Adenium - mica sinteza amatoristica, vechi postari

gino

Member
Adenium Obesum - Trandafirul desertului

Pentru ca aici se discuta intens despre Adenium si pentru ca exista foarte multi admiratori ai cestor minunate plante, am indraznit elaborarea acestui material, fara pretentia ca el ar fi definitiv ca informatie.

Denumirea provine de la golful Aden ce se afla la Oceanul Indian, zona care este habitatul natural al speciei.
Familia din care face parte :Apocynaceae
Denumirea populara cel mai des utilizata este "trandafirul desertului"
Aspectul plantei in natura este unul arbustiv, cu o inaltime de 2- 3 metrii. In ghivece, rar depaseste un metru ca inaltime.
Radacina este de regula de tip pivotant. dar poate fi condusa sub diiferite forme
Tulpina de tip caudex, cu forme uneori deosebit de contorsionate, dand un aspect interesant plantei in ansamblu, si facand ca fiecare planta sa fie un unicat in felul ei.La speciile Arabicum , zwazicum caudexul nu e chiar atat de proeminent fata de obesum
Doar plantele obtinute din seminte isi dezvolta la maturitate o tulpina impresionanta, nu si cele obtinute prin butasire.Si cele din butasire fac forme frumoase de radacini doar ca nu vor mai avea posibilitatea de a face "burta"
Frunze de forma ovala, usor lanceolate, sunt de un verde inchis, lucioase, uneori usor cerate si semipersistente.
Cad iarna in totalitate daca temperatura ambientala este mai mica de 15 grade Celsius, planta intrand in repaus fortat.
In mod normal, frunzele sunt persistente pe varfurile de crestere ale ramurilor, in numar destul de mic, ca o reactie de aparare a plantei impotriva pierderi de apa prin evaporare.
De obicei, in timpul perioadei de vegetatie, o data cu aparitia unei frunze noi, se produce pierderea unei frunze mature aflate de regula la baza ramurii in crestere.
Florile apar de regula dupa 6luni - 1 an 3 - 4 ani de la insamantare, in conditiile in care planta a trecut printr-un proces optim de dezvoltare.
Sunt in forma de trompeta, cu cinci petale sau mai multe, putand ajunge la 10 centimetrii in diametru, mai ales la plantele din natura, iar la plantele aflate in captivitate, florile nu depasesc 5 - 8 centimetrii (cel putin din cate stiu eu).
In general florile sunt albe, roz sau rosii, nuante in degrade, dar si in diverse combinatii la numerosii hibrizi sau cultivari.
Fructele au forme de bace, ca doua coarne, sunt verzi si contin numeroase seminte.
In cazul plantelor captive fructificarea este intamplatoare sau inexistenta. Sau controlata de crescator
Ma refer la plantele aflate in colectiile particulare de la noi si nu la marii colectionari din lume care produc anual zeci si sute de cultivari cu flori care mai de care mai interesante...vanduti mai apoi la preturi piperate pe site-urile de profil.
Inmultirea se poate face prin seminte sau vegetativ prin butasire.
La inmultirea prin seminte este de preferat ca acestea sa nu fie mai vechi de trei luni. desi si la 4 ani in conditii proprii s-au obtinut procente de 40% de germinare
Semintele proaspat recoltate dau cele mai bune rezultate, daca sunt insamantate corect si daca se respecta tenologia specifica speciei.
Temperatura optima pentru germinare este intre 25 si 30 de grade Celsius.
Este de preferat ca semintele sa fie tratate in prealabil cu un fungicid inainte de semanare.
Semanarea se poate face prin doua variante de abordare.
Cea simpla, cand dupa tratarea cu fungicid se seamana direct.
Sau cea in care semintele inainte de semanare sunt tinute in apa la 30-40C 40 - 60 de grade Celsius aproximativ 24 - 48 de ore, apoi tratate cu fungicid si semanate.
Eu am folosi ambele variante, cea de-a doua cu tinerea semintelor 24 de ore in apa apoi tratarea cu fungicid, dand cele mai bune rezultate, la seminte produse in Romania, nu mai vechi de 3 luni.
Insamantarea se poate face pe un substrat normal pentru cactusi si suculente, steril, intr-o casoleta cu capac, sau orice recipient acoperit cu capac transparent sau folie transparenta, la o temperatura de 25 - 30 de grade, in orice perioada a anului.
Personal cele mai bune rezultate le-am obtinut folosind ca substrat pamant pentru cactusi si suculente produs in Ungaria, atat pentru insamantari dar si pentru evolutia ulterioara a plantelor.
Alte recomandari : solul plantelor in crestere poate sa fie unul de tip neutru sau usor alcalin, compus din turba, pamant de telina si nisip, bine drenat.
Poate fi luat in calcul si un substrat cu o componenta predominat minerala, in functie de conditiile de cultura si de scopul urmarit.
Trandafirul desertului iubeste soarele, as putea zice chiar ca este dependent de soare, ca sa creasca in conditii bune si ca sa se puna in valoare, atat prin aspectul general, dar si al coloritului si numarului de flori.
Inmultirea prin butasire se poate realiza in perioada de vegetatie, prin prelevarea de ramuri semilemnificate, care dupa prelevare se lasa in repaus la umbra pentru cicatrizarea taieturii timp de 5 - 10 zile.
Inradacinarea se efectuiaza cu rezultate bune, daca inainte de plantare se foloseste Radistim, intr-un substrat favorabil plantei, cu udari atente si observatia permanenta a butasului respectiv.
Plantele obtinute pe aceasta cale vor fi lipsite de caudex, dar vor inflori si se vor comporta ca si cele obtinute din seminte.
In mod normal, primele radacini incep sa apara dupa 2 - 4 saptamani, iar modul de udare in aceasta perioada, precum si ulterior, pana la inradacinarea completa trebuie sa fie unul echilibrat in concordanta cu evolutia plantei.
Altoirea reprezinta un alt mod de obtinere a unor flori deosebite sau de obtinere de flori de diverse coloratii pe aceeasi planta.
Metoda cea mai folosita este altoirea in despicatura si se realizeaza de regula pe plante obtinute din seminte, aproape de maturitate sau mature, bine dezvoltate si in perioada de vegetatie.
Se obtin astfel plante care vor avea flori cu coloratii diverse, foarte placute la vedere in momentul infloririi.
Altoirile se mai realizeaza si in cazul unor cultivari greu de tinut pe radacina proprie sau cu potential floricol redus in acest caz.
Udarea In perioada de vegetatie din primavara pana in toamna, este de preferat ca plantele sa vegeteze afara in plin soare, sa fie udate corespunzator si sa fie ferite de excesul de apa.
Apa in exces duce la putrezirea radacinilor si implicit la pierderea plantei.
Adenium este foarte rezistent la seceta, totusi, lipsa apei pe o perioada indelungata, mai ales in perioada de vegetatie, duce la inmuierea usoara a caudexului si la pierderea treptata a frunzelor.
Foarte rezistent la temperaturi extreme pozitive, Adenium refuza totusi sa mai infloreasca la temperaturi mai mari de 40 grade Celsius.
Este de preferat ca apa de udare sa fie cea de ploaie.
Transplantarile se fac de regula o data la doi ani, dar si atunci cand se constata ca substratul nu mai corespunde necesitatii plantelor, sau ghivecele devin subdimensionate in raport cu radacinile.
Adenium se preteaza relativ usor la cultura de tip bonsai, cu respectarea conditiilor de rigoare.
Atentie : seva plantei este toxica / otravitoare.
Daunatori Adenium este foarte sensibil la atacul paianjenului rosu.
Daca dupa producerea atacului nu sunt luate masuri urgente, plantele isi pierd rapid frunzele si chiar se pot opri din vegetatie daca atacul se produce simultan cu scaderea temperaturii ambientale.
In aceasta situatie stropiri cu substante acaricide sunt imperios necesare.

Adenium, plante juvenile :
http://gino.sunphoto.ro/Plante_cu_caudex/16712832
Adenium, altoiri in despicatura:
http://gino.sunphoto.ro/Plante_cu_caude ... CRXMGCPRNE
Adenium, plante la doi ani de la germinare :
http://gino.sunphoto.ro/Plante_cu_caude ... KASTCXQYLS
Adenium, flori:
http://gino.sunphoto.ro/Plante_cu_caude ... HPIIAXQKSW

Precizare : acest material a fost realizat de un amator, eventualele neconcordante sau erori in ceea ce priveste terminologia botanica, pot fi imbunatatite de catre cei de specialitate sau cu mai multe cunostinte in domeniu.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Foarte utila sinteza, Gino, multumim!
Citind postarea ta am descoperit de ce ii cad frunzele adeniumului meu - controland cu atentie am descoperit panza fina de paianjen si am luat masuri urgent.
 

estefana

Member
multumesc pentru informatii!
astept niste seminte comandate pe internet. oare acestea pana la ce temperatura minima rezista? daca e spre zero e posibil sa le afecte?
 

gino

Member
Ma bucur ca postul meu devine util.
Gradinar 1, ai mare grija, paianjenul rosu este deosebit de agresiv si se lasa greu combatut, deci mare atentie.
Estefana, in aceasta situatie s-ar putea sa fie ceva probleme...
Daca si semintele sunt mai vechi de trei luni, rata de germinare va fi destul de mica...
Dar nu dispera, eu pun raul inainte, vei vedea in momentul cand le vei pune la germinat.
Daca faci totul cat mai corect, nu ai ce sa-ti reprosezi ulterior.
 

estefana

Member
multumesc Gino de raspuns! sunt incepatoare la germinarea adeniumului, am vazut ca ai acolo acolo o adevarata colectie de cactusi si suculente, felicitari pentru reusita cu altoitul :D

ai experienta cu paianjenul rosu? si eu am inceput acum un tratament impotriva lui. tu ce schema de tratament ai aplicat?
 

gino

Member
Nu stiu daca se poate vorbi de o schema...
Atunci cand plantele vegeteaza afara pe timpul verii, simple stropiri cu apa se pare ca alunga cotropitorii...
In situatia plantelor care vegeteaza in spatii inchise, sere, balcoane, varianta stropirilor cu apa este ineficienta.
Eu am folosit si folosesc Nissorun, dar stropirile trebuiesc sa fie insistente, altfel...
Paianjenul rosu este o ...dihanie ingrozitoare, desi nu se vede cu ochiul liber, produce daune vizibile imediat dupa atac...
 

estefana

Member
am citit ca daca nu se alterneaza pesticidele paianjenul devine imun la substanta. am folosit si eu Nissorun dar fara rezultat. acum am stropit cu Actellic si apoi probabil voi da cu Calypso. eu am plante in balcon si lamaiul a fost cel mai afectat. am si eu adenium micut si sper sa nu am probleme si la el :!:
 

popescu gp

Well-Known Member
adenium

Gino felicitari pentru frumoasa prelegere;as dori sa mai fac doua precizari daca este permis:intre temperatura de pe zi si cea de noapte sa nu fie mare diferenta,iar in lunile decembre si ianuarie plantele batrane ( peste 3 ani) nu se uda de loc ,necesitand o peroada severa de rapaus( din enciclopedia Truffant).Eu la primul adenium batran am aplicat asa si dupa doua ierni petrecute excelent si 3 veri de inflorire frumoasa in a treia iarna in aceleasi conditii (dar cred o iarna mai severa ce a cazut temperatura noaptea prea mult)si-a inmuiat tulpina si l-am pierdut;acum mai am cativa din seminte de cca 2-3 ani si care doi au dat flori frumoase.Sa vad ce se mai intampla in acesata iarna.
 

gino

Member
Experienta mea in ceea ce priveste combaterea paianjenului rosu este destul de mica si asta pentru ca nu prea am avut de-a face cu el pana acum. Folosirea unei scheme de tratament, sau schimbarea substantelor folosite, ar trebui in mod normal sa dea rezultate, mai ales daca substantele folosite contin substante active diferite.
Daca doar numele difera, asta nu rezolva nimic.
Pe de alta parte impotriva paianjenului rosu se folosesc acaricidele.
Ca substantele sa dea rezultate, va recomand sa preparati o solutie ceva mai "dura" decat recomanda producatorul, cu precautiile de rigoare in momentul folosirii si cu respectarea normelor de protectie specifice fiecarei substante in parte.
Multumesc Popescu, acest subiect nu este creat ca sa faca concurenta celui deja existent, ci doar ca sa scoata in evidenta aspecte nediscutate pana acum, utile iubitorilor acestor minunate plante.
Asa ca orice informatie este bine-venita.
Si eu sunt de acord ca plantele mai batrane de trei ani au nevoie de cel putin doua luni de repaus in perioada de iarna, sau chiar mai mult, in functie de conditiile fiecaruia.
Acest lucru este in favoarea dezvoltarii ulterioare a plantelor, dar si a potentialului de inflorire in sezonul vegetativ estival.

Daca in timp, peste un an, doi sau mai mult, din experientele membrilor acestui forum se vor strange suficiente informatii, abia tunci putem spera ca impreuna, cei de aici sa scriem un material cuprinzator, universal valabil pentru conditiile din Romania.

Pana atunci moderatorii asteapta fotografiile voastre pentru inserarea lor in galeria suculentelor... :D Sunt convins ca aveti fotografii minunate... :D
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Stie cineva care este temperatura minima temporara pentru pastrarea semintelor? Concret, e posibil sa mi se expedieze o comanda de seminte la acest moment si frigul de afara sa nu afceteze capacitatea lor germinativa?
 

LauraT

Member
Si eu am cumparat seminte de adenium in aceasta perioada si nu au patit nimic din cauza frigului ,au fost ambalate intr-o punguta de protectie (cu bule de aer) si una de hirtie mai grosuta ! Acum sunt in incubator si au inceput sa -si arunce ''caciulitele" (adica sa rasara) :D
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Insamantari, experimente

adana a spus:
gata,incep si eu un experiment.sunt prea entuziasmata de semintele cumparate,si m-am gandit sa impart cu voi aceasta experienta.
deci,sa incep cu inceputul.am vazut pe forum cum se laudau unii norocosi cu frumosii grasunei-adenium.m-am smiorcait si eu in stanga si in dreapta,si cineva si-a facut mila de mine si mi-a vandut cateva seminte.pe data de 28 au ajuns.in sfarsit voi avea grasunei !!! :dans:
si am inceput experimentul.sa vedem daca voi reusi sa am unul sau mai multi grasunei.n :wink: nu ma gandesc sa nu reusesc,sunt f optimista.va voi tine la curent, voi face poze zilnic.
in prima seara le-am pus in apa calduta,si ca sa fiu sigura ca asa va fi toata noaptea am asezat scurmiera intre 2 aparate electronice :wink:
adana a spus:
29.07.
am scos semintele din apa(era calda,asa cum am prevazut)si le-am pus pe pamant,intr-o caserola.am acoperit caserola cu o folie.

