Pelargonium spp - Muscata

simonag

Member
Denumire stiintifica:
Pelargonium x hortorum (Denumire in engleza: Zonal geranium, Double-flowered geranium)
Pelargonium peltatum ( denumire in engleza: Ivy geranium, Hanging geranium)
Pelargonium x domesticum (Pensy geranium, Martha Washington geranium, Lady Washington geranium, Regal geranium)
Pelargonium x hortorum ‘Hybrid’ (Hybrid geranium, Seed geranium, Single-flowered geranium)

Denumire populara:
Muscata

Familia: Geraniaceae

Origine: Africa de Sud.

Etimologie: ''pelargos''=barza.

Imagine:

http://i44.photobucket.com/albums/f2/nu ... C00659.jpg
http://i44.photobucket.com/albums/f2/nu ... C00547.jpg
http://i44.photobucket.com/albums/f2/nu ... C00550.jpg
http://i44.photobucket.com/albums/f2/nu ... IMG050.jpg
http://i44.photobucket.com/albums/f2/nu ... C00283.jpg
http://images.google.ca/images?svnum=10 ... tnG=Search
http://images.google.ca/images?svnum=10 ... tnG=Search
http://images.google.ca/images?svnum=10 ... tnG=Search
Tipul de planta:
Perena dar nu rezista iarna in gradina.
Pelargonium x hortorum ‘Hybrid sunt plante anuale.

Inaltime:
25-45 cm

Intindere:
P. peltatum si P. hybrid : 20 cm
P. hortorum si P. domesticum: 25-30 cm.

Lumina si temperatura:
Indiferent daca sunt crescute in casa sau in gradina, locurile insorite sunt cele mai potrivite. La soare vor avea un aspect mai compact si mai multe flori desi toate varietatile tolereaza umbra usoara. O expunere de 6-8 ore la soare pe zi este ideala. In general infloresc mai putin abundent si sunt mai sensibile la boli daca sunt tinute/plantate la umbra. P. peltatum creste cel mai bine la soare partial sau umbra partiala.

Flori, frunze, fructe:
P. hortorum sunt cele mai intalnite muscate si au flori mari, duble, P. peltatum au flori duble si semiduble de marime medie, P domesticum au flori mari spectaculoase si frunze parfumate iar P. hybrid au flori de marime medie cu un singur rand de petale.

Solul:
Cresteti muscatele intr-un sol afanat, bine drenat care va permite o buna aerare a radacinilor, foarte usor acid (pH 6.5) si bogat in materie organica (pamant de frunze, turba sau mranita).

Udarea:
Udati de cate ori este nevoie pentru a preveni ofilirea. Lasati pamantul de la suprafata sa se usuce usor intre udari dar nu lasati planta sa se ofileasca. Un strat de mulch de 2.5-5 cm pus in jurul muscatelor din gradina ajuta la retinerea apei in sol. Se recomanda udarea dimineata devreme pentru ca frunzele sa se poata usca pana la lasarea noptii (ajuta la prevenirea bolilor). Daca se poate, evitati udarea frunzelor. Udati mai putin daca planta este tinuta intr-un loc racoros (pe perioada sezonului rece, de exemplu).

Aerul:
O buna circulatie a aerului este binevenita dar nu le tineti/plantati in locurile cu vant. In apartamente se tin in locuri ferite de curenti de aer. Temperaturile de 18-21 C in timpul zilei si 12 C in timpul noptii sunt ideale.

Ingrasaminte:
Muscatele raspund bine la fertilizare si devin lungi si cu frunze galbene daca solul nu are suficiente rezerve de azot (N). Adaugati mranita (balegar) dar aveti grija sa fie bine descompusa (mai veche de 2 ani) pentru ca altfel va lua din azotul plantei (mranita are nevoie de azot pentru descompunere). Fertilizati cu un fertilizator 10-10-10 sau 8-8-8 in fiecare luna, primavara si vara. La plantare puteti adauga un fertilizator granulat. Atentie totusi ca o fertilizare prea puternica inhiba inflorirea si nu folositi in acelasi timp fertilizator granulat si lichid pentru ca vor fi prea mult fertilizate.

