Cum scadem ph- ul apei ?

radu

Member
Stie cineva cum pot sa scad ph-ul apei pentru a scadea ph-ul pamantului, fara a dauna plantelor noastre ? Stiu ca o metoda ar fi sa folosesc ingrasamant pentru plante acidofile, dar n-as vrea sa ingras pamantul de fiecare data cu ingrasaminte, si de asta v-as intreba ce as mai putea face pentru a scadea ph-ul pamantului la niste citrice la care nu le pot schimba pamantul !

Multumesc anticipat !!!
 

Sash

Active Member
Cred ca existe diverse substante pentru acvaristica care scad ph-ul apei, insa mie mi se pare un pic riscant pentru ca modificarea chimica a ph-ului atrage dupa sine modificarea altor indicatori.
Tot in acvaristica, phul se scade adaugand in acvariu buturugi/mopan/turba etc.
 
in magazinele mari, la raionul de plante, sunt niste aparate numite pH-metre , mai au si functiile de luminozitate si umiditate !!!!
sau hartie indicatoare:pH-BOX
 

danya

Active Member
Multumesc frumos! Indraznesc sa te intreb si cum aflu PH-ul perlitului, daca ai idee,chiar daca sunt off topic.
 

sicora fabian

Active Member
Nu-i o regula, Danya, este bine sa-l verifici, Eu am cumparat turba pe ambalajul careia scria 5,5 - 6 si avea pH-ul 8!!!!
Eu folosesc piatra vanata la dezinfectarea substratului si otet, ambele pentru acidifiere.
 

sicora fabian

Active Member
Pui un pic de perlit intr-un paharel si apa cam cat cuprinde,, de regula 50-50 amesteci bine si moi acolo hartia indicator ( depinde cu ce-l masori).
 

Edelweiss

Active Member
danya a spus:
Pai cum verific ph-ul perlitului?
La raioanele de acvarstica exista unele chestii...o hartie indicator pe baza de turnesol. Se inmoaie hartia si o compari ochiometric cu o alta foaie pe care sunt gradatiile, scala de masurare. Se compara culoarea. Rapid, ieftin si bun.
 

dan_6393

Member
PH

Nu va jucati cu apa !
Daca florile sunt cumparate in ghiveci- evitati sa le udati cu apa de la robinet!-Clorul se depune pe radacini si in 3-4 ani planta moare !
Acelasi lucru se intimpla atunci cind folositi apa de fantana calcaroasa !
Cand aveti timp, puneti un ghiveci cu o planta oarecare si udati-o numai cu apa de la fantana- 1- In prima faza nu va mai creste, in etapa 2 frunzele se vor "pleosti".In primavara urmatoare , la pornirea in vegetatie- tulpinile(si mai ale scoarta) si ramurile de schelet se vor ingrosa, ceea ce va duce la un randament cu 60 -70% mai scazut de inmugurire cu toate consecintele !
Am mai spus pe undeva ca as indica APA PLATA pentru florile din casa, dar intre timp am observat ca folosirea aceluiasi sortiment duce la ceea ce spuneam mai devreme. (La analizele mele umane, folosirea aceluiasi tip de apa minerala timp de mai multi ani a dus la afectiuni articulare si la cresterea Calciului in singe. Intimplator!!! Daca la 47 de ani am calciu aproape de maxim, inseamna ca la 55 am Scleroza in placi ( cel putin!) Si asta numai din cauza faptului ca intotdeauna am vrut sa stiu daca cei 3-4 litri de apa/zi , in afara de faptul ca imi fac bine, nu cumva imi pot face si rau !
Pe acelasi PH urmatorul raspuns
 

dan_6393

Member
PH

In cazul plantelor (florilor) de gradina:
PH-ul il va regla mama natura prin ploi !
Nivelul de aciditate al solului dintr-o gradina nu poate fi modificat decit prin decopertarea a 20- 30 cm de pamint de la suprafata si inlocuirea cu strat de pamint din padure ( Nu din zonele de "gratar"), operatiune urmata de aratura sau sapatura adanca cu intorcerea brazdei!
Greu, scump, dar amortizarea are loc la prima fructificare!
- Pregatirea solului se face toamna tirziu sau iarna peste stratul de zapada prin imprastierea ingrasamintelor organice ( balegar de cal de preferat, cel mai indemina de vaca),
Dozele de ingrasamaint sint ceva de genul 4-5 kg/ 100metri patrati
Aceeasi dozare se aplica si in cazul pregatirii rasadurilor de legume, cu deosebirea ca aceasta operatiune se repeta la 2 ani si se practica rotatia culturilor!
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Te dezamagesc daca iti spun ca toate plantele au trimufat cu apa calcaroasa si de fanatana , chiar ma minunasem de efect , mi se parusera mai chinuite acasa cu apa de la robinet :rofl: :rofl:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Daniele poate pe moment ti s-a parut ca are acest efect.
Eu am o apa super-super calcaroasa.Nu stiu exact procentul de calcar dar este muuuuuult peste limita cea mai de sus a unor ape :) de fintina si ma feresc sa le ud prea des cu ea.De fapt fac tot posibilul chiar si iarna sa pun apa de ploaie.
NU ESTE BUNA cea cu calcar !!!!!Asta e foarte clar.
Imi pare rau ca trebuie sa te contrazic dar..........chiar asa este :D
 

sicora fabian

Active Member
Pentru udat este indicata apa curata, fara saruri. Apoi, 4 - 5 kg de mranita pe ar, face cat praful pe care-l aduce vantul intr-o vara; 4 - 5 kg se dau pe metrul patrat, insa nu scade pH-ul solului. Pamantul de frunze - da!
Pentru unele plante este indicata apa dura, intr-adevar, insa majoritatea o prefera neutra, iar unele acida.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Bine Gabiuta , dar nici nu am zis ca scot pietre pe teava , deci e de fantana , am analize la 20-25 Grade duritate si fara nitriti sau nitrati , deci nu e chiar mama calcaroaselor :wink:
 
Sus