30.07-totul arata ok :D mai vedem si maine!
enya a spus:
adana si eu ma confrunt exact cu acelasi experiment...si eu le-am pus azi in apa calda,dar nu mai stiu cit trebuie sa le tzin asa...apoi ce mai trebuie facut?
adana a spus:
din cate am citit eu,cam 6 ore ar fi deajuns,sa stea la inmuiat.eu le-am tinut toata noaptea :D .bafta multa si tie.daca vrei poti sa postezi si tu pozele aici,sa le comparam.ai cui grasunei sunt mai harnici :wink:
enya a spus:
eu am mai incercat o data dar nu am reusitcred ca le-am tzinut prea mult in apa...pina nu incoltzesc nu am curaj sa pun nici o poza...daca nici acum nu reusesc...nu mai incerc...
adana a spus:
pai cat le-ai tinut in apa?si de ce crezi k din cauza asta nu ai reusit?
enya a spus:
vreo 3 zile dar nu am mai schimbat apa si trebuia sa o schimb zilnic...
adana a spus:
wow,3 zile. da,prea mult. :( lasa,akum sigur vei reusi :wink:
enya a spus:
sper...pt ca imi doresc f mult macar un puiutz de adenium...am 6 semintze dar am pus in apa doar 3...in caz ca iar o dau in bara sa mai am o rezerva...
daisy111 a spus:
Bafta multa fetelor!!!!!! :rugaciune:
Am incercat si eu prin primavara cu vreo 33seminte,nu le-am tinut in apa ca nu am crezut ca e necesar,dar am uitat de ele sa le aierisesc si mi-au putrezis :( imi rasarise decat 2puiuti dintre care unul a decedat saptamana trecuta si nu stiu de ce :cry: il tineam tot acoperit dar nu inainta deloc :( ,in schib unul a mai crescut,dar nu i-au dat inca frunzele.Sper macar ca pe asta sa il salvez. :rugaciune:
Asa ca bafta multa!!!!!!!!!! :hug:
irinabv a spus:
Multa bafta Adana si Enya. Eu nu am tinut semintele in apa decat cateva ore si nu am avut probleme.
adana a spus:
multumim!
in fiecare zi le aerisesc(semintele).inca nu a incoltit niciuna,poate e prea devreme :wink: .dar ieri cand am desfacut punguta sa le aerisesc,am vazut k 3 seminte erau acoperite de mucegai.le-am curatat usor,si le-am acoperit cu putin pamant.f putin,cat sa le acopere doar.si am facut si 3 gauri in punga ce le acopera.
si acum astept,astept :astept:
gomez99 a spus:
adana, da-i cu musetel!!!!
Ceaiul de musetel e un foarte bun fungicid. eu imbaiez toate paharele si pulverizez minisera si pungile, si pastilele de turba, cu ceai de musetel la fiecare cultura noua. nu pierd mai mult de 1% din cauza mucegaiului.
enya a spus:
uite-l pe unul din grasuneii mei...in stinga lui se vede cel de-al 2-lea,care v-a deveni si el plantutza in curind...
Marmoset a spus:
O tura de seminte puse la germinat, fotografiat pas cu pas totul. Daca va e de folos sa va inspirati din pozele mele, va rog cu drag sa va folositi de ele. Va cer scuze pentru calitatea pozelor, sunt facute cu telefonul.
Iar pentru cei ce mai dau gres, o sa am destule plantute pentru doritori!
Pentru semintele de Plumeria, metoda e identica, doar ca semintele se lasa 48 de ore in apa calda. Amplasarea lor pe patul de germinare se face cu varful tare, in forma de V al semintei, introdus pana la aripioara, care va ramane in afara.
:*
marean a spus:
Hai sa va spun cum am procedat eu cu semintele mele de adenium :wink: :
In cutiute mici de inghetata,fara gauri am pus un amestec de cocos (80%) si perlit(20%) . Tot amestecul a fost usor umezit , apoi semintele au fost asezate orizontal pe substrat si am mai adaugat cam 0.5 cm de substrat peste si am pus capacul transparent .
Am aerisit ocazional , la 1-2 zile,dar mai mult din curiozitatea mea de a cerceta daca a scos capul vreun frumos :mrgreen: .
Nu am udat decat dupa ce au rasarit plantutele , si atunci o pulverizare superficiala .
Foarte importanta e caldura , substratul trebuie sa fie cumva incalzit , asa ca am asezat cutiutele la fereastra , astfel ca soarele batea fix in 'capul' lor ( si la anumite momente ale zilei substratul era extrem de fierbinte) .
http://marean.sunphoto.ro/Adenium_2009
Urmeaza sa mai pun o serie prin octombrie,cred , va tin la curent :wink:
mena a spus:
Marean, ai pus inainte semintele in apa calda mai multe ore sau le-ai plantat asa cum erau?
Am incercat si eu acest experiment - plantarea semintelor de adenium - dar din pacate din 12 seminte mi-au germinat doar 2...Cred ca am gresit la umiditatea substratului(a fost prea umed) :roll:
Ma bate gandul sa mai incerc o data experimentul, dar vreau sa mai cer unele pareri inainte de a face pasul asta... :)
Cate seminte ai pus si cate au germinat? ...ai uitat sa ne spui... :wink:
marean a spus:
Gata,ma conformeze,asa este,am uitat sa dau cateva date :oops: !
Semintele au stat cam 4 ore in apa inainte de plantare , iar substratul a fost numai usor umed si,repet,nu am udat deloc pana la aparitia plantutelor,iar atunci am pulverizat foarte putina apa numai.
Am avut 6 seminte,iar acuma am 2 plantute(am avut 3) , am uitat cat au,banuiesc ca nu mai mult de 2 luni :oops: (de,batranetile , stiu sigur ca am scirs in topicul de la Cactusi si Suculente atuncea,insa,deci am acolo data).
Initial toate semintele mai putin una dadeau semne de incoltit,insa pe 2 le-am cam compromis eu (le tot verificam sa vad cum mai arata si la un moment dat le-am cam miscat pozitia ,din greseala,in substrat ),iar una dintre plantute a decedat cat am lipsit in vacanta .
Mult succes,Mena !
mena a spus:
M-am gandit ca nu ar fi rau sa postez rezumatul despre germinarea semintelor de adenium.

Am intrat pe un forum din Singapore unde am citit despre metodele de germinare ale semintelor de adenium.
Metoda 1. in ghivece de hartie se pun deasupra pamantului (cocopeat) semintele (care au fost inmuiate in prealabil in apa calda pt 4-5 ore). Iata rezultatul: http://i698.photobucket.com/albums/vv34 ... 022009.jpg) si aici http://i698.photobucket.com/albums/vv34 ... 022009.jpg
La final puisorii arata asa http://i683.photobucket.com/albums/vv19 ... PhotoB.jpg
Ghiveciul de hartie se confectioneaza asa: http://www.ehow.com/video_1745_create-s ... rting.html

Metoda 2: dupa ce au fost puse la inmuiat in apa calda pt 4-5 ore, semintele se pun intr-o cutie de plastic pe "un pat" hartie de bucatarie si se pulverizeaza cu apa astfel incat semintele sa nu se usuce, ca aici http://img.photobucket.com/albums/v346/ ... CN3914.jpg Cand incep sa germineze arata ca aici http://i361.photobucket.com/albums/oo60 ... m19209.jpg Mai marisori http://i57.photobucket.com/albums/g211/ ... ndium1.jpg dupa care au fost mutate in pamant ca aici http://i57.photobucket.com/albums/g211/ ... ndium2.jpg

Sfaturile lor sunt urmatoarele:

1. The best environmental temperature for the Desert Rose is from 20 to 35 Celsius Degrees.
1. Cea mai buna temperatura a mediului ambiant pentru Desert Rose este de 20 - 35 grade Celsius.

2.Before sowing the seeds, have it be put into water for at least “two”to“four” hours.
2. Inainte de a sem?na semin?e, trebuie s? fie puse în ap? pentru cel putin "doua" la "patru" ore.

3. For the first week after sowing, please keep the medium(soil) wet for better sprouting.
3. Pentru prima s?pt?mân? dup? îns?mân?are, v? rug?m s? p?stra?i mediu(sol) umed pentru o mai bun? germinare.

4. Once the seeds sprout into a two leaf period, decrease the wetness of the medium(soil). Before watering, the surface of the medium needs to be dry.
4. Odat? ce semin?elor le rasar dou? frunze, se scade umiditatea de mediu(sol). Înainte de udare, suprafa?a de mediu trebuie s? fie uscat?.

5. After the seed has sprouted, to fertilize would require sprinkling, as to having the leafs of the Adenium to absorb the fertilizers. Fertilizers used as N,P,K, for every 4 or 5 days until the plant needs to change its pot to a three inch pot.
5. Dup? ce semin?ele au încol?it, pentru a fertiliza ar necesita stropire, lasand frunzele Adenium-ului sa absoarba ingrasamintele. Îngr???mintele folosite ca N, P, K, la fiecare 4 sau 5 zile, pân? când planta are nevoie de a fi schimbata intr-un ghiveci de 3 inch.

Mie mi s-au parut foarte interesante cele doua metode.
Spor la insamantat si germinat. :D
ena a spus:
Mena, cred ca foarte importante sunt si semintele. Eu am pus la germinat mai multe. In 5 zile cele care erau bune aveau deja plantute si de 0,5 cm, iar cele rele erau mucegaite. Toate au fost puse in aceleasi conditii: pahare mici cu pamant de inmultire din comert, puse intr-o jardiniera si acoperite cu folie. In apa in prealabil cred ca le-am lasat 2-3 ore. Am ramas surprinsa ce repede se misca daca sunt bune. :eek:
mena a spus:
Ena, e adevarat ce spui tu - semintele sa fie bune. Cel care mi-a dat seminte a mai dat si la alte fete pe net. Unele dintre fete au reusit sa germineze semintele si 100%, deci am presupus ca eu am gresit undeva (la udarea substratului.. :wink: )
Oricum voi mai incerca o data cand voi intra in posesia altor seminte si o sa vad daca am invatat ceva din experimentul trecut... sau nu :)
Nick.A a spus:
Buna!
Am citit despre problemele voastre privitoare la insamantare.Inainte de a va apuca de insamantat trebuia sa stiti ca substratul pe care urmeaza sa-l utilizati trebuie sterilizat(inmuiat bine cu apa si fiert cateva minute sau tinut vreo 5 minute la microunde).Deasemenea se sterilizeaza vasele si toate instrumentele de lucru.Daca nu faceti acest pas va paste mucegaiul,ceea ce am vazut ca s-a si intamplat :(
Dupa ce se pune solul in vasul pentru insamantat,vas care obligatoriu trebuie sa aiba gauri,iar solul sa fie unul care dreneaza usor apa,se pun semintele care apoi se taseaza usor cat sa intre in sol dar nu se acopera.
solul trebuie sa fie permanent umed,o perioada specifica fiecarei specii.
Vasele cu seminte trebuie tinute intr-o microsera,care e destul de usor de realizat(eu am improvizat intr-un acvariu),sau daca nu aveti si nu vreti sa va bateti capul, intr-o punga de plastic,pe care oricine o detine banuiesc.
Temperatura trebuie permanent controlata,semintele sunt sensibile si nu germineaza sau germineaza greu daca nu sunt indeplinite conditiile.
Eu am inceput din primavara experimentele cu seminte de cactusi si nu am avut probleme cu mucegaiul,iar germinarea a fost mai mult decat satisfacatoare.De curand am insamantat lithopsi.Pe 17.09 am pus semintele si pe 21 si 22 mi-au germinat toti.Acum au cam 2 mm, majoritatea.
Asa ca daca vreti plante din seminte,aveti mare grija cum procedati.
Numai bine!
gabiee a spus:
buna ,
m-am alaturat si eu voua ,
am pus seminte de adenium pe 11 septembire ,pe substrat de nuca de cocos amestecat cu turba , asa arata acum dupa 2 saptamani
eu zic ca sunt ok , dupa ce tot am citit pe acest forum
din 12 seminte au germinat 11 ,
in fiecare zi ma uit la ele de multe , multe ori , abia astept sa le vad inflorind ( stiu ca va fi numai peste vreo doi ani ), dar....
http://gabiee.sunphoto.ro/adenium
gabiee a spus:
unele dintre grasunei au scos si al doilea rand de frunzulite
arata tare bine ,
una singura dintre plantute e galbena , nu stiu de ce - poate e alt soi , la marime e tot asa de mare ca si restul , numai ca e galbena :?:
enya a spus:
si la adenium se poate ca planta sa fie clorofildeficitara?nu am stiut...
marean a spus:
Nu,Enya,nu se poate , culorile lor depid de hibrid si lumina priita,ori de nutrientele absorbite din sol .
mena a spus:
Marean, as vrea sa te contrazic referitor la clorofildeficitara. :)
Am intrat pe un site din Thailanda parca...si acolo am vazut la cineva poze cu un adenium puiutz care era clorofildeficitar - era albinos :evil:
Deci exista...sa vedem acum si pozele lui Gabiee
marean a spus:
Tot adeniumul - adica toata tulpina era 'albinoasa' , Magda ?
Daca da , era ce am scris si mai devreme.
Sa fie clara treaba,clorofil deficitar inseamna ca atat tulpina,cat si frunzele,ipotetic vorbind ( nu am vazut niciodata o astfel de planta- adica cu tulpina si frunze deficitare de clorofila- si ma indoiesc sa existe vreuna in afara unui act simbiotic), sunt lipsite de clorofila.Fiind lipsita de clorofila,o planta moare imediat dupa germinare-daca e obtinuta din seminte- , pt ca nu are cum sa faca fotosinteza .
Cum adenium nu sunt plante simbiotice si cum,pt a realiza o altoire cu un altoi clorofil-deficitar respectivul altoi trebuie sa fie o crenguta/un varf dintr-o planta matura ( si tocmai am lamurit ca nu poate ajunge la maturitate in absenta clorofilei) , e o contrazicere in termeni. Cel putin din perspectiva mea,daca ma insel,sunt extrem de curios sa aflu cum e posibil .
Repet,aici ma refer la adenium , sunt plante clorofil-deficitare care au reusit sa supravietuiasca prin diferite metode , dar nu intru in detalii .
mena a spus:
Ce faci tu din om...am stat sa rasfoiesc pe forumul ala sa gasesc pozele...:evil:

Uite Marean poza cu el http://i67.photobucket.com/albums/h281/ ... G_6674.jpg si iata-l pe albinos intr-o poza de grup http://i67.photobucket.com/albums/h281/ ... G_6681.jpg (dr jos ultimul)
Si uite amarut de albinos si aici...:) http://i67.photobucket.com/albums/h281/ ... G_6700.jpg (este cel mai mic si cel mai palid in stanga sus)
Si uite o poza mai in detaliu http://i67.photobucket.com/albums/h281/ ... G_6874.jpg

Hai ca editez iar...am gasit si un articol despre plantele albinoase(e in engleza) http://www.gi.alaska.edu/ScienceForum/ASF4/433.html

Daca gresesc cu ceva corecteaza-ma...nu sunt prea priceputa...eu doar spun ce am citit.. :wink:
gabiee a spus:
intre timp i-a cazut o frunzulita la planta galbena si nici cealalta frunza nu arata prea bine

http://gabiee.sunphoto.ro/adenium
marean a spus:
As in animals, albinism in plants is caused by lack of pigment. However, in plants the lack is fatal because the missing pigment is chlorophyll. Without chlorophyll, the albino plant has no way to manufacture the food needed for survival and growth to maturity. Albino seedlings usually live only about a week, but albino root suckers tend toward a bit more longevity because they can draw food from the parent plant.

