Radacini aeriene

A

Anonymous

Guest
vali Trimis: Joi Iun 09, 2005 11:18 pm Titlul subiectului: Radacini aeriene

--------------------------------------------------------------------------------
Claudio Fierro din Santiago de Chile a prezentat tehnica pe un ficus, la inceputul lui 2005, in Main Gallery din http://internetbonsaiclub.org . Interesante au fost si precizarile facute de Soumya Mitra si Rob Kempinski, doi consacrati artisti bonsai ce au participat la discutie. Am preluat-o ca pe un exercitiu si am aplicat-o pe un ficus benjamina, cu mici modificari, in sensul ca folia de plastic nu a fost lasata pe suprafata substratului, cum a procedat Claudio Fierro, ci a fost fixata cu banda adeziva direct pe marginea vasului, pentru a etansa incinta astfel creata; nu am folosit o folie alba opaca sau semitransparenta ca in prezentare, ci una neagra, asa cum a recomandat Sumya Mitra. Planta astfel pregatita o verificam la fiecare 2-3 zile, ocazie cu care pulverizam incinta. In timp am observat ca partea de mijloc a trunchiului nu ramanea la fel de umeda ca restul, sansele de aparitie a radacinilor aeriene in acea zona fiind, deci, mai mici. Pentru a inlatura acest neajuns, am infasurat acea portiune a trunchiului cu fibra de nuca de cocos pe care o pulverizam abundent la fiecare verificare facuta. De pe 15 apr. a.c. pana in prezent, radacinile au inceput sa apara si sa se dezvolte. Ca o observatie personala, datorita microclimatului creat, inafara de aparitia radacinilor aeriene, trunchiul a castigat semnificativ in diametru, ranile ramase in urma taierilor efectuate anterior s-au vindecat mai repede si mai bine, iar textura scoartei pe trunchi a capatat un aspect mai matur.

Si o alta precizare pentru cei care vor sa experimenteze, dar nu au la dispozitie (la fel ca subsemnatul) decat un balcon. In aceasta situatie lumina vine din lateral si veti observa ca radacinile apar in special pe partea opusa celei din care vine lumina. Pentru a uniformiza, intoarceti vasul la fiecare 2 saptamani.


vali Trimis: Dum Iul 24, 2005 2:36 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Vã anunþ cã am introdus poze noi cu evoluþia ficusului benjamina.


D3rutat Trimis: Dum Iul 24, 2005 3:10 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
pt vali:1:vreau sa te felicit pt felul cum ti-ai aranjat balconul.Arata foarte bine! si sunt vreo 2 exemplare in colectia ta ce au in mod sigur un viitor excelent.Spor la treaba in continuare!

2:radacinile aeriene arata foarte bine.Eu am un alt ficus, nu e benjamina. ci Ficus Retusa.Insa am extins ideea ta.Am construit o mini-sera din folie de plastic (tzipla) de vreo 1m*1m*1m in care am pus acest bonsai.Deasupra i-am lasat o mica gaura prin care ii pulverizez apa de 2 ori pe zi,apoi o acopar cu o alta bucata de folie ca sa nu piarda umiditate.Inauntru i-am mai pus niste vase cu apa.Am obtinut rezultate f bune.Deasemenea, o smecherie ar fi sa dai mici gauri in coaja, fortand astfel copacelul sa faca radacini pe acolo.Poti deasemenea sa pui hormoni de inradacinare pe acele gauri.Si o ultima tehnica pe care am invatat-o, e sa bagi radacinile deja formate in paie din plastic pt a le dirija spre unde vrei tu.


vali Trimis: Dum Iul 24, 2005 3:53 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Salut D3rutat, mã bucur cã îþi place balconul. Nevastã-mea nu e întotdeauna de aceeaºi pãrere, mai ales dupã ce jumulesc toþi ienuperii ºi intrã pânã sã fac curãþenie.
O variantã a serei de care vorbeºti o folosesc ºi eu, doar cã am folosit alte materiale.
Ficus retusa formeazã rãdãcini aeriene mai uºor decât benjamina, chiar ºi într-un mediu cu umiditate mai redusã. Benjamina, în schimb, fuzioneazã mult mai uºor decât Retusa, astfel cã poþi rãsuci sau lega 2-3 rãdãcini aeriene apropiate care vor forma mai rapid una mai groasã prin fuzionare.
Într-adevãr, în anumite locuri, unde þineam neapãrat sã am rãdãcini aeriene, am crestat (nu am gãurit) coaja ºi am tratat-o cu Radistim.
Cât despre paiele de plastic, dacã te uiþi atent la imagini, le vei vedea acolo. E-adevãrat cã nu am folosit paie la toate rãdãcinile apãrute, pentru simplul fapt cã unele creºteau într-o direcþie fireascã, pe care nu am dorit s-o modific.


