Euphorbia (Poinsettia) pulcherrima

tzep

Well-Known Member
Moderator
Denumire stiintifica: Euphorbia pulcherrima

Denumire populara: Steaua Craciunului, Poinsettia

Familia: Euphorbiaceae

Origine: Mexic, America Centrala

Etimologie: Denumirea de Poinsettia ii vine de la Joel Roberts Poinsett, primul ambasador al SUA in Mexic, care fiind cucerit de frumusetea acestei plante, a trimis-o in SUA, in 1825.
Denumirea plantei este diferita, in lume.
In Mexic, Poinsettia este cunoscuta sub numele de “Floarea noptii sfinte” sau "Bent El Consul" fiica consulului.
In Spania , Puerto Rico , Guatemala și alte tari din America Centrala , este cunoscuta sub numele de " Flor de Pascua " floare de Paști .
În Chile și Peru , planta este cunoscuta sub numele de "Crown din Anzi”, Coroana din Anzi .
In Turcia , Euphorbia pulcherima este cunoscuta sub numele de “Floarea lui Atatürk “, deoarece Atatürk , fondatorul Republicii, fiind atras de frumusetea ei, a avut o contibutie semnificativa in cunoasterea si cultivarea pe teritoriul noii republici.
Asocierea plantei cu sarbatoarea de Craciun a inceput in sec. XVI in Mexic, unde circula si o legenda.*

Imagini:



Gabarit: Arbust cu frunze in mediul natural de pana la 4m inaltime, planta in ghiveci la noi, de marimi cuprinse intre 40 - 100 cm.

Lumina si temperatura: Mare amatoare de lumina, ii plac zilele insorite, chiar soarele direct , dar trebuie ferita de insolatie. Se va evita expunerea sudica sau vestica. Euforbiile arborescente si cele cu crestere verticala prefera lumina care vine de sus. Din mai pana-n septembrie poate fi amplasata in exterior.
Prefera temperatura ambianta dintr-o incapere, aprox. 20 grade Celsius, dar nu mai mica de 15 grade Celsius. NU suporta curentii de aer.

Frunze si flori: Frunzele sunt decorative, lat-ovale, ascutite la varf, cu marginile intregi sau lobate, de 7-16 cm marime, de culoare verde inchis cu nervuri accentuate.
Florile sunt in realitate inflorescente numite ciat, formate din flori adevarate si bractee, adica frunze transformate, de dimensiuni variate, colorate cel mai adesea in roșu, dar pot fi portocaliu, verde pal, crem, roz, alb sau marmorat. Perioada de inflorire dureaza 3-4 luni. Culorile bracteelor sunt create prin photoperiodism, ceea ce înseamnă că au nevoie de alternanta întuneric neintrerupt (12 ore la un moment dat pentru cel puțin 7 zile la rând) lumină puternica, în timpul zilei pentru o culoare strălucitoare . Cu cat timpul acestei alternante este mai indelungat, pana la 8 saptamani, cu atat perioada de “inflorire” se prelungeste.

Solul: se recomanda sa fie bine drenat, alcatuit dintr-un amestec de pamant de flori, turba, pietris si nisip. Pamantul special pentru cactusi si suculente din comert este bun.

Udarea: Este amatoare de un mediu umed, dar cu uscarea substratului intre udari. Se recomanda udarea o data pe saptamana, din mai pana in septembrie, pentru a stimula cresterea viguroasa. Toamna si de la sfarsitul iernii, udarea se face la 15 zile. Din decembrie pana in februarie se uda foarte putin, numai cat sa se impiedice zbarcirea tulpinilor si ramurilor (cam o data pe luna).

Aerul: Doreste un aer umed, dar sub un control atent.

Ingrasamintele: Se vor aplica numai in perioada de crestere si inflorire a plantei, o data la 2 saptamani, folosind ingrasamant pentru cactusi sau pentru tomate in concentratie de 25% .

