Asparagus spp.

simonag

Member
Adaptare si completari - Cornelia.

Denumire ºtiinþificã:
Asparagus spp., (Fam. Liliaceae)

Denumire popularã:
Asparagus, umbra iepurelui, asparag

Imagini:



Sursa: Webshots.com


Lumina ºi temperatura:
Prefera locurile luminoase si aerisite, cu lumina difuza. Vara se poate scoate afara. Se simte bine la 12-14 C, dar ºi la 18-20 C. Cãldura degajatã în special de calorifer poate dãuna ºi planta îºi pierde frunzele.

Flori, frunze, fructe:
Are un aspect de feriga datorat mladitelor scurte. Frunzele sunt mici, ca niste ace, indreptate in toate directiile. Florile sunt mici, albe cu un miros puternic carecteristic, dar lipsite de importanta decorativa. Fructele sunt de marimea unui bob de piper de culoare rosie. Au aspect usor carnos si se folosesc cu succes pentru inmultire.

Solul:
Prefera un amestec de mranita, pamant de telina, pamant de frunze si nisip. Anual se muta intr-un ghiveci mai mare (creste destul de repede). pH-ul solului trebuie sa fie uºor acid, cuprins între 6.0 ºi 6.7

Udarea:
Se uda abundent, vara chiar de cateva ori pe zi si se pulverizeaza si frunzele cu apa, daca temperatura depaseste 18 grade. Iarna se uda de 2 ori pe saptamana. Conteaza totusi locul si temperatura spatiului in care se afla planta.

Aerul:
Asparagusul se simte bine în apartamentele bine aerisite ºi rãcoroase, iar aerul trebuie sa aiba 60% umiditate.

Îngrãºãminte:
Planta solicitã multã hranã pentru care motiv se îngraºã frecvent ºi niciodatã pe pãmânt uscat. Îngrãºãmântul lichid pentru plante verzi se aplicã din martie pânã în septembrie.

Inmulþire:
Inmultirea se poate face prin divizare - despartirea unei tufe mature sau prin seminte. Planta are in pamant un soi de bulbisori albiciosi in care isi depoziteaza apa si minerale. Tufa trebuie separata in asa fel incat sa contina macar 2-3 bulbisori si radacinile aferente. Se înmulþeºte uºor ºi prin seminþe care trebuie þinute în apã caldã, timp de 24 ore. Rãsadurile obþinute se planteazã în ghivece mici, dupã care se transplanteaza de 2-3 ori în altele mai mari.

Condiþii de iernare:
Dacã iarna planta este þinutã în camere rãcoroase, dar nu mai puþin de 4C, se udã foarte puþin.

Boli ºi dãunãtori:
Este atacat de pãduchii lanosi si paianjeni rosii. In general daunatorii migreaza de la alte plante. Asparagusul este sensibil la mutarea ghiveciului dintr-un loc in altul (pierde frunze).

Specii ºi varietãþi:
Asparagus sprengerii
http://images.google.ro/images?um=1&hl= ... re+Imagini

Asparagus plumosus
http://images.google.ro/images?hl=ro&q= ... a=N&tab=wi

Asparagus meyeri, Asparagus falcatus, Asparagus asparagoides (sin. Medeola asparagoides).

Discutii despre Asparagus:
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=876
 
Sus