D3rutat Trimis: Dum Iul 24, 2005 9:25 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
pozele promise le gasiti pe http://photobucket.com/albums/y108/d3ru ... r%20Roots/


Shohin Trimis: Lun Iul 25, 2005 8:13 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Vali,
#Te felicit si eu pentru colectie si pentru balcon; chiar te invidiez putin pentru faptul ca este atat de luminos. Al meu este acoperit complet de niste imensi tei si nu imi ofera decat doua ore de soare; cred ca daca nu o sa ii taie astia de la spatii verzi o sa ma mut, desi nu cred ca asta se va intampla in mai putin de 3 sau 4 ani.
#Imi place trusa de skule , esti inventiv, mi-ai dat cateva idei. Spune/mi cum ai prelucrat clestele, cu pila sau la polizor?
#Intr-adevar, tuful vulcanic pe care l-am vazut la Romstal arata cam asa.
#Last, but not least, imi place "asistentul " tau. Am si eu o catelusa, dar a mea este "shohin", sub 3 kg.


vali Trimis: Lun Iul 25, 2005 1:13 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Al meu este "Sumo Style" , ultima datã când l-am cântãrit avea peste 7 kg, deci e un motan XXL (se vede ºi în avatar).
Dacã stãteam cu 2-3 etaje mai jos, as fi avut ºi eu probleme din cauza teilor ºi castanilor din faþa blocului. La et. 8 fiind, mã consider norocos din acest punct de vedere.
Cleºtele concav, cãci bãnuiesc cã acesta te intereseazã în mod special, l-am prelucrat numai cu scule electrice. Oþelul fiind cãlit, cu o pilã obiºnuitã n-ai putea decât sã-l mângâi. La exterior, am polizat cu o piatrã prinsã în mandrina maºinii de gãurit, pânã am obþinut un profil cât s-a putut de curbat. Operaþia s-a fãcut cu cleºtele închis, pentru ca fãlcile sã aibã aceeaºi dimensiune ºi sã calce corect. Apoi, cu cleºtele deschis, am polizat pe interiorul fiecãreia dintre fãlci, cu un biax de data aceasta, echipat cu o piatrã mai finã, eliminând cât am putut de mult material, pentru a obþine tãiºul. Finisajul l-am executat cu o piatrã diamantatã ºi cu ºmirghel foarte fin. Am descris în câteva rânduri o operaþie care a durat o jumãtate de zi. Trebuie lucrat cu atenþie ºi rãbdare, pentru cã dacã intri prea mult sau îþi scapã piatra, tãiºul este compromis, cleºtele nu mai închide perfect ºi trebuie sã iei totul de la început.


alina_rocsanica Trimis: Joi Sep 15, 2005 8:39 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
si mie mi-au placut copaceii cu radacinile aeriene
eu nu am un ficus si as vrea sa stiu daca pot si cu alte flori de apartament?


vali Trimis: Vin Sep 16, 2005 8:47 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Bunã Alina,
Depinde de ce specii este vorba. Logic, o primã condiþie ar fi aceea sã fie plante lemnoase. Dar chiar ºi dintre acestea, o mare parte dezvoltã un sistem radicular foarte fin (vezi azaleele, gardenia, chiar ºi hibiscus) iar aplicarea acestei metode ar avea ca rezultat, în cel mai fericit caz, apariþia unor mustãþi f. fine, departe de ceea ce-þi doreºti tu. Dacã este vorba de citrice, ai putea sã încerci; dacã nu reuºeºti nu-i nici o problemã iar plantelor, oricum, nu le dãuneazã.
Totuºi, mai bine spune-mi exact despre ce specii este vorba.


