Rosa spp. - Trandafirul

claude

Well-Known Member
Moderator
Scurta istorie a trandafirului:

De-a lungul istoriei nici o alta floare nu a fost atat de iubita sau renumita precum trandafirul.
Ce mai veche fosila a unui trandafir este datata cu 40 de milioane de ani in urma si a fost descoperita intr-un depozit de ardezie din Colorado, SUA. Alte fosile, vechi de 35 de milioane de ani au fost descoperite si in Oregon si Montana. Au fost descoperite fosile si in Germania si Yugoslavia.
Trandafirii se intind ca arie de raspandire spre nord pana in Norvegia si Alaska iar spre sud pana in Mexic si Africa de Nord. Nu a fost descoperit nici un trandafir care sa creasca spontan la sud de Ecuator.
Se apreciaza ca trandafirii au aparut in Asia Centrala, in urma cu circa 60-70 milioane de ani, dupa care s-au raspandit in toata emisfera nordica.
Cel mai vechi trandafir identificat este Rosa gallica, care creste inca spontan in centrul si sudul Europei si vestul Asiei


Denumire botanica: Rosa spp.

Denumire populara: Trandafir

Imagini:
viewtopic.php?f=29&t=15049

Tipul plantei: Arbust

Clase:
-trandafiri specii (salbatici)
-trandafiri antici de gradina (OGR)- hibrizi introdusi pana in anul 1867:
-Alba (A)
-Ayrshire (Ayr)
-Bourbon & Bourbon catarator (B & Cl.B.)
-Boursalt (Bslt)
-Centifolia (C)
-Hibrid Bracteata (HBc)
-Hibrid China & Hibrid China catarator (HCh & Cl HCh)
-Hibrid Eglanteria (HEg
-Hibrid Foetida (HFt)
-Hibrid Multiflora (HMult)
-Hibrid Perpetual & Climbing Hybrid Perpetual (HP & Cl HP)
-Hibrid Sempervirens (HSem)
-Hibrid Setigera (HSet)
-Hibrid Pimpinellifolia, sau Hybrid Spinosissima (HSpn)
-Moss & Moss catarator(M & Cl M)
-Noisette (N)
-Portland (P)
-Tea & Tea catarator (T & Cl T)
-trandafiri moderni:
-Floribunda & Floribunda catarator (F & Cl F)
-Grandiflora & Grandiflora catarator (Gr & Cl Gr)
- Hibrid Kordesii (HKor)
- Hibrid Moyesii (HMoy)
- Hibrid Musk (HMsk)
- Hibrid Rugosa (HRg)
- Hibrid Wichurana (Which)
- Hibrid Tea & Hybrid Tea catarator
- Trandafir catarator cu flori mari (LCl)
- Miniatur & Miniatur catarator (Min & Cl Min)
- Mini-Flora (MinFl)
- Polyantha & Polyantha catarator(Pol & Cl Pol)
- Parc (S)
-alte categorii:
-Trandafiri de peisaj (LR)
-Acoperitori de sol (GC)
-Trandafir pomisor sau Standard
-Rambler
-Trandafiri englezesti sau trandafiri David Austin
- Canadian Heritage, Explorer Series, Brownell Sub-Zero, Griffith Buck Roses, Parkland Series roses (shrubs)


Aceasta clasificare apartine ARS (American Rose Society). Diferite asociatii de cultivatori de trandafiri propun noi modalitati de clasificare a acestora.


Lumina: Ca regula generala, trandafirii au nevoie de un minim de 6 ore de expunere directa la soare, exceptie facand unele varietati recomandate pentru zone umbrite, care necesita intre 4 si 6 ore de soare .

Sol: Trandafirii prospera in soluri fertile si permeabile, cu reactie neutra sau usor acida. Un bun drenaj este necesar pentru a evita putrezirea radacinilor . Potrivit cultivatorilor cu experienta, un sol prea acid favorizeaza bolile fungice iar un sol prea alcalin predispune la cloroza.
Totusi, desi mari consumatori de nutrienti, trandafirii sunt destul de toleranti la diferite tipuri de sol, daca acestea sunt amendate corespunzator. Solurile foarte grele pot fi imbunatatite cu nisip grosier si material organic iar solurile prea nisipoase, prin adaugarea unei cantitati mari de compost.
La amendarea solului luati in considerare faptul ca, acolo unde apar diferente mari de compozitie intre solul din groapa si cel care inconjoara groapa, majoritatea plantelor au dificultati in a dezvolta noi radacini in zona care depaseste groapa de plantare, deci incercati ori sa faceti in jurul gropii o zona de trecere in care solul sa fie un amestec intre cel original si cel din groapa ori sa faceti groapa suficient de mare incat sa incapa in ea volumul de radacini al plantei la maturitate.