Inmultire:
Muscatele sunt in general propagate prin butasi care pot fi taiati in orice anotimp dar cel mai usor formeaza radacina atunci cand butasirea se face primavara sau vara. Daca butasirea se face pentru a planta muscatele in gradina, taiati butasii cu 8-12 saptamani inainte de a-i transplanta in gradina. Butasii se taie de pe ramuri groase si verzi care nu au flori. Taierea se face la aproape 1 cm sub un nod pentru ca la nivelul nodului se acumuleaza hormonii de crestere. Faceti o a doua taiere astfel incat butasul sa fie lung de aproximativ 8 cm si sa aiba 3 noduri. Indepartati lastarii laterali de pe butas lasand doar cateva frunze in varf (1-3). Nu lasati mai multe frunze sau frunze mari pentru ca se vor ofili, vor stresa butasul si vor incetini formarea radacinilor. Introduceti butasul in hormon de inradacinare daca aveti, indepartati excesul de hormon si puneti butasul intr-un mediu steril cu un drenaj bun, mai degraba decat in apa. Daca temperatura solului (20-23 C) si umezeala sunt optime, nu este nevoie de hormon de inradacinare. Introduceti butasul in sol atat cat sa stea drept dupa ce presati usor pamantul din jurul lui. Puneti vasul intr-un loc foarte luminos dar nu soare direct si mentineti solul umed. Daca ofilirea este o problema, acoperiti vasul cu un plastic transparent. Dupa ce formeaza radacini indepartati plasticul treptat pentru a aclimatiza planta si mutati-o la soare pentru cateva zile inainte de a o transplanta.

Din seminte: nu se recomanda in cazul speciilor, dar hibrizii adesea se vand ca seminte. Acesti hibrizi se pot planta in fiecare primavara in gradina. Insamantarea se face cu 3 luni inainte de ultimul inghet din primavara. Lasati aproximativ o jumatate de cm intre seminte, acoperiti semintele usor cu sol si tineti-le la o temperatura de aproximativ 22C. Folositi daca aveti o sursa de lumina artificiala (16-20 ore pe zi), daca nu puneti vasul intr-un loc cu multa lumina. Pastrati solul umed dar nu ud si acoperiti vasul cu plastic transparent pentru a mentine o umiditate crescuta. Germinarea este uneori sporadica si dureaza 7-14 zile sau mai mult. Dupa ce semintele au germinat reduceti umiditatea si ventilati rasadurile. Mentineti-le un pic uscate dar nu lasati niciodata pamantul sa se usuce complet. Rasadurile se transplanteaza cand au doua seturi de frunze si se tin, ideal, la o temperatura de 18-22C ziua si 15C noaptea. Incepeti fertilizarea cu un fertilizator cu numar mare in mijloc (ex 10-52-10) la doua saptamani dupa ce semintele au germinat pentru a incuraja formarea unor radacini viguroase. Vor inflori dupa 95-110 zile de la germinare.

Transplantare:
In cazul muscatelor care se vor planta in gradina, acestea se cresc inauntru si la o saptamana dupa ultimul inghet nu prea puternic (mediu) din primavara se transplanteaza afara. Udati abundent dupa transplantare lasand pamantul sa se usuce intre udari.

Conditii de iernare:
Rezistenta la temperaturi scazute este medie si nu rezista in gradina peste iarna (nu tolereaza temperaturi sub 0 grade).
Este de preferat sa fie tinute in spatii luminoase, cu temperaturi intre 15-18 grade. Cantitatea de apa administrata se reduce.

Boli si dãunãtori:
Infectarea cu bacterii (Xanthomonas campestris) poate determina pete pe frunze, caderea frunzelor si mucegai negru pe tulpini. Boala este favorizata de o clima umeda si calda, inghesuirea plantelor, sau se poate datora unei plante stoc infectate. Rupeti si aruncati toate frunzele cu pete. Evitati udarea frunzelor si pulverizati cu un fungicid pe baza de cupru.

