivece de ceramica. Prima e mutata de doi ani, a fost extrem de harnica si a facut multe flori, n-a deranjat-o deloc lipsa luminii la radacini, a doua e mutata de vreo luna si spre marea mea "disperare" a inceput sa-mi faca frunze noi si... un keiki pe tija.

Cat despre masti, le am la majoritatea orhideelor, dar pe fundul ghivecelor-masca am pus un strat de granule de argila care absorb apa in exces. Oricum, udarile le fac prin scufundarea ghivecelor in recipient mare cu apa, asa ca pana nu se scurge aproape toata apa nu le pun inapoi in masti, deci riscul putrezirii e minim.

Reteta s-a dovedit a fi una buna, dendrobiumii si cattleyele au dezvoltat pseudobulbi noi rapid, iar phalele par si ele multumite.
 

anaelis

Member
Eu am vazut orhidee (oncidium chiar a mea, si phalenopsis) care sunt in ghivece albe..iar cand am intrebat mi s-a zis ca si prin ghivecele albe intra lumina...si se pot folosi si cele albe daca nu se gasesc transparente.
 

marean

Active Member
Ghivecele fiind albe si de culoare mata,nu intra lumina prin peretii lor :) ,ti-au indrugat bazaconii !
INSA ,nu e nevoie de ghivece transparente la orhidee,decat pt a observa mai usor starea radacinilor,ATAT !
Mitul a pornit de la phalaenopsis,ale carui radacini mai fac si un rol secundar de fotosinteza,insa acest rol e adiacent si nevital radacinilor,ele simtindu-se la fel de bine si in ghivece mate :wink: !
 
parerile sunt impartite asupra ghiveciului. eu am vazut in holul hotelurilor multe orhidee intr-un vas mare care nu era transparent si care nu avea nici lumina naturala, si totusi aratau bine plantele. ori schimbau plantele periodic , ori..........le mergea bine.
orhideele mele sunt in ghivecele in care le-am cumparat, dar parca le-as pune in unele mai estetice.
 

ghia_don

Active Member
Eu am cumparat niste cutii pentru alimente si le folosesc cu succes la orhideele mele. Capacele le folosesc pe post de tavite...

 

angela draganoiu

Active Member
Ghia abia acum am vazut "inventia" ta cu cutiile pt alimente in chip de ghiveci pt orhidee. vreau sa te intreb aceste cutii au, in partea de jos, o marginuta astfel incit fundul cutiei sa nu ajunga direct in capacul tavita ?
 

ghia_don

Active Member
Acum daca m-ai intrebat m-am uitat si eu la "fundul" cutiei si nu are nici o marginuta, dar eu cind ud si daca se intimpla sa se scurga apa mai multa, ridic ghiveciul si-l pun cu colturile pe cele patru laturi ale tavitei, si atunci sta suspendat si nu cu fundul in apa.
 
eu la ghivecele in care le-am cumparat le-am pus pe post de "farfuriuta " capace de la branza cu smantana tip fagaras. este tot din plastic transparent ca si ghiveciul. poate pun si o poza in zilele urmatoare
 

IULIA

Active Member
am luat eu unele faine pt orhi. din practiker. cu margina. rotunde.super.
o sa fac poze.
cutiile de alimente le folosim demult. Ani stie!
 

angela draganoiu

Active Member
IULIA a spus:
am luat eu unele faine pt orhi. din practiker. cu margina. rotunde.super.
o sa fac poze.
cutiile de alimente le folosim demult. Ani stie!
Iulia ziceai ca ne arati poze cu ghivecele pt orhi. te rog pune pozele alea, si da mai multe detalii pret, culaore, rezistenta etc ........... chestii d'astea, te rog.
 

IULIA

Active Member
17,90, set de 4. crescatoare, deci nu sint toate la fel. cel mai mare bun pt cymbi, cel mai mic pt un papucel. :) capac albastru. gros si inalt, nu e mic.
transparente partial.adica sint impartite in 4 parti(PERETII), 2 TRANSPARENTE SI GRADATE 8) si 2 care nu sint transparente, sint opace, dar nu albe.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Am si eu o curiozitate: am vazut in vacanta, in holul unui hotel, niste ghivece absolut superbe de CERAMICA cu cate 2-3 orhidee - aratau demential...aveau niste combinatii super de phale+ miniphale, inflorite toate.
Cum rezista phalele in ghivecele alea??? Cum le uda??? intr-unul din ele aveau si cimbidium, neinflorit e drept, combinat cu phale...
Vreau si eu o solutie asa decorativa - ceva sfaturi aveti? A experimentat cineva cresterea orhideelor in vase ceramice?
 

IULIA

Active Member
nu cred ca e o idee de crescator.e pur deco...si rezista putin.
sfatul meu...........fara ceramica :D
 
Sus