Suculente -recunoasterea si tratarea maladiilor criptogamice

gino

Member
Datele prezentate mai jos au menirea sa ne ajute sa ne ingrijim mai bine plantele.

---Ciuperci responsabile :

1---Pythium
---------Simptome : Infectia semintelor ; putrezire umeda si spre brun a plantulelor ; pete brune pe plantele adulte.
---------Tratamente : Dezinfectarea semintelor ( produse pe baza de Mancozebe, Thirame, Benomyl ) Pulverizarea semintelor cu Captane, Thirame. Se scufunda butasii intr-o solutie de Zinebe.

2---Botrytis
---------Simptome : Plante invadate de filamente albe spre gri ; putrezire ; decolorarea tulpinii si parti cleioase la baza.
---------Tratamente : Dezinfectarea semintelor. Aerisirea locului unde sunt plantele. Pulverizari curative pe baza de Benomyl, Vinchlozoline. Pulverizari preventive pe baza de Thirame, Captane.

3---Fusarium
---------Simptome : Parti moi la pipait ; decolorare ; leziuni brun-violacee. Putrezirea radacinilor. Se dezvolta din interior. Grave atacuri mai ales intr-o atmosfera calda si umeda.
---------Tratamente : Distrugerea plantelor atacate masiv. Pulverizari cu Benomyl. Tratamente preventive o data la 15 zile.

4---Helminthosporium
----------Simptome : Parazit intern ce provoaca pete galbene ce devin brun inchis si care ataca Asclepiadaceae. Se manifesta prin pete inchise la culoare si inmuierea plantei. Se dezvolta in conditii umede si penetreaza mai ales prin leziuni.
-----------Tratamente : Pulverizari preventive si curative de Captane, Zinebe, Nourimol. Aerisire si mentinerea unei atmosfere uscate, pe cat posibil.

5---Phytophtora
------------Simptome : Afecteaza coletul si radacinile. Leziuni clare ce devin negricioase inainte de a putrezi pe plantele tinere. Tesuturile plantelor adulte se moaie, se inegresc si se usuca, posibil cu putrezire. Numeroase suculente atacate, cu exceptia Euphorbia.
------------Tratamente : Pulverizari preventive si curative de Captane. Se pot indeparta partile atacate si apoi dezinfectare cu un produs fungicid pe baza de cupru, oxiquinolena, sau de mercuro-crom.

6---Phyllosticta, Leptodermella, Diplodia
------------Simptome : Pete de 3 pana la 5 cm. cu zone concentrice brun-galbui. Plantele de sera sunt mai expuse.
------------Tratamente : Pulverizari pe baza de Captane, cupru, Zinebe, Manebe.

7---Botryodiplodia
-----------Simptome : Epiderma intarita, sfaramicioasa.
-----------Tratamente : Fungicide de tip Captane, Manebe, Thirame.

8---Oidium
-----------Simptome : La Asclepiadaceae se manifesta prin inegrirea tulpinii si prin slabirea plantei.
-----------Tratamente : Pe baza de Karanthane, sau de sulf.

9---Anthracnose
-----------Simptome : Apar pete pe frunza si pe tulpina, zone moi cu centre adancite. Aceste locuri pot deveni negre sau cafenii-rosiatice.
----------Tratamente : Fungicide. Apare la plantele tinere si mai putin la cele mature. Afectate pot fi genurile Crassula, Sedum, Graptopetalum si Sempervivum.

10---Putregaiul moale la Haworthia
-----------Simptome : O pata inegrita, umeda, vascoasa care incepe in general la suprafata pamantului, la baza plantei si progreseaza spre portiunile superioare ale plantei. Plantele se ofilesc, cad si adesea, daca nu sunt observate la timp, mor. Datorita producerii unei enzime speciale, plantele infectate se terciuiesc si se dezintegreaza in special in lunile calduroase.
-----------Tratamente : Se indeparteaza si se distrug plantele depistate. Tratamente preventive cu produse fungicide si bactericide.

11---Verticillium ( Uscarea Mesembryanthemelor )
-----------Simptome : Slabirea plantelor de Lampranthus, care se usuca. ( Se pare ca este vorba de un parazit intern )
-----------Tratamente : Se dezinfecteaza solul si se folosesc butasi sanatosi .
 
Sus