Multam fain draguta , exact asta ziceam si eu, plantele clorofil deficitare mor pt ca nu au cum sa-si faca papa-bun si apar ca urmare a unui defect genetic.
De-aia am si zis ca nu exista adeniuym clorofil deficitari,fenomenul de albinism apare la sute de specii ca o mutatie fatala,dar adevaratele lante clorofil deficitare cresc ori altoite,ori simbiotic.
Nick.A a spus:
Salve!
Ai dreptate marean;de obicei plantele cu frunze,nu sunt clorofildeficitare ci variegate,adica le lipseste clorofila pe anumite portiuni,ceea ce nu le impiedica sa traiasca asa,pentru ca se ocupa de papa partea verde :)
Numai bine!
cristi1 a spus:
Dl. marean are dreptate. Se stie ca plantele albinoase nu au cum sa supravietuiasca dupa ce isi epuizeaza energia inmagazinata in samanta. Am citit ca acestea mor in general inainte de a forma un set de frunze adevarate. Cele variegate traiesc dar se dezvolta mai incet. iata unul variegat, http://adenium.tucsoncactus.org/thai/obcp.jpg si inca: http://www.adeniumplumeria.com/index.ph ... 35&Ntype=4
M-am gandit ca pot fi numite clorofil-deficitare si plantele variegate.
p.s. Oare un pui albinos poate fi altoit ?
:?
marean a spus:
Raspunsul la intrebarea ta e nu :wink: .
gabiee a spus:
plantutele mele sunt bine , se dezvolta frumos
au deja vreo 3 cm , chiar si 4 unele cu frunze cu tot
au cam 5 - 6 frunzulite
planta galbena mai traieste dar nu are frunze , primele doua frunzulite au cazut repede , iar acum parca ar da inca ceva dar in faza asta e de zile bune ,
gabiee a spus:
lumina au suficienta , ziua stau in geamul de la bucatarie si le bate soarele in cap pana dupa masa tarziu , iar seara le mai pun vreo doua ore sub o veioza ( pana ma uit si eu la un film )
in 11 vor avea o luna
pozele din album sunt de prin 25.09
maine daca am timp le fac alte poze

http://gabiee.sunphoto.ro/adenium
gabiee a spus:
am foarte mare grija de ei , ce-i drept asta e prima mea experienta cu semintele
am de foarte mult timp ( vreo 15 ani ) flori in casa si gradina dar toate au fost deja gata crescute adica in ghivece , sau in curte puneam rasaduri , sau mai inmulteam eu prin puiuti sau butasi
cu seminte nu ma-am chinuit niciodata , dar de cand am dat de forumul vostru ( de vreo doua luni ) parca m-am imbolnavit
, si acum le giugiulesc toata ziua aproape

am reusit in seara asta sa le mai fac niste poze
cea mai grasa langa cea galbena are deja 6 frunze
mai una care-i singura e cea mai inalta , tot 6 frunze are
oare cand ar trebui sa le pun separat in ghivece ?
eu cred ca ar trebui sa mai astept cateva saptamani , asa-i ?

http://gabiee.sunphoto.ro/adenium
Gabiuta a spus:
Nu ai paharele din acelea de plastic mici- mici ?In alea sa le pui.Eu zic sa mai astepti putin dar nu de ordinul saptaminilor .Eu le-am pus la germinat direct in paharele din alea si nu a mai trebuit sa le mut. Le poti lasa acolo luni bune,pina in primavara fara sa le schimbi paharelul ca nu fac radacini asa de mari incit sa iti iasa pe dinafara.
Dea a spus:
ionascus a spus:
Si eu am un adenium chel,dupa tratamentul pentru antipaticii :( de paianjeni-
Ce credeti ..isi revine?
apropo de ce zicea ionascus ... si ai mei sunt cam cheli dupa tratamentul contra 'invizibililor', dar presupusilor paianjeni rosii si imi e mai mare mila de ei
dar sper sa isi revina! teoretic, nu ar trebui sa-i las in hibernare, dar daca ei o cam fac si singuri :| ... off
enya a spus:
ai mei sint ok deocamdata...arata bine dar parca cresc cu incetinitoru...
ionascus a spus:
Dea..asa arata si ai mei-dar au caudexul Ok...deci mergem inainte-ii ud ft putin,cum imi spunea Marean...
Apropos,astazi au mai iesit 2 grasuti-la interval de o saptamana fata de primii... :dans: au de 3 ori pe zi caldurica-dau drumul la centrala pt ei cate un sfert de ora-sunt pe caloriferul dat la minim-se pare ca le place...
Le-am luat neon pt la iarna-o sa-l imparta cu Plumeriile....vor face plaja cu totii....
Mi-au ajuns ieri la posta rafturile de la Quelle speciale pt flori-sa nu mai insir toate pervazurile si masutzele....
gabiee a spus:
grasunelul meu cel gras are deja 8 frunzulite
planta galbena si-a dat duhul .... :( .... , nu i-au mai crescut frunze si statea tot mai subred in picioare pana intr-o zi am gasit-o culcata de tot .....
zilele acestea mai fac niste poze , in 11 au avut o luna , trebuia sa le pozez atunci ... dar ... am uitat
revin cu pozele promise

http://gabiee.sunphoto.ro/adenium/VQPAOPFMIKZHXIOHIFB
:(
estefana a spus:
iata si productia mea, din 14 seminte de adenium 12 au germinat.
am avut si 2 germinati in pastile de turba dar nu au rezistat.
acestia i-am pus in pant de cactusi, vad ca le merge bine.

 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Experiente cu Adenium, exemplificate prin imagini

Simina a spus:
Cereus a spus:
Trimis: Dum 11 Dec 2005 8:24 pm
Dup? numai dou? zile mi-au încol?it semin?ele de adenium prin faimoasa metod? cu ?erve?el umed (descris? recent de mine la subiectul Passiflora).
Le-am ?inut în ap? cald? 6 ore, în prealabil.
Deocamdat? au germinat numai 3 din 15, dar este înc? devreme, probabil vor mai da col? ?i celelalte.

Trimis: Lun 12 Dec 2005 9:25 pm
Revin cu o precizare, pentru cei care vor s? înmul?easc? adenium prin semin?e. Deoarece semin?ele arat? ca ni?te be?i?oare sub?iri, când încol?esc nu ne putem da bine seama la care cap?t au ap?rut cotiledoanele ?i la care r?d?cina (col?ul). De aceea, dup? încol?ire, trebuie a?ezate ORIZONTAL pe substrat ?i învelite foarte superficial cu p?mânt, cam de aceea?i grosime cu s?mân?a.
Apoi se acoper? tava/ghiveciul cu un capac transparent sau folie bine întins? ?i legat? cu ceva (un inel de cauciuc, elastic), în cazul ghiveciului ?i se pun la lumin? ?i c?ldur?. P?mântul trebuie s? fie foarte umed în primele zile, ceea ce se poate realiza prin pulverizare cu ap? cald? de câteva ori pe zi.
Iat? ?i o poz?:


V? place? A?a vor ar?ta peste cca 6-8 luni cele 12 pl?ntu?e care mi-au ie?it din semin?e.
Am ajuns la concluzia c? semin?ele germineaz? ?i dac? sunt ?inute o noapte în ap? cald?, apoi 1-2 zile între ?erve?ele, apoi iar în ap? cald? vreo 6 ore. Apoi se planteaz?, etc.
Salut?ri,
C?t?lin

Trimis: Mar 27 Dec 2005 5:48 pm
A?a cum am promis, am pozat semin?ele de adenium încol?ite.


Metoda cea mai sigur? de germinare, cu condi?ia ca semin?ele s? fie proaspete, este urm?toarea:
- 4-6 ore ?inute în ap? cald?.
- 10 minute ?inute în fungicid lichid.
- a?ezate apoi orizontal pe substrat, în cutie.
- se închide cutia cu capac ?i se a?eaz? pe o suprafa?? cald?, având nevoie de o temperatur? constant? de 34 grade Celsius.
- vor încol?i dup? cca 3 zile.
- se mai las? 1-2 zile ?i se transplanteaz? în ghiveci mic, sau tav? de semin?e, la lumin? ?i c?ldur?. Se pulverizeaz? de 3-4 ori pe zi cu ap? cald? în primele 5 zile.
Aici ve?i vedea o tav? cu r?saduri de plumeria ?i adenium (rândurile 3 ?i 4 de la stânga la dreapta).

In ultima poza este unui propagator electric de semin?e. Baza con?ine un înc?lzitor electric de 12 W, care ridic? temperatura la cca 35 grade C. Partea deta?abil? de deasupra (domul) este din plastic transparent ?i are 2 "ventilatoare" portocalii. În baz? încape o tav? cu 60 l?ca?uri pentru semin?e.

Trimis: Joi 29 Dec 2005 1:47 am
La adenium voi începe fertilizarea mai târziu, dup? ce pl?ntu?a face 6 frunze ?i o transplantez în ghiveci mic individual. Se aplic? la 10 zile îngr???mânt lichid diluat, cu cifra din mijloc mai mare, departe de tulpin?, dup? ce p?mântul a fost udat în prealabil cu ap?.

Trimis: Vin 05 Mai 2006 7:31 pm
Cred c? plantele din ser? au între 3 ?i 5 ani.
V?d c? v? plac pozele cu adenium.


Trimis: Mar 16 Mai 2006 9:42 pm
Din experien?a mea, semin?ele de adenium germineaz? foarte u?or dac? sunt proaspete, la temperatura de 34 grade Celsius ?i umiditate. Procentajul de germinare în aceste condi?ii este de 98 la sut?.
Am avut semin?e care au germinat stând o noapte în ap? cald?, altele care au germinat dup? 7 zile. Nu este relevant dac? stau în ?erve?el sau pe p?mânt (nu în p?mânt), este important s? fie proaspete ?i s? aib? c?ldur? constant? câteva zile.
Am avut e?ecuri cu semin?e care nu au fost proaspete. Dintr-un lot de 10 semin?e cu greu am ob?inut s? germineze una singur?. Restul au muceg?it, chiar dac? le-am ?inut în fungicid înainte de plantare.
Cu alte loturi am ob?inut germinare 98 la sut? în numai câteva zile.
Dac? s?mân?a nu se umfl? dup? una-dou? zile e clar (pentru mine) c? nu va încol?i. Cred c? unele semin?e sunt seci ?i de aceea nu încol?esc.

Exist? metode diferite de germinare, dar r?mân la p?rerea mea c? important este ca semin?ele s? fie proaspete ?i s? nu fie seci. Pentru asta trebuie s? ai noroc, nu tehnic?.

Iat? mai jos o alt? metod? de germinare:

I raise quite a few Adeniums from seeds.
> I have the best results by planting them in a deep
> pot, like a old hanging basket. Fill with potting
> soil and wet it real wet , lay seeds on surface and
> just barley cover with fine soil. Mist it lightly
> and cover with plastic wrap. Put in bright light but
> not direct sunlight. When they start to sprout lift
> the plastic a little so some air can get in.
> If they are old seeds I soak them 4 or 5 hours
> first.

Trimis: Sam 24 Iun 2006 4:14 pm
Am promis c? v? ?in la curent cu evolu?ia r?sadurilor de Adenium.
Ast?zi arat? a?a:

Trimis: Mar 18 Iul 2006 3:27 pm
Iarna nu se ud? deloc, se ?ine în cas? mai la r?coare. Se reia udatul gradat prim?vara, când porne?te în vegeta?ie.
Se deosebe?te de obezum ?i prin faptul c? nu dezvolt? caudex asem?n?tor. Dac? vrei s? ob?ii o baz? spectaculoas? trebuie s?-l pui în p?mânt cu partea de sus a r?d?cinilor expus?, adic? acoperi cu p?mânt doar trei sferturi din r?d?cin?.

Trimis: Mar 24 Oct 2006 10:56 pm
C?derea tuturor frunzelor la adenium la intrarea în iarn? este un fenomen natural. Planta are o perioad? de repaus, când nu se ud? deloc ?i se ?ine la lumin? mult? ?i la temperatura camerei. Se reia udarea gradat dup? ce planta reintr? în vegeta?ie, în prim?var?. Nu se recomand? schimbarea p?mântului sau a ghiveciului când planta intr? în repaus.
doina a spus:
Am primit ieri semintele de adenium cumparate de la Rodica ( multumesc :* ) , au ajuns in buna stare. Le-am pus la inmuiat in apa calda cu atonik, cam 9 ore. Azi dimineata cand m-am uitat la paharele cu seminte am vazut ca intr-un pahar erau 4 seminte pe fundul paharului , doua pahare aveau cate o samanta la fund si intr-unul toate semintele pluteau. Apa din pahare nu mai era calda asa ca am pus-o la incalzit. Dupa aproximativ o ora , in care am avut grija ca apa sa fie calda , s-au hidratat si au cazut la fund aproape toate semintele. Avand in vedere ca am 4 specii diferite am avut grija sa nu le amestec. Am inceput cu paharul in care toate semintele erau la fund ; am scurs apa si am pus semintele in sol de Previcur pentru 5 min apoi le-am pus in paharele individuale cu pamant pentru cacatusi, le-am acoperit cu folie alimentara transparenta si le-am pus pe pervazul unui geam. Asa am procedat pe rand cu toate semintele. Acum urmeaza asteptarea :visator: si :rugaciune:
rodica05 a spus:
Fetelor, in principiu sunt mult mai multumita de semintele de pe e-Bay decat de cele de la Mesa. E si firesc, majoritatea furnizorilor de pe e-Bay sunt tailandezi asa ca e musai sa fie proaspete, pe cand la Mesa cele de cactus sunt foate bune.

Asa ca majoritatea ar trebui sa fie viabile.

Ce nu inteleg eu la voi este: de ce le puneti la inmuiat? :eek: Eu le-am presarat pe pamantul umed si chiar de-a doua zi au inceput sa iasa, ca voinicii!!! Raman la parerea mea - calea cea mai simpla este si cea mai buna!

Succes!
elena_luminita a spus:
Rodica, si eu doream sa fac la fel ,cand voi primii semintele, pentru ca asa suntem sfatuiti in prima pagina a acestui topic. Iar eu, de exemplu, incepatoare in ale acestei plante , am luat de bun ce am citit acolo :oops: :oops: nu pot pune la indoiala experienta altora :) :) :)
doina a spus:
Si eu am pus semintele la inmuiat si in antifungic pentru ca asa am citit pe acest forum :mrgreen: . Sunt primele seminte de adenium semanate . Practic sunt printre primele seminte semanate , am mai semanat petunii si ardei iuti decorativi. Am respectat instructiunile date pe forum si am avut succes. :dans: :dans:
Sash a spus:
Toate parerile de pana acum indicau inmuierea semintelor in apa calda inainte de plantare - pentru perioade de timp de la 3 la 12 ore. Adevarul este ca in cazul meu metoda a functionat. Banuiesc insa ca nu e nevoie de inmuiere daca dupa ce sunt puse pe pamant mediul e foarte cald si foarte umed, dar unde mai e distractia numaratului si scoaterii semintelor din termos in conditiile in care unele plutesc si altele nu... macar de erau si ele de dimensiunea unui bob de mazare...
Eu am insa alta nelamurire - ce facem cu grasuneii dupa ce au incoltit si le luam plasticul din cap? Cat de umed trebuie sa le mentinem pamantul? Si cat timp? Am citit ca au fost probleme cu scoaterea lor din iarna... adica la trecerea de la udatul rar la udat normal. Asta imi ridica alta intrebare... ce inseamna udat normal? Si cand trebuie sa facem trecerea de la udat "normal" la udat "rar" si invers?
Stiu ca imi fac avans de griji - grasunii mei au azi 1 saptamana - dar incerc sa le planific viitorul :D
Sash a spus:
doina a spus:
Sa-ti traiasca grasuneii , sa se faca mari si sa se umple de flori :dans: Daca te lamuresti cum e cu udatul , vom afla si noi cei care abia asteptam aparitia grasuneilor. :wink:
Multumesc mult si sper sa-ti incolteasca cat mai multe seminte sa te bucuri de cat mai multi grasunei :D Pe mine m-a surprins cat de repede au aparut si ce marisori sunt fata de seminte - a ras mama de mine ca sunt ca in Jack si vrejul de fasole.
Eu pe ai mei i-am lasat descoperiti de 2 zile si ii pulverizez zilnic... sper ca cei/cele care au mai crescut adenium din seminte sa ne dea o "vorba" de ajutor referitoare la udatul lor in continuare.
Sash a spus:
rodica05 a spus:
De udat ii ud dupa ce se usuca pamantul. Pentru ca de-abia au iesit si au nevoie de "hrana" in 12 ore se cam usca pamantul. Acum vad c-au incetinit putin ritmul, probabil si-au facut cat de cat provizii si le trebuie apa mai rar.