D3rutat Trimis: Vin Sep 16, 2005 8:03 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
singura alta specie, inafara de ficus, este schefflera ( cred ca am scris gresit)


vali Trimis: Sam Sep 17, 2005 2:51 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Nu D3rutat, nu ai scris greºit ºi ai dreptate. Singurele specii consacrate, ca sã zic aºa, care pot dezvolta rãdãcini aeriene sunt marea familie a ficuºilor ºi schefflera. Pe unele site-uri am vãzut menþionate ºi mangrovele, dar mangrove fãrã rãdãcini aeriene n-ar mai fi mangrove . Eu însã, sunt de pãrere cã uneori ar trebui sã ne mai ºi abatem de la litera cãrþii ºi sã experimentãm ºi singuri. Din specile autohtone, salcia cu siguranþã poate fi garnisitã cu niºte rãdãcini aeriene, chiar dacã nu ajung la maturitate aºa uºor ca ale ficuºilor ºi necesitã o atenþie mai mare. Dar nu e cazul Alinei, care vorbea de plante de apartament. Cred cã ar fi interesant de încercat cu speciile ai cãror butaºi lemnificaþi înrãdãcineazã uºor în vas cu apã, dar ale cãror rãdãcini nu se ramificã imediat în zeci ºi sute de firicele.
De aceea am ºi sugerat sã precizeze cãror specii le-a pus gând rãu .
Poate n-o sã crezi, dar am un lãmâi cãruia i-au apãrut accidental rãdãcini aeriene, în aceleaºi condiþii ca ale ficusului. Am încercat sã-l altoiesc prin oculaþie, undeva cam la 10 cm de sol. Tãindu-l de deasupra altoiului, am zis sã-l protejez ºi i-am pus o pungã-n cap (pânã jos). Binenþeles cã altoiul n-a þinut, în schimb cam de la 10-15 mm deasupra solului au apãrut trei moaþe albe care curând au luat-o-n jos. Acum deja ºi-au schimbat culoarea ºi au început sã se îngroaºe.


gabib77 Trimis: Mar Sep 27, 2005 10:10 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
apropos...
1. Pot crea radacini aeriene unui ficus punandu-i pamant in jurul tulpinii (la baza) infasurandu-l intr-o punga (exact ca la marcotaj) si administrandu-i apa cu o siringa si ulterior sa indepartez acest pamant?
2. E nevoie sa crestez tulpina in zona respectiva ca sa-l "imping" sa faca radacina acolo?
3. Daca dupa un timp vad ca apare radacina, las pamantul acolo pana radacina ajunge in pamantul initial din ghiveci sau pot sa las radacinile in aer si se indreapta ele singure spre sol si pot indeparta pamantul din punga?
4. Din experienta voastra cam cat timp sa las pamantul acolo pana sa ma astept la ceva firicele de radacina? (luând in calcul si sezonul actual)


D3rutat Trimis: Mie Sep 28, 2005 12:23 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
1: da poti
2:daca ii dai mici gaurele(cat un cui) poti stimula radacinile sa iasa din acel loc
3:astepti pana radacina ajunge la pamantul din ghiveci...daca scoti punga inainte sa ajunga la pamant, o sa se usuce radacina...de obicei, punga se scoate cand radacina incepe sa faca un fel de scoarta...
4:cam o luna, depinde de conditii....

insa eu te sfatuiesc sa-i construiesti o sera( scheletul din sarma si restul din folie de plastic) vei obtine rezultate mai bune


gabib, daca esti din buc si te intereseaza, intra si pe topicul Romanian Bonsai Club


gabib77 Trimis: Mie Sep 28, 2005 9:49 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
10x

sunt din Bucuresti, dar, din cate am vazut acolo, nu ma pot intalni cu voi... imi pare rau, am un serviciu in care trebuie sa plec cam mult prin teritoriu... poate alta data...

cat despre ideea ta cu sera... cum sa fac sera... o construiesc acolo si nu mai invelesc in nimic tulpina? nu e suficient acea punga in care am bagat pamant si am infasurat-o la baza tulpinii