Putregaiul cenusiu (provocat de Botritys cinerea), determina patarea frunzelor si planta infloreste putin; apare cand vremea este umeda si racoroasa. Regiunea atacata intai 'se inmoaie' dupa care se usuca si se acopera cu un mucegai maroniu-gri. Cand petalele sunt atacate devin decolorate, se ofilesc si cad. Pentru a preveni aparitia bolii indepartati florile si frunzele uscate pentru ca acestea atrag mucegaiul si nu lasati planta sa se indeseasca pentru a permite o buna circulatie a aerului. Aparitia bolii este mai frecventa atunci cand temperatura este mai scazuta (15-20 grade), solul este umed si lumina insuficienta. Tineti muscata la soare si folositi un fungicid daca boala este severa (Dithane M45 0,2%, Captan 50 WP 0,2%)

Rugina (cauzata de Puccinia pelargonii-zonalis) determina pete galben-maronii pe frunze, petioli si tulpini. Pentru a preveni cumparati plante neinfectate si spray-ati cu un fungicid cand boala apare.

Infectarea cu virusuri poate fi transmisa de la planta mama atunci cand se inmultesc prin butasi. Pentru a controla raspandirea bolii aruncati plantele care au aspect de mozaic, au frunze patate sau distorsionate si folositi instrumente dezinfectate atunci cand luati butasi.

Noduri pe radacini provocate de viermi: se prezinta ca niste umflaturi pe radacini iar planta ramane pitica si moare. Pentru a controla raspandirea, aruncati plantele infectate, mutati muscata intr-un alt loc in gradina si nu mai plantati niciodata muscate in locul infestat. In cazul muscatelor din ghivece schimbati pamantul si folositi un pamant sterilizat daca infestarea este severa.

Edemele apar in timpul iernii atunci cand planta este udata prea mult. Regiunea respectiva are un aspect inmuiat iar mai tarziu capata o culoare galben-maronie cu miros urat. Pentru a controla aceasta problema reduceti udarea si puneti planta intr-un loc cu mult soare.

Afidele sunt cei mai frecventi daunatori.

Puricii albi sunt problematici si pot fi adusi in gradina odata cu o planta infestata. Frunzele infestate devin galbene si incep sa cada; puricii se strang sub frunze iar la varful frunzei se gasesc excrementele lor negre. Pulverizati cu un insecticid si controlati intotdeauna sub frunze plantele cand le cumparati. Nu cumparati niciodata plante infestate.

In cazul infestarii cu paduchi, frunzele tinere se strang si se onduleaza dupa care cad. Folositi un insecticid sau un produs special pentru paduchi.

Un pamant ud va incuraja aparitia melcilor care vor manca frunzele.

Îngrijire, particularitati:
P. peltatum sunt cele mai potrivite pentru ghivece suspendate si jardinièrele de pe terase sau cele puse la ferestre, P. domesticum sunt excelente plante de accent in straturile de flori din gradina iar P. hybrid sunt ideale pentru jardinierele de la ferestre si plantare in masa in gradina.

Daca le tineti in ghivece, alegeti ghivece cu un diametru de cel putin 20-30 cm pentru a lasa suficient loc formarii unor radacini viguroase; in plus pamantul din ghivecele mai mari se usuca mai greu si impiedica astfel ofilirea plantei in perioadele calduroase si uscate. Mutati-le intr-un ghiveci mai mare daca au crescut mult si incep sa se ofileasca frecvent intre udari (de obicei asta se intampla spre sfarsitul verii). Ghiveciul trebuie neaparat sa aiba gauri de drenaj si puneti ghiveciul pe un strat de pietricele; nu lasati ghiveciul sa stea in apa din farfurioara pentru a preveni putrezirea; aruncati apa din farfurioara la cateva minute dupa ce s-a colectat. Pamantul din ghiveci trebuie sa fie afanat pentru a permite o oxigenare buna a radacinilor. Cel mai bun pamant este un amestec din parti egale de pamant de gradina, turba si perlit. Puteti pune in locul turbei pamant de frunze, scoarta de copac maruntita sau compost.
Muscatele se transplanteaza in gradina atunci cand pericolul inghetului a disparut si pamantul are o temperatura de 15 C.