Cum va fi la iarna , inca nu stiu, dar am sa le tratez ca pe restul suculentelor, nu cred ca se vor supara.
Din cate inteleg e ok daca ii stropesc zilnic - ei par ca se simt bine desi nu mi se pare ca li se usuca pamantul.
Eu n-am alte suculente asa ca nu prea am termen de referinta dar o sa vad pe parcus... sper sa-mi arate daca nu le convine ceva...
Multumesc mult de sfaturi si daca le mai descoperi particularitati sper sa ne dai de stire
rodica05 a spus:
Cu siguranta, mai ales ca nici eu n-am experienta la Adenium si sper sa ne descurcam bine impreuna!
Simona D. a spus:
Daca le luam jos "capacul" mai au umiditatea suficienta sa germineze? La mine sunt rasarite unele iar altele sunt in diverse stadii de germinare. Mi-e teama sa mai las capacele sa nu putrezeasca proaspetele plantute si mi-e teama sa la iau jos capacele pentru ca semintele in diverse stadii de germinare nu vor avea suficienta umezeala ... Ce sa fac ??? :? :roll:
rodica05 a spus:
Daca au germinat cel putin 30% din seminte, eu zic sa renunti la capac. Restul vor germina si ele, fii fara grija. Da-le apa multa seara, cresc foarte bine pe timpul noptii acum, mai ales ca s-a anuntat si canicula.
Si poti sa le si pulverizezi frunzele cu ingrasamant de cactusi (mai diluat decat prescriu ei), o data la 3-4 zile.
Simona D. a spus:
Chiar vroiam sa intreb :)
Deci pot sa pulverizez cu ingrasamant si daca nu toate semintele sunt deja plantute ? Ca in caserola au fost ~ 25 de seminte dintre care ~ 15 au deja doua frunzulite iar restul sunt in diverse stadii .
rodica05 a spus:
Ei, pai stai chiar bine cu germinatia!!!! :D
Pulverizeaza fara frica, numai sa nu fie cand e soare, sa le faci ciorbita!
Simona D. a spus:
Cativa dintre grasuneii mei :)

Simona D. a spus:
Nu toate varietatile au aceeasi rata de germinare. Am varietati care au germinat 90-100% iar altele 30-40%. La tine Doina poate fi vorba de varietatile care au fost mai sarace la germinare ...
De pulverizat si eu i-am pulverizat in fiecare zi si inca mai fac acest lucru doar ca am luat folia jos la unii dintre ei.
Din cate am observat eu, este bine sa-i las acoperiti pana scot frunzele ca altfel neavand suficienta umiditate , se usuca, indiferent ca s-au ridicat in picioare. Cel putin la mine asa s-a intamplat :wink:

Si ceva la care nu ma asteptam, am doua perechi de gemeni :) Dintr-o samanta au iesit 2 plantute. S-a intamplat acest lucru la 2 seminte :dans: :)
Simona D. a spus:
Mi-am facut "stocul" la plantutele de adenium :)
Din ~ 485 de seminte, am acum ~ 372 plantute :aoleu: Cam fug ochii cand numeri atatea :rofl:
Daca reusesc sa nu le omor, va trebui sa-mi deschid o florarie :rofl:
doina a spus:
Uitati si grasuneii mei , ce diferenta mare este intre cele doua serii doi din grasunei nu i-am pozat ca sunt in aer liber , i-am data afara. :rofl:
Diferenta dintre ei este de 10 zile , aproximativ , am notat acasa datele Zambet Dar in cele 10 zile s-au dezvoltat foarte bine. Sunt la soare dimineata si caldura. Cei din aer liber parca sunt mai mici dar 'vigurosi' Mr. Green
Am descoperit grasuneii imediat ce le-au dat primele 2 frunzulite, dupa ce a cazut coja semintelor. Pe cei din seria a doua i-am dat pe balcon la soare dimineata si mai multa lumina si caldura, la 2 zile dupa ce i-am descoperit. Ii pulverizez seara uneori si dimineata , dar ii si ud pentru ca li se usuca pamantul foarte repede. Fericit
Eu am scos din adenium afara la o saptamana dupa germinare dar le-a placut. I-am pus pe un geam unde mai era si umbra dar a fost cel mai insorit geam de la serviciu. Acum i-am pus pe un geam spre vest dar in interior pentru ca de afara mi-a disparut o mica plumerie Enervat . Daca erau si paharele cu adenium langa ea cred ca-mi dispareau si astia.
magda a spus:
Buna

semintele mele de adenium sunt puse la incoltit de 10 zile. La unele varietati au rasarit toate 5 semintele, la altele nici o samanta. Per total rata de germinare 43%. Cam putin dupa rezultatele voastre. Credeti ca o sa mai rasara ceva ?Oricum este destul de rece noaptea asa ca astazi le trec in casa.Sper sa am macar cate o plantula din varietatile negerminate. Daca nu poate facem schimb :wink:

sunt fericita.Ai avut dreptate Rodica - au mai rasarit cateva seminte, acum procentul este 50%.Unele din plantule au tulpina maronie, dar cresc si sunt vioaie.Sa fie o problema ?
rodica05 a spus:
Magda, moroniu inseamna "bronzat" - sanatos! :D
Sash a spus:


Asa arata acum plantutele de adenium semanate la sfarsitul lui iulie. Au intre 8-13 cm inaltime si intre 12-14 frunze.
Magda eu i-am pus orientativ, pentru ca am vazut oferte de adenium de 1 an care pareau cel mult la fel de mari ca ai mei, asta ca sa nu zic direct mai mici.
Recunosc ca si lor le-am "suflat in dorsal" - le fac dus 1 data pe zi, ii ud 1 data pe saptamana, sunt in ghivece de 10cm sau 12cm, primesc si ceva ingrasamant ori prin stropire ori prin udare din cand in cand si de ceva timp tin o lampa aprinsa indreptata inspre ei cca 12-14 ore pe zi.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Bayu surya a spus:
Buna seara tuturor de pe acest forum! Sunt nou pe-aici si este pentru prima oara cand postez ceva... :D

Din ce am observat eu la aproape toate plantele mele adenium (cu exceptia uneia singure) acestea se ramifica in momentul in care infloresc. Ramura pe care apar bobocii se ramifica si in plus in acelasi timp apar alti lastari jos, la baza caudexului (daca planta e tanara) sau prin alte locuri de pe suprafata tulpinii (cand planta e mai dezvoltata...). Am avut 5 plante (una am dat-o) iar 3 dintre ele s-au ramificat asa cum v-am spus mai inainte. Cea de-a 4-a planta s-a ramificat fara a inflori; in plus a ramas si mai mica de statura in comparatie cu celelalte din aceeasi generatie. Are 3 ramuri ce pornesc din varf. Nu stiu care este motivul dar asa s-a intamplat. In concluzie cred ca nu este nevoie ca motul plantei sa fie taiat pentru ca ea sa se ramifice. Toate afirmatiile de mai sus pot fi observate in pozele din albumul meu care se afla la link-ul:

http://s576.photobucket.com/albums/ss201/bayusurya/

In plus toate pozele sunt datate asa ca puteti observa evolutia plantelor mele adenium. 8)

Va invit sa-l vizitati si va doresc vizionare placuta! :wink:

Puii au exact 10 luni, fiind toti nascuti in aprilie 2008. floarea cea mare, pe care eu o numesc ``mama lor`` nu este de fapt mama lor ci e mai degraba sora cu celelalte plante pentru ca toate semintele provin din aceeasi pastaie. Aceea s-a nascut in aprilie-mai 2007 (nu stiu data exacta pentru ca nu era in momentul respectiv la mine dar in orice caz in jurul lui mai) deci acum are 1 an si 9-10 luni. Ea a inflorit prima data in 16 iulie 2008 - avea un an si 1 luna, doua. S-ar parea ca surioarele sunt mai precoce hehe... :evil: A! :idea: sa va povestesc ceva si mai interesant: ``Sora cea mare`` care e acum inflorita si se vede si in poze, a facut bobocii prin noiembrie dar imediat dupa ce au aparut, planta a intrat in hibernare si nu s-au mai dezvoltat deloc, au cazut si frunzele etc... in ianuarie a iesit din hibernare si au aparut si alti boboci pe langa cei existenti, dupa care se vede rezultatul in poze. Deci, daca nu era iarna si nu intra in hibernare ar fi facut flori pe la 8 luni.
Ma bucur ca va plac florile mele! Nu cred ca pamantul pe care-l folosesc e special: e pamant de flori cumparat de la florarie, 3.5 RON punga parca.
Pe fundul ghiveciului am pus un strat de cioburi de ceramica sau pietre sau ce-am avut.. apoi am turnat pamantul. Baiatul de la care am luat toate semintele (un prieten la care am locuit eu si unde m-am indragostit de florile astea, undeva foarte departe de Romania) mi-a spus ca cel mai bine e ca pamantul sa aiba si putin nisip in amestec, nu mi-a zis cat, si ca la suprafata tot asa, ar fi bine sa aiba pietris... eu nu am avut pietris asa ca am pus pietricele si melci... :oops: si ce am mai avut...
Temperatura ma straduiesc sa fie cat mai mare. in general am 22-25 de grade in camera dar la fereastra se simte o mare diferenta, e mai frig, iar caloriferul nu prea are putere in directia aia mai ales ca nu functioneaza prea bine... :D

Ingrasamant am pus o singura data, dar nu a fost initiativa mea... :oops: Maica-mea mi-a dat intr-o sticla niste ingrasamant diluat cu apa. Nu stiu ce era... :? mi-a zis ca e bun in special in perioada de inflorire. Eu nu ma pricep, poate va dati voi seama :?: Oricum, daca e foarte important o s-o intreb ce ingrasamant era :wink: Din sticla respectiva am udat florile mai mult de o saptamana... pana s-a terminat. Dupa aia nu am mai pus deloc, le-am udat cu apa normala. Asta se intampla prin noiembrie 2008. Pana atunci nu am pus deloc ingrasamant. Deci nu cred sa le mearga bine din cauza asta pentru ca oricum pana atunci le era bine.

In legatura cu ritmul de udare:
Iarna le-am udat la cateva zile (4-5). Dar pe planta zisa ``mama lor`` care nu a hibernat iarna asta am udat-o mai des. Acum le ud pe toate cam la 2-3 zile pentru ca au boboci si vor mai mult si in plus observ ca au iesit toate din hibernare si le e sete. In principiu le ud cand vad ca au nevoie :!: deci daca e pamantul uscat, sau aproape uscat, sau daca observ ca in tava ghiveciului nu se zareste apa sau umezeala... Daca ar fi nevoie le-as uda si in fiecare zi. Pana acum nu a prea fost cazul, poate doar vara dar foarte rar... :?

Eu sper sa le mearga bine in continuare si sa fie din ce in ce mai mari si frumoase :D

Mi-am dat seama ca hiberneaza atunci cand am vazut ca nu mai cresc si ca le cad frunzele. Tot pe sistemul asta am observat si ca ies din hibernare (adica incep sa creasca si le apar frunze si boboci + automat cer mai multa apa).

Cat despre loc, intotdeauna au stat la pervaz acolo si acolo vor sta si in continuare ca e bine, multa lumina si soare (cand e) :) oricum, vor ramane doar doua plante, celelalte doua fiind deja promise si in curand va trebui sa le dau... in orice caz sper sa-mi faca seminte si sa mai pot pune alti pui... sa mai dau si pe la altii... etc :evil:
BTW :!: ieri am facut un experiment cu doua flori de la cele 2 plante diferite - mama lor si sora cea mare (in aproximativ 1 luna o sa vad daca sunt demn sa fiu supranumit doktor Frankenstein hahahahaaa :evil: :evil: :evil: ) AH! abia asteptam sa am ocazia asta :twisted: asa ca... tineti-mi pumnii da! :)

am masurat si eu plantele. 8) Rezultatele sunt dupa cum urmeaza:

Cele 3 care fac 1 an in aprilie au: 19 cm, 29 cm si 48 cm. (diferente considerabile, nu? :!: )
Cea mai mare care face 2 ani are 50 cm. :?
Deci una dintre plantele de 1 an este aproape la fel de inalta ca cea de 2 ani doar ca nu are ramificatii dezvoltate. Are o singura tulpina lunga si vreo 4 lastari de aprox. 5 cm la baza.

Cel mai mic dintre cei de 1 an inca nu a inflorit... deci... dupa logica de mai sus trebuie sa mai astept inca vreo 10 cm :roll: , nu? :|

Salutare!
Vreau sa va arat si eu cum arata acum adenium-ul meu, are 3 ani si o luna :)

Mai multe imagini aici
http://s576.photobucket.com/albums/ss20 ... %20obesum/
albela a spus:
Adeniumii mei sunt grasuti si frumusei. Cinci sunt obtinuti din seminte in august anul trecut si 2 in toamna.

Numai unul din cei mari e sfrijit si nu inteleg de ce :? . Asa o fi soiul sau e din cauza ca e pus intr-un ghiveci ceramic :?


Pai, de aia am pus pozele alea ca sa se vada clar ca le trebuie apa multisoara ca sa arate normal. Daca ii tii la regim secetos or sa arate ca slabanogul ala al meu :)
irinabv a spus:
Mi-au rasarit si mie 11 din semintele de adenium trimise de Gomez, 18 in total, puse in 19 mai.
Poze daca vreti gasiti aici
http://picasaweb.google.ro/irissbv/Cact ... 6798336546
De la foto 19 la 29.
Ultimul are trei frunzulite. E normal?
Un lucru e clar. La rabdarea mea, care ma duc din sfert in sfert de ora in gradina sa vad daca a mai inflorit ceva :rofl: aceste plante nu cred ca sunt de mine. Daca reusesc sa le trec iarna, o sa mai impart din ele. :wink:
gino a spus:
Si din balconul meu... http://gino.sunphoto.ro/Plante_cu_caude ... HPIIAXQKSW
Si unii altoiti, cu flori diverse, dar care pana acum n-au vrut sa-mi arate ce pot... http://gino.sunphoto.ro/Plante_cu_caude ... FSXXSLKZCQ

Si un Adenium obesum dupa trei ani de viata, frumos ramificat inca de acum.
http://gino.sunphoto.ro/Plante_cu_caude ... KASTCXQYLS
Marmoset a spus:
Este o planta adorabila asa, in toata splendoarea, cu flori, boboci de diverse marimi, frunze si ramuri!

Si sa sa solidarizez cu sannamaria, din 48 de seminte puse la germinat acum am 48 de plantute! Asadar, germinarea in procent de 100% nu-i utopie!
Si ca sa fie ciudatenia si mai mare, 30 din cele 48 de seminte aveau varsta de 1 an la momentul cand le-am pus la germinat!
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
albela a spus:
I-am bagat in casa si le-am mai tras o sedinta foto :D

Se anunta nopti reci. 10 grade si nu vreu sa risc. Am bagat adenumii si plumeriile. Au 1 an (4 din ei) si 9 luni restul. Ii ud cand se usuca pamantul, ingrasamant de cactusi rar. Doar de vreo 3 ori vara asta. Atat

L-am repozitionat in ghiveci si pe celalat rasturnat.
Inainte era asa:

Acum e mai drept dar trebuie sa il tin cu "spatele" la geam ca sa isi aranjeze foliajul:


Kaleidoscope... aproape inflorit :oops:

Acum aveam doua floricele si doi bobocei :D
sicamin a spus:
Sant frumosi "grasuneii" vostrii ,aveti cu ce va lauda! sa va traiasca!

Si plantutele mele de adenium arata bine. Cele din prima transa ,care au 15 zile ,au mai facut un rand de frunze,dar cateva seminte inca nu au incoltit . Nu sant seci ,asa ca le mai las ca poate vor incolti.

Plantele din tura a doua care au 7 zile (de la Rodica) au rasarit aproape toate si cred ca le vor ajunge din urma pe primele.


Ai mei au crescut frumos.(zic eu :wink: ) dar cred ca sant cam inghesuiti. Eu am pus cate 3 seminte intr-un pahar de unica folosinta , Credeti ca as putea sa-i repic deja?
Acum sa va arat si eu pe ai mei,obtinuti tot din seminte ,si au 1 an deja.

Si altii mai marisori :


Ai mei aproape toti au frunzulite noi si lastari.Sper sa si infloreasca anul acesta. 3 au 3 ani, vreo 4 au 2 ,iar restul au 1 an si cinci luni. Cei 3 au fost cumparati de la expo dar restul sant obtinuti din seminte plantate de mine.


Ai mei sunt majoritatea sub 2 ani,dar tot ii astept cu nerabdare sa infloreasca. Au pornit sa-si imbrace tulpinile golase;


Abia astept sa infloreasca si ai mei. Doar 3 sunt cumparati, restul sunt obtinuti din seminte plantate de mine. Pamantul folosit este cel pentru cactusi la care am mai adaugat putin nisip.


gino a spus:
Am un prieten iubitor de plante cu caudex.
Anul trecut plantele lui, cumparate din florarii si tinute afara, au inflorit si au facut si fructe.

Cateva seminte din recolta lui au ajuns la mine in toamna.
Acum aproape toate sau transformat in mici plantute. ....... Un sol adecvat, o planta sanatoasa, soare cat cuprinde, apa la timp si gata simfonia florala !:D


Al meu din balcon, care nu a beneficiat de soare direct a inflorit in doua etape dar fara sa fructifice.

