Stapeliade - varietati

andre

Member
Stapelia comparabilis

Azi a fost ziua Stapeliei comparabilis. Anul trecut nu a vrut sa infloreasca, iar anul asta mai are un boboc fata de floarea care a facut-o deja.
http://shaman.sunphoto.ro/Asclepidiacee_2009/pagina3

Pentru Cornelia: Mi-ar face placere sa facem un schimb la anul de butasi, imi place mult floarea de Huernia, numai sa-mi spui ce planta ti-ar place de la mine ca sa pun la inradacinat. Poate chiar cea careia am pus pozele mai sus, dar tu alegi!
 

andre

Member
Stapelia carnosa v. keithii

Stapelia carnosa v. keithii
Cand a inflorit aceasta planta m-a dat oe spate cat de frumoasa a fost.
http://shaman.sunphoto.ro/Asclepidiacee ... PJLJCBSFPI

A fost un singur butas si mult timp a fost deshidratat ca nu statea drept si i-am pus un bat de sustinere. Dar dupa peioada de ploaie care a durat o saptamana, de acum vreo luna, a inceput sa-si sustina singura corpul si a inceput sa si lastareasca. Acum este barometrul meu de udare. Cand trebuie sa o sprijin de bat, inseamna ca trebuie sa ud!
Asta ca se vorbea despre udare vs. deshidratare. Parerea mea este ca in perioada de vegetatie trebuie udate destul de des, ca au timp sa se deshidrateze pe timp de iarna... Acum depinde si de conditiile in care le tine fiecare. Eu le tin afara, la soare, dar nu acelasi situatie este si pentru cei care le tin in casa sau intr-un balcon inchis.
 

dana_rusu

Member
am avut si eu dar dusmanul ei nr.1 apa a reusit sa ma faca fara ea :cry:
nu ai patit sa-si depuna mustele ouale pe petalele florii?
 

andre

Member
Sincer nu am fost atenta. Stiu doar ca le dadeam la o parte ca sa pot face poza. In schimb, la Caralluma hesperidum mi-a placut cum a iesit musca pe floare. :wink:
 

andre

Member
Stapelianthus decary

Stapelianthus decary
A trebuit sa fiu atenta cand a inflorit. Stiam ca are boboc, dar nu observasem cand a facut floarea ca se confunda cu corpul plantei. Am fost incantata ca am vazut-o si cu flori, ca e prima data cand infloreste si o am de vreo 2 ani!
http://shaman.sunphoto.ro/Asclepidiacee ... EWRYUBEXGT
http://shaman.sunphoto.ro/Asclepidiacee ... AXHSXAYIWS
http://shaman.sunphoto.ro/Asclepidiacee ... JYBSQOTTFQ

De aproape seamana mai mult cu Huernia thurethii, dar are cupa, iar cealalta e plata.
Si se mai pregateste un boboc, sper ca pentru maine, de data asta poate imi ies altfel pozele si o sa fiu atenta si cate zile tine floarea, ca mi s-a parut ca tine destul de mult.
 

gino

Member
Splendida planta ! Lastarii au un colorit superb atunci cand planta vegeteaza in plin soare, iar florile, desi micute sunt destul de interesante, chiar daca imita aproape perfect coloritul lastarilor.
Imi lipseste aceasta planta din colectie acum, dar am avut-o cu cativa anii in urma...
 

gino

Member
Stapelia gigantea - regina Stapeliilor

Stapelia gigantea isi datoreaza numele marimii lastarilor, coloniilor foarte mari pe care le formeaza in natura, dar si marimii florilor.
In conditii de ghiveci, dimensiunile sunt mult diminuate, dar nu si dimensiunile florilor.
Iata o imagine impresionanta din natura cu o colonie de Stapelia gigantea.
http://www.plantzafrica.com/plantqrs/pl ... antea2.jpg
Ma intreb daca eu ca un "inrait" colectionar as avea curajul sa ma apropii de o astfel de colonie cu zeci de flori deschise in acelasi timp... :D
Probabil numai daca m-as transforma in musca... :D
Ce parere aveti ?
 

andre

Member
Stapelia grandiflora

Stapelia grandiflora
Am aceasta planta de vreo trei ani si pana acum nu a inflorit. Ba chiar la un moment dat eram sa o pierd, probabil ca facusem un sol prea gras si se inmuiau butasii de la baza in urma udarii.
Dar acum, mi-a facut bucuria sa-i vad si floarea si sa-i pun si denumirea. Dupa cautari pe net, mi s-a parut ca floarea care seamana cel mai bine ar fi Stapelia grandiflora. Daca are cineva alta idee...
http://shaman.sunphoto.ro/Asclepidiacee ... DBWHCMBTJC
Cu vesnica musca pe ea! :D
http://shaman.sunphoto.ro/Asclepidiacee ... TMTCGPMRSX
 

gino

Member
Destul de rara in colectii aceasta Stapelia flavopurpurea, de aceea si foarte apreciata. Florile sunt splendide. Sa ai mare grija de ea si sa o inmultesti... :D prietenii stiu de ce... :D
 

gino

Member
Asa cum am spus, plantele stau in plin soare si beneficiaza de acelasi pamant si acelasi ritm al udarilor ca si cactusii. Primavara / toamna o data pe saptamana, vara la 3 - 4 zile, in cazul in care nu ploua.
Ierneaza impreuna cu cactusii la o temperatura medie de 8 grade si fara apa. Am de foarte multi ani aceasta Stapelia flavirostris si in conditiile enuntate mai sus s-a comportat excelent.
Daca mai sunt si alte intrebari....
 

Sash

Active Member
Multumesc mult.
Frumoasa de la tine a facut un bobocel (cred) - sper sa il si tina :visator: -nu-i dau nici mai multa nici mai putina apa din cauza asta, nu?
 

gino

Member
Este inca destul de cald in zona noastra, asa ca ritmul este o data pe saptamana. In mod normal inca mai are timp sa infloreasca.
Am avut flori si in luna octombrie spre sfarsit, anul trecut.
Sper sa ai noroc si sa te bucuri de floare, dar nu si de parfum... :D
 
Sus