Daca doriti o planta mai tufoasa indepartati varfurile lastarilor pentru a incuraja formarea de noi lastari. Daca doriti, puteti sa dati muscatei o forma de copacel. Pentru asta lasati o singura tulpina sa se dezvolte si indepartati celelalte tulpini. Folositi daca este nevoie un tutore pentru a mentine tulpina dreapta. Cand tulpina atinge inaltimea dorita indepartati varful pentru a permite formarea de lastari laterali. In timp, si prin tunderi repetate planta va capata o forma de copac.

Se pastreaza un aspect placut al plantei si se prelungeste perioada de inflorire daca se indeparteaza regulat florile ofilite cu o foarfeca sau rupandu-le direct cu mana. Taierea se face cat mai aproape de inflorescenta pentru a nu rani planta.

Majoritatea muscatelor cu exceptia hibrizilor pot fi tinute peste iarna in casa intr-un loc luminos cu mult soare. Vor arata frumos doar pentru o perioada scurta de timp pentru ca lumina din interior este mai scazuta decat cea de afara. Dupa ce termina inflorirea este bine sa taiati planta pentru a o pregati pentru iernare.

Cum se pregatesc muscatele pentru iernare:
1. Cand planta nu mai are flori taiati jumatate din ea cu o foarfeca ascutita. Depozitati-o intr-un loc racoros si intunecat la o temperatura de 7-10C; camerele neincalzite sau pivnitele sunt ideale. In tot acest timp udati atat cat sa nu lasati pamantul sa se usuce complet. Vor cadea toate frunzele si vor ramane doar tulpinile lemnificate.
2. In februarie taiati tulpinile lasand doar o treime din ele si aduce-ti planta intr-un loc cu o temperatura mai mare de 21-23C si mult soare. Temperatura mai ridicata de 23 C va incuraja formarea rapida de lastari. Puteti sa puneti planta pe frigider (daca tipul de frigider pe care il aveti este cald in partea de sus) sau la o fereastra insorita. Udati atat cat pamantul sa fie umed si lasati doua treimi de la suprafata solului sa se usuce intre udari. Nu udati mai mult pentru ca planta trebuie sa fie tinuta usor uscata cateva saptamani inainte de a lua butasi. Fertilizati cu un fertilizator 20-20-20.
3. Cand apar lastari noi schimbati ghiveciul inlocuind complet vechiul pamant. Puneti-o intr-un ghiveci nu prea mare (suficient de mare ca sa incapa radacina) si continuati fertilizarea la fiecare doua saptamani.
4. Cand lastarii sunt de 8-10 cm taiati-i de pe planta cu un cutit ascutit, introduceti-i in hormon de inradacinare, scuturati excesul de hormon dupa care introduceti-i intr-un amestec de pamant de flori de calitate care contine fertilizator. Pune-ti butasii la o fereastra insorita (dar nu la soare direct) si pastrati-i umezi. Dupa ce a format radacini puneti planta la soare si udati-o atat cat sa nu se ofileasca. Fertilizati la 2 saptamani cu un fertilizator 10-52-10 pe jumatate diluat daca n-ati pus fertilizator de la inceput. (Nota: in general fertilizatorii cu numar mare in mijloc incurajaza formarea unor radacini viguroase si se folosesc in cazul rasadurilor caci acestea au radacinile in crestere). Planta mama se poate arunca pentru ca butasii vor da nastere la plante mai viguroase si mai verzi decat planta mama.
5. Pentru a le aclimatiza, intr-o zi calda si insorita de la inceputul primaverii duceti plantele afara intr-un loc protejat si aduceti-le inapoi in casa pe timpul noptii. Acest tratament expune planta la o cantitate crescuta de lumina incurajand formarea unei plante viguroase.