Inmultirea: Semintele fiind rare si procesul de durata se recomanda inmultirea prin butasire. Butasii se recolteaza, din varful tulpinilor viguroase, de preferinta in aprilie. Se taie la nivelul unei gatuiri, de lungime 10-12 cm. Pentru indepartarea latexului se tin butasii cateva minute in apa calduta sau se presara cu o pelicula fina de piper macinat. Apoi se tin in mediu uscat, la umbra, intre 3-10 zile, pentru favorizarea cicatrizarii taieturii, inainte de-a pune butasul la inradacinat, intr-un ghiveci cu amestec de turba cu nisip usor umed. Intre udari substratul trebuie sa se usuce. Inradacinarea se face in 3-4 saptamani.

Conditii de iernare:Dupa trecerea perioadei de înflorire plantele vor intra in perioada de repaus . Acum se pot face tunderi drastic. Se vor tine într-un loc racoros, cu temperaturi de minim 13 grade Celsius, fara udari.

Boli si daunatori: Caderea frunzelor este cauza excesului de apa, a curentilor de aer rece si de schimbarea brusca a temperaturii.
Insuficienta apei provoaca ofilirea frunzelor.
Patarea frunzelor se datoreaza lipsei mineralelor din sol.
Sunt sensibile la paduchii lanosi si aparitia putregaiului.

Îngrijire, particularitati: Primavara, dupa iesirea din perioada de repaus, se transplanteaza in vase din mai mari. Taierile pentru corectarea inaltimii si a formei plantei se vor executa tot primavera, daca nu s-au facut la inceperea perioadei de repaus. Ciupirea varfurilor se va face pentru a stimula ramificarea. Poinsettia nu suporta mutarile sau miscarile repetate. Pe cat posibil pe timpul primaverii si al verii se recomanda sa fie tinuta afara, sau pe terase, balcoane, la lumina puternica.

Toxicitate:
Se vehiculeaza ideea ca Poinsettia este o planta toxica, dar aceasta este doar o legenda. Majoritatea plantelor care apartin genului Euphorbiae au seva si latexul foarte toxic, dar nu si specia Poinsettia. Pot aparea unele reactii alergice la persoanele sensibile si in caz de consum accidental este iritanta, putand provoca diaree si varsaturi. Studiile de toxicitate a Poinsettiei au aratat ca o persoana de 50 kg, pentru a-si pune viata in pericol, trebuie sa ingereze 500 de bractee.

Specii si varietati: se cunosc mai mult de 2000 de specii si peste 100 de cultivari.

Legende si curiozitati
Aztecii au folosit planta pentru a extrage culoarea rosie din ea si ca medicament antipiretic.
* Legenda florii de Craciun, spune ca o fata foarte saraca, pe nume Pepita, mergand la biserica sa vada pruncul Isus a vazut cum ceilalti copii aveau bratele pline de cadouri. Pe treptele bisericii ea a realizat cruzimea saraciei ei si vazandu-se in imposibilitatea de-a onora cum se cuvine nasterea lui Hristos, a izbucnit in plans. Un inger vazand durerea copilei, incercand s-o linisteasca, i-a sugerat ca “darul ce-l mai neinsemnat, oferit cu toata dragostea, va fi apreciat”. Pepita a mers in marginea drumului si-a adunat un brat de plante dintr-un arbust neatractiv si comun, pe care le-a depus in fata altarului bisericii. Minunea s-a infaptuit, frunzele verzi obisnuite s-au inrosit, transformandu-se in frumoasa Poinsettia.
Din secolul al XVII-lea, calugarii franciscani din Mexic, au inclus Euphorbiile in festivitatile de Craciun . Modelul de frunze in forma de stea se spune ca simbolizeaza Steaua din Bethleem , iar culoarea roșie reprezinta jertfa de sange prin crucificarea lui Isus .

Poinsettiile sunt cele mai populare decoratiuni de Craciun, în case, biserici, oficii, si in alte parti din America de Nord.
In Statele Unite, 12 decembrie este declarata Ziua Naționala a Poinsettiei .

Surse bibliografice:
http://www2.ville.montreal.qc.ca/jardin ... settia.htm

http://www.aujardin.info/plantes/poinsettia.php

http://www.jardins-interieurs.com/v3/pl ... plante=232

"Enciclopedia Truffaut - Gradini si plante de interior"

http://plantfanatics.e-monsite.com/page ... rrima.html


Discutii despre Poinsetia:
viewtopic.php?t=1168&highlight=poinsetia



Fisa realizata de roxana, reactualizata si completata de tzep.
 
Sus