"Trucuri" de inmultire vegetativa a Stapeliadelor

gino

Member
Inmultirea Stapeliadelor se face preponderent vegetativ, pentru ca este o metoda usoara si plantele permit acest lucru.
Prelevarea butasului se poate face prin rupere ( desi nu este indicat ), sau prin taiere, de preferat cu o lama de ras bine sterilizata.
Este de preferat ca butasul ales sa fie in vegetatie si fara probleme, adica rupturi, zgarieturi...
Dupa obtinerea butasului, acesta se depune intr-o zona umbrita, pana la cicatrizarea taieturii.
Aceasta perioada poate fi cuprinsa intre cateva zile sau chiar cateva saptamani, acest lucru neafectand inradacinarea ulterioara, ba din contra.
La plantare se poate folosi Radistim pentru radacini fibroase, desi nu este obligatoriu, butasii Stapeliadelor producand radacini destul de repede.
Totusi sunt si specii ceva mai dificile, la care este de preferat sa se foloseasca hormonul de inradacinare pentru mai multa siguranta.
De regula inradacinarea se face in substratul in care vor creste in continuare, dar se poate face si direct pe nisip.
La plantare este de preferat ca butasii sa nu fie asezati in pozitie verticala, ci inclinati la 45 de grade si nu ingropati foarte adanc.
De ce la 45 de grade ? Pentru ca suprafata de inradacinare sa fie ceva mai mare.
Radacinile nu apar numai din baza, ci si de la fiecare excrescenta aflata pe butas, acei mici pseudospini.
Prelevarea de butasi apare ca necesitate in cazul plantelor bolnave sau atacate de diverse bacterioze, putrezite de la baza...
In aceasta situatie, dupa prelevarea butasului se procedeaza la o examinare atenta a bazei taiate.
Daca nu este in regula, se taie mici feliute pana cand se ajunge la suprafata curata, apoi se procedeaza ca mai inainte pentru pregatirea plantari.
Sunt situatii cand butasul ramane foarte mic. In acest caz taietura bazala este de preferat sa fie pe cat posibil inclinata, la fel, pentru a mari suprafata de inradacinare.
Plantarea se face cum am descris mai inainte sau pur si simplu la orizontala, sitatie in care jumatate din suprafata longitudinala a butasului se va afla in substrat.
Butasii de calitate produc mici radacini in perioada de cicatrizare si spun singuri ca este momentul sa fie plantati.
Butasii bolnavi, traumatizati, vor inradacina greu sau deloc.
Din diferite considerente, plantarea butasilor se poate face si imediat dupa prelevare. In aceasta situatie substratul este obligatoriu sa fie uscat, sau sa se usuce cat mai rapid dupa plantare, iar udarile sa inceapa cel putin dupa o saptamana de la plantare si sa fie atent controlate.

Sper sa va fie de folos si nu ezitati sa intrebati daca aveti neclaritati.
 
Sus