Specii si varietati:
Dupa culoarea florilor:
P. hortorum:
Flori rosii: Disco, Tango (de culoare rosu inchis fiind cea mai populara varietate din intreaga lume)
Flori roz-portocalii (de culoarea somonului): ‘Schonehelena’ si ‘Sunbelt Coral’
Flori roz: ‘Blues (flori roz deschis); Katie (flori roz-rosiatice)
Flori purpurii: ‘Fox” (flori lila inchis) si ‘Precious’ (flori mov pastel)
Flori albe: ‘Alba’ (flori foarte albe).
Alte culori: varietati mai nou aparute: Mrs. Cox (flori mici roz, frunze variegate verde cu alb sau roz); Mrs. Parker (flori roz pastel si frunze variegate gri-verde-alb.

P. peltatum:
Flori rosii: ‘Barock’ (flori rosii semiduble), ‘Bingo’ (Rosu intens, duble), ‘Elizabeth’ (ciclam, duble); ‘Red Mini-Cascade’ (rosu-cireasa, flori cu un singur rand de petale); ‘Nanette’ (rosu-coral, duble)
Flori roz-portocalii: ‘Judy’ (coral intens, duble); Salmon Queen (roz-portocaliu intens)
Flori roz: ‘Belladonna (roz, inflorescente de tip mugure de trandafir), ‘Grace’ (roz deschis, duble); ‘Lulu’ (flori de tip fuchsia cu o idée de rosu, semiduble); ‘Marilyn’ (roz deschis, duble); ‘Monique’ (roz inchis, semiduble); ‘Narina’ (roz inchis intens, semiduble; ‘Nicole’ (roz, duble); ’Pink Mini-Cascade’ (roz, cu un singur rand de petale); ‘Sybil Holmes’ (roz inchis, flori precum mugurii de trandafir).
Flori purpurii: ‘Butterfly’ (violet deschis, duble); ‘Lila Mini-Cascade’ (lila inchis, cu un singur rand de petale)
Flori albe: ‘Snoq Queen’ (albe, semiduble)
Alte culori: ‘Alpine Glow’ (albe cu margini lila, cu un singur rand de petale); ‘Mexicana’(un singur rand de petale albe cu margini ciclam); ‘Picotee’ (un singur rand de petale albe cu margini roz-pastel); ‘Pretty Girl’(un singur rand de petale albe cu margini portocalii); ‘Rosie O’Day’ (un singur rand de petale albe cu margini rosiatice)

P. domesticum:
De obicei se comercializeaza doar sub numele de Pelargonium x domesticum si florile au o varietate larga de culori.

P. hortorum ‘hybrida’ (toate sunt cu un singur rand de petale):
Flori rosii: ‘Lone Ranger’ (rosu-cardinal intens); Pinto Red (rosu scarlet); ‘Pinto Scarlet’ (rosu-scarlet deschis)
Flori roz-portocalii (somon): ‘Cameo’ (roz-portocalii intens); ‘Pinto Blush’ ( roz-portocaliu deschis); ‘Pinto Salmon’ (roz-portocaliu mediu).
Flori roz: ‘Neon Rose’ (roz stralucitor); ‘Picasso’ (roz-violet electric); ‘Pinto Rose’ (roz inchis cu un punct alb pe fiecare petala).
Flori purpurii: ‘Pinto Quicksilver’ (violet-argintii)
Flori albe: ‘Pinto White’ (albe-ghiata)
Alte culori: ‘Orange Appeal’(prima muscata de culoare portocaliu pur); ‘Pinto bicolour’(rosii si albe).


Surse bibliografice:
http://www.egradini.ro/plante/pelargoni ... gonium.htm

http://floridegradina.gradinamea.ro/1_5 ... _2367.html

http://www.geocities.com/RainForest/2822/gerlinks.html

http://hgic.clemson.edu/factsheets/HGIC1164.htm

http://hort.ufl.edu/gt/geranium/geranium.htm
http://www.umass.edu/umext/floriculture ... anium.html
http://www.extension.umn.edu/distributi ... G1118.html

Discutii despre muscate:

viewtopic.php?t=10484
 
Sus