D3rutat Trimis: Mie Sep 28, 2005 11:26 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
sera o faci simplu...iti trebuie un schelet metalic,sau din lemn...eu am cumparat niste sarma si am construit un cub..apoi am infasurat folie de plastic de jur imprejur si am pus bonsai-ul in mijloc...si i-am pus multe vase cu apa inauntru....apoi, o data pe zi, il pulverizez cu apa timp de 30sec si apoi sigilez orificiul prin care am bagat pulverizatorul( nu stiu daca ai inteles, adica, infasori cubul cu folie dar lasi o usita mica prin care sa-l pulverizezi si pe care o poti acoperi cu ceva.eu pun o fasie de folie deasupra) In privinta udarii, teoretic, va trebui doar sa-l pulverizezi..eu asa fac, nu l-am mai udat de juma de an....important e sa-l tii in cel mai luminos loc cu putinta si cat mai cald(25-30C ar fi perfect,dar nu e neaparat).nu, daca faci sera,nu mai trebuie sa invelesti tulpina...

Acum, poti obtine acelasi rezultat si prin metoda propusa de tine, insa nu o sa arate natural...cum vrei, poate pt tine, fiind la inceput, e mai bine sa incerci prin metoda ta pt ca e mai usoara


gabib77 Trimis: Vin Sep 30, 2005 8:56 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Am inteles... Dar in cazul in care fac sera, las radacinile sa ajunga pana in pamant? Trebuie neaparat sa crestez tulpina ca sa apara radacini acolo? De ce e nevoie de multa lumina ca sa apara niste radacini? Nu am sanse sa putrezeasca tulpina in locul respectiv daca pulverizez asa de multa apa intr-un singur loc?

Multam anticipat pentru raspunsuri


D3rutat Trimis: Vin Sep 30, 2005 9:48 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
1:da,le lasi pana ajung in pamant...altfel, va fi o descrestere brusca de umiditate si se vor usca imediat..deasemenea, cand toata operatiune se va termina, nu vei scoate planta din sera, ci treptat, pe parcursul unei luni, vei micsora umiditatea.

2.nu trebuie, ele apar automat..insa,daca vrei sa-ti apara undeva anume,atunci crestezi...

3.ai nevoie de multa lumina pt ca vrei sa-i oferi cele mai bune conditii de crestere...altfel s-ar putea sa obtii rezultate nesatisfacatoare...deasemenea, lumina incalzeste aerul din jur, ajutand la formarea radacinilor

4.nu,stai linistita...ficusii oricum traiesc in zone tropicale

spor la treaba


gabib77 Trimis: Sam Oct 22, 2005 11:25 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
dupa ceva asteptare am decis sa vad daca s-au facut radacini...
am gasit vreo 2-3 firicele chiar la la numai 1 cm de solul invelit in punga, dar am gasit tot acolo si vreo 2 rame...

ce sa fac? ramele dauneaza ficusului ori ba?

radacinile erau destul de subtiri... sa las punga pana se mai ingroasa aceste radacinutze sau pot dezveli radacina in partea superioara lasand doar varful ei in pamant?


vali Trimis: Dum Oct 23, 2005 10:08 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
#Este firesc sã aparã rãdãcini mai întâi din apropierea solului, pentru cã umiditatea este mai persistentã acolo. Pentru a obþine rãd. ºi mai sus, ar fi bine sã închizi folia de plastic cât mai sus pe trunchi pentru a cuprinde în microclimatul creat o suprafaþã cât mai mare a acestuia ºi, în acelaºi timp, sã aplici pulverizãri zilnic. Nu am înþeles însã, la ce variantã te-ai oprit: vorbeai la un moment dat de o tehnicã similarã marcotajului aerian, D3 þi-a recomandat construirea unei minisere, iar eu prezentasem metoda cu incinta creatã din folie pe trunchi ºi partea superioarã a ghiveciului.
#Râmele nu dãuneazã în mod deosebit, dar dacã vrei neapãrat sã scapi de ele, pune o bucãþicã de roºie (pulpa cu coajã) sub vas, în dreptul gãurii de evacuare pentru a le atrage afarã din vas. Le vei putea aduna uºor.
#Folia de plastic nu trebuie înlãturatã decât dupã ce rãdãcinile s-au maturizat (capãtã acea culoare maronie ºi încep sã se îngroaºe).


gabib77 Trimis: Dum Oct 23, 2005 11:50 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
pai la tehnica mea m-am oprit, cea asemanatoare marcotajului aerian... primii 10 cm de tulpina i-am invelit in pamant acoperit de o punga... am facut un nod in partea de sus si pe acolo bag cate 5-10ml apa zilnic...

probabil nu m-am facut inteles, dar radacinile au inceput sa apara la 1 cm langa nod, deci langa partea de sus a tulpinii invelite... mai jos n-am mai "sapat", am vrut doar sa vad daca am succes cu metoda asta de obtinere a radacinilor

deci folia nu trebuie inlaturata, dar daca din cand in cand o mai desfac sa vad radacinile cum se prezinta, am sanse ca ele sa se usuce?


