Petunia spp.

simonag

Member
angela draganoiu
-------------------

Denumire stiintifica:

Petunia hybrida


Originea: America Centralã (Petunia axillaries, P. violacea)

Denumire populara:
petunia

Imagine:
Petunia grandiflora
http://images.google.ro/images?svnum=10 ... randiflora
Petunia floribunda
http://images.google.ro/images?svnum=10 ... floribunda
Petunia multiflora
http://images.google.ro/images?svnum=10 ... multiflora
Petunia miliflora


Tipul de planta:
Perena cultivata ca anuala

Gabarit:
20-30 cm; P. grandiflora atinge 40 cm, iar cele curgãtoare pot depãsi 150 cm

Lumina si temperatura:
Petuniile iubesc soarele direct; umbra încurajeazã producerea de frunze în detrimentul florilor.

Flori, frunze, fructe:
Infloreste toatã vara începând cu luna mai pânã toamna târziu, dacã florile ofilite sunt înlãturate regulat. Totusi, pentru unele varietãti înflorirea se reduce cãtre sfârsitul lunii august pentru cã zilele se scurteazã. Florile pot fi simple sau duble, în toate culorile, de 3-4 cm (P. miliflora) sau pana la 10 cm (P. grandiflora). Varietatile albastre si violet sunt cele mai parfumate. Frunze intregi, obovate (mai late in treimea inferioara). Toata planta prezinta perisori fini.


Solul:
Fertil si bine drenat. Un sol pentru muscate este potrivit.

Udarea:
Radacinile sunt superficiale si se pot usca foarte repede in zilele caniculare ale verii. Udarea se face in fiecare zi, sau chiar de doua ori pe zi pentru a mentine pamantul umed. Pentru a mentine umiditatea se recomanda un strat de mulch in jurul lor (frunze sau iarba maruntita, sau scoarta de copac.

Aerul:
Pot fi rupte de un vant mai puternic.

Ingrãsãminte:
Trebuie sã fie hrãnite abundant, saptamanal. O datã pe lunã le trebuie o dozã normalã de fier. Dacã frunzele petuniei sunt gãlbui atunci e nevoie de fier o datã la 15 zile ºi chiar o datã pe sãptãmâna timp de 2 pânã la 3 sãptãmâni. 6-7-11 la o sãptamâna dupã plantare si apoi dupã o lunã. Fertilizarea cu îngrasãmânt solubil de tip 15-30-15 sau 12-22-19 la interval de 10 zile amelioreazã mult frumuseþea ºi culoarea florilor. Petuniile cu flori duble au cea mai mare nevoie de fertilizare.

Inmultire:
Prin seminte. Germinarea dureazã 7 pâna la 10 zile la o temperaturã de 21 pâna la 30 de grade C. Semintele fine au nevoie de luminã si de aceea nu trebuie acoperite. Trebuie doar sã presati semintele pentru a le fixa pe sol care trebuie mentinut umed pe toatã durata germinãrii. Plantele nou apãrute trebuie repicate îndatã ce sunt îndeajuns de mari pentru a fi manipulate. Petuniile cu flori duble sunt greu de obtinut din seminte si cel mai bine ar fi sa cumparati rasaduri.
Prin butasi

Transplantare:
Se transplanteaza afarã când nu mai exista riscul înghetului. La o saptamana-doua dupa transplantare se ciupeste pentru a stimula lastarirea laterala.

Conditii de iernare:
Rezista primului inghet daca este mai usor, dar nu si urmatoarelor. Ghivecele cu petunii pot fi tinute peste iarna intr-un loc racoros dar ferit de inghet si planta va reapare in primavara urmatoare. Planta se introduce in interior inainte de a veni inghetul.

Boli si dãunãtori:
Botrytis - mucegai cenusiu. fainare
putrezirea radacinii si a tulpinii
sunt adesea afectate de diverse viroze pentru care nu existã remediu. Aceste maladii sint propagate de pãduchi. Indepãrtati rapid infectiile acestor dãunãtori cu ajutorul unui insecticid nepersistent.
afide
omizi
Fac si fuzarioza.

Atunci cand frunzele tinere se ingalbenesc:
Planta are nevoie de fertilizare
PH-ul mediului nu este intre 5.5-6
Carenta de fier

Frunzele de la baza se ingalbenesc datorita:
Lipsei de fertilizator
Cantitatii scazute de azot din sol sau frunze
Acumulari de saruri
Nivel scazut de magneziu
Mucegairii radacinii sau tulpinii

Îngrijire, particularitãti:
Petuniile sunt unele dintre cele mai bune plante anuale care infloresc în ghivece, în vase si cosulete atârnate.