Udarea: Udarea se face in profunzime, periodicitatea depinzand si de tipul sol. Trandafirii plantati in soluri nisipoase se uda mai des si cu cantitati moderate de apa, iar cei plantati in soluri grele, lutoase, se uda mai rar, dar cu cantitati mari de apa. In perioade de seceta se recomanda udarea la cca 7-10 zile, cu o cantitate mare de apa, care sa umecteze stratul de sol in care se afla radacinile, deci pana la cca 30 cm adancime.

Plantarea: Pentru zona tarii noastre este recomandata plantarea de toamna, in perioada cuprinsa intre 15 octombrie si pana cand solul ingheata.
Inainte de plantare este recomandata mocirlirea radacinilor cu un amestec de lut (pamant galben) si balegar proaspat, care se amesteca bine si se omogenizeaza cu apa pana cand ajunge la consistenta smantanii. Mocirlirea ajuta la cicatrizare iar solul va adera mai bine la radacini.
Punctul de altoi va fi ingropat la cca 5 cm sub pamant, pentru a fi protejat de ger. Chiar daca lastarii aflati la suprafata vor ingheta, plasand punctul de altoi la o adancime suficienta va ramane cel putin un mugure dormind care va lastari in primavara.
Plantarea la adancime a punctului de altoi stimuleaza altoiul sa dezvolte, in timp, radacini proprii, ceea ce prezinta avantaje din punctual de vedere al aspectului plantei, aceasta dezvoltand, prin drajonare, un habitus mai armonios. Un alt avantaj este faptul ca, in urma degerarii inb timpul unei ierni grele a lastarilor aflati deasupra solului, radacina va produce totusi, in primavara,noi lastari.
Din experienta proprie, plantarile de primavara sunt la fel de reusite, cu conditia sa se respecte cateva reguli. In acest sens, pastrarea musuroiului pana cand lastarii ajung la dimensiunea de 8-10 cm este de un real ajutor, acesta intarziind cresterea lastarilor, iar planta, sub musuroi, va fi stimulata sa foloseasca rezervele pentru prindere. Fara musuroi, expusa la lumina si caldura, exista riscul dezhidratarii lastarilor sau a pornirii in vegetatie a mugurilor inainte ca prinderea radacinilor sa aiba loc, existand riscul ca planta sa moara. Musuroiul, indiferent ca e vorba de plantare de toamna sau primavara, se inlatura treptat, in etape. Daca primavara este secetoasa, se desface o parte a musuroiului, se uda, dupa care se reface musuroiul

Se recomanda atentie la plantarea in apropierea arborilor sau pomilor, respectati o distanta de minim 40 cm fata de pom si evitati plantarea in apropierea arborilor sau pomilor care dezvolta radacini la suprafata. Multi copaci trimit radacini laterale puternice, care vor absorbi apa si nutrienti. Daca, la saparea gropii, intalniti astfel de radacini, fiti sigur ca acestea vor afecta negativ dezvoltarea trandafirului. Daunele sunt mai mici daca trandafirul plantat e o varietate viguroasa si neremontanta. Dar, daca incercati sa cultivati o varietate mai sensibila, copacul poate face diferenta dintre success si esec.
Daca aveti trandafiri plantati in apropierea fundatiei casei aveti grija sa aiba suficienta apa, acele zone sunt de obicei mai uscate

Conditii de iernare: Varietatile sensibile la temperaturile de iarna din Romania se musuroiesc, cu pamant sau mranita, la o inaltime de cca 30 cm. Musuroirea se executa dupa ce s-au inregistrat 2-3 nopti cu bruma, care sa favorizeze intrarea plantelor in repaus. Trandafirii maturi se dezmusuroiesc primavara atunci cand nu mai exista pericolul unor temperatruri mai scazute de aproximativ -6, -7 grade.