D3rutat Trimis: Dum Oct 23, 2005 2:19 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Radacinile au aparut acolo poate pt ca acea zona este mai umeda, in cazul in care introduci mereu apa pe sus...
Stai linistit, daca vrei sa te uiti o data pe sapt la radacini poti sa o faci, dar nu mai mult de 10 min... si apoi trebuie sa ridici umiditatea in folie imediat...


gabib77 Trimis: Dum Oct 23, 2005 2:41 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
multumesc de sfaturi


vali Trimis: Dum Oct 23, 2005 6:46 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
gabib,
ar trebui sã ai în vedere câteva aspecte legate de metoda adoptatã de tine.
În primul rând, rãdãcinile care apar ºi se dezvoltã direct în substrat, se comportã cu totul altfel decât cele aeriene pe care le doreºti. Chiar dacã pare mai sigurã ºi mai rapidã, rezultatele acestei tehnici nu sunt excelente. În pãmânt, odatã rãsãritã, rãdãcina va avea tendinþa de a se ramifica la nesfârºit pentru a obþine cât mai multe vârfuri active care sã hrãneascã planta (normal, asta fac rãdãcinile). Va rezulta o masã densã de firicele, departe de scopul tãu. Într-un aer umed, din mugurii latenþi de sub scoarþã apar rãdãcini care tind cãtre aceeaºi finalitate (de a se ramifica ºi a hrãni planta), dar nu o fac pânã nu ating solul. Aceste firicele, indiferent de la ce nivel apar, se vor orienta cãtre suprafaþa ghiveciului ºi odatã ce au atins pãmântul, se vor înfige ºi abia apoi va începe procesul de ancorare ºi de ramificare. Dupã aceasta, vei observa cum încep sã creascã în diametru, iar scoarþa sã semene cu cea de pe trunchi.
În al doilea rând, o rãdãcinã obþinutã în pãmânt ºi dezgropatã ulterior, va trãda modul în care a luat naºtere. În cazul ficuºilor, aceastã metodã de înrãdãcinare în substrat ºi de dezgropare a trunchiului dupã aceea, nu este de dorit (la alte specii, e altã poveste). Textura scoarþei rãdãcinilor din pãmânt este cu totul alta decât a rãdãcinilor aeriene. ªi trunchiul, pe segmentul îngropat, îºi va schimba aspectul scoarþei. Aceste diferenþe vor reduce calitatea bonsaiului.
În al treilea rând, chiar dacã te bucuri cã îþi apar rãdãcini mai repede ºi eºti mai liniºtit cã, în pãmânt fiind, nu existã pericolul de a se usca, vei pierde mai mult timp ulterior cu tãiatul ºi eliminarea ramificaþiilor nedorite ºi cu poziþionarea celor pe care le vei pãstra (implicã legãri cu sârmã, îndoiri, etc.). Tot acest proces va însemna un stres suplimentar pentru copãcel.


gabib77 Trimis: Dum Oct 23, 2005 7:40 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
am inteles unde ai batut, dar acum ce pot face... sa aplic varianta serei? nu e prea tarziu?


D3rutat Trimis: Dum Oct 23, 2005 8:02 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
nu, stai linistit. Inca esti la inceput asa ca, fa repede rost de niste sarma, sau ceva din care poti faci un schelet, si de niste folie de impachetat si ai rezolvat


gabib77 Trimis: Dum Oct 23, 2005 9:13 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
si radacinile deja aparute isi vor continua mersul sau se vor usca si vor apare altele?
inca mai am un semn de intrebare... de cate ori pe zi sa pulverizez? e suficient o data?