Petuniile curgãtoare pot atinge pâna la de 10 ori volumul celor traditionale, tijele pot atinge 10 m lungime. Inflorirea este abundentã si aproape cã nu necesitã întretinere, florile noi le acoperã pe cele ofilite.
Atunci când achizitionati petunii trebuie sã aveti grijã ca acestea sã aibe un colorit viu cãci aceasta reprezinta o garantie cã planta e sãnãtoasã. Alege-ti plante cu o tulpina groasa si cu frunze de un verde inchis. Petuniile cu flori duble atunci cand sunt cumparate in celule (paharele) au adesea doar un singur rand de petale sau florile sunt mai mici, dar vor atinge dimensiunile caracteristice odata ce vor avea sufficient spatiu.

Inainte de apleca in cocediu, taiati petuniile la jumatate, udati-le abundant si fertilizati-le pentru a fi intampinati la intoarcerea din concediu de o planta stufoasa cu multi boboci.

Petuniile cu flori duble sunt cele mai putin potrivite pentru ghivece suspendate pentru ca sunt cele mai inalte.

Istoric:
Primele ameliorãri au fost opera unui botanist francez Petun iar în 1940 polenizãrile libere au dus la aparitia Petuniei Grandiflora si Multiflora. Primii hibrizi au fost creati la începutul anului 1950 si din întâmplare s-a ajuns la aparitia petuniei curgãtoare în 1989.
Un om de stiinþã japonez de la firma SUNTORY care, în cadrul unui proiect viticol în sudul Braziliei, a remarcat la marginea câmpurilor petunia salbaticã extrem de robustã si viguroasã cu flori luminoase. In laboratoarele SUNTORY din Japonia, dr. SAGAZAKI a ameliorat planta sãlbaticã si a creat noul sort de petunie : petunia curgãtoare care a cãpãtat numele de SURFINIA.
Evolutia speciilor si hibrizilor acestei plante de balcon a fost foarte importantã în ultimii ani.
Cercetarile s-au directionat cãtre o mai bunã rezistentã a florilor fatã de intemperii. De la florile mari dar foarte delicate ale varietãtii Balcon Bernois s-a trecut la flori mici chiar minuscule inflorescente ale Surfiniilor si Milion Bells. Aceste noi cultivaruri oferã perspective minunate cu conditia sã stii sã le cultivi.

Specii si varietãti:
- "Grandiflora": sunt cele mai inalte si au cele mai mari flori flori mari care însã au inconvenientul cã sunt fragile si dupa fiecare ploaie trebuie înlãturate florile distruse.
"Superbissima", cu talia de 10-15cm dar flori enorme, superbe.
Varietãþi cunoscute : Cascada; Supercascada; Falcon; Ultra etc.
- "Floribunda": sunt încrucisãri între Grandiflora si Multiflora; au o abundentã de flori mari. Ele înfloresc abundent chiar si în august. Au cea mai mare toleranta fata de intemperii. Sunt în general în 2 tonuri de culoare. Varietatea Madness este cunoscuta pentru florile simple si duble.
- "Multiflora" sunt cea mai compacta si are cele mai multe flori, desi florile sunt mai mici decat ale Grandiflorei. Florile pot fi simple sau duble. In general sunt folosite pentru borduri si în ronduri care sã poatã fi observate de la distantã. Florile sunt rezistente la intemperii si aceasta le da un aer vessel. Intâlnim varietãtile Carpet, Merlin si Primetime
- "Miliflora" este o varietate cu aspect stufos remarcatã printr-o abundentã de flori mici simple care apar toatã varã.
- Curgãtoare sunt varietãti cu flori simple sau duble de talie micã, medie sau mare. In functie de talia florilor infloresc mai mult sau mai puþin abundent. Se raspandesc mai putin si produc mai putine flori, dar sunt cele mai tolerante fata de umbra.

Surse bibliografice:
http://www.ecke.com/HTML/fastfax/ff_ffx_pcasc.html
http://www.yardener.com/CaringForPetunias.html
http://www.icangarden.com/document.cfm? ... temid=6041 (idei de aranjamente cu petunii).

Comentarii:
"Am vazut lastari la petuniile curgatoare de aproape un metru, dar 10 m este o exagerare." - Sicora Fabian

Discutii despre petunii:
viewtopic.php?t=990
 
Sus