Am de gand sa scot unul afara anul asta sa vad ce se intampla.

Iarna asta la mine in balcon cred ca media nocturna a fost de 12 - 15 grade, iar media diurna 18 - 20. Chiar si in aceste conditii Adeniumii si-au oprit vegetatia pentru doua luni, timp in care nu i-am udat.
In momentul in care au aparut primele frunze am inceput sa ud usor
Asa arata unul dintre ei atunci cand dormea si visa la caldura verii :
Varsta primei infloriri si asemanarea florilor cu cele ale parintilor

popescu gp a spus:
Revin cu intrebarea la specialistii in adenium :daca infloresc in anul plantarii cei obtinuti din seminte( am intalnit pe net aceasta afirmatie care la mine nu este afirmativa)si totodata daca florile acestora sunt la fel cu ale parintilor din care provin(am gasit pe net si aceasta afirmatie)
gomez99 a spus:
toti guru adeniumisti cu care am vorbit sustin 2 lucruri:
1. adeniumul tre sa aiba trei ani (dupa altii cam 15 cm inaltime) ca sa infloreasca. dar exista pe acest forum (cred) persoane care afirma ca au avut flori de la adenium insamintat dupa circa 1 an.
2. sansele ca florile celor iesiti din seminte sa semene cu parintii sint sub 30% (dupa unii foarte mici). din ce am vazut eu la ei inclin sa le dau dreptate. Eu insa am avut acest exemplar
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a317844/00000001
care semana aproape perfect cu parintii, adica cu poza care mi-a fost mie prezentata odata cu semintele. as zice ca exista exceptii, dar, repet, inclin sa cred ca regula e aia cu daca e semanat nu seamana.
explicatia mea e urmatoarea: in natura culorile principale ale adeniumului sint alb, rosu si roz. varietatile de cultura sint mutatii care nu au avut timp sa se consolideze pentru ca producatorii au vrut sa scoata pe piata cit mai multe variante intr-un timp foarte scurt.
sa reiau: nu poti da o regula cind seamana si cind nu seamana. poti insa estima statistic - daca ai seminte de plante crescute in mediu controlat si polenizate manual, atunci ai sansele cele mai mari sa semene. aici pot interveni numai mutatiile spontane si recesivele.
daca ai seminte provenite din polenizare libera, atunci ai sansele cele mai mici sa semene.
nimeni nu garanteaza 100% ca o saminta de adenium iti va da o planta cu exact aceleasi caracteristici ca si parintii.
gino a spus:
Subiectul nu este asa de complicat cum pare la prima vedere.
Aici intervin legile hibridizarii ale lui Mendel
http://www.scribd.com/doc/11535618/Gregor-Mendel
Sper sa tragi concluziile de care ai nevoie.
Timpul necesar de la formarea bobocilor pana la deschiderea florilor

albela a spus:
Poate sa-mi spuna cineva cam cat dureaza la un boboc ca cel din poza pusa de mine anterior cam cat dureaza pana se deschide floarea?
gomez99 a spus:
intre 30 si 50 de zile.
bobocii se dezvolta foarte incet. incep sa se deschida cind ajung cam pe la 4-5cm lungime. si cind floarea e deschisa nu o pulverizati cu apa. am constatat ca s-au trecut mai repede cele pe care le-am udat.
Ramificarea la Adenium

albela a spus:
Un pitic de vreo 3 cm s-a gandit sa se ramifice de cand sta afara la bronzat:

Asta e inca o dovada in plus ca ramificarea esta determinata aproape exclusiv de cantitatea de lumina directa primita.
Dea a spus:
albela, eu cred ca ramificatia poate depinde si de fiece planta in parte sau poate exista anumite caracteristici fiecarui tip de adenium.
Ai mei doi, de exemplu, au beneficiat de exact aceleasi conditii de mediu si, totusi, unul s-a ramificat, iar celalalt nu

si din cate se pare nici nu are de gand sa se ramifice :|
Dea mie toti adeniumii desi sunt soiuri diferite mi-au ramificat destul de repede dupa ce i-am scos afara. Eu insist sa cred ca le trebuie mult soare direct.
gabiee a spus:
iti dau si eu dreptate , albela ,
si ai mei sunt cam de prin martie insamantati si de la inceputul lui mai sunt in mijlocul curtii si uite au inceput sa se ramifice
http://gabiee.sunphoto.ro/adenium/18159751
http://gabiee.sunphoto.ro/adenium/18159942
:D
Le place ... sa le bata soarele in cap toata ziua :) . Am remarcat un aspect, de cand i-am scos afara la soare, la inceputul lui iunie, la toti adeniumii le apar ramurele noi mai jos, pe caudex, la unii chiar prea jos zic eu, adica in jumatatea inferioara a acestuia. La unul am rupt viitoarea ramificatie sa vad ce se intampla. Si la voi se intampla la fel?

gomez99 a spus:
Pe asta il bate soarele din toate partile
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a490170/00000009
iar astia stau in gradina cu soare mai mult in crestet
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a490170/00000006
Deci depinde si de modul cum ajunge soarele la ei :? . E drept ca si pe ai mei cam tot in crestet ii bate soarele, oricum nici intr-un caz din toate partile, fiind pe un pervaz.

Ramificatiile noi de care vorbeam:

Chiar si infloriciosul are asa ceva :) :
Ingrasamant, daca, ce fel si cum il folosim

ionascus a spus:
Ce fel de ingrasamant le puneti,si la cat timp?
albela a spus:
Eu nu le pun deloc. Anul trecut le-am pus o singura data ingrasamant de cactusi cumparat de la baumax.
cornelia a spus:
Ok....cerem parerea omuletilor cu adeniumi infloriti! :wink:
gomez99 a spus:
eu abia acum experimentez cu ingrasaminte, pina acum n-am folosit decit putina mranita, cind i-am scos in gradina
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Dezvoltarea caudexului

gomez99 a spus:
caudexul se dezvolta rapid numai in pamint. cind da de ultraviolete se opreste din crestere sau incetineste foarte tare si formeaza "coaja".
cam 99% din semintele pe care le avem noi sint din sursa asiatica. incrucisarile multiple din zona au facut sa se cam amestece caracteristicile adeniumului, prin urmare ca e arabicum sau somalense, el stie. daca veti fi atenti veti observa ca din 10 seminte de un soi oarecare (sa zice arabicum) obtineti cam 3 grupe diferite de plante.
michaela a spus:
Am un obesum caruia i-am dezvelit caudex-ul cam 1 cm si jum.... dar am altii carora le-am scos muult mai mult.... asa... gen aia thailandezi.... de-o fi sa ramana mici ca talie(la caudex- ma refer si mai super!!!) dar arata atat de frumos :visator: ..... o sa fac eu poze sa vedeti si voi :wink:
Si da! gomez... intr-adevar! se dezvolta diferit intre ei ca plante.... obesum....
dar eu vroiam sa stiu care sunt caracteristicile arabicumului de obesum... caci la mine din seminte s-au dezvoltat extrem de asemanator :)

Intre timp..... am citit si eu cate ceva... starnita de diferentele astea :rofl:
-se pare ca obesum dezvolta acel caudex mai gros..... insa are o mai mare sensibilitate la fungi-in special la taieri, perioada de trecere a iernarii lor.
-arabicum dezvolta acel "gat de sticla".... de aceea trebuie taiat destul de des, pentru a reusi ingrosarea lui, dar are avantajul ca este mult mai rezistent la boli, perioade reci si suporta usor taierile..... acum.... sa vedem si alte pareri :D
diversitate de culori o au mai mult prin hibrizi obtinuti de obesum decat de arabicum.
p.s- cand te gandesti ca eu eram convinsa ca arabicum formeaza caudex mult mai repede.... :rofl:
Adeniumi cameleoni?

albela a spus:
E posibil ca un adenium (obtinut din lastar) sa-si schimbe semnificativ culoarea florilor in functie de conditii?
Asa a inflorit in martie:

Si asa are de gand sa infloreasca acum:


gomez99 a spus:
da. la mine o serie de flori au trecut de la rosu profund la roz cu dunga rosie.
probabil ca de fapt ar trebui sa infloreasca asa ca in ultima poza.
S-a deschis de tot floricica :D :

La grasuneii care stau afara pe un pervaz a inceput sa se inverzeasca baza caudexului, de la atata umezeala si chiar stropi de ploaie care au ajuns pe ei. Oare o sa am probleme cu ei?


gomez99 a spus:
eu i-as mai feri de ploaie. din experienta mea cind incep sa arata ceva umezeala nu prea e bine. ai mei stau pe pervaz si i-am cooborit numai acum in gradina sa ii spele ploaia, dar altfel nu vad apa decit de la mine.
da am plantat doi adeniumi si o plumerie direct in gradina sa vad cum le merge.

ultimul inflorit si la mine
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a317844/00000018
e drept ca cei care au inflorit au fost in ghiveci in plina bataie a soarelui si cumva la adapost. i-am scos numa din cind in cind in ploaie sa ii spele de praf.
Flori de Adenium

gabiee a spus:
am facut cateva poze
http://gabiee.sunphoto.ro/adenium/17300056
http://gabiee.sunphoto.ro/adenium/17300309
sunt din septembrie 2009 , acestia 4 stau afara cam de o luna si jumatate , in ploaie , in soare .... vad ca le place

http://gabiee.sunphoto.ro/adenium/17300117
astia sunt din primavara , tot afara stau , nici ei nu se plang :)

mai am 4 in casa , acolo nu am ajuns azi cu aparatul foto :)
albela a spus:


Ai mei stau in plin soare, au pamant de cactusi + perlit, ii ud saptamanal, si cresc destul de frumos, sunt ramificati toti, au caudexul bine dezvoltat. Cresterea in inaltime, fara ramificare si cu un caudex lung si subtire este datorata lipsei de lumina directa. Asta e din experienta mea personala nu din vreo teorie.

Am uitat de ghivece. In aproape doi ani cat au dragalasii mei le-am schimbat ghivecele de vreo 4 ori. Schimbarea o faceam atunci cand le ieseau radacinile prin gaurile de scurgere, dar puneam ghivece doar cu putin mai mari.

Am facut comparatie intre plante tinute in conditii diferite. Unul din puii mei a ajuns la o prietena. L-a instalat pe un pervaz pe nord parca. Oricum avea foarte putina lumina directa. Desi l-a mutat intre timp, nu e ramificat nici in ziua de azi, e dublu ca inaltime fata de ai mei, subtirel si caraghios.
Iata pozele cu adeniumul prietenei mele:

Va vine sa credeti ca e frate cu acestia?



E de 3-4 ori mai inalt. Oricum de cca o luna a fost pus afara, pe vest unde are ceva soare direct si efectele s-au vazut imediat: incepe sa ramifice in partea de jos a caudexului. Dupa ce isi vor da drumul ramurile alea cred ca va trebui taiata toata partea superioara care e luuunga si subtire :)

Cate doua flori la fiecare:


Azi a inflorit si piticul:


Soare mult, apa rar, pulverizati cateodata, sau stropiti bine de ploaie, cam atat.
cornelia a spus:
Gata si al meu:


cornelia a spus:
Anul trecut l-am avut pe asta pe pervazul de la serviciu:

M-a deposedat un coleg si acum e la el acasa pe pervaz. :rofl: A avut pe putin 20 de flori din ianuarie si pana acum.

Din toamna l-am luat pe asta, de care vorbim acum. A fost ramificat de la inceput. Si de cand l-am adus acasa a stat pe pervazul de la dormitor. Adica are multa lumina, pamant reavan de cand e mai cald afara si ocazional soare direct. Mai mult decat apa nu i-am facut nimic.

Pe langa umiditate si soarele direct s-ar putea ca o problema sa fie dimensiunea ghivechiului. La al meu deja incep sa iasa radacinile prin gaurile de scurgere, asa ca dupa ce se trec florile va trebui sa-l mut cu totul.

Al meu este in intregime in cocopeat. Pe altii, mai mici, ii am in pamant de cactusi si suculente si nu cresc deloc. O sa-i mut si pe ei zilele astea. Chichita s-ar putea sa fie solul folosit.

6 floricele deschise:



In functie de vreme florile tin intre o saptamana si doua.
gomez99 a spus:
ultimul inflorit
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a317844/00000023

Am lasat sa creasca o ramura din portaltoi la acest adenium altoit. De regula lastarii din portaltoi se indeparteaza. Eu l-am pastrat sa vad daca va inflori, daca va afecta cresterea altoiului si pentru inca vreo doua motive.
Ramura cu pricina este cea din dreapta. Dupa cum se vede a dat muguri si a inflorit, asa ca acum am 2 feluri de flori pe aceeasi planta.
http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/490170/00000022.jpg
Floarea din portaltoi e mai mica, dar culoarea e mult mai intensa. In realitate interiorul petalei e mult mai aproape de rosu decit apare in fotografie unde e mai evidenta componenta roz.
http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/490170/00000019.jpg
Marmoset a spus:
Ma laud si eu cu doi harnicuti:


(mana aia nu-i a mea :rofl: :rofl: , l-am rugat pe sotulica sa tina putin adunate ramurelele alea care stateau prea rasfirate)
Pe cel rozuliu l-am cumparat de la domnul Gino in vara lui 2009, dar nu stiu cati ani avea atunci, in momentul acela. La mine a inflorit prima oara prin martie 2010 si de atunci, cu mici pauze, tot asa o tine.
Celalalt e de cca 2 ani. Amandoi, insa, sunt prinsi din butas (nu au caudexul acela ca la plantele obtinute din seminte) si am observat ca astia cresc vazand cu ochii, comparativ cu cei din seminte.

eu am coafat toti adeniumii din seminte, cu exceptia astora doi, de care nu ma indur, ca fac flori in varful tuturor ramurelelor. Cei din seminte au ramificat dupa ce le-am taiat varful. Am tuns fara mila, chit ca i-am lasat fara nicio frunza macar. Am avut grija sa fie pamantul din ghiveci aproape uscat cand am facut asta, dar i-am mai pulevrizat macar o data pe zi. Cand au inceput sa iasa primele ramurele/frunzulite noi, am reluat udarile, treptat, cate putin.

I-am taiat cam de la jumatate (puuuuutiiiin mai sus de jumatate).
cornelia a spus:
Piticii mei pe 25 oct 2010



Aceeasi pitici azi, 13 martie 2011



Kaleidoscope a crescut de nebun peste iarna, tinut la racoare. :rofl:
Polenizarea si Hibridizarea

albela a spus:
Nu stiu ce sunt, nu am vazut niciodata capsule de seminte la adeniumi.


doinabacau a spus:
Eu sunt incepatoare in privinta adeniumului,totusi,cred ca in poza a treia capsulele cu seminte sunt in prim plan,daca imi permiteti!
gomez99 a spus:
si eu zic ca ce se vede in poza a treia sinte pastai de seminte in curs de dezvoltare. oare ce le-a polenizat? polenul adeniumului e ascuns adinc la baza florii, in niste camere speciale. fluturii si albinele nu pot ajunge acolo - si n-am vazut pina acum decit intr-o poza de la marmoset o albina pe o floare de adenium.
Ia uitati ce mari ne-am facut

Oare cat mai dureaza pana la coacerea lor?
Deocamdata nu pot spune decat ca au crescut nesperat de mult. Nu ma asteptam sa se faca asa mari. Si vad ca nu le afecteaza faptul ca am mutat plantuta in casa de vreo 2 saptamani. Cresc in continuare voiniceste.
michaela a spus:
cand vor fi maturate, sigur isi vor schimba culoarea,asa ca iti dai tu seama :wink:

Le-am masurat :D

gabiee a spus:
eu sunt tare curioasa cate seminte vor fi intr-o pastaie ???? :?
Pastaile sunt neschimbate de ceva timp. Nu au mai crescut in lungime deloc, au tot cam 20 cm impreuna, in schimb parca s-au mai ingrosat putin. Astept si eu cu nerabdare sa vad ceva schimbari la ele.