D3rutat Trimis: Dum Oct 23, 2005 10:44 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
radacinile aparute isi vor continua cresterea...Singurul motiv pentru care ar muri ar fi sa le lasi in aer liber mult timp, peste 15 min...Dar, nu au de ce sa moara, pt ca tu o sa construiesti sera si apoi vei pune bonsai-ul in ea si apoi vei scoate folia deja existenta. in ce directie? dificil de spus, imi trebuie o poza ca sa-ti spun. De cate ori trebuie sa pulverizezi? De 2 ori pe zi daca respecti instructiunile mele:

1:fa sera un pic mai lata decat trebuie...Pune bonsai-ul in miijlocul ei, si in spatiul ramas pune vreo 2 vase cu apa.Acestea vor asigura asa numita umiditate pasiva.
2:cand pulverizezi sera, incearca sa acoperi si peretii, pentru a asigura o suprafata de evaporare cat mai mare. Timpul de pulverizare continua: 60 secunde
3:imediat cum ai terminat de pulverizat, inchide trapa.( iti recomand sa-ti construiesti o trapa in "acoperis" pentru acces mai usor si pentru a limita pierderea de umiditate atunci cand o deschizi.
Cam atat,mult succes...a da, si pune sera pe ceva impermeabil, ca o sa curga, oricat de bine crezi tu ca ai izolat-o mult succes
 

vali

Active Member
Moderator
Am inceput acest topic acum mai bine de doi ani, iar pozele despre care vorbeam la inceput nu mai exista pentru simplul fapt ca yahoo photos si-a incheiat socotelile cu clientii.
Ca sa recapitulam, cam asa arata ficusul in discutie la un an dupa ce a fost plantat ca butas http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... t/aa2c.jpg
Apoi i-a fost montata o folie neagra pe vas, astfel incat sa se creeze o incinta http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... t/7f16.jpg
Nu dupa mult timp, au inceput sa apara radacinile aeriene (tema exercitiului, dealtfel...) http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... t/c0d5.jpg
Radacini care s-au ingrosat in cele din urma http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... t/edc7.jpg
Pe la inceputul lui 2006 folia era inca prezenta http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... t/73dd.jpg
Totusi, la un moment dat am considerat exercitiul incheiat, am aflat ce era de aflat si am inceput sa ma gandesc mai serios la ce voi face cu acel ficus in viitor... pentru ca radacinile aeriene obtinute nu erau de natura sa-i intareasca personalitatea, sau sa-l faca "sa spuna o povestioara".
Am hotarat sa elimit tot ce se afla sub primele 2-3 radacini aeriene aparute cel mai sus pe trunchi si sa "montez" ce ramanea pe o piatra, in ideea obtinerii unui "ishi-tsuki", "root over rock", sau - mai pe romaneste - radacini pe piatra. La momentul respectiv nu eram convins ca asa va ramane in forma definitiva, existand si varianta unui "moyogi", un "vertical ondulat" :) , dar am zis ca vom hotari asta mai tarziu, impreuna.
Dupa taiere si montarea trunchiului pe piatra, ficusul a ajuns sa arate asa (piatra e ingropata in vas) http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... t/3b07.jpg
I-am lasat timp un an sa se obisnuiasca cu acea stanca tinuta strans intre picioare :) . Apoi, a fost replantat intr-un vas mai intins, care sa faca radacinile sa-nteleaga din ce punct au voie sa inceapa sa se ramifice si sa se comporte ca niste radacini. Piatra si radacinile care o imbratisau au fost infasurate in panza de sac pentru a mentine totusi umiditatea, pana isi dadea el seama ce vreau de la el http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... t/8e8c.jpg
Dupa o defoliere facuta mai tarziu anul acesta decat in altii (la sfarsit de august), ocazie cu care s-a executat si o legare cu sarma, ficusul a ajuns cum il vedeti http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... 000796.jpg
Odata cu racirea vremii a fost introdus in casa si-mi tine de urat in fiecare dimineata la cafea.
Sper ca in primavara sa renunt la invelisul ce ascunde piatra si sa-l mut intr-un vas mai de Doamne-ajuta, nu ca ciobitura asta...

EDIT: imaginile pot fi vazute aici http://s466.photobucket.com/albums/rr23 ... =slideshow
 
Sus