Chrysalidocarpus lutescens

Hariclea

Member
Denumirea ºtiinþificã: Chrysalidocarpus lutescens

Familie: Arecoideae

Imagini:

http://i58.photobucket.com/albums/g266/ ... ure003.jpg
(sursa:www.webshots.com)

Origini: Madagascar, Puerto Rico si Insulele Virgine.

Gabarit: Ca planta ornamentala, poate avea diverse dimensiuni, mai mici sau mai mari, in functie de varsta; in natura ajunge pana la 6-9m inaltime.

Descriere: Frunzele sunt lungi, somptuoase, pot atinge 1,5m in lungime

Lumina: Necesita lumina puternica, dar nu soarele amiezii direct; poate fi amplasat langa o fereastra sudica, vestica sau estica, avand grija sa nu cada razele soarelui direct pe frunzele sale, altfel acestea se vor arde. Poate tolera soarele bland al diminetii sau seara dupa ora 18.

Temperatura: Ca toti palmierii, si Areca adora caldura verii dar iarna nu rezista la temperaturi sub 13 grade Celsius.

Solul: Nu este foarte pretentios in ceea ce priveste solul, atata timp cat acesta ii permite un drenaj bun al apei. Este recomandat a se folosi un amestec format din parti egale de: pamant de gradina, nisip (sau perlit) si muschi sphagnum. Areca prefera solurile usor acide, asadar se poate folosi si turba in compozitia substratului.

Udare: Are nevoie de o udare abundenta, avand grija, insa ca apa sa nu stagneze in farfurioara. Pamantul nu trebuie sa se usuce foarte tare intre udari; totodata este un palmier destul de rezistent la seceta.

Aer: Adora umiditatea si este de preferat sa fie pulverizat zilnic pe frunze, vara, mai ales in zilele toride.

Ingrasaminte: Are nevoie de un ingrasamant care sa ii asigure necesarul de Potasiu, altfel frunzele sale nu vor mai fi la fel de aspectuoase. Se poate folosi ingrasamantul lichid folosit la plantele decorative prin frunze, sau ingrasamant special pentru palmieri, adiminstrat 1 data pe luna.

Inmultire: Se inmulteste cel mai comun prin divizarea tufei sau prin seminte care germineaza in aproximativ 2 luni.

Conditii de iernare: Areca nu este un palmier rezistent la frig, asadar iarna trebuie sa i se asigure o temperatura minima de 13 grade C si multa lumina, eventual poate fi amplasat intr-o camera neincalzita, foarte aproape de fereastra.

Boli si daunatori: Frecvent este atacat de paianjenul rosu, mai ales atunci cand nu este pulverizat si nu i se asigura umiditatea necesara; pentru a-l combate se pot incerca stropiri cu apa si sapun, daca nu a dat rezultate se aplica tratamente cu acaricide (de exemplu Nissorun). O alta boala frecventa este fainarea, mai ales cand la nivelul ghiveciului nu ajunge lumina suficienta si udarea este foarte frecventa; in acest caz se face un tratament cu Dithane sau alte fungicide.

Ingrijire, particularitati: Areca este un palmier foarte pretabil la cresterea in interior, el nu necesita soare direct, doar multa lumina indirecta. Nu trebuie sa ne alarmeze atunci cand observam ca varfurile frunzelor devin maronii, este ceva normal, insa nu trebuie sa taiem aceste varfuri, deoarece acea frunza nu va mai creste; frunzele complet uscate, insa, pot fi si este recomandat sa fie indepartate. Un alt secret al acestui palmier este necesitatea divizarii tufei, pentru a-i asigura o buna crestere si a preveni �sufocarea�.
 
Sus