Trandafiri cu probleme

victoria222

Active Member
Gata, m-am linistit. E albina croitoare care e o insecta draguta si poate sa manance si ea niste frunze acolo. Mersy, mymo. M-am speriat sa nu fie vre-o boala. Dar florile de ce sunt asa mici, parca deformate? asta e din alta cauza :?
 

plicurici

New Member
victoria222 a spus:
Am si eu o problema cu trandafirii :cry: cu toti trandafirii :x Prima inflorire a fost foarte frumoasa, a doua si mai frumoasa, dar a treia....toti lastarii noi sunt gauriti, parca i-ar fi mancat ceva inca din mugure, si petalele exterioare ale florilor sunt mancate, muscaturile sunt perfect rotunde, iar florile au inceput sa fie foarte mici si debile :(
Nu stiu daca e vre-o insecta sau vre-o boala, ca sa stiu cu ce stroesc.
Stiti ce ar putea fi?

Parca este descrierea perfecta a trandafirilor mei... :cry: Sunt tare trista... nu stiu ce sa le fac... de vreo luna ma intreb cine le mananca in halul asta...mai ales ca nu am vazut niciodata vreo lighioana pe ei! Cred ca ai dreptate e ceva ce vine repede...rupe si pleaca repede! Ce solutie avem in cazul asta??? ca m-am saturat sa manance lastareii tineri si sa am flori firave?!!!
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Victoria, tu le-ai pus ceva ingrasamant trandafirilor? Poate de aceea au florile mici...
Teoretic, ar trebui sa-i fertilizezi ultima tura acum cu un ingrasamant special cu mai mult azot, pentru crestere si inflorire dar si cu K si P. Oricum, cifra mai mare trebuie sa o aiba N.
Dupa care in a doua jumatate a lunii august poti sa le dai un ingramant cu P si K. Eu una cred ca fertilizez trandafirii cam de 3 ori/an - primavara cand pornesc in vegetatie, in iunie dupa valul 1 de inflorire ca sa mai am o tura de flori si ultima data la sf lui august daca e cazul.
In rest, indepartezi florile uscate in masura in care poti face asta pentru a stimula formarea de noi boboci si cam atat.
 

victoria222

Active Member
Multumesc Gradinar. De-aia esti tu un Gradinar asa bun :) Am fertilizat primavara cu ingrasamant cu eliberare treptate, iar dupa 1 val de flori cu un ingrasamant lichid obisnuit pentru plante cu flori. Dar au inceput sa-si revina. Doar primele flori erau asa pipernicite. Cred ca din cauza numarului mare de boboci. Al doilea val este mult mai abundent :) Plicurici. Nu te necaji, caci trebuie sa fii bucuroasa ca ai asemenea vizitatori in gradina- ma refer la albina croitor- este o insecta foarte buna. Nu afecteaza trandafirul daca rupe si ea niste bucatele de frunza, iar florile sunt mai mici din alte motive: a. ori sunt foarte multi boboci b. ori nu are resurse in pamant c. ori din cauza ploilor care au fost.
 

v.cristina

Active Member
eu zic ca de vina sunt ploile

si la mine in gradina, am observat ca in acest an in care a plouat aproape zilnic trandafirii au inflorit mai putin si florile paraca au fost mai micute dar partea buna : perioada infloririi a fost mai lunga
 
A

Anonymous

Guest
Sint diverse motivele care au determinat flori mai putine, dar si mai mici.
Acestea variaza de la o locatie la alta. In principal vinovatul ar fi caldurile excesive (raportat si la cum a fost arbustul de bine irigat), dar si soiul trandafirului.
 

victoria222

Active Member
anasstasia a spus:
Sint tare suparata ca trandafirii mei sint plini cu de toate: nici nu stiu cum sa numesc insectele acelea: paduchi, afide, musculite albe. Sper ca nu le-am gresit numele. Aproape toti cataratorii aveau boboci (mai putin un catarator care nu s-a dezvoltat deloc, insa nici nu a murit). Insa boboceii lor erau plini de insecte.
Cit de daunatoare sint? Sa ma astept sa imi omoare bobocii? Ce sa iau, cu ce sa le dau? Eu mai ajung la tara cred ca peste o luna...

Trandafirul nedezvoltat:
http://anasstasia.sunphoto.ro/trandafir ... a/14931769

Boboceii cotropiti:
http://anasstasia.sunphoto.ro/trandafir ... a/14931773
http://anasstasia.sunphoto.ro/trandafir ... a/14931778

Pe acesta am gasit si musculite albe:
http://anasstasia.sunphoto.ro/trandafir ... a/14931779

Acesta a fost singurul trandafir care nu avea insecte (vizibile mie) si are nu mai putin de 20 de bobocei!!!!!!!!
http://anasstasia.sunphoto.ro/trandafir ... a/14931787

