Poinsettia

silvia

Member
Am primit de la Sicam la întâlnirea noastră din Timişoara, aşa cum am spus la Cafeaua de seară, o splendidă floare de Poinsetia.Am citit în cartea Elenei Şelaru despre această plantă dar aş vrea să ştiu practic, de la voi ,dacă aţi reuşit să o treceţi şi pe anul următor,dacă a înflorit la fel de frumos,adică dacă frunzele s-au înroşit ca şi când aţi primit-o din florării etc.
 

mi_bios

New Member
Da, am reusit s-o trec in anul urmator, insa am tuns-o probabil prea tarziu, combinat cu prea drastic, si-n plus am tinut-o toata vara pe terasa. Rezultat: o fi ea varianta mini, dar a mea e micro-mini. Adica-i tare mititica, dar are frunze rosii. La mine acesta e al 2-lea an, nici ghiveciul initial nu i l-am schimbat. Concluzie: nu-i "fitzoasa" :rofl:
 

cornelia

Fondator
Membru staff
La mine e deja pom si a avut flori in fiecare iarna. Chiar daca atunci cand conditiile au fost vitrege florile au fost cam rare. Si acum a inflorit cea rosie si se pregateste cea crem.

 

Simina

Active Member
Pe mine ma intereseaza amplasamentul Poinsetiei, avand in vedere ca e primul an in care am aceasta floare. (mai precis din 5 decembrie)
 

silvia

Member
Poinsetia

Elena Şelaru spune că după FANAREA florilor (ofilirea) )trebuie trecută timp de 2 luni în repaus după care îi cad toate frunzele.Acum se pot tăia ramuri pentru butăşire destul de complicat.
Pe mine mă interesează să am o singură poinsetia frumoasă ca acum în primul an.Mai spuneţi ce ati făcut.
Cornelia te rog sa-mi spui daca au inceput sa cada frunze la poinsetia ta?La mine cu toate ca i-am creeat conditiile cele mai bune precum scrie in fisa ei,pastrez controlul asupra umiditatii,cad frunzele zilnic,iar cele rosii se pateaza,se rasucesc si cad.Poate ca este matura si asa trebuie sa fie
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Da, frunzele mai cad. La mine e si greu sa ajung la locul unde e asezata si uneori mai apar dereglari de udare. Treptat planta se degarniseste de frunzele de la baza dar in primavara ii dau altele.
 

adrianam

Well-Known Member
Si eu am de anul trecut o poinsettia.
In vara am tinut-o pe balcon si s-a umplut de musculita alba.
In toamna, la intrarea in casa, nu am avut timp sa o doftoricesc. A inflorit insa frunzele sunt mult mai mici decat anul trecut (au marimea celor de la ficusul benjamin).
Am scos-o afara pe balcon in speranta ca frigul adica temperatura de 2- 8 gr C va distruge ouale musculitei, care au scapat de la purecarea mea.
Din pacate, dupa o saptamana de frig, musculita era bine mersi pe dosul tuturor frunzelor.
Asa ca am scos plantuta pe casa scarii, mai departe de celelalte plante cazate acolo, in speranta ca voi gasi timp sa o mai purec.
Se pare ca totusi musculita alba are o atractie deosebita pentru aceasta planta pentru ca pe spatiphilium si pe trandafirul chinezesc, care erau in apropiere, nu a proliferat
 

silvia

Member
musculita alba

Ma bucur ca ai impartasit aceasta situatie,Adriana.Din pacate nu este incurajatoare trecerea poinsetiei inspre un alt an.In cartea Plante de apartament de Elena Selaru sfaturile se indreapta inspre inmultirea prin butasi luati de la planta mama din ramurile sanatoase care trebuie insemnate acum cand este frumoasa.Acolo nu este niciun sfat cum sa pastrezi planta vara sau toamna ci se precizeaza ca dupa trecerea fruzelor din varf trebuie trecuta printr-operioada de repaus de 2 luni. adica se rareste udarea.Cand dispar ultimele frunze se fac taieri la 10 cm de la baza.Apoi se pune in spatiu racoros si cu UR=60%(apropo ce este UR?sa fie semiintuneric?)timp de 40-50 zile.etc..urmeaza alte precizari.
 

