Murraya exotica

Roxana

Active Member
Fisa realizata impreuna cu Cornelia si Danref.

Denumirea ?tiin?ific?: Murraya exotica

Denumirea populara: Muraia

Imagini:



http://s39.photobucket.com/albums/e175/ ... 010004.jpg

Tipul plantei:
Planta perena, cu tulpini lemnificate. Tip arbust cu ramificare naturala.

Gabarit:
In timp, in conditii de apartament poate depasi 2.5 m inaltime si 1 m crestere laterala. In zonele de origine depaseste 4 m inaltime. Se foloseste si pentru garduri vii.

Lumina si temperatura:
Ii place lumina si caldura asadar trebuie amplasata in locuri luminoase. Nu tolereaza soarele direct daca este plantata in ghiveci decat dimineata cateva ore in conditiile in care temperatura nu e foarte ridicata. Vara se recomanda umbrirea partiala. Temperatura optima este in jur de 20 gr C.

Flori, frunze si fructe:
Tulpina tanara este verde, dar odata cu inaintarea in varsta devine alba, cu crengi arcuite elegant. Procesul de lemnificare intervine brusc asa ca daca doriti sa modelati Murraya sub forma de bonsai tineti cont de acest aspect. Frunzele penate sunt deosebit de atragatoare, de culoare verde-inchis si stralucitor. Florile, placut parfumate, sunt grupate in inflorescente de culoare alba. Ele se deschid esalonat, motiv pentru care si perioada de inflorire este indelungata. Fructele sunt initial verzi, ca niste masline mai mici. Pe masura ce se coc ele devin portocalii-roscate. Cand sunt gata pentru a fi culese ele au culoarea rosie si sunt moi la atingere. Se desprind usor de pe ramuri.

Solul
Trebuie sa fie humos si neaparat sa fie bine drenat. Se impaca foarte bine cu pamantul Florimo, pH 6-6.5.

Udarea
Se face moderat in primul an de vegetatie. In anii urmatori, in perioada de crestere (primavara-vara) udarea se poate face din abundenta.

Aerul:
Pentru mentinerea aerului umed nu trebuie omisa pulverizarea frunzelor cu apa necalcaroasa, la temperatura camerei.

Ingrasamintele
Se aplica doar vara, de doua ori pe luna. Planta creste si infloreste frumos si fara ingrasaminte.

Inmultirea
Nu este dificila. Se poate face prin butasi semilemnificati, dar cea mai indicata metoda este prin semintele de care se gasesc in interiorul fructului. Se iau 2-3 seminte se seamana in banuti de turba (se gasesc la magazinele de seminte). Dupa ce fiecare plantuta nou obtinuta are cateva frunze se poate planta individual, in ghivece nr.1 sau 2.

Conditii de iernare:
Iarna, se opreste fertilizarea. Se pastreaza la lumina buna si se fereste de caldura uscata degajata de calorifere (ac easta duce la caderea frunzelor si la trecerea rapida a florilor).

Ingrijire, particularitati:
Toamna, frunzele nu-si schimba culoarea. Pentru ca radacinile cresc destul de mult este posibil sa fie nevoie s-o transplantati de doua ori pe an in ghivece putin mai mari (cu colet cu tot). Frunzele arbustului au si proprietati medicale fiind folosite cu succes in afectiuni care necesita astringente sau stimulatoare. Florire acestei plante atrag albinele.

Cauza neinfloririi este in 99% din situatii un ghiveci prea mare - planta isi consuma energia cu formarea de noi radacini si nu mai are cum sa produca flori.

Specii si varietati:
M. exotica syn. M. paniculata
Chalcas exotica syn Chalcas paniculata

Bibliografie:
Elena Selaru-Plante de apartament, editia a doua.
 
Sus