Soluri pentru stapelii

cornelia

Fondator
Membru staff
cornelia a spus:
Sunt curioasa sa aflu ce substrat folositi voi pentru stapelii/huernii, etc. Banuiesc ca problemele stapeliilor mele sunt provocate de un sol nepotrivit. Asadar astept parerile voastre.
masha a spus:
eu - pamint pt cactusi, marca Florimo...si a mers...la unele...
Adica, am niste puiuti de vreo 4 luni de zile la mine si unul are bobocel...sper sa il tina...
Cineva specialist in teposi si suculenti mi-a spus ca acum e timpul stapeliilor si huerniilor sa infloreasca... :wink: ...deci...rabdaaaare, mon cher, rabdaaaaaaaaaare...
cornelia a spus:
Stii care e durerea? Ca eu imi doream o colectie de stapelii. Am cumparat o gramada, vreo doua mici au murit in iarna, doua mari acum la primul val de caldura... Si daca o tin asa se cam duce colectia. Eu banuiesc ca problema este la substrat pentru ca altceva nu cred sa fie. Iar daca reusesc sa rezolv asa incat sa le mearga bine la toate, am sa continui cu colectia. Pana atunci, nu. Ca e prea dureros sa le vad bolnavioare.
masha a spus:
pai cred ca e ok daca au pamint de cactusi si udare mai rarut...la mine asa a mers cu huerniile achizitionate si nu mi-a murit nici un puiut pe caldurile astea...si uit bine de ele cind vine vorba de udat...cam la doua saptamini si cite putin (sint in paharele de unica folosinta, din alea mici, de cafea...) Le-am considerat suculente si, ca atare, apa mai putina...iar caldura ne-a afectat pe toti...chiar daca stau la curte, a fost toropeala si la mine, dar nu printre huernii, stapelii si teposi...Stau linga un geam, in soare pina in prinz....(nu eu, ci huerniile.... :wink: )...si le-a mers...pina acum...
cornelia a spus:
Azi merg sa cumpar, ca am vazut la Gradina de Sud. O sa iau si niste ghivece, o sa transplantez cateva dintre stapelii si apoi ... voi astepta rezultatele.



Andre tu ce sol folosesti pentru ele? Si cam ce necazuri ai avut si cu care dintre plantute? In afara de cele mentionate.
 

andre

Member
In general am un sol lutos, pentru ca daca ar fi mai aerat, tinandu-le in soare plin, s-ar usca imediat.
Dar am facut o mare greseala in primavara cand am primit plantele de la Ortega. Aveam un sac de tuf si m-am apucat sa folosesc din greu din el, suportuand consecintele ulterioare. Cactusii nu au patit nimic, dar vreo 2 Adromischus mi s-au dus, iar la Ascplepiade am avut cateva pierderi. isi pierdusera radacinile...
Pe cele cu probleme le-am transplantat in pamantul care-l folosesc de obicei si vad ca si-au revenit. In afara de Tromotriche engleriana pe care nu am putut-o salva. probabil ca am vazut-o prea tarziu, am taiat-o, dar nu s-a mai prins. Dar e un butas la cineva, care a si inflorit.
Probleme am avut si cu Stapeliopsis keraudrenae, ca de cand l-am pus in pamant parea uscat, nici nu-mi dadeam seama daca traieste sau nu. azi l-am scos din pamant sa vad care e sitautia si am avut surpriza sa vad doua urme de butasi porniti de la baza, de sub pamant. L-am si transplantat si astept urme de inviorare.
Ce plante care au dus-o mai greu de la inceput si au o dezvoltare mai lenta: Stapelia leendertziae, din trei surse, la toate nu le-a dat nici un lastar nou.
O planta care mi-a murit si o aveam din doua surse diferite este Duvalia elegans, dupa ce o mai pierdusem odata, dar am zis ca nici nu mai vreau asa ceva!
La un moment dat le-am mutat intr-un loc unde vine mai repede umbra de la casa, ca le pusesem in locul cu soare cel mai mult. Le-a mers mult mai bine, asa ca la anul va trebui sa le gasesc un loc cu mai multa umbra si doar cateva ore de soare.
 

gino

Member
Foarte bune precizarile facute. In cazul in care se inmultesc colectionarii de Asclepiade, cred ca ar merita deschisa o discutie legata de evolutia plantelor in functie de conditii : interior, exterior ; copozitia substratului in primul caz si in al doilea, folosirea ingrasamintelor si a retardantilor conditii de iernare, si asa mai departe....Se poate discuta la modul general, dar si in functie de specie, din experienta fiecaruia, pentru ca numai asa vom invata cum sa le crestem cat mai bine ca sa ne putem bucura de florile lor ciudate, dar in acelasi timp atat de minunate...
 

gino

Member
Substraturi de cultura pentru Stapeliade

La modul general vorbind, Stapeliadele nu sunt plante pretentioase in ceea ce priveste substratul de cultura.
Totusi pentru o cat mai buna dezvoltare a plantelor si pentru ca ele sa ajunga sa infloreasca, trebuiesc indeplinite cateva conditii.

