Nepenthes

Edelweiss

Active Member
Descriere

In 1753, Carl von Linne a descris oficial pentru prima oara acest gen de plante. Fericita era Nepenthes distillatoria. Dupa aceea a urmat descrierea altor 90 de specii, unde Nepenthes jaquelinae din Sumatra a fost gasita si descrisa ultima. Descoperirile arheologice au aratat ca aceasta planta exista de peste 20 milioane de ani, surprinzator a fost faptul datarii cu carbon: o relicva avea impresionanta varsta de "aproximativ 40 milioane de ani".
Aceste plante traiesc in spatiul tropical asiatic, Asia de Sud-Est, mai ales Borneo cu peste 30 de specii. Doua specii provin din Madagascar si Nepenthes mirabilis a ajuns pana in nordul Australiei.

Planta in natura

Ele traiesc in soluri sarace (nisip, stanci, mlastini) ca o rozeta care se intinde pe pamant sau plante cu ramuri urcatoare (20 m sau mai mult). Unele specii sunt chiar epifite.

Se impart plantele in trei grupe mari: specii de campie (sub 1000 m altitudine), de podis/zone inalte (peste 1000 m altitudine) si plante care traiesc in zone ultra-inalte (peste 2000 m altitudine).

Nepenthes sunt plante puternice, care cresc incet, la care nervura frunzei formeaza in varf o capcana, asa-numita "cana". Tulpina poate ajunge la sol sa aiba 5 cm diametru, poate fi rotunda, cu sectiune triunghiulara sau de patrulater. Nervura frunzei se prelungeste si se formeaza capcana, care in functie de specie ajunge la dimensiuni de 2-60 cm lungime. Cat e mica, planta formeaza o rozeta deasa la nivelul solului, cu cat creste si se inalta, frunzele devin mai rare si distanta intre ele creste. Distanta dintre noduri poate ajunge la 18 cm. Majoritatea plantelor sunt terestre, cateva specii fiind epifite, de exemplu Nepenthes vetichii. Nu are rizom, in schimb dispune de radacini firave, atoase, radacina fiind relativ puternica. Radacina creste la sol mai ales in latime nu in adancime.

Capcana sub forma de cana

Capcana prezinta in partea superioara de un peristom (inel) rotund, cu inclinatie spre interiorul canii. Pe peristom, dar si sub el este produs nectarul ca substanta ademenitoare pentru insecte si animale. Animalele vin dupa nectar si aluneca de pe peristom inauntrul capcanei. Capcana produce singura lichidul de digerare, asemanator sucului gastric din stomacul omului, bazat pe acid clorhidric. Partea de sus a interiorului capcanei este parca data cu ceara la unele specii, la altele prezinta perisori indreptati inspre interior si in jos, asa ca orice evadare este imposibila practic, desi exista si exceptii, fireste. Capacul capcanei nu serveste pentru inchiderea ei ci pentru a impiedica sa intre gainat de pasari sau ploaia care ar putea subtia lichidul care are functia sa digere prada. Prin urmare, este gresita ideea raspandita de a umple canile pe jumatate cu apa de ploaie sau apa distilata. Greutatea in plus poate rupe cana si planta sufera. Prada consta in majoritatea cazurilor din insecte, insa la speciile cu cani mai mari ( 60 cm) pot cadea prada si animale gen soparle, pasari si rozatoare, sobolani chiar :!: La o prada asa mare, procesul de digeste (caci asta si este) dureaza mai mult si exista pericolul sa moara capcana, iar alta nu se mai formeaza in locul ei pe aceeasi frunza.

Unele specii de Nepenthes sunt specializate pe anumite prazi: Nepenthes mirabilis este specializata in capturarea furnicilor si Nepenthes albormarginata este specializata in capturarea termitelor. Cele mai mari specii sunt Nepenthes meriliana si Nepenthes rajah, cu cani de volum de 4 litri si cea mai mica este Nepenthes argentinii care are cani de maximum 5 cm lungime. La multe specii, exista doua feluri de cani pe aceeasi planta: la Nepenthes lowii, canile de jos razante cu solul sunt mici, cele de deasupra, se deosebesc mult prin marimea lor.

Durata de viata a canii se intinde undeva intre 4 luni - 1 an. Cand cana moare de batranete, se usuca incepand cu partea de sus, incepand cu capacul, apoi peristomul si apoi toata capcana. Planta absoarbe din cana toate substantele nutritive de care are nevoie, nimic nu se pierde.

Particularitati

Este o planta dioica, adica exista plante femela si mascul. Pe internet exista o adevarata bursa de polen si schimb de seminte rezultate. Florile au de cele mai multe ori miros neplacut, florile sunt simple cu pana la 24 de stamine. Granula de polen are diametrul de 0,03 mm. La polenizare normala se formeaza semintele care necesita cam 4 saptamani pentru coacere. Semintele au pana la 2 cm lungime, dar foarte usoare, ca sa poata fi purtate de vant. Sunt specii protejate, legea fiind extrem de dura cu cei care le culeg din natura.
Exista cateva specii care au o particularitate aparte: nu produc cani decat daca planta este atinsa si miscata de catre un animal/pasare :!: Nu excitant gen ploaie sau vant.

