Pachipodium

cornelia

Fondator
Membru staff
1. Cornelia:
Acum o luna si ceva am cumparat un Pachipodium (Palmier de Madagascar). Am fost atentionata sa nu-l ud decat foarte rar. A trecut o luna si o saptamana si mi-am zis ca poate e cazul sa-i pun si lui un strop de apa. Temperatura spatiului in care l-am tinut este in jur de 10 grade, umiditate relativa variabila (50-90%). O vreme i-a mers bine ... dupa care dezastru!
Nici nu stiu sa descriu ce i s-a intamplat. Am umblat la pamant si nu se acumulase apa la radacini. Radacinile sunt in stare buna ... problema e la tulpina. Parca a supt-o ceva ... vreun parazit, nici eu nu inteleg. Nu pare totusi sa fie o problema de la udare.
Am aflat ca temperatura minima trebuie sa fie 35 de grade C! ? Nu prea imi vine sa cred. Dar daca e asa ... la mine saracul de el a inghetat. Ajutati-ma va rog. Doar varful plantei a mai ramas cat de cat sanatos si pierde frunze masiv.
Ce sa-i fac? Sa tai varful si sa incerc sa-l inradacinez?

2. mflorian:
Dupa unele surse temperatura minima suportata este de 16 grade. Probabil nu i-a priit la 10 grade. Parerea mea este ca ar trebui sa o plasezi undeva la 18 grade vreo 4-5 zile si apoi la caldura si sa o lasi sa isi revina. Oricum in citeva zile o sa afli daca a murit sau nu.

3. Cornelia:
Acum sta la 22 grade, lumina difuza. Nici un semn bun.
Desi a pierdut toate frunzele, parca portiunea dinspre varf a tulpinii nu mai este chiar asa de supta si baza s-a mai intarit un pic. Si-a schimbat un pic si culoarea, tot mai spre varf.
Mai am rabdare si mai sper sa-si revina.

4. Cornelia:
In mod surprinzator si-a revenit. Chiar i-a aparut o frunzulita mica. Nu are un aspect ireprosabil, inca se vede ca a avut o problema dar tare ma mir ca a reusit
Are chiar 5 frunzulite noi.

5. Alexandra:
Si eu am un Palmieras de Madagascar si pt ca bunica mea nu intelegea cum de o planta poate sa stea iarna pe calorifer, udata doar maxim 2picaturi pe saptamana, faceam ping-pong cu el.
Eu il aduceam in casa, ea cand trecea pe la mine il dadea pe balcon si il uda. Va dati seama ca a supravietuit iernii dar s-a ales cu o chelie de toata frumusetea .
Abia acum si-a mai revenit si el.

6. Cornelia:
Unele varietati chiar sunt cu frunze cazatoare.
Deci nu e chiar asa o problema ...
Ai vazut cum arata floarea? E superba. Seamana cu Plumeria.
 

magda

Active Member
Moderator
michaela a spus:
Am un Pachypodium de foarte multi ani, ajunse-se la 2 m H, pana in iarna asta. :cry:

In toamna am rugat pe cineva sa-l aduca in casa, fiind foarte mare si intr-un ghiveci extrem de greu- si mi l-a ranit la baza tulpinei provocand ruperea tepilor, cand l-au prins probabil :? Ei si de acolo de jur imprejur pur si simplu trunchiul a putrezit :cry:
Am taiat tot ce era deteriorat si a ramas partea sanatoasa care arata asa.... oare mai pot sa-l salvez? a mai inradacinat cineva asa ceva?
Astept cu nerabdare un sfat.... va rog!
gomez99 a spus:
un guru cu care mai corespondez eu zice asa:
taie tot, pina nu mai ramine nic o urma de tesut negru si/sau moale
lasa batul sa se usuce la loc adapostit cam o saptamina (atentie la mucegai!!!)
pudreaza baza cu un stimulataor de inradacinare
baga batul cam 6-7 cm in pamint
uda ghiveciul bine, apoi mentine-l vag umed cam o luna (se pare ca aici e cheia)
tine ghiveciul in plin soare, la peste 25C.
in principiu, cam in doua-tri luni de vara ar trebui sa faca radacini.
acu, e drept ca nea asta sta intr-o tara calda, da mai mult de atit nu am cum sa te ajut, ca ai mei sint din seminte si doar puiuti.
michaela a spus:
iti multumesc mult Gomez!
pana acum am respectat doi pasi... l-am taiat pana la tesut sanatos si sta la adapost de mai bine de 1 sapt... deci urmeaza sa-l plantez.... :D
Voi avea o mare problema la a-l planta doar la 7 cm.... ca e inalt si greu... ma gandesc eu la o solutie...
Imi pare asa de rau de el ca-l am de vreo 13 ani!
Multumesc inca odata. Doamne ajuta!
gomez99 a spus:
pune-l in 10-15 cm de pamint si adauga un arac.
michaela a spus:
Trebuie sa spun ca nu a inradacinat... l-am tot taiat din tulpina caci putrezea, acum a ramas cam de 150 cm insa nu mi-a venit sa cred ca dupa ce l-am ingrijit atatia ani, era o frumusete, cu o coroana mare de frunze......... acum "schilodit" cum e a inflorit......... :D
florile imediat dupa deschidere au un parfum placut care se pierde dupa cateva ore, tin cam 4 zile... in conditiile in care eu l-am scos si taiat si replantat.... ma rog.. intelegeti voi, chinuit.......... :oops:
marean a spus:
Nu pot sa cred,esti o norocoasa, daca a inflorit !
Sper sa isi revina pplanta si sa inradacineze rapid, e o frumusete , cu sau fara flori .
michaela a spus:
Da, marean, e frumos........ si sper si eu de vreo 4 luni sa inradacineze........ dar......a preferat sa infloreasca.
Sash a spus:
Michaela, e o frumusete!!! Sa-ti traiasca si sa faca radacinutze cat mai repede!!