Au plesnit pastaile la adeniumul meu. O sa fac niste poze si la postez in seara asta.
http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... jet_ph.jpg
http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... cDN_ph.jpg

Bayu surya a spus:
Felicitari Albela! Eu sunt convins ca o sa-ti germineze imediat :D
Cate luni au trecut de cand au aparut pastaile si pana au plesnit?
Pe 12 sept 2010 aratau asa:

Deci au trecut cam 7 luni pana la faza finala.
popescu gp a spus:
Timpul va dezvalui curiozitatea noastra;de altfel pun o intrebare ce am mai pus-o:plantele de adenium obtinute din seminte sunt la fel cu parintii din care provin?
danero2004 a spus:
de ce nu , doar in cazul in care un obesum se "cupleaza" cu un somalense sau alta specie e posibil sa aiba caracteristicile mamei si un pic din morfologia tatalui
gomez99 a spus:
daca prin "sint la fel" intelegi in special culoare florii, aici incap niste discutii.
1. adeniumul hibrideaza foarte usor. daca semintele provin de la o planta care a fost crescuta in gradina printre alte soiuri, in polenizare libera, e posibil ca floarea noii plante sa nu mai semene intocmai cu planta-mama.
2. pot apare manifestari recesive. chiar daca 5 seminte din aceeasi pastaie dau flori similare, a sasea poate avea caracteristicile unuia dintre stramosi. nu se intimpla des da nu e imposibil, martor e nea mendel.
3. daca semintele provin de la o panta polenizata manual, exceptind situatia de la pct 2 florile obtinute vor fi identice cu cele ale plantei mama.
4. temporara inflorescentele pot diferi din cauza de feluriti factori climatici sau de hranire.
5. la nivel de intraga planta se adauga ce a zis danero mai sus.
Seminte de Adenium

cornelia a spus:
:) Mi-au sosit semintele indelung asteptate. Astea sunt varietatile:




Daca asa vor iesi si florile de la viitoarele mele plante ... ma voi topi de fericire. :visator:
sicamin a spus:
Si eu abia astept sa-mi infloreasca cei din seminte ,dar din 20 de soiuri diferite 2 deja au inflorit la fel ,asa ca sant tare dezamagita.Abia astept sa infloreasca toti ,sa vad daca nu cumva vor fi la fel toti. :cry:
albela a spus:
Sincer si eu sunt cam reticenta referitor la felul cum infloresc adeniumii din seminte. La mine desi pozele la florile care ar fi trebuit sa iasa din semintele cumparate erau care mai de care mai ochioase, tot ce a inflorit cam la fel. Acum poate depinde si de furnizor.
Eu am luat varietati cat mai diferite cu putinta. Sa vedem.
LauraT a spus:
Ce parere au cunoscatorii acestei minunate plante ADENIUM , se merita sa cumparam seminte de pe ebay sau planta ?
:mrgreen: Sa n-aud de ebay!
Substrat

LauraT a spus:
Ce ziceti ,la adenium ca substrat folositi si cocopeat in combinatie cu pamantul pt suculente ?
diana999 a spus:
la sfatul Corneliei, am schimbat substratul Adeniumilor cu cocopeat si de atunci le merge foarte bine. :D
fixpix a spus:
Pai idea e ca nu stiu cu ce se "mananca".
Am kilarit doi adeniumi asa cu pamant + nisip. Si poate daca incerc cum zici tu cu coco asta, o sa am mai mari sanse sa il salvez pe ultimu. Care inca e OK.
michaela a spus:
Cocopeat cu perlit retine mai mare umiditate(la cei mici in dezv) , la cei mari avand deja caudex am adaugat turba universala in amestec. Si da! E mai bun perlit decat nisip, dupa mine nisipul retine umiditate mai mult timp in sol-asta am constatat eu.
albela a spus:
Am umblat la radacini. Cred ca e OK. Si daca tot am umblat l-am mutat in cocpeat cu perlit. Si am fasonat un pic radacinile. Iata-l cu radacinile deja fasonate si dupa mutare:
danero2004 a spus:
La mine au doar pamant de cactusi cu amestec 75 perlit 25 pamant la aia mari , la aia mici e undeva la 50/50
corinap a spus:
Deci,cum e mai bine sa plantez semintele,in cocopeat simplu sau cu perlit?Si la ce adancime?
LauraT a spus:
Corina , pentru substrat eu am amestecat cocopeat si perlit iar semintele de adenium le-am asezat orizontal ( dar le-am tinut inainte 12 ore in apa calda) apesi usor cu degetul pe ele ca sa atinga ambele capete substratul Am pulverizat apoi cu ceai de musetel( ca antifungic) , le pui apoi sub pet , la caldurica Spor la semanat!
ira a spus:
Eu nu le-am pus asa :oops:
Eu am pus semintele pe un servetel umed, intr-o caserola de unica folosinta.Caserola am pus-o pe pervazul geamului,unde am calorifer(deci au caldura).Dupa ce au incoltit le-am pus in substrat de cocopeat si putin perlit.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Probleme cu Adenium

Uscarea frunzelor

diana999 a spus:
Asa arata adeniumul caruia i se tot usca frunzele. O fi ghiveciul prea mare?

iudit a spus:
Si eu am patit asa!Dupa ce l-am pus in ghiveci mai mic,cu pamant de cactusi,nu i-au mai cazut frunzele.
Putrezirea radacinilor

fixpix a spus:
:cry: :cry: :cry: mi-au putrezit radacinile la adeniumu meu!!! :cry: :cry: :cry:
azi m-am uitat la el si l-am pipait. MOALE!
l-am scos repede din pamant dar e cam tarziu. tot negru inauntru. am taiat, si iar taiat... si mi-a ramas un ciot mic din care se ramifica...
ce pot face ???
gomez99 a spus:
la vremea asta e mai greu, da poti sa incerci. atirna-l la uscat intr-un loc cald 2-3 zile pina cicatrizeaza rana. porma il plantezi la cald, in pamint pentru cactusi umed, cu putin radistim daca e semilemnificat are 20% sanse sa dea radacini noi. daca e crud, nu va radacina. radacinile ii dau numai din marginea taieturii, asa ca daca coaja nu e destul de matura n-are spor. taietura se face orizontal, nu in unghi. se fixeaza cu un tutore, pentru ca filamentele radacinilor sint foarte sensibile si se rup usor. la mine din 5 doar 1 da semne de prindere.

succes. daca e sa tai de citeva ori, e bine sa dezinfectezi de fiecare data lama, altfel bacteria se ia pe lama si se transmite in taietura noua. si rupe toate frunzele cu exceptia celeli mai mici din virful crengii. butasul nu are nevoie de frunze, aia e numai pentru tine ca sa iti dai sema cum evoulueaza. daca nu rasare un mugur nou dupa ce s-a uscat frunzulita asta, ai pierdut butasul. pulverizeaza-l des. solul trebuie sa fie umed, nu ud. cam in 2 luni se petrece fenomenul.
succes.
albela a spus:
A putrezit radacina la un adenium. Am vazut ca e cam stafidit, si cu putine frunze in varfurile lastarilor, si cand am tras de el abia mai statea in pamant. Nu l-am scos inca de tot din pamant. E vreo sansa sa-si revina daca il scot, tai tot ce e rau si il replantez :? :(
gomez99 a spus:
vezi intii daca nu are urme de rosatura/intepaturi. eu tocmai am descoperit la o plumerie o gaura serioasa desi stiam ca plumeriile si adeniumul nu au dusmani de categoria asta din cauza de seva otravitoare.
daca nu, insemna ca a stat la umezeala multa.
daca il tai bine bine, ai sanse cam 20%
In poza pe care ai pus-o e un caz similar care apoi a facut radacini in pamant?
gomez99 a spus:
da. baza arata asa
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a225159/00000055
dupa curatare a ramas numa motul ala.
Sincer, arata cam rau :) . Sper ca al meu sa nu fie chiar asa. Da ii fac poze cand il scot.

Al meu arata si mai rau :cry: . Poze aici.

Am taiat cam 3/4 din cuadex si am dat cu fungicid. Apoi am plantat in pamant de cactusi cu perlit.


gomez99 a spus:
oho! sa vedem acum ce iese. de taiat ai taiat bine. numa sa nu fi intrat bacteria in sistem. ar fi fost bine sa il lasi citeva zile sa cicatrizeze. in 4-5 saptamini ar trebui sa ai radacini. un radistim ar fi fost bun. perlit la adenium eu nu folosesc
Dea a spus:
albela, aici sunt cateva informatii despre probleme intalnite la adenium.

sper sa fie de ajutor!

Adenium in 2011

Inrosirea tulpinilor

corinap a spus:
De ieri pana azi unii puiuti de adenium s-au inrosit.Este normal? Sunt pe duca?

Marmoset a spus:
Asa am patit eu la toti adenium-ii tineri pe care a batut soarele! :D La unele varietati, inrositul tulpinii e semn ca se lemnifica sau pur si simplu e specific varietatii respective sa capete tenta rosiatica. La plantele mele asa a fost.
Nu te ingrijora, n-ai motive! :wink:
danero2004 a spus:
Nu e nicio problema cu inrositul , din contra astia sunt mai sanatosi ca cei doar pe verde :wink:
succes
Zbarcirea, stafidirea, inmuierea tulpinilor

adite a spus:
Am un adenium cumparat anul trecut,care se zbarceste pentru a doua oara anul acesta. Sta la lumina ,soare(cand este) si caldura si il stropesc pe frunze si pe tulpina,asa cum m-a sfatuit Marmoset. Un timp i-a mers mai bine,iar azi am vazut ca s-a zbarcit. Tulpina pare din guma. Ce sa-i mai fac? Sa-l scot din ghiveci ca sa vad cum arata radacinile?
diana999 a spus:
Da, verifica sa nu fie putrezite.
gabiee a spus:
poate ii e sete , ca ziceai ca o stropesti pe frunze ... de udat cum o uzi ??
danero2004 a spus:
Stiam ca la adenium nu i place apa pe frunze :wink:
irinabv a spus:
Ba le place. Si inca cum... Eu ieri am aruncat toti adeniumii obtinuti din seminte de 1 an jumate pt. ca erau putreziti :cry: Doar unul a mai ramas la resuscitare si cel de la Gino. Cred ca de data asta am dat-o in bara cu apa peste iarna. Nu le-am pus multa apa dar le-am pus, pt. ca mi se pareau uscati.
ira a spus:
Eu am avut ceva asemanator, am crezut ca pierd plantuta.O udam destul de rar, am zis ca este bine asa.Dar o data am scapat mai multa apa , cand am udat-o si....la 2 zile cand m-am uitat la ea surpriza mea a fost sa vad ca tulpina nu mai era moale.Din contra se intarise bine de tot :) Acelasi lucru am facut si cu un puiut de vreo 5 cm si acum este ok!!!
Dar nu pot sa stiu daca la tine este aceeasi problema :? Nu care cumva sa ii dauneze mai tare daca faci ca mine :(
Boboci avortati

michaela a spus:
In mare parte adeniumii mei au avortat bobocii...
dar 2 dintre ei arata bine. :D
unul a inflorit insa .... sifonat putin, dar vine soare mai mult in ultima vreme :D
Juniori de 1-3 ani

iudit a spus:
Hai sa vedeti piticii mei ,au cam 1 an,unii mici si ramificati,cei acre se vad dupa ei,sunt inalti.Precizez ca sunt din aceeasi tura de seminte.

albela a spus:
Au avut exact aceeasi expunere fata de soare? Sau cei inalti au stat mai in spate si nu au fost iluminati la fel?
Exact aceeasi expunere.Si mai am unii pe un raft aproape de geam si intre aia 2 sunt mici si ramificati.

albela a spus:
La mine toti au reactionat la fel. S-au ramificat de mici. Indiferent de soi. Nu stiu care ar fi explicatia la tine.
IoanaTweety a spus:
Eu am acum 3 generatii de adenium, unul mic de cateva luni, unul de 1 an si unul de 2-3 ani. Maine o sa le fac poze in rodinea numerelor de pe tricou.
Iata-l pe cel mai batranel, frumos ramificat de jos. Sper din toata inima sa-mi infloreasca, eu ii ofer cat de mult soare imi permite expunerea.
Iata-i pe toti 3, in scara matzei:


dana a spus:
Am zis sa ma laud si eu cu grasanii mei care,desi au 3 ani,nu vor sa infloresca si pace.

Si dupa toate alea mai simt si mici de inaltime - nu depasesc 10 cm desi stau pe o terasa cu soare de dimineata pana seara si apa doar cu portia.

Bine cel putin ca unul din ei a facul deja "poala bunicii" iar de ramificat s-au ramificat singuri
http://anadana.sunphoto.ro/adenium
am observat ca au dezvoltat caudexul dupa ce am inceput sa-i ud doar in farfuria in care stau; au muncit mai mult la marirea radacinilor - in opinia mea.

si apa le-am dat de 2 ori/saptaman dar nu am vrut sa le mai pun ingrasaminte - as vrea macar un exemplu de ingrasamant care a provocat pornirea infloririi ptr.ca cel ptr.cactusi si suculente de la Vitaflora nu m-a multumit.
danero2004 a spus:
dana in opinia mea , e raportul de vina , locul radacinilor mici care sunt absorbante de nutrienti a fost luat de cele masive ....e nevoie de un vas mai lat nu mai inalt si la primavara de acum , sa prinda startul "solar" cu noul sol

Udatul vara se face asa cu zice Carmen , cand e uscat imediat ii dai apa , si mai deloc pe uscat cand sunt flori formate sau in formare

Iarna insa nici picurat cu ceara sa nu uzi inainte de o sapt - doua , dupa caldura din casa evident

In rest arata super , dar mai e de lucrat la radacini, cand ii muti , inalta 2 cm din radacina sau daca ai curaj si mai mult , si tunde radacinile mari daca sunt posesive :wink:
carmenushka a spus:
Eu am luat mai multe variante de ingarsaminte profesionale de flori de la emeclau si le-am folosit la toate plantele pe acre le am, nu cu o frecventa anume, dar rezultatele s-au vazut, adeniumii ii vezi in album la "gradina din apartament"
Multumesc ptr.sfaturi dar totusi ingrasamantul ptr.cactusi este bun?

cu radacinile voi avea mai mult curaj la primava ca acum deja cred ca e cam tarziu si doar de vreo luna i-am ridicat si i-am pus in ghivecele in care i-ati vazut ( nu va soun ce ma chinui sa-i fac sa stea drepti)- si da,sint mai mari in diametru decat in inaltime
danero2004 a spus:
As zice cu mare atentie la fertilizatori puternici gen Peters (valori NPK mari) , ca cei vanduti de Blondy sau altii , puterea si presiunea osmotica e prea mare pentru adeniumi a caror radacina e lipita de caudez mai aproape decat la un pom matur(mere - pere)...

As zice ca unu de bonsai e super potrivit (valori medii NPK), are si P numai bun pentru stimulare si nici de ceilalti doi nu duce lipsa totala

Succes
Inteleg ca un NPK 15-15-15 ,1 lingurita la 2 litri apa ar fi bun?
danero2004 a spus:
eu nu as folosi ala , dar e parerea doar a mea.... :wink: , mullt prea puternic si duce la toxifierea solului mai ales daca planta nu are crestere sau flori
Danero2004 a spus:
Nutrition:
The secret to Adenium nutrition is little & often. Because the plant, given ideal conditions, can grow surprisingly fast, it can utilize a lot of nitrogen and other nutrients. On the other hand, excessively fast growth is soft and susceptible to rot as well as aesthetically unappealing.

My policy with Adenium nutrition is to follow the plant's lead: maintain a low but constant level of basal nutrition and feed extra when the plant is going into a growth spurt. How much and what we give in this extra feed depends on many factors such as media, season as well as our aims regarding that plant: a variety that we are bulking up on and rapidly propagating will get much higher levels of feed than one being grown as a flowering pot plant. Similarly, heavily bearing mother plants require high levels of specific nutrients to give the best seeds.

Fertilizer Suggestions:
The following is our way of feeding our Adeniums and is reasonably successful. No doubt it can be improved upon and we ourselves keep trying to get better results all the time. Also note that it works with our media, under our conditions and with our systems and would need to be modified for other situations. A more detailed article on plant nutrition FERTILIZING POT PLANTS can be viewed at hoscoindia.com. For details on nutritional problems, see NUTRITIONAL PROBLEMS.