Cultura

Cine vrea sa se ocupe de cultura lor, trebuie sa stie de la inceput ca nu este usor. Prin urmare, nu sunt plante pentru incepatori. Sunt plante tropicale, necesita umiditate mare atmosferica iar mediul de cultura nu trebuie sa aiba schimbari de "clima". Pentru inceput, se recomanda speciile: Nepenthes alata, N. gracilis, N. mirabilis si N. ventricosa.

In primul rand trebuie sa stim carui grup de plante apartine a noastra (de campie, podis sau zona ultra-inalta). Speciile de campie prefera temperaturi de 25-35 grade, cele de podis o zona a temperaturii intre 20-30 grade si necesita o scadere a temperaturii noaptea, o scadere semnificativa. In afara de asta, umiditatea atmosferica trebuie sa fie de minimum 75%, altfel nu mai produce cani-capcana. Speciile care traiesc in zone ultra-inalte au nevoie de ultraviolete multe, iar temperaturi sub 30 grade si noaptea obligatoriu ceata sa fie prezenta.

Substratul este format din: turba, nisip grosier, dopuri de pluta sau scoarta de copac, muschi sphagnum, perlit si poliester expandat. Substratul trebuie sa fie poros, umed, sa nu fie apa statatoare, sa balteasca adica. Cel mai bun loc de crestere este un terariu semi-inchis.
 

Edelweiss

Active Member
Tabel cu raspandirea speciei, nr de specii si endemice

Australia.............specii-2...endemice-1
Seychelle............specii-1...endemice-1
Sri Lanka............specii-1...endemice-1
India..................specii-1...endemice-1
Noua Caledonie...specii-1...endemice-1
Java...................specii-2...endemice-1
Madagascar.........specii-2...endemice-2
Molukk................specii-3...endemice-0
Indochina............specii-3...endemice-1
Celebes...............specii-9...endemice-4
Malayezia............specii-11...endemice-4
Filipine.................specii-10...endemice-8
Noua Guinee........specii-10...endemice-8
Sumatra..............specii-29...endemice-16
Borneo................specii-34...endemice-25



Specii

Nepenthes adnata
Nepenthes alata
Nepenthes albomarginata
Nepenthes ampullaria
Nepenthes anamensis
Nepenthes argentii
Nepenthes aristolochioides
Nepenthes attenboroughii
Nepenthes bellii
Nepenthes benstonei
Nepenthes bicalcarata
Nepenthes bongso
Nepenthes boschiana
Nepenthes burbidgeae
Nepenthes burkei
Nepenthes campanulata
Nepenthes chaniana
Nepenthes clipeata
Nepenthes danseri
Nepenthes deaniana
Nepenthes densiflora
Nepenthes diatas
Nepenthes distillatoria
Nepenthes dubia
Nepenthes edwardsiana
Nepenthes ephippiata
Nepenthes eustachya
Nepenthes eymae
Nepenthes faizaliana
Nepenthes fallax
Nepenthes fusca
Nepenthes glabrata
Nepenthes glandulifera
Nepenthes gracilis
Nepenthes gracillima
Nepenthes gymnamphora
Nepenthes hamata
Nepenthes hirsuta
Nepenthes hurrelliana
Nepenthes inermis
Nepenthes insignis
Nepenthes izumiae
Nepenthes jacquelineae
Nepenthes jamban
Nepenthes khasiana
Nepenthes klossii
Nepenthes lamii
Nepenthes lavicola
Nepenthes lingulata
Nepenthes longifolia
Nepenthes lowii
Nepenthes macfarlanei
Nepenthes macrophylla
Nepenthes macrovulgaris
Nepenthes madagascariensis
Nepenthes mantalingajanensis
Nepenthes mapuluensis
Nepenthes masoalensis
Nepenthes maxima
Nepenthes merrilliana
Nepenthes mikei
Nepenthes mindanaoensis
Nepenthes mira
Nepenthes mirabilis
Nepenthes mollis
Nepenthes muluensis
Nepenthes neoguineensis
Nepenthes northiana
Nepenthes ovata
Nepenthes paniculata
Nepenthes papuana
Nepenthes pervillei
Nepenthes petiolata
Nepenthes philippinensis
Nepenthes pilosa
Nepenthes platychila
Nepenthes pyriformis
Nepenthes rafflesiana
Nepenthes rajah
Nepenthes reinwardtiana
Nepenthes rhombicaulis
Nepenthes rigidifolia
Nepenthes roweana
Nepenthes sanguinea
Nepenthes saranganiensis
Nepenthes sibuyanensis
Nepenthes singalana
Nepenthes spathulata
Nepenthes spectabilis
Nepenthes stenophylla
Nepenthes sumatrana
Nepenthes talangensis
Nepenthes tentaculata
Nepenthes tenax
Nepenthes tenuis
Nepenthes thorelii
Nepenthes tobaica
Nepenthes tomoriana
Nepenthes treubiana
Nepenthes truncata
Nepenthes veitchii
Nepenthes ventricosa
Nepenthes vieillardii
Nepenthes villosa
Nepenthes vogelii
Nepenthes xiphioides
 
Sus