Narcissus spp. - Narcise

ghia_don

Active Member
Fisa realizata impreuna cu popgeo.

Denumire stiintifica:
Narcissus
Denumirea provine din mitologia greaca, narcisa evocindu-l pe Narcis, vesnicul indragostit de frumusetea chipului sau.

Denumire populara:
Narcisa, ghiocei galbeni

Imagini:

http://i73.photobucket.com/albums/i214/ ... C03549.jpg
http://i73.photobucket.com/albums/i214/ ... C03557.jpg
http://i73.photobucket.com/albums/i214/ ... C03807.jpg

Tipul plantei:
Perena, are in pamant un bulb din care rasare planta in fiecare primavara.

Gabarit:
Este o planta de talie mica, majoritatea soiurilor ajung la 30-40 cm inaltime. Exista soiuri pitice de 10 cm inaltime dar si "uriase " care pot ajunge la 60 cm inaltime, floarea atinge 15 cm.

Lumina si temperatura:
Le place sa fie plantate in locuri insorite. Bulbii rezista foarte bine la temperaturile scazute din timpul iernii.

Flori, frunze, fructe:
Florile, simple sau duble sunt compuse din periant sau cupa si coronula sau trompeta, foarte bine dezvoltate. Numarul de flori pe tulpina poate fi de 1-2 la majoritatea speciilor, pana la 20 la varitatea N. tazetta. .Pot avea culori diverse de la alb, galben, oranj, roz, mai nou rosu si in diverse combinatii dintre acestea. Majoritatea sunt foarte parfumate dar exista si specii mai putin parfumate. Floarile dureaza de la 5 la maxim 15 zile. Toate speciile de narcise infloresc primavara, cu exceptia unor hibrizi cu inflorire in septembrie - octombrie. Frunzele sunt liniare si inguste, au lungimi de 25 - 35 cm, cresc direct din bulb in numar de 5-8. Dupa trecerea florilor se formeaza o capsula cu seminte.

Solul:
Narcisele cresc si infloresc mai bine pe soluri usoare, bine drenate, cu pH-ul intre 6-7.

Udarea:
Fiind o planta care intra in vegetatie in prima parte a primaverii nu necesita udari in afara ploilor din acest sezon. Suporta destul de bine perioadele mai secetoase caz in care se pot face 2-4 udari.

Aerul:
Nu este o planta pretentioasa.

Ingrasaminte:
Toamna, inainte de plantare se administreaza cate 20 - 42g/mp sulfat de amoniu, 25 - 30g/mp superfosfat si 20-42g/mp sulfat de potasiu. Primavara se administreaza ingrasaminte complexe (Complex III), de 2-3 ori la interval de doua saptamani.

Inmultire:
Inmultirea se face prin desprinderea bulbilor ce se formeaza langa cel principal. La 3-4 ani, vara, dupa uscarea frunzelor, bulbii se scot din pamant, se curata, se separa, se pastreaza pana toamna, cand se folosesc la infiintarea de noi culturi. Plantarea se face in octombrie, la distante de 10-25 cm si adancime 10-15 cm.

Conditii de iernare:
Este o planta rezistenta la ierni geroase (temperaturile scazute stimuleaza aparitia mugurilor floriferi).

Boli si daunatori:
Boala specifica narciselor este putregaiul bazal al bulbilor (Fusarium oxiporum). Pe bulbi apare un putregai de culoare bruna, cu aspect spongios. Bulbii tineri se desprind usor, deoarece atacul incepe de la nivelul discului. In cultura, frunzele se ingalbenesc, butonii florali raman mici si in final planta se usuca. Tratamentul consta in imbaieri ale bulbilor, dupa scoaterea din pamant, intr-o suspensie de Benlate 0,2%, timp de 30 minute. Plantele bolnave se vor elimina si se va respecta rotatia culturilor.

Ingrijire, particularitati:
Nu necesita ingrijiri speciale. Se va avea in vedere ca partea aeriana a plantei se usuca dupa o vreme. Se recomanda ruperea florilor trecute pentru ca bulbul sa acumuleze substantele necesare infloriri din anul urmator.

Specii si varietati:
Exista 13 grupe diferentiate dupa urmatoarele criterii:
-marimea si forma cupei
-dispunerea petalelor
-numarul de petale
Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt:

Narcissus pseudonarcissus
Mount Hood
Rembrandt
King Alfred
Mary Coopland
Twink
Texas

Narcissus poeticus
Actaea
La Riante

Narcissus Incomparabilis
Helios
Carlton
Flower Record
Narcissus tazetta - Thalia, cu mai multe flori pe tija

Surse bibliografice:
Flori cultivate in gradina- autor Elena Selaru
 
Sus