Taierea: Trandafirii se taie in functie de clasa din care fac parte.
Unii trandafiri moderni se taie in functie de ce dorim sa obtinem de la ei: flori taiate sau o tufa decorative. Trandafirii potriviti pentru flori taiate se taie mai scurt, iar la cei ce se doreste o forma frumoasa a tufei se practica o taiere putin mai inalta.
Vor fi taiati de jos lastarii care cresc incrucisat, peste altii, acestia, la vant, prin frecare, isi pot produce reciproc rani, care vor fi o cale de acces pentru boli si daunatori.
Trandafirii antici de gradina se taie doar pentru formare sau intinerire. Este bine sa nu se intervina cu taieri in primii 2-3 ani, sunt varietati care de multe ori reactioneaza negativ la taieri cand sunt tineri, in plus, ne ajuta sa vedem si sa intelegem structura pe care o construieste planta, informatie folositoare la abordarea taierilor in viitor.

Boli si daunatori: Cele mai frecvente boli fungice ale tranafirilor sunt:
- Fainarea (Sphaerotheca pannosa) Factori favorizanti: vremea secetoasa, administrarea in exces a fertilizantilor pe baza de azot (N)
- Patarea neagra (Diplocarpon rosae)
- Rugina (Phragmidium mucronatum)
- Mana (Peronospora sparsa)
Cei mai des intalniti daunatori ai trandafirilor sunt reprezentati de afide, acarieni si diferite larve si omizi, cum ar fi viespea neagra a trandafirului, viespea miniera si larve ale diferitelor specii de fluturi.

Fertilizarea: Exista multe programe de fertilizare a trandafirilor, multe dintre ele complicate, folosind o gama larga de produse. Este in regula urmarea acestor programe daca vreti sa cultivati trandafiri pentru expozitie sau pentru industria florilor. Dar trandafirii de gradina nu au nevoie de o fertilizare exagerata, in fapt e foarte usor sa se exagereze, motiv pentru care este nerecomandata utilizarea fertilizantilor chimici, de sinteza. Motivul este ca fertilizantii chimici elibereaza o mare cantitate de nutrienti intr-o perioada scurta de timp, in timp ce planta are nevoie de cantitati echilibrate, pe o perioada de timp mai extinsa.
Cel mai bun fertilizant pentru trandafiri este considerat cel organic natural, intrucat nutrientii sunt eliberati mai lent si mai echilibrat iar pe termen lung va asigura plante mai sanatoase si mai rezistente.
Iata un model de fertilizare recomandat de un cunoscut cultivator American de trandafiri, Paul Zimmermann:
1. Asigurati-va ca solul este amendat corespunzator inaintea plantarii si adaugati compost si mulch in fiecare an
2. Primavara, cand lastarii nou crescuti au 2-4 cm aplicati un fertilizant organic natural (mranita rezultata din compostarea balegarului bovin, cabalin sau de pasare)
3. In timpul verii, dupa incheierea primului val de inflorire, aplicati din nou un fertilizant organic, care are rolul de a sustine inflorirea de toamna
4. Daca doriti sa suplimentati fertilizarea de-a lungul sezonului utilizati un fertilizant lichid pe baza de alge
Acest program simplu, impreuna cu mentinerea unui sol sanatos prin adaugarea de compost si prin mulch-ire, va vor asigura niste trandafiri sanatosi tot sezonul
Este nerecomandata utilizarea produselor tip all-in-one care includ fertilizant, tratament antifungic si insecticide, care vor distruge microorganismele benefice din sol.
Daca folositi totusi fertilizanti chimici, alegeti un produs special pentru trandafiri, in care proportia NPK este echilibrata si raspunde nevoilor acestor plante. In general se foloseste un raport NPK 1:2:1 sau 1:2:2
Este contraindicata administrarea de ingrasaminte dupa sfarsitul lunii iulie, intrucat ar favoriza noi cresteri ale lastarilor, care nu vor avea timp sa se maturizeze pana la venirea frigului.
Nota: Pe timpul sezonului rece se poate folosi pentru musuroire mranita in locul pamantului, aceasta urmand a fi incorporata in sol la dezmusuroire, asigurand in felul acesta fertilizarea de primavara
 
Sus