Incarvillea spp. - Trompete chinezesti

ghia_don

Active Member
Denumire stiintifica:
Incarvillea

Denumire populara:
Trompete chinezesti (Chinese trumpet flower, Hardy gloxinia )

Imagini:


Tipul plantei:
Spre deosebire de multe alte Bignoniaceae care sunt arbori sau liane, Incarvillea este o planta perena cu tulpini joase si radacini tuberizate, carnoase. Formeaza tufe joase cu frunze adanc penate, lucioase. Tulpinile florale au 40-60 cm iar florile se gasesc in varful lor.

Gabarit:
50-60 cm inaltime, 40-50 cm latime.

Lumina si temperatura:
Va fi plantata in locuri insorite, dar sa poata fi partial umbrita in verile toride. Rezista la temperaturi scazute, dar trebuie protejata iarna.

Flori, frunze, fructe:
In varful tulpinilor inalte apar ciorchini cu 5 - 12 flori. Fiecare floare poate avea pana la 6 cm diametru. Prima inflorire apare adesea inainte ca jumatate din rozeta de frunze sa fie la maxima dezvoltare. Infloreste din mijlocul primaverii pana la mijlocul verii. Florile sunt sub forma de trompete, cu corola campanulata roz-rosie lata de circa 3-5 cm, cu petale semirotunde si gatul galben, lung de 5 cm. Florile sunt parfumate si se mentin mult timp. Semintele de 3-4 mm, ovale si putin turtite, cu perisori fini pe una dintre parti, se gasesc in capsule tari, de culoare gri-maro. Capsulele cu seminte au 4 laturi si au dimensiunea de 5-7,5 cm .

Solul:
Se planteaza in sol nisipos imbogatit cu compost sau pamant de frunze, care sa asigure un drenaj bun.

Udarea:
Are nevoie de umezeala constanta in timpul infloririi.

Inmultire:
Se inmulteste prin seminte si prin divizarea tufei. Semintele pot fi semanate toamna in rasadnite reci si primavara afara in strat, acoperite cu folie sau sticla. Semintele nu necesita pre-tratament, dar au nevoie de lumina pentru a germina. Nu se acopera cu pamant. Germineaza in 14 zile la o temperatura a solului de 15 -16 gradeC. Se poate inmulti si prin divizarea tufei, dar infloreste mai frumos si devine mai viguroasa daca nu este deranjata.

Conditii de iernare:
Trebuie protejata in zonele cu ierni reci. Pentru siguranta se poate scoate din pamant si se pastreaza in locuri racoroase si uscate.

Boli si daunatori:
Tufa tanara trebuie protejata de melci.

Ingrijire si particularitati:
Nu cere ingrijiri deosebite. Pentru o inflorire prelungita se recomanda taierea tulpinilor florilor trecute. Daca se doreste si formarea semintelor atunci tulpinile se vor lasa pana la coacerea capsulelor.

Specii si varietati:
Incarvillea arguta,
Incarvillea compacta
Incarvillea forestii
Incarvillea grandiflora
Incarvillea lutea
Incarvillea mairei
Incarvillea olgae
Incarvillea sinensis
Incarvillea variabilis
Incarvillea younghusbandii
Incarvillea zhongdianensis

Varietatea cu flori albe se numeste "Snowtop".

Surse bibliografice:
http://www.gaygardener.com/gardenspot/p ... n026.phtml
http://davesgarden.com/guides/pf/go/208/
http://www.mobot.org/gardeninghelp/plan ... ?Code=I290
http://en.wikipedia.org/wiki/Incarvillea
 
Sus