Ai mei nici n-au vrut sa iasa din seminte :(
michaela a spus:
In ultima instanta l-am plantat intr-un ghiveci cu nisip, fixeaza mai bine trunchiul, fiind foarte greu si dreneaza bine- acum sa vedem daca am facut alegerea buna :?
pana acum in substrat combinat cu nisip, pamant de cactusi..... nic! doar a putrezit..... :(

Sash- imi pare rau.. dar nu pare pretentios.. oare de ce?, poate n-au fost semintele bune??
- sau sa fi incercat cu ele puse pe substrat, ca cele de adenium? :?
eu zic sa mai incerci :wink:
eu nu-l aveam din seminte, l-am primit cadou pe cand era o mogaldeata, acum vreo 12-13 ani....... de-asta sunt suparata pe el, ca l-am ingrijit atata timp...... :x
elmo a spus:
nu te supara...am o intrebare
pachipodium lameri rezista afara? am si eu unul de vreo 4 ani dar nu credeam ca rezista si afara.
daca rezista il scot si eu afara la aer si la soare.
gomez99 a spus:
poate ca fiind asa de batrin sa nu mai inradacineze? nu stiu ce sa zic. ma asteptam la vesti bune. infloritu inseamna multa energie... oare de ce sa nu faca radacini?
Sash a spus:
Nu are "ramurele" tinere? Din cat am citit eu se inmulteste prin "lastari" pusi la inradacinat, desi asta nu-i taman perioada optima... Iti tin pumnii sa nu-l pierzi!

Semintele mele de pachypodium au fost dintr-o comanda de mai multe soiuri si n-a incoltit niciuna (nici macar cele de adenium cu care anterior avusesem o rata de 9 din 10) - chiar m-a dus cu gandul la basmul ala cu printul care a impartit seminte fierte asa ca acuma astept printul ca am plans destul ghiveciul gol :)
gino a spus:
Mare pacat pentru frumusetea de Pachipodium...Este foarte posibil sa nu faca radacini. Am unul in aceeasi situatie. Nu era atat de mare, dar din diverse motive, anul trecut si-a pierdut radacinile si am fost nevoit sa-l tai.
Dupa cicatrizare l-am plantat in substrat preponderent mineral si am fost destul de uimit sa vad ca nu se usuca. Dupa cateva luni am controlat sa vad daca a facut radacini. Din pacate, raspuns negativ...
A trecut deja un an, continua foarte usor sa vegeteze pe varf, este usor stafidit, dar se incapataneaza sa traiasca, iar eu tot sper ca se va inradacina.
Speranta moare ultima...
 

magda

Active Member
Moderator
sorina a spus:
Pacypodiumul , este un cactus sau suculenta ???? Si daca face flori ????Am primit unul in florarie si nu stiu ce sa le raspund clientilor :?:
adarianul a spus:
Pachypodium e un gen de suculente cu mai multe specii originare din Madagascar. Infloreste. Iarna vrea caldura, peste 15 grade ideal.
Daca ne uitam dupa areole, e imposibil sa nu identificam o planta daca e cactus sau nu. Cactusii sunt singurele plante cu areole.
 
Sus