Strelitzia reginae - Pasarea paradisului

Hariclea

Member
Denumire stiintifica: Strelitzia reginae

Denumire populara: Pasarea paradisului

Imagini:


Gabarit:
Ajunge pana la 2m inaltime, frunzele fiind puternice, de dimensiuni mari: 25-70cm

Descriere:
Strelitzia este o planta - regina, dupa cum ii spune si numele - este impunatoare dar delicata in acelasi timp. Este floarea oficiala a orasului Los Angeles. Planta se inscrie in categoria celor monocotiledonate; floarea are 3 sepale portocalii si 3 petale albastre, doua dintre el fiind unite.

Lumina:
Strelitzia are nevoie de foarte multa lumina, ideala este o amplasare in plin soare, dar se multumeste si cu mai putin. Pentru a inflori cat mai abundent, are nevoie de mult soare direct, la umbra se va dezvolta mai mult foliajul iar florile vor fi mai putine.

Temperatura:
Nu rezista inghetului, asadar trebuie ferita de temperaturile scazute, iarna. Vara se simte bine chiar si la cele mai mari temperaturi, este o planta iubitoare de soare si caldura.

Sol:
Se recomanda un substrat usor acid alcatuit din: 2 parti mranita, 1 parti nisip, 1 parte pietris si 2 parti turba; se pot utiliza cu success si alte tipuri de substrat, avand grija sa i se asigure un bun drenaj.

Udare:
Dupa ce planta s-a adaptat noilor conditii de mediu si dupa ce a devenit matura, poate fi udata mai rar, dar regulat. Atunci cand este vorba de un pui, obtinut din seminte, trebuie ca udarea sa se faca imediat ce pamantul incepe sa se usuce; planta matura trebuie udata la aproximativ 2 zile de cand s-a uscat la suprafata substratul.

Aer:
Strelitzia este rezistenta la vanturi puternice, avand o structura robusta; ea este foarte cultivata si indragita pe coastele oceanelor si marilor din zone cu clima blanda.

Ingrasaminte:
Daca substratul este unul mai sarac in nutrienti, se recomanada fertilizarea lunara din primavara pana in toamna cu ingrasamant lichid sau ingrasamant solid cu eliberare lenta a substantelor nutritive pus la plantare.

Inmultire:
Prin seminte si prin divizarea tufei, cea de-a doua fiind mai simpla si mai rapida. Inmultirea Strelitziei prin seminte este destul de anevoioasa si necesita multa rabdare si atentie: semanarea se face la o adancime de 1,5 ori mai mare decat samanta, solul trebuie sa fie afanat si usor drenabil, temperatura medie in jur de 25 grade Celsius, germinarea dureaza intre 4-8 saptamani; planta astfel obtinuta infloreste dupa 3 ani, in conditii de mediu ideale. Plantutele tinere, puii, stau mai bine la umbra pentru inceput, urmand sa fie treptat adusi la soare.

Conditii de iernare:
In regiunile cu clima temperata, cum este si tara noastra, unde iernile sunt aspre si temperaturile scad sub 0 grade Celsius, Strelitzia trebuie adusa in casa, desi au fost raportate cazuri in care a superavietuit temperaturilor de -5 grade Celsius (planta rasarind din nou primavara).

Boli si daunatori:
Teoretic poate fi atacata de orice daunator al plantelor de apartament dar in general este destul de rezistenta.

Ingrijire, particularitati:
Strelitzia nu necesita ingrijiri suplimentare, fiind rezistenta verilor toride, multumindu-se cu apa putina, rasplatindu-ne, in schimb cu superbele ei flori. Atentie, insa, unele parti ale plantei contin substante otravitoare!

Specii si varietati:
Strelitzia Mandela's Gold:


Strelitzia alba:


Strelitzia Nicolai:


(sursa imaginilor: www.webshots.com)

Surse bibliografice:
http://en.wikipedia.org/wiki/Strelitzia_reginae
http://www.plantzafrica.com/plantqrs/st ... eginae.htm
http://www.floridata.com/ref/S/stre_reg.cfm
http://davesgarden.com/guides/pf/go/619/
 
Sus