Dieffenbachia spp

simonag

Member
Fisa initiala realizata de Cornelia.

Denumire stiintifica:
Dieffenbachia spp.

Origine:
Brazilia - A ajuns in Europa pe la 1830.

Imagini:




Sursa: Webshots.com

Gabarit:
Exista varietati miniaturale care nu depasesc 30 cm, varietati de talie medie 70 cm dar si varietati uriase care trec in cativa ani de 2 m. Varietatile uriase tind sa ocupe mult spatiu pe masura ce creste la adevaratul potential.

Lumina
Ii place lumina insa nu tolereaza soarele direct. De fapt, coloritul frunzisului va spune exact care sunt necesitatile plantei. Daca frunzele tind sa se albeasca atunci inseamna ca a fost tinuta o perioada la lumina insuficienta. Daca apar arsuri pe marginile sau in varful frunzelor atunci necesita umbrire (arsurile mai pot sa apara si iarna din cauza caldurii uscate).

Temperatura:
Planta stagneaza la o temperatura de aproximativ 16 grade dar se pastreaza sanatoasa. Cu cat temperaturile cresc spre 20-25 grade planta se dezvolta frumos – frunzele noi sunt mai decorative decat celelalte si de dimensiuni mai mari. Nu se recomanda pastrarea plantei la temperaturi sub 15 grade nici macar pentru intervale scurte. Vara cand temperatura creste necesita o atentie mai mare in privinta udarii si protectiei la soare direct.

Flori, frunze:
Planta se foloseste pentru frunzisul ei decorativ, alungit si usor pielos. Atunci cand are conditii optime face si o floare alb/crem ca o spata. Ea este putin interesanta insa apare ca o curiozitate.

Solul:
Nu este pretentioasa in privinta solului insa este necesar un drenaj bun (adaugati pietricele la baza ghiveciului si amestecati pamantul folosit cu 25% nisip). Radacinile sunt carnoase si puternice, nu foarte multe ca numar. In timp ele pot sa sparga un ghiveci obisnuit din plastic. In functie de ritmul de crestere va fi nevoie sa-i schimbati ghiveciul cu unul mai mare si mai stabil. Daca radacinile ies prin gaurile de scurgere de la baza ghiveciului atunci este momentul transplantarii.

Udarea:
Udarea se asociaza in mod curent cu temperatura si momentul vegetativ in care se afla planta. In perioada de crestere intensa i se administreaza abundent apa. Cand temperatura scade si planta intra treptat in repaus udarea se diminueaza simtitor. Daca umiditatea la baza tulpinii este prea mare apare un soi de mucegai. Urmatoarea udare se va aplica numai dupa ce acel mucegai se va usca si va fi indepartat (in aceasta situatie se inlocuieste pamantul de la suprafata).

Aerul:
Agreaza umiditatea ridicata in aer. Daca puteti pastra valori de aproximativ 60% UR veti vedea ca planta se va dezvolta bine.

Ingrasaminte:
Varietatile de talie medie sau mare cresc destul de mult intr-un sezon asa incat nu este necesara administrarea de ingrasaminte. Ele se folosesc doar in cazul in care planta da semne ca i-ar lipsi mineralele necesare dezvoltarii (depigmentari, caderi premature ale frunzelor, etc.). Este posibil ca varietatile miniaturale sa necesite ingrasaminte dar in concentratii reduse si doar pe perioada de vegetatie (martie-septembrie).

Inmulþire:
Se inmulteste usor prin butasi si tronsoane de tulpina tinute in apa pana fac radacini. Se mai pot inradacina si in pamant amestecat cu nisip. Plantele mari cu mai multe tulpini se pot separa obtinandu-se astfel mai multe plante mici. Ele vor ajunge destul de repede la maturitate.

Condiþii de iernare:
Iernare in repaus, la temperaturi de 15-16 grade cu udare diminuata. Iernare in vegetatie la temperaturi de 20-22 grade. Umiditatea va fi moderata la radacina si se va apela la pulverizari regulate pentru cresterea umiditatii relative (in acest fel se controleaza efectul daunator al caldurii uscate).

Boli si daunatori:
Este o planta care are putine boli si este atacata de putini daunatori. Paianjenul rosu poate ataca planta in conditii de umiditate relativa scazuta. Paduchele testos poate migra de pe alte plante pe Dieffenbachia. Paianjenii se indeparteaza cu acaricide – conditia este sa observati la timp atacul. Paduchele se elimina cu insecticide sau cu ajutorul unor betisoare cu vata muiata in spirt.

Ingrijire, particularitati:
Seva plantei este otravitoare si produce iritatii suparatoare. In cazul in care ati atins-o, spalati-va mainile cu multa apa si aplicati o crema calmanta. Atentie mare la ochi atunci cand transplantati, tundeti sau lucrati in vreun fel cu aceasta planta. Daca ingerati accidental seva va poate produce paralizia limbii. Pentru ca florile nu sunt foarte decorative ele se elimina, economisind astfel resursele de energie ale plantei. Ca multe alte plante ea creste orientandu-se dupa lumina. De aceea daca doriti sa aiba un aspect simetric, rotiti-o din cand in cand. Frunzele mari se curata periodic de praf cu o carpa umeda sau cu un burete (atentie sa nu le frangeti). In timp planta are tendinta de a se degarnisi de frunze caz in care se recomanda reintinerirea (taiati varful, il puneti la inradacinat si reluati in acest fel ciclul vegetativ).

Specii si varietati:

D. amoena
D. picta

Discutii despre Dieffenbachia:
viewtopic.php?t=1981
 
Sus