Organic Slow Release:
Since we start with a low nutrient media and do not add a nutrient charge to it, we need a source of slow release fertilizer. The various coated materials like Osmocote etc are either not available here or are too costly. What we use, with surprisingly good results is pelleted chicken manure. A table spoonful or two as a topdressing perks up the plants no end. A small amount is added to the media as well while mixing.

Pelleted chicken manure is commonly used as a top dressing in Taiwan. The growers assured me that no chemical (inorganic) fertilizer is used at all.

I saw this being used in Taiwan where it's used exclusively by some of the best growers and their media is almost all stone chips.

Chemical Fertilizers:
We now use a complete liquid fertilizer containing all Macronutrients (Nitrogen, Phosphorus, Potassium, Calcium, Magnesium and Sulphur) as well as all Micronutrients (Iron, Manganese, Copper, Zinc, Boron and Molybdenum). This is used at alternate watering at an EC of 1.5mS/cm and is giving us better results than our old system of using only Calcium and Potassium nitrate in the liquid feed. The exact ratios of the nutrients can be varied and we are juggling them to find the best combinations for our conditions. This would also depend on the growth stage and season
Si totusi e un semn de intrebare - stiu ca gainatul trebuie lasat in apa la stins o perioada foarte indelungata - cca 2 ani.

cand va fi vremea lui probabil o sa uit de ce l-am pus in apa ( daca nu binevoieste cineva sa arunce mirositoarea)
danero2004 a spus:
...am auzit pe cineva care lasa la fermentat vara in apa si cica se face destul de rapid , cum nu mai fierbe e gata

Eu zic ca poate era prea puternic , gainatul o fi bun , dar e cel mai aprig din toate :D

Tundere Adenium

hoinar a spus:
Buna dimineata,

Cei doi adeniumi ai mei, achizitionati in vara trecuta, se pare ca au trecut iarna cu bine. Unul dintre ei s-a ramificat frumos si are o inaltime de 23 cm
Celalalt in schimb, creste ca un nebun fara sa se ramifice, ajungand in acest moment la o inaltime de 41 cm!

Va cer o parere... ce sa fac? Sa-l tai? Se va ramifica, se va usca!? Il stric? Sa-l las asa? S-o mai domoli din crestere!?
Va multumesc anticipat.

Numai bine.
IoanaTweety a spus:
Eu n-am nici un sfat pt tine, insa vroiam sa spun ca sunt tare frumosi. Primul s-a ramificat pe timpul iernii?
danero2004 a spus:
taierea il ramifica , dar asteapta zile cu soare dupa taiere sa poate sa se refaca repede
Marmoset a spus:
Primul arata superb!
Pe-al doilea, l-as pandi cand e pamantul din ghiveci aproape uscat si l-as reteza fara mila mai bine de jumatate din ce se vede!
Va dura un timp pana se va cicatriza locul taieturii, apoi cu siguranta va incepe sa ramifice.
Partea taiata las-o sa se usuce bine la locul taieturii, cam o saptamana, apoi poti incerca inradacinarea!
carmenushka a spus:
Am aplicat si eu prima taiere la adeniumul mare. Doar un lastar am taiat ca sa fac prima incercare. Il las pana isi inchide rana taieturii si apoi il pun la inradacinat.
Multumesc pt. raspunsuri. Lui IoanaTweety vreau sa-i spun ca... da! A crescut si s-a ramificat si pe timpul iernii. Asta, probabil, pt. ca-i tin in acelasi loc ( indiferent de anotimp ), in dreptul unei ferestre puternic luminate. Doar la frecventa udarii umblu...
IoanaTweety a spus:
Deci au fost f multumiti peste iarna la fereasca cu multa lumina? ca asa am si eu, sper est, e mutla lumina. Multumesc.
Asa si inca o intrebare: s-a ramificat de la sine, sau l-ai taiat?
Nu Ioana, nu l-am taiat! Nu m-am atins de ei pana acum! Nici cand i-am transplantat acum o luna, n-am taiat un fir de radacina. De frica! :D

Cum iti spuneam, ii tin permanent in dreptul unei ferestre orientate spre S-E, ... unde razele soarelui ii ating direct. Din octombrie si pana acum, cu udatul... m-am orientat, dar iti pot spune ca sub 2 saptamani nu i-am adapat :D Ma gandesc totusi cu ingrijorare, daca in timp, lipsa unui repaus nu-i va afecta... Dar nu am acesta posibilitate...
Succes cu " grasunii "! :D
IoanaTweety a spus:
Deci sa inteleg ca i-ai udat la intervale ce depaseau 2 saptamani?
F frumos a crescut burtosul.
Mai am o intrebare, ce substrat ai folosit? In prima poza vad perlit, in a doua nu mai vad eperlit deloc si vad niste pietricele negre (decor?). Daca ai pitea sa ma lamuresti si asupra acestui aspect.
Multumesc.

ps: deosebite si vasele in care ii tii, cred ca sunt speciale pt bonsai nu? le place in vase din astea mai late, sau e ok si mai stramte?
- Da. Mai exact la 2 sau 3 saptamani. Nu mai mult...

- Substratul :D ... Folosesc unul pt. bonsai. Argila expandata, perlit, turba, nisip. Pietricelele negre sunt de decor. Cam kitsch-oase, dar a insistat pitica mea sa le punem :D

- Vasele sunt intr-adevar pt. bonsai. Se simt bine in ele... In lume se fac bonsai deosebiti din adeniumi... Nu cred ca au probleme nici in vase mai stramte... cele de bonsai mi se par mie mai fatoase :D

- Ioana, sper ca tot ce ti-am scris sa iei ca pe ceva orientativ... sa adaptezi eventual la conditiile tale. Si eu sunt un amator, un novice in cresterea adeniumilor... nu vreau peste 2 luni sa ma pui sa-ti platesc burtosii :rofl:
Succes!

LauraT a spus:
Hoinar eu daca as fi in locul tau , l-as taia pe cel din stanga , neramificat, chiar ca nu o sa-ti para rau , o sa se faca un frumos :) Si eu m-am temut la inceput sa-i tai ,iar la sfatul lui Marmoset i-am taiat si s-au ramificat :D
Acum sunt tentat sa pun o intrebare ca-n sectiunea " Bonsai "... da de la ce inaltime sa tai? taietura sa fie orizontala sau oblica? deasupra sau dedesubtul unei frunze? :D
Multumesc LauraT pentru sfat :D O sa-mi fac curaj sa-l tai. Am ascutit deja cutitele... :)
LauraT a spus:
Taietura orizontala , putin mai sus de jumatate :D Succes!
Pana la urma mi-am facut curaj si l-am retezat :D
Sper sa iasa bine... :?
O zi si o saptamna buna :D
IoanaTweety a spus:
Aoleu, bravo hoinarule! Din cate stiu, poti inradacina bucata taiata. Doar ca trebuie lasata sa se usuce cateva zile..sa zica expertii mai bine. :D Multa bafta!
danero2004 a spus:
Hoinar , era bine daca taiai un pic mai jos , ar fi facut un butoias mai mare , posibil din cauza frunzelor sa porneasca tot de acolo , caci mugurii sunt activi acolo sus.

Succes
Multumesc pt. sugestie danero2004! Asa am sa fac! Mai taiem vreo 3 cm.
Indraznesc sa te intreb totusi... daca il las fara nici o frunza, il tai sub ultima frunza... si-o mai reveni? Sunt tentat sa-l retez cat mai scurt...
danero2004 a spus:
Asta e destul de jos? :evil:




Pentru ce ai taiat , cu aceiasi compozitie , turba cu perlit , sau cocos cu perlit , poti incerca sa prinzi butasul , se pune un CD rau sau ceva de genul dar de preferat ca gaura de la CD sa fie mai mica decat trunchiul , in asa fel incat doar baza lui sa stea pe sol , si se uda normal spre uscat , si in 2 3 luni prinde radacini

Succes
Tare " smecheria " cu CD-ul! Mi-a placut! :D Gata! Mai taiem! Scurt. :D Multumesc pentru idee danero2004.
O sa va tin la curent cu deznodamantul. Oricum mai am unul :D

Numai bine.
danero2004 a spus:
Destul de bine , era bine de urmarit zona mugurilor
IoanaTweety a spus:
Cer si eu un sfat: ce-as putea face cu gigel asta al meu?

poza e mai veche, acum e mai inaltut si s-a mai ingrosat la baza. Ar fi indicat sa-i tai freza, sa-l incep sa se ramifice? vad ca nu are nici o intentie in directia asta.
In schimb altul miiic mic pe care il am a inceput singur sa se ramifice.
Deci ce ma sfatuiti sa fac, sa tai sau sa mai astept?
gomez99 a spus:
eu i-as ciupi virful la primavara, si inainte de asta i-as da o stropire scurta cu cropmax.
danero2004 a spus:
chiar stateam in dubii cu fertilizarea foliara la adenium , stiu ca sunt comozi cand e vorba sa le umbli la frunze :?:

Tweety , daca vrei "tunning" eu asa scoate "soldul" din sol , cam 2 -3 cm apoi dupa instarire , cam in primavara as taia la 7 cm deasupra solului , acolo unde incepe sa se ingusteze baza

succes si asteptam vesti :oops:
gomez99 a spus:
dane, merge foliar, dar diluat 50% si numa dupa apus. probat anul asta cam pe 20 de bucati si a fost ok
anne`mary a spus:
Buna ioana. Ai planta de la Gino? Am primit si eu in vara un grasunel de la el care, din cauza ca l-am udat ca pe cactusi, s-a deshidratat puternic. Dar a scapat caci Gino m-a invatat cum sa-l ud. Al meu s-a ramificat in 2 locuri. Sfatul meu e sa-l intrebi pe Gino daca sa-l tai sau nu.
numai bine
Multumesc tuturor de sfaturi. Laura, il tin in aceleasi conditii cu cel mult mai mic, care insa s-a ramificat. Il mai urmaresc si la primavara il frezez.
Anne Mary, de la gino il am intradevar. Ai putea sa faci o poza adeniumului tau, sa-l vedem si noi cum s-a ramificat?
anne`mary a spus:
BUna Ioana. Uite aici 2 poze cu adeniumul primit de la gino cam in aceasi perioada in care l-ai primit si tu.


L-am tinut in balcon (pozitia estica) si l-am udat o data pe saptamana. DUpa o perioada s-a deshidratat ...chiar puternic era deshidratat. Gino mi-a spus sa-l pun intr-o zona mai putin expusa si sa-l ud mai bine ca sa-si revina. L-am udat de 2 ori pe saptamana, l-am pus tot in balcon dar langa pervaz si si-a revenit imediat. Am incercat sa-l pun la loc pe pervaz dar s-a ingalbenit o frunza in cateva zile asa ca am zis ca nu-i de bun augusr si l-am mutat inapoi. A zis gino ca daca respectam conditiile de iernare, in primavara o sa infloreasca :visator:
Conditii de repaus

albela a spus:
Ai mei au fost in repaos peste iarna. Acum au infrunzit frumos, incluziv cel care anul trecut a putrezit si l-am replantat. A inceput si cel care a facut seminte, mai greu decat ceilalti ca l-am replantat acum vreo luna si am taiat si din radacini. Dar se pare ca e ok, avand deja frunze pe unul din lastari. Eu ii ud o data pe saptamana.
IoanaTweety a spus:
Cum i-ai tinut in repaus, albela?(lumina, temperatura) ...
Au stat la lumina pe un pervaz spre sud, cam 17-18 grade si nu i-am udat aproape deloc pana prin fabruarie. Apoi cate putin. Acum (1/2 aprilie) ii ud saptamanal.
Achizitii

IoanaTweety a spus:
Au venit burtoseii mei. Deocamdata sunt 2, dar probabil va trebui sa renunt la unul din ei. :roll: Oricum, sunt tare frumusei si mi-s tare dragi.


Si mai am o intrebare: cum sa ud in aceasta perioada un adenium de 10 cm, cel din poza adica.. Multumesc. :D
albela a spus:
Eu ii ud pe ai mei saptamanal. Unul dintre ei abia a facut cateva frunzulite si s-a pus pe facut boboci :D .
gomez99 a spus:
de udat adeniumul se cere singur. vezi cit de repede se usuca substratul. cind e uscat in profunzime, il uzi. :)
gradinar1 a spus:
Pentru ca m-ati imbolnavit cu plantele voastre si pentru ca ai mei nici gand sa infloreasca, uite ca am si eu o floare (pentru care n-am nici un merit, evident, asa am cumparat-o :wink: )
danero2004 a spus:
Carmen , a ajuns teafar , 2-3 frunze rupte , ceva sol liber prin cutie , dar ok

Uite si "mutatia" 8) :wink:

Flori.... sfaturi.....flori....
michaela a spus:
Au inceput si la mine 2 sa infloreasca :D

restul sunt cu boboci.... ce ma uimeste: ca eu in toamna am ciupit la toti varfurile.... culmea e ca au lastarit din acelasi punct(nu ramificari), dar plini de boboci
emeclau a spus:
Michaela, ce frumosi sunt! si mari si vigurosi, mai ceva ca la ei acasa :eek: :D
ii tii afara si peste noapte sau nu inca?
Multumiri eme! Da, i-am lasat afara de o sapt, le merge bine, frunzele incep sa fie de un verde mai intens, le place :wink: dar stau undeva unde sa nu-i ploua, udarea sa o fac numai eu.

Intre timp cu vremea astaaa...... i-am readus in casa :x
a reinflorit inca unul floare cu mult mai micuta decat ceilalti, ca diametru are in jur de 4 cm nu am masurat inca.
danero2004 a spus:
Micha al tau pare sa fie somalense dupa dimensiunea frunzelor si a florilor. Doar o presupunere...
Si e o ruda mai dezcolorata a acestuia....

Frumos nume...."AH-Dragostea" 8) :)
Mercic Daniel! Sa stii ca seamana bine de tot!!! :eek: iar cresterea sa este muult mai inceata fata de ceilalti :roll: .... dar petalele florilor sunt ascutite cumva... adica diferenta pe floare se vede clar... ma gandesc ca e mai decolorat si ca de afara l-am adus iar in casa.... in soare plin sunt cu mult mai frumosi, culoare mai intensa :D

IoanaTweety a spus:
Michaela, tu ce substrat folosesti pt adeniumi? :D
Eu am avut si in cocopeat, substrat pt cactusi si in amestec de turba universala cu perlit...
si:
le-a mers f bine in cocopeat cu perlit celor tineri...
pe masura ce au crescut cocopeat-ul+perlit... cred ca este cam acid pt ei si am amestecat turba+cocopeat+perlit. le merge de milioane :)
substratul pt cactusi am renuntat pentru ca pastreaza umiditate in sol. Asa cum a zis Atena trebuie avuta mare grija la udare-spre exemplu cand scoti tot pamantul dintr-un ghiveci care este uscat uscat la sup[rafata tot este umed in interior.... deci nu-i udati des daca folositi substrat pt cactusi.
Pe de alta parte daca nu sunt udati.... se stafidesc... ai impresia ca e prea multa apa dar cand colo... ei au necesar de apa... asa ca.... :) pentru a nu-i bibili prea mult am preferat amestecul care l-am zis... apa se dreneaza usor, umezeste si eu nu mai am batai de cap sa-i urmaresc :) :wink:
---------------------------------------
cornelia a spus:
Pe terasa la serviciu intre doua reprize de ploaie:



Nenorocita vreme. Si pentru noi si pentru flori. Asta s-a chinuit 10 zile pana sa deschida primul boboc.

IoanaTweety a spus:
E f frumoasa culoarea, Cornelia, sa-ti traiasca! In ce substrat il tii?
In cocopeat.

IoanaTweety a spus:
Aha! ai observat ca ii merge mai bine decat in pamant de cactusi? sau nu l-ai folosit pe asta?
:D
Pusi in pamantul de cactusi nu cresc.

