Crassula ovata

tzep

Well-Known Member
Moderator
Aceasta fisa a fost facuta de catre
Tina Subiectul mesajului: Crassula ovata Mesaj Scris: Mie Apr 18, 2007 11:41 pm
--------------------------------------------------------------------------

Denumire stiintifica:
Crassula ovata (sin. Crassula argentea)
Familie: Crassulaceae

Denumire populara(trad.):
Arborele de jad, Dolar de argint, Copacul cu bani (in unele tari, Crassula este oferita pentru a aduce noroc si prosperitate)
In limba latina "crassula" inseamna "gros".

Imagini:
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/ovata


Origini: Africa de Sud

Tipul plantei: planta suculenta cu crestere lenta si aspect de arbore.

Habitus: In mediul natural poate atinge inaltimi cuprinse intre 2 - 3 m, iar in interior aprox. 1m. Se preteaza foarte bine la modelarea in arta bonsaiului.

Lumina si temperatura: Ca toate suculentele este mare iubitoare de lumina si soare, dar atentie la arsurile solare ale frunzelor. Vara poate suporta temperaturi ridicate, aprox. 30° C, dar cele recomandate sunt in jur de 24° C - 27° C, iar iarna 12°-13° C.
Poate fi scoasa vara in exterior, dupa o perioada de aclimatizare. In general exemplarele cu frunze verzi prefera soarele cu usoara semiumbra iar cele cu frunze argintii prefera mai mult soare.
Este o planta heliotropa, asa ca trebuie s-o rotim periodic.

Flori:
Flori mici in forma de stea apar iarna pe plantele adulte, daca beneficiaza de conditii adecvate (perioada de iarna la rece cu temperaturi intre 5° -10°C, noaptea fara lumina artificiala).
Pentru inflorire plantele mature cu varste de peste 14 ani au nevoie de temperaturi diurne de circa 20° C, nocturne de circa 15°C si lumina din belsug. Florile au un diametru cuprins intre 1-3 cm, sunt stelate, grupate in buchetele. Culoarea lor este alba sau cu o tenta de roz.





Frunze: de forma ovala, groase cu tije carnoase (uneori bordate cu rosu), care acumuleaza apa, ceea ce permite udarea mai rara. Frunzele sunt acoperite cu o cuticula pentru a limita evaporarea apei.

Solul:
Este important ca planta sa fie plantata intr-un pamant bogat si usor, cu un drenaj bun. Se poate folosi pamant pentru cactusi si suculente sau un pamint pentru plante de interior amestecat cu nisip de granulatie mare si perlit.
Plantei ii place un ghivechi mai mic. Transplantati-o primavara, daca radacinile ies din ghiveci sau, in general, la 2 sau 3 ani. Pentru a evita infectiile, nu o udati cel putin 10 zile dupa transplantare. De asemenea, nu are nevoie de ingrasamant urmatoarele 2 luni.

Udarea Planta este apreciata de incepatori, deoarece are o mare rezistenta la sete. Primavara si toamna se uda la aproximativ 7 zile.
In timpul verii, udati-o regulat, lasind sa se usuce substratul, intre 2 udari. Solul trebuie sa fie foarte bine drenat, pentru a evita putrezirea radacinilor.
Iarna este important ca pamantul sa se usuce in profunzime, atata vreme cat sunt pastrate temperaturi scazute.

Aerul: doreste aerul uscat si nu ii plac curentii de aer.

Ingrasaminte: In general, se fertilizeaza de 3-4 ori pe an, in timpul perioadei de crestere (martie-octombrie) cu un ingrasamant pentru cactusi, dar in concentratie de 25%.

Inmultire: Inmultirea este usor de realizat prin butasi. Luati o tija (de 10-12 cm) sau o frunza. Lasati-o la aer sa se cicatrizeze taietura, 3-4 zile, apoi asezati-o in nisip sau pamint umed, la o temperatura de 20°C - 25°C.

Conditii de iernare: Are nevoie de o perioada de repaos hibernal, mentinand temperaturile mai scazute, deoarece combinatia intre temperaturi ridicate si o lumina slaba poate cauza ofilirea tijelor si caderea frunzelor sau etiolare. In lunile noiembrie -februarie nu se administraza apa deloc. Daca solul este uscat rezista si la -5° C.

Boli si daunatori: Este putin sensibila la boli, exceptie facind cazul in care este udata in exces.
Poate fi atacata de paduchi lanosi si testosi.

Îngrijire, particularitati: Este una din rarele plante care pot trai citeva zile fara nici o radacina.
Se recomanda vasele de lut pentru a evita mentinerea umiditatii substratului.
Nu are nevoie de farfurioara la ghiveci, deoarece ii place o atmosfera uscata.
Daca este udata frecvent, i se poate accelera cresterea, cu conditia sa fie la lumina puternica, altfel se etioleaza (tijele intre noduri se alungesc).
E o planta care poate fi tinuta tot anul in interior, insa e preferabil ca in sezonul cald sa fie tinuta afara si sa beneficieze de cateva ore de soare (cu acomodare treptata primavara). Astfel va creste compact si sporesc sansele infloririi.
Crassula ovata se preteaza foarte bine la tunderi. Daca planta nu a avut conditiile necesare si s-a etiolat (fenomen observat adesea la plantele crescute in interior) , ea poate fi tunsa in sezonul cald. Suporta tunderile drastice. In scurt timp, beneficiind de soare cateva ore pe zi, planta va lastari si pana la venirea sezonului rece vom obtine o planta cu cresteri viguroase.
Se preteaza ca bonsai.

Specii si varietati:
Crassula ovata fma. monstruosa
Crassula ovata fma. monstuosa variegata


Surse:
http://www.cactuspro.com/encyclo/
http://www.parlonsbonsai.com/Crassula-ovata.html
http://nature.jardin.free.fr/succulente ... a_por.html

Discutii despre Crassula ovata:

http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=2433
 
Sus