-- In cazul in care plantele vegeteaza vara in aer liber.
-Substrat :
1-Pamant negru ( cernoziom ) 60 - 70% -nisip, pietris, sfaramaturi de caramida, pana la suta la suta.
Este compozitia pe care o folosesc eu si cea mai simpla.
-Motive :
Substratul asigura aportul nutritiv plantelor, are un bun drenaj in caz de precipitatii si nu se usuca rapid in cazul temperaturilor ridicate.
Nu necesita folosirea ingrasamintelor.
2-Pamant negru ( cernoziom ) 50% , mranita 5% - nisip, pietris, tuf vulcanic de granulatie mica pana la suta la suta.
-Motive:
Mranita aduce un aport nutritiv, plantele se dezvolta mai bine.
Drenajul este foarte bun, dar udarile ar trebui sa fie mai dese pentru ca substratul se usuca mai repede.

--In cazul in care plantele vegeteaza in spatii inchise ( sere, balcoane )
-Substrat:
1- Pamant negru ( cernoziom ) 60%, mranita 5% , turba 5%- nisip, pietris
-Motive:
Substrat nutritiv, cu bun drenaj, asigura cresterea echilibrata a plantelor, mai ales in cazul in care se foloseste pentru udare apa de ploaie.
2-Pamant pentru cactusi produs in Ungaria ( sau Cehia, Italia, Olanda...) 40%, pamant negru ( cernoziom ) 20% - nisip, pietris, sau tuf vulcanic pana la suta la suta.
-Motive:
Substrat nutritiv, cu bun drenaj, recomandat in situatia in care se uda cu apa din reteaua publica.

Precizari:

-Pamantul negru ( cernoziomul ), poate fi procurat direct din natura.
In functie de zona. De musuroi de cartita. Din padure de rasinoase ( ideal ). Din padure de tei.
Nu este obligatoriu sa fie negru ( cernoziom ). Pamantul poate sa fie si brun-roscat, avand un aport insemnat de minerale.
In amestec se mai poate adauga carbune rezultat din arderea crengilor de brad sau tei, bine maruntit.
Fertilizarile nu sunt obligatorii, cel putin in primul an dupa transplantare, chiar si in cazul plantelor care vegeteaza la interior.
Apa de ploaie este ideala.
Nu se recomanda folosirea fainii de oase sau a ingrasamintelor lichide obtunute din gunoi de grajd.

Pe masura ce vor fi interventii, voi veni si cu alte precizari in functie de situatie.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Pentru ca am avut necazuri cu radacini putrezite la stapelii sunt tentata sa le schimb pamantul actual format din pamant Agro pentru cactusi si pietricele la baza. Stiu ca nu e o varianta fericita si ca la cea mai mica greseala platesti.

Am la indemana pe langa pamantul asta, cocopeat si perlit. Crezi ca am sanse la ceva mai bine daca fac amestecul in parti egale? Sau daca pun pamant normal de flori in loc de pamant de cactusi?
 

gino

Member
Daca ne raportam la habitatul plantelor, si vrem, nu vrem, trebuie sa o facem, atunci este obligatoriu ca substratul sa aiba in compozitie nisip si pietris. La pamant lucrurile se complica in cazul in care el nu poate fi prelevat din natura. Pe piata se gasesc foarte multe firme care isi eticheteaza produsele generic "pamant de flori"
Numai ca, stim bine, in pungi gasim aproape invariabil...turba.
Absolut improprie cactusilor si in mare masura si suculentelor.
Cornelia, trebuie sa gasesti "ceva" care sa fie pamant adevarat !
Nu am folosit perlit, dar nici nu-l recomand.
Cocopeat ?, nu cred...
 

gty

Member
buna ziua turor -sa inteleg ca pietricelele se pun pe fundul ghiveciului si nu amestecat cu acesta ?? - cit de mari trebuie sa fie aceste pietricele si daca sunt bune si altele in afara celor de rau ?? -daca ar fi posibil niste poze cu etapele punerii acestora in ghiveci [ptr incepatori mai nepriceputi ca mine ] -cit de mari trebuie sa fie ghivecele ?? -sper sa ma fi facut inteles cu aceste rugaminti
 

andre

Member
Pe fundul ghiveciului se pun pitre suficient de mari cat sa acopere gaurile de scurgere, astfel incat sa nu curga pamantul pe acolo, dar apa se va scurge.
In compozitia pamantului se va folosi pietris de granulatie mica, de 1-3 mm, care poate fi obtinut din cernerea nisipului de la materiale de constructii. Sitele care le-am folosit eu ar fi acestea:
http://shaman.sunphoto.ro/aici_veti_gas ... CBXMGRKZDJ
Pentru indepartarea nsisipui fin, iar daca vrem sa obtinem doua feluri de granulatii, am folosit si alta sita cu plasa mai mare.
http://shaman.sunphoto.ro/aici_veti_gas ... HIBJNFKOQA
Marimea ghivecelor va fi in functie de marimea plantei. Daca este doar un butas, ca sa-l inradacinam nu e nevoie de ghiveci mai mare de 5.5 cm, iar apoi se pot folosi cu succes ghivecele de rasad de 7.
http://shaman.sunphoto.ro/aici_veti_gas ... IKJSZSBBXX
 
Sus