Pe terasa dupa o ploaie torentiala:

25 mai 2011


17 iunie
In continuare inflorit + o ciudatenie de floare

corinap a spus:
Au inceput si la mine.
danero2004 a spus:


Primul pe anul asta :oops:
diana999 a spus:
Ce frumos e! I-ai pus ingrasamant ?
Ii ud si fertilizez cam 80 % din volumul celorlalte plante , dar folosesc doar Peter's

E un Adenium Somalense Rose Pink Hybrid
ala al meu are 3 ani si e prima lui floare de la etapa de samanta , dar eu nu i tin in plin soare pe timpul verii , poate a contat :wink:

"danero2004", 26 iunie


pretendenti la frumusete , desi simpli sau standard cum le zic eu , e o placere sa te uiti la ei :)

"danero2004" 3 iulie


acum si cel rosu , prima oara si ma simt minunat ca nu a iesit standard :oops: :oops:
dyayzh a spus:
Cu ce-i hranesti de sunt asa grasunei si frumosi?
cu dragoste ...si apoi cu apa si papica , doar de la Peters. 23-6-10 si Microelemente , Universol Green
"danero2004" 14 iulie


Nu prea le am cu polenizarea :oops:

"danero2004" 20 iulie
Se pregateste al treilea cu o surpriza rosie si am capturat deschiderea primei flori , dar si o reactualizare a frumusetilor .
Ar mai fi fost unu care inflorea prima oara , dar de rusine a zis ca amana inflorirea :rofl:


danero2004" 24 iulie
Unu "mic si urat" a facut o isprava:


:oops: very very happy :wink:

Asta Red Harry , are cam 4 ani, aialalti cam 3 ani si mai e unu care va inflori, cam tot de 3 ani.
Si vin si altii din urma pentru la anul :)
Am sa le schimb si eu formula la sol , sa i lasa afara , si asa am luat 2 caramizi de Cocopeat , am umplut o cadita cu una :evil:
gradinar1 a spus:
Frumos, Dane, bravo tie! Ala micu' si uratu' e de fapt frumusel foc!
Ia zi-ne mataluta ce le faci de infloresc asa?? Ca sa aplicam si noi strategia ta :)
In realitate eu nu i duc iarna la culcare , poate asta e secretul, ca soare are toata lumea , asa nu pierd cateva luni din viata lor inutil, dupa ce fac flori o sa aiba timp si de repaus :)

Nu ii tin in cusca sau glob , dar doar o musca nu stiu care poate intra acolo sa polenizeze :rofl:

"danero2004" 17 august


asta e micut tare dar l-am pus langa cei cu flori si s-a tinut si el sa arate ca "poate si el" :rofl:

"danero2004" 19 septembrie
rezultatul si ....autorul , singurul/singura care cred ca poate asa ceva cu trompa.


acum sper sa fie si cu ceva rezultate :dans:
pe ambii se vad deja cornitele la pastai , sper sa fie si viabile :oops:
melimeli a spus:
danero2004 :marfa: :clap: super dragalas

ale mele vor inflorii oare anul asta?le am de aprox. 2 luni de la kerkyra si le merge bine :) au crescut 4pe una 5 frunze pe cealalta :wink:
albela a spus:
Sa nu te superi pe mine meli, dar sunt destul de micuti nu cred ca vor inflori anul asta :( . Dar la anul sigur :D .
albela a spus:
S-a facut frumusel si el:


"albela" 25 iulie
Au inflorit si la mine doi:


"albela" 27 iulie
Am mai facut cateva poze, nu stiu daca sunt mai clare... atata poate telefonul actual :oops:


danero2004 a spus:
Atena , culoarea frunzelor si a petalelor e cam deschisa la un adenium pe timp de vara , a stat mai la umbra? sau nu a avut mancarica
Eu nu le pun ingrasamant. Deloc. Iar acum nu mai stau direct in soare, au fost mutati de curand in balcon unde nu mai e aceasi luminozitate.

"albela" 28 iulie
Dublu :D :


"albela" 2 august
Sper ca poza asta sa fie mai multumitoare :) :
lica54 a spus:
La a doua inflorire pe anul asta...


"lica54" 6 august
O zi frumoasa si o floare superba...


danero2004 a spus:
tu ai altoit sau asa au venit ?
Au fost altoiti cand i-am cumparat. Astept sa infloreasca si al doilea...
"lica54" 27 august
Inca un rand de grasunei infloraciosi....
webshots_downloads/large/2647086010107060688nDqJvi_ph.jpg
carmenushka a spus:
3 frumosi infloriciosi in gradina mea de pe balcon



dyayzh a spus:
Ce ingrasamant le puneti?
E o splendoare acum la mine pe balcon! Pentru ca am fost cuminte :) am primit din Olanda un "platou" de adenium :dans:
Pe cel rosu l-am luat de-aici de la florarie asta toamana si pana acum nu i-am pus niciodata ingrasamant in schimb face baie de soare in fiecare zi, pulverizari cu apa de cateva ori pe saptamana seara tarziu si destul de mula apa, pentru ca la mine pe balcon sunt mereu peste 30 de grade la 3 zile ii ud sau le fac dus in cada. L-am lasta pe unul(cel rosu) 5 zile neudat si nu i-a placut deloc, toate florile erau afectate.

"carmenushka" 29 august
Fixu' la mine au inflorit 3 varietati:
rosu-rubin, roz si siclam(swazicum)
Bayu surya a spus:
7 august
Salutare,

Iata o poza facuta azi. Asa arata acum Adeniumul meu.


danero2004 a spus:
Interesant nume ... :)
da de unde ai tu "incalceala" aia frumoasa acolo ? Il tunzi singur/a?
adite a spus:
N-am mai vazut adenium asa de gros pe la noi!Cati ani are?
Numele vine de la golful Aden adica de acolo de unde s-ar parea ca e originara planta asta.

Da, eu il tund.

Adite, planta are 4 ani si 4 luni.

IoanaTweety,
Nu stiu ce fel de detalii sa ofer... daca vrei poti sa te uiti pe prima pagina a topicului.

Ma bucur ca va place, si mie imi place mult :D
Dea a spus:
Pentru prima data, la doi ani si jumatate, a inflorit:
A avut parte de soare direct de dimineata pana undeva in jurul orei 2-3 dupa-amiaza.
Substrat

danya a spus:
Daca nu avem cocopeat si pamantul de cactusi nu e bun, ce punem?
carmenushka a spus:
Pamant amestecat cu nisip si atentie la udare
M-am gandit la asta, dupa ce am luat pamant pt cactusi pt adeniumul pe care urmeaza sa l primesc.
Acum dupa ce am aflat ca nu e bun, ma gandeam sa pun Florasol + nisip, dar nu eram convinsa.
Si cred ca o sa pun apa cu pipeta.
cornelia a spus:
Eu zic ca e riscanta combinatia.
Sunt patita. :(
carmenushka a spus:
Eu cred ca schimbarea le face rau, daca e invatat in cocopeat, apoi cocopeat vrea! daca e invatat de mic intr-o mixtura de pamant de flori cu nisip nu se supara. Ai mei cei mici sunt foarte bine asa. In schimb cel mare din cocopeat mi-e teama sa-l schimb desi au inceput sa iasa radacini prin gaurile ghiveciului
albela a spus:
Eu i-am avut pe ai mei in pamant de cactusi cu perlit, si nu a fost chiar asa de rau. Eu zic ca e ok daca nu exagerezi cu apa. Ai mei chiar au si crescut si inflorit in combinatia asta.
IoanaTweety a spus:
Eu il am pe cel mic de la gino in pamant de cactusi. El mi-a spus ca pana acum toti adeniumii i-a germinat/plantat in pam de cactusi. Il ud o data pe sapt sau mai rar cu seringa.
Albela, in ce ii tii acum?
albela a spus:
Mai am si acum doi in acelasi substrat. La cei la care am facut transplantare dintr-un motiv sau altul am folosit cocpeat cu perlit. Dar daca o sa mai fac din nou vreo mutare nu mai folosesc cocopeat doar cu perlit, o sa mai adaug si niste pamant de cactusi ca am senzatia ca doar cocpeatul este prea... usor ca sa zic asa. Nu prea am controlul la apa pusa, trebuie sa pun mult mai multa ca absoarbe cocpeatul si nu mi se pare ok. O sa ma mai lamuresc pe parcurs...
IoanaTweety a spus:
Si au crescut/inflorit in pam de cactusi? Cum s-au dezvoltat?
Multumesc frumos!
albela a spus:
Da, au crescut foarte frumos, au facut un caudex dolofan cum imi place mie :) si au si inflorit. Dar repet am folosit pamant de cactusi amestecat cu perlit, cam....15% perlit.
Pana la urma l-am pus si eu in pamant de cactusi (Florimo) fara nimic altceva. O sa-l ud azi. Apoi il pun in cocopeat.
albela a spus:
Michaela deci am ajuns la aceeasi concluzie... cocopeat, pamant si perlit. Ma bucur ca mi-ai confirmat presupunerile :D .
melimeli a spus:
eu am doi de la kerkyra si i-am pus in pamant de flori amestecat cu nisip le merge super pana acum (ii am de 4-5 sapt.)au adus deja cate trei frunzulite :)
danero2004 a spus:
eu tot stau in dubii ca un adenium o duce bine in afara unui pamant mineral ...am sa incerc totusi o varianta de peat cu perlit
Temperatura si udare

corinap a spus:
Va rog sa-mi spuneti si mie,daca le place puiutilor de adenium temperaturi de 30-35*C. Dar celor mari?
danero2004 a spus:
La amandoi le place asa ceva :)

Apa pe frunze o detesta insa , asa ca mare grija la udat.
Cineva ,mai demult spunea ca le place apa pe frunze,asa ca eu i-am stropit cu cropmax si se pare ca le place .Nu mi-a murit nici unul pana acum.
Nu stiu ce sa fac,ii mai stropesc sau nu?
albela a spus:
Eu puii ii pulverizez cand e cald. Plantele mature mai rar. Dar nu mi s-a parut sa nu le placa.
cornelia a spus:
La mine cel de pe terasa a stat si in ploaie si n-are nimic. E inflorit si gras ca un purcel. :oops:
Eu ii tin inauntru,pe terasa si mie frica sa nu se puna paianjenul rosu pe ei, de-aia ii stropesc.As vrea sa-i stropesc si cu ulei de neem,dar nu stiu daca este bine.Ce ziceti?
danero2004 a spus:
Inseamna ca doar la mine sunt un pic fuduli la apa pe frunze , cred ca ii am eu pe aia cu "fitze" :rofl:
Pui, puisori .... cerinte, comportament

corinap a spus:
Asa arata grasunii mei.

adite a spus:
Frumoase flori!
Corina,sa-ti traiasca batalionul!Ai tinut semintele in apa calda sau le-ai pus direct in substrat?
Adite,am inmuiat semintele 24 ore.
ionascus a spus:
Puiutii mei de adeniumi sunt asa de dragalasi...in plus am avut surpriza sa rasara unul dupa doua saptamani...bine ca nu am udat pamantul...
Cu scuzele de rigoare,poate s-a scris in topic si nu m-am uitat cu atentie....cat de des ud " pischiricii" astia mici?Ii pufai cu spray-ul sau le torn apa?
Cand sa incep sa le torn putin ingrasamant?
Stau pe geam spre sud,ii bate soarele in cap,sar se pare ca nu le displace....
Sa mai creasca un pic si ii mut cu verisorii mai mari la tara....
doina a spus:
Cand am avut pispirici eu le-am pus foarte rar apa dar i-am pufuit zilnic .
Ingrasamant nu le-am pus pana anul acesta cand mai au putin si fac 3 ani .
danero2004 a spus:
Codrina , incearca sa iei o tava tip autoservire si sa ii uzi daca sunt multi in tava , daca ai mai putini incearca sa i uzi in tava. Exista riscul mai mic decat la udarea pe deasupra la putrezirea caudexului
Sunt 8 paharele de iaurt cu 1-2 pispirei...
Anul trecut i-am pierdut ...a putrezit caudex-ul,exact cum spui....
va multumesc pentru sfaturi
adite a spus:
Ai mei sunt in pastile de turba.Acum doua saptamani am pus semintele si au iesit pe rand.Pana ii mut in alt substrat trebuie sa-i ud numai prin pulverizare cu apa?
danero2004 a spus:
Nu am auzit prea des ca adenium sa fie udat prin pulverizare asa de des precum ziceti voi , eu ii ud normal in sol si nu pe frunze si o duc minunat si nici nu am avut macar unu putrezit la caudex.

E adevarat ca un adenium nu are nevoie de apa in exces dar la fel de adevarat e ca daca udarile sunt prea rare acesta intra in stagnare.
succes
Iata si pischiricii mei..


Dane,am facut faza cu udatul in tava..se pare ca le-a placut...
Acum am pus alta tura de semint,care ies la fel de greu ca primele...am rabdare....
MASCHA a spus:
Iata si puiutii mei ai tin afara in plin soare si de vreo doua ori au mai fost udati si de ploaie (cei drept am cautat sa-i bag la scuteala cat de repede am putut) :)
Ce mi se pare curios este faptul ca desi cresc in aceleasi conditii de cand au fost seminte,unii sunt mai verzi,iar altii sunt mai rosietici ,ma refer la caudex,dupa cum au fost furnizate!...
danero2004 a spus:
Masha , e natural sa se intample asta , de obicei cei rosiatici proceseaza mai bine hrana.
Frumosi si grasuti , sa ti traiasca !! :wink:
Si eu care credeam ca este invers ,ca cei verzi se dezvolta bine!
Multumesc pentru aprecieri,cu atat mai mult cu cat vin din partea unui cunoscator :) ,sper sa creasca mari si sa-i vad infloriti .....
Expunere

danero2004 a spus:
ala al meu are 3 ani si e prima lui floare de la etapa de samanta , dar eu nu i tin in plin soare pe timpul verii , poate a contat :wink:
albela a spus:
Eu o tin pe a mea cu soarele. Si garantez ca le place. La ai mei cel putin :) . Si al meu cel putrezit anul trecut e salvat 100%, are frunze noi pe toti lastarii, caudexul (ce a mai ramas din el) s-a intarit nu mai e stafidit, sper sa si infloreasca anul asta.
albela a spus:
adite a spus:
Eu il tin in interior,pe marginea ferestrei dinspre sud.I-ar fi mai bine afara,pe pervazul aceleiasi ferestre?Are cam doi ani,deci nu ma astept sa infloreasca,macar sa-i mai creasca ramificatiile.Deocamdata am renuntat la ideea de a-i taia varful.
Daca poti sa-l tii pe exteriorul pervazului sa bata soarele direct pe el eu zic ca se va ramifica singur fara sa trebuiasca sa-l mai tai. Si poate si infloreste. Numai sa ai girja daca ploua mult si il uda sa-l feresti de cantitati mari de apa.
adite a spus:
Are trei ramificatii,dar cresc greu,iar tulpina este destul de lunga si cu un smoc de frunze in varf.daca il scot afara si mai ploua ca in aceasta seara,se duce cu totul.Acum ma gandesc sa-l duc in uscator,acolo unde tin si cactusii si ar avea parte de soare si direct,dar si prin sticla.
MihaelaVioleta a spus:
Am cativa adenium de aprox o luna, vreau sa ii duc pe balcon, sa-i bata soarele.. O fi prea devreme ? :? Au cam cate 2 perechi de frunzulite fiecare ..
danero2004 a spus:
Niciodata nu e prea devreme :rofl:
Ai mei nu am mai apucat setul 2 de frunze ca i-am "botezat cu lumina" la varsta frageda :rofl:
"MihaelaVioleta" 14 august
Ai mei sunt mai timizi, dar se tin bine :giggle:

danero2004 a spus:
nu prea au soare sau mi se pare mie doar?
Dupa numarul de frunze bazale am dedus asta, cand nu are soare renunta cateodata la cele de jos mai umbrite. :D
Sunt in balcon cu orientare spre est, soare filtrat prin perdea...
diana999 a spus:
Balconul meu n-are soare decat dimineata. De cum au rasarit puiutii, i-am scos pe balcon si nu s-au plans. Nu stiu cum s-ar comporta daca ar avea toata ziua soare...
 
Sus