Va rog sa-mi spuneti cu ce sa le dau pentru a stirpi aceste nesuferite insecte.
Va multumesc mult!
mymo a spus:
Si la mine a fost la fel,toti au fost plini,am dat o data cu Decis si i-am scapat pe toti :D
gradinar1 a spus:
Eu am stropit cu Fastac (sper sa-mi fi adus aminte corect numele) - asta aveam - si trandafirii sunt ok acum.
Stropeste-i cu un insecticid cu spectru larg si vei scapa de daunatori
melimeli a spus:
anasstasia,cel care nu e dezvoltat ar trebui sa il tai sub primul rand de frunze :D astfel il fortezi sa aduca mugurasi de frunza :wink: (eu asa procedez ,mai ales la cei prinsi de mine :D altfel isi dau drumul foarte greu)
anasstasia a spus:
Asa voi face. Voi cumpara insecticid cu spectru larg.
Trandafirul cind ar trebui taiat? Sa astept pina la toamna?
melimeli a spus:
nu, acum ar trebui sa-l tai :wink: numa asa sub primul rand de frunze
anasstasia a spus:
Acum peste o luna, cind mai ajung la tara... :(
popescu gp a spus:
Dupa parerea mea pe bobocii de trandafiri erau si plase de paian
jen rosu deci tratament combinat acaricid si cu insecticid
 

Tulipa

Member
Am cumparat acum 2 saptamani un trandafir pitic dintr-un hypermarket. M-au atras culoarea visinie si cei 11 bobocei. Nu l-am putut lasa acolo, al nimanui. Dupa vreo 3 zile de la cumparare, bobocii s-au aplecat intr-o parte si au devenit mai moi. Dupa inca vreo doua zile, au murit, iar frunzele s-au uscat.
De udat, l-am udat corespunzator, l-am asezat pe o masa la lumina si nu cu caldura excesiva, asa ca nu inteleg. Acum am taiat bobocii, iar frunzele uscate le-am indepartat.
S-a mai confruntat cineva cu treaba asta ?
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
cam asa se comporta trandafirii in ghiveci tinuti in casa ! ar fii bine sa-l tii in pivnita unde e racore si intuneric pina cind poti sa plantezi in gradina :D
 

Tulipa

Member
Si voi putea sa-l pun in gradina? Este un trandafir pitic, din acela de care se gaseste in hypermarket. Ma gandesc ca poate nu o fi asa rezistent ca si aceia de gradina. Daca-l pun afara, mi-e sa nu inghete peste iarna.
 

elipopa

Active Member
Tulipa a spus:
Si voi putea sa-l pun in gradina? Este un trandafir pitic, din acela de care se gaseste in hypermarket. Ma gandesc ca poate nu o fi asa rezistent ca si aceia de gradina. Daca-l pun afara, mi-e sa nu inghete peste iarna.
sunt foarte rezistenti, eu am in gradina de doi ani si nici nu i-am musuroit! acum au frunzulite noi, chiar sub zapada!
 

bebe Iris

Active Member
Da, doar in gradina va trai.Nu este mai sensibil decat ceilalti trandafiri, mai mari. Doar ca al tau acum e obisnuit cu caldura si afara e ger...de-ai putea amana transplantarea pana trece frigul ar fi tare bine. Daca nu poti amana foarte mult, vezi tu ca "se duce", il plantezi cand e dezghetat pamantul si il acoperi cu un PET de 5 l taiat, daca mai urmeaza sa fie frig
 

mymo

Active Member
Asa e ca lastarii aia lungi nu sunt lastari de Samba?

Am taiat unul si arata asa:

Ce sa fac,sa-i tai pe toti aia lungi?
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
da, taie-i.
uita-te si vezi de unde pornesc - de sub pct de altoire? Daca da, sunt macesi.
Oricum, clar la ce firavi arata - flexibili, cu frunze mai deschise la culoare si mai mici fata de restul tufei - sunt din portaltoi.
Cresc mult mai viguros decat altoiul asa ca daca nu actionezi rapid si-i inlaturi risti sa pierzi trandafirul.
Succes!
 

mymo

Active Member
Nu stiu de unde saracie pornesc dar n-au nici macar un boboc,asa ca ma gandesc sa-i casapesc.Daca-i tai pe toti aia lungi nu mai ramane decat un singur lastar cu doua ramificatii inflorite acum.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Pai uita-te cu atentie si vezi daca sunt de sub pct de altoire. Banuiesc ca asta e ingropat asa ca da si tu un pic pamantul la o parte si vezi.
Dar mai mult ca sigur sunt lastari din portaltoi asa ca taie-i
 

adrianam

Well-Known Member
La mine a dat un lastar de la Red Buttons, care este un tarator rosu, la o distanta de vre-o 50 de cm de radacina principala. Si culmea este ca are si boboc! :eek:
Daca este tot Red Buttons, voi scoate la vanzare! :)
 

kerkyra

Well-Known Member
Si eu cred ca patesc ca Mymo. Unul din cei doi trandafiri care erau in gradina, o tufa mare, pare ca are doar doua ramuri bune, restul sunt tot asa mari, fara boboci si cu frunze mai mici. M-am uitat sa vad de unde pornesc, cred ca din pamant, cumva. O sa incerc sa-i pozez, dar cred ca trebuiesc casapiti :)
 
Sus