Pachyphytum compactum

tzep

Well-Known Member
Moderator
Am o Pachyphytum achizitionata in mai de la piata. Am transplantat-o si s-a dezvoltat frumos. Statea cu celelalte surate ale ei si-i mergea bine
http://picasaweb.google.com/lh/photo/GL ... directlink. Tot citind eu pe forum si afland ca suculentelor totusi nu le place in soare direct, am mutat-o intr-o zona unde era lumina, soare direct mult mai putin, dar e adapost (o nisa a unui dulap). Acolo nu este vant deloc. De 2 zile s-a patat pe o parte si pe tulpina si pe frunze. http://picasaweb.google.com/lh/photo/JC ... directlink http://picasaweb.google.com/lh/photo/cJ ... directlink Pe o parte pare ok http://picasaweb.google.com/lh/photo/pv ... directlink . Va rog ajutati-ma sa nu o pierd!! :rugaciune:
 

magda

Active Member
Moderator
am avut si eu niste plante care aratau asa, dar in cazul meu a fost vorba de o arsura. Le-am pus pe raftul de sus din sera de policarbonat. Frunzele nu si-au revenit, dar plantele sunt in viata. :D
 

gino

Member
In primul rand ca este vorba despre Sedum ( imi scapa acum si cealalta denumire ) si nu Pachyphytum. Fotografia arata o planta care nu a avut soare suficient, dovada distanta mare dintre frunze, altfel in viata.
Se prinde si din frunze, dar inradacinarea si aparitia plantutelor se face destul de lent. Voi reveni cu denumirea exacta, daca nu mi-o ia cineva inainte... :D
 

magda

Active Member
Moderator
am si eu aceasta planta de la tine gino, dar nu are decat denumirea de sedum. Am vazut pana acum 24 pagini cu poze de sedum si tot nu am gasit denumirea corecta. Perseverez totusi. :)
 

gino

Member
Eu il aveam catalogat drept Sedum marmorata. Andre, Sedum furfuraceum. Ambele denumiri sunt gresite, asta-i clar.
Cert este ca avem de-a face cu un Sedum. Vom afla si cealalta denumire, cu siguranta....
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Multumesc pentru promtitudinea cu care mi-ati raspuns! Tinand cont ca singurul meu neuron a plecat prin Mamaia la crailit 8) , la discoteci, <:p , eu nu am inteles ce fac cu planta. :? Am priceput ca se numeste altfel, asta e foarte bine, :D dar ea nu sufera pentru ca are alt nume, ci pentru ca nu stiu ce sa fac cu ea. :? :nu stiu: Daca este arsa de soare cum s-o scot la soare :?: Va rog nu radeti de mine ca eu :cry:
 

gino

Member
Ok , ok, nu rade nimeni, nu te speria. Daca a stat pana acum afara si este obisnuita, asigura-i mai mult soare....Si pentru siguranta pune si o frunza la inradacinat, infipta usor in pamant, inclinata la 45 de grade.
In cateva saptamani vei avea o noua plantuta....
 

andre

Member
Pentru ca mi-a fost amintit numele, m-am simtit datoare sa-mi indrept greseala si sa caut denumirea corecta a plantei.
Este intr-adevar Pachyphitum, dar nu oviferum ci compactum. E mai bine ca e asa, pentru ca este mult mai rezistenta decat oviferum.
Poze vedeti aici:
http://images.google.ro/images?hl=ro&so ... a=N&tab=wi
La mine nu s-a colorat inspre maro, ci a ramas verde, desi a avut soare suficient. Dar e singura poza in care varfurile frunzelor au alta culoare.

Pentru tzep: daca nu reusesti sa o salvezi si iti place mult, contacteaza-ma la primavara si vedem cum facem!
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Multumesc Andre! Am mai spus-o, nu conteaza acum cum se numeste ci sa nu o pierd. Maine dimineata are loc punerea frunzei la inradacinat, sper sa se prinda. Daca nu, sunt multumita ca o sa am inlocuitor. Am facut o pasiune pentru suculente. Pozele imi sunt de folos, pentru ca nu stiam cum sa pun frunza in pamant, cu varful ca la Graptopetalum sau invers. Acum m-ai destupat. Multam mult!
 

andre

Member
Uite ca aflu eu lucruri noi! La Graptopetalum se pune cu varful de la frunza la inradacinat? Nu de unde se rupe ea dupa tulpina?
Eu nu am inmultit asa ceva si daca as vrea, as pune direct puii care apar langa planta, sau chiar pe tulpina.
Ia-ti si Graptopetalum filiferum, este mult mai rezistent decat bellum, sau asa mi s-a parut mie. Nu i-am vazut inca florile... :gandit: Poate e mai putin spectaculos, dar mie imi place.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Andre, eu asa stiam, despre Graptopetalum. Eu special nu am inmultit, ca nu a fost cazul, s-au inmultit singure, dar cineva "cu pretentii in ale florilor" (asa se lauda), mi-a zis. Eu de, ca incepatorul.....am inghitit orice. Si inca nu descoperisem acest forum unde pot sa intreb de toate! :clap: Despre Graptopetalum filiferum nu stiu, dau acum o cautare si ma lamuresc ce si cum..... Am vazut in albumul tau ca ai si plante de vanzare. Mai e valabil? m-ar interesa.
 

gino

Member
Multumiri si felicitari pentru Andre. Eu eram ferm convins ca este vorba despre Sedum. In acest caz propun celor care pot sa o faca, sa modifice numele topicului, asa cum este normal sa fie, cu denumirea corecta.
 
Sus