mio

Member
Salut cu respect iubitorii de viata
Ma impletesc si eu printre voi cu ale mele probleme floricole. Am o Steaua Craciunului de doi ani si e frumoasa tare toata vara. Am reusit si sa o inmultesc. Pana cand a reusit sa se umple de paduchi lanosi. Sincer nu stiu ce sa-i mai fac. Saraca am spalat-o, am stropit-o cu spirt (la muscate a mers), apoi am stropit-o cu Pirimor (aerosol insecticid) dar n-am reusit decat sa o fac sa-si arunce mai multe frunze si arata jalnic. M-ar durea sufletul sa o pierd (puisorii i-am pierdut, mai am unul in "agonie"). Va rog frumos, dati-mi un sfat.
Multumesc !
 

Tina

Active Member
Mio, incearca cu Decis.. la mine a mers.. nu stiu daca ii dauneaza, dar stiu ca la mine doar cu asta a trecut (dupa ce am incercat si eu cu spirt, cu apa cu sapun, cu spray, etc)..
 

mio

Member
Multumesc Tina!
Sigur nu-i dauneaza pentru ca acu saracutza am drogat-o de-a dreptul?A incercat sa-si inroseasca frunzulitele dar nu a mai apucat. Cred ca mai corect era sa o spal doar si sa incerc cu Decis.
Multzumesc inca o data!
 

Dani

Member
Am si eu doua plante de acest gen.Una rosie si una crem.Desi au fost tinute in aceleasi conditii amandoua,cea rosie se pregateste de inflorire pe cand cea crem are frunzulitele mult mai mici si pe tulpina are o substanta lipicioasa care se intinde si pe frunze.Credeti ca ar merge sa incerc cu Decis?Nu stiu cum se numeste "atacatorul"deci nici ce sa folosesc pentru a-l starpi.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Floarea primita de Craciun este complet goluta.Nu mai are nici o frunza .Conditiile de crestere......conform instructiunilor.Intrebare: ii tai virful si o las in continuare la locul ei sau ii spun "adio"? :shock: :(
 

Maia36

Member
Si eu ma pot lauda cu un pui de poinsetia prelevat din planta mama care am pierdut-o.Are frunze rosii si...mici :rofl: E primul ei an si tare mult as vrea sa o am ca pe mama ei in prima zi cand m-a fermecat si-am cumparat-o.Nu stiu carui fapt se datoreaza dimensiunea frunzelor minuscule.
 

silvia

Member
Sfaturi de la specialisti

Aceleasi sfaturi le-am redat mai jos in 8 mai.Or fi bune sau nu ramane sa experimentam fiecare dar se pare ca e o planta greu de intretinut in conditii de amator.
 

mio

Member
Am ramas fara Poinsettia :cry:
A trait 2 ani si a fos o frumusete apoi s-a umplut de turbatii aia de paduchi lanosi si... dupa o lunga agonie, chinuita cu zeci de tratamente... a murit!
Ma doare sufletul, o sa-mi cumpar alta dar asta era primita de Craciun din Italia si era superba!
Asa e viata, merge mai departe!
Mai incerc o data dar daca iarasi moare eu alta nu mai iau ca s-a chinui, inseamna ca nu-s mama buna pentru ea.:(
Mioara
 

Maia36

Member
Poinsetia mea n-are chef de somn.Tot face frunzulitele mici si rosii.Ce sa-i fac Silvia caci luna mai se apropie si ea tot asa mica e dar inca nu-i cad frunzele.As vrea sa fac exact cum ai scris tu mai sus ca sa am o floare frumoasa cum era la inceput planta din care am luat acest pui.Astept sa vad ce are de gand.
 

roxy

Member
si poinsetia mea a avut probleme. anul trecut, in primavara, dupa ce i-au trecut frunzele rosii, mi-a fost mila sa o tai si iarna aceasta nu m-am putut bucura de ea deoarece a facut doar cateva frunze rosii micute si a mai facut si paduchi. acum am taiat-o , am stropit-o si a inceput sa isi revina :) . o sa incerc sa atasez cateva poze cand ajung acasa dar nu garantez ca voi reusi.
 
Sus