Grewia occidentalis

Tina

Active Member
Denumire ºtiinþificã: Grewia occidentalis

Denumire populara: -

Imagini:
http://biology.vassar.edu/gallery/galle ... grewia.jpg
http://www.malvaceae.info/Genera/Grewia/gallery.html
http://site.voila.fr/babadubonsai/docum ... occ0dr.jpg
http://aquiya.skr.jp/zukan/Grewia_occidentalis.jpg

Gabarit:
Daca nu este taiata, poate atinge 3-4 m inaltime, diametru 15-25 cm. Este ideala pentru bonsai, poate fi dirijata astlfel incit la 8 ani poate atinge 25 cm.

Lumina si temperatura:
Suporta soare direct pina la umbra partiala, poate fi scoasa afara primavara si bagata in casa toamna. Totusi, pentru inflorire, are nevoie de soare citeva ore pe zi.

Flori, fructe, frunze:
Infloreste din mai pina in noiembrie, avind flori in forma de stea, de culoare roz-lila cu stamine galbene, cu un diametru de 1.5-3 cm. Florile apar in varful noilor lastari. Dupa inflorire, poate fi taiata pentru a-i mentine forma si pentru a-i favoriza dezvoltarea. Fructele asemanatoare cu bacele, sunt lucioase, de culoare rosu-grena sau purpuriu deschis atunci cind s-au copt. Apar din Ianuarie pina in Mai si pot ramine pe tija pentru o lunga perioada. Frunze de culoare verde inchis,lucioase, alungite, avind 3 nervuri distincte de la baza, usor paroase pe ambele suprafete. Pot ajunge pina la 7.5 cm lungime. Frunzele batrine se faneaza si cad pentru a lasa locul unora noi (acest lucru se intimpla frecvent toamna si iarna)

Solul:
Are nevoie de un amestec de 2 parti turba si o parte nisip sau perlit. Radacinile ei nu sunt invazive, si poate fi plantata linga cladiri sau pavaje. pH: de la 5.5 la 7.5

Udarea:
In functie de locul unde este asezata, poate fi udata moderat sau rar. In perioada de crestere se recomanda o udare regulata (daca frunzele se ingalbenesc, inseamna ca udarea este prea abundenta)

Ingrasaminte:
Trebuie fertilizata de 3 ori pe an cu ingrasamint pentru plante acide, putindu-se folosi un supliment de fier in cazul in care frunzele devin clorotice.

Inmultire:
Inmultirea se poate face prin butasi sau seminte. Inmultirea se face prin lastari terminali, semi-lemnificati. Primavara, taiati lastari de 8-10 cm, imediat dedesubtul unui nod. Inlaturati frunzele de la baza si introduceti tijele in hormoni de inradacinare (Radistim). Puneti fiecare butas intr-un ghiveci de 8 cm, umplut cu un amestec umed de turba si nisip (sau perlit). Acoperiti-i cu un pet transparent sau cu o punga de plastic. Puneti-i la soare direct. Imediat ce cresterea incepe, ridicati pet-ul (punga de plastic) si udati-o moderat, lasind amestecul sa se usuce intre fiecare udare. Semintele germineaza in 14-21 de zile de la plantare, la o temperatura de 21°C.

Conditii de iernare:
Suporta temperaturi usor negative dar e de preferat sa fie tinuta la temperaturi peste 0°C. Hiberneaza bine linga o fereastra bine luminata (de preferinta, orientata spre sud).

Particularitati:
Fructele de grewia au un continut ridicat de zahar si sunt folosite- in anumite regiuni- pentru a face milshake-uri si bere sau sunt uscate pentru o folosire ulterioara. Este o specie importanta in medicina tradionala si folosita in scopuri variate: din scoarta copacului se face sampon care se crede ca previne albirea parului, iar scoarta inmuiata in apa calda este folosita pentru a trata diverse rani.

Specii si varietati:
Peste 150 de specii, care se regasesc in regiunile calde (Grewia asiatica, Grewia oppositifolia, Grewia biloba parviflora, Grewia villosa)

http://site.voila.fr/babadubonsai/docum/grewia.html
http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... talis.html
http://www.plantoftheweek.org/week151.shtml
http://www.plantzafrica.com/plantefg/grewiaoccident.htm
http://www.plant-care.com/1600-lavender ... lower.html
 
Sus