Maranta tricolor

Dea

Active Member
Adina, maranta ta din poza este o Maranta tricolor, foarte frumoasa de-altfel. Florile sunt de o simplitate eleganta, tocmai pentru ca planta in sine cucereste prin frunze. :D
Sa te bucuri de ea! :D
Apropo, am gasit aceste plante si sub denumirea de Calathea, dar si de Maranta :|, poate ne spune cineva cum este corect sa-i spunem :? :D
 

nick1971

Active Member
eu nu am aceasta planta, dar m-a intrebat cineva daca frunzele sunt otravitoare, nu am gasit aici nimic cu privire la acest aspect, doar la fisa plantei scrie sa nu o lasam in preajma copiilor si animalelor. ce stiti? sunt sau nu otravitoare?
 

Roxana

Active Member
nu am gasit pe nicaieri informatii cu privire la toxicitatea plantei, ba chiar stiam ca rizomii sunt comestibili.
 

VreauSaStiu

Member
Maranthele mele

Am văzut undeva pe forum scris să consemnăm toate observaţiile despre plantele noastre, aşa că mă conformez, mai ales că "nu bat" cu ce am citit.
Am primit în iarnă, o tulpiniţă cu 3 frunze aproape ofilite, de "floare rugătoare" cum mi s-a spus. Ulterior, am aflat că este o marantha. Aici pe site, îi spune marantha leuconeura, dar imaginea nu seamană cu planta mea. Am găsit una ca a mea, pe Google: marantha tricoloră (la fel cu cea postată de Adina-Ioana, mai sus).
Am plantat-o în pământ universal pentru flori, am udat-o nici mult nici puţin şi har Domnului, si-a revenit in câteva zile, ba chiar a crescut atât de stufoasă, încât prin aprilie cred, am separat-o în 3 tufe mai mici şi am mutat-o în ghivece cu diametrul de cca 10 cm, să aibă spaţiu suficient.
O ţin pe pervazul interior, la soare (am geamurile orientate spre sud-vest, deci am soare cam de pe la ora 10 dimineaţa, până seara).
Acum, am 2 tufe de marantha, stufoase, cu 3-4 tije florale fiecare si 2-4 floricele mov-pal, pe fiecare tijă.
Am citit aici că preferă umbra, iar florile tin doar o zi... Nu ştiu ce să zic, pentru că n-am urmărit exact câte zile, dar zău că la mine tin mai mult !
Apoi, am mai citit că trebuie pulverizate frunzele cu apă şi NU trebuie lăsată apă în farfurioară. Iară nu se potriveşte cu ce am făcut eu, pentru că eu doar plantele cu frunze mari le sterg de praf cu un burete umed, iar de lăsat apă în farfurie, le las la toate, în ideea că "bea" fiecare cât vrea.
Vecina căreia i-am dăruit una dintre maranthe, face la fel şi îi merge si aceleia la fel de bine, deşi e aşezată pe pervazul interior al unui geam orientat spre sud-est (ceva mai puţin soare, dar oricum, nu umbră).
Planta mea, o puteţi vedea pe sunphoto, cum arăta acum o săptămână si vă asigur că florile le are şi acum (chiar am fost in cameră si am verificat). Fiecare tijă este ramificată la vârf în 3-4 părţi, din care 2-3 mai jos, la aceeasi înălţime; floarea din vârf se deschide/ofileşte prima, celelalte după o zi sau două, dar am văzut că pe unele tije, sunt înflorite toate. O fi altă varietate ? :nu stiu:
Încă nu ştiu dacă se poate înmulţi prin seminte, sau din frunze.
Şi încă ceva: citeam că poate ajunge la 1 m înălţime şi încolăci pe un suport, sau trebuie tunsă ca să facă tufă... iar nu se potriveşte... ale mele sunt sub 15 cm înălţime (n-are tulpină ci toate frunzuliţele pleacă de la nivelul solului) şi nu le-am tuns niciodată, dar sunt stufoase si după cum puteţi observa, dau şi acum frunze noi... chiar mă gândeam să le divizez din nou după ce nu vor mai avea flori. :whew:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:eek: :eek: :eek: la 3.31 azi noapte ai scris ditamai polologhia??????????????????Dar ai avut ceva nerv pentru acea ora :) Sau te-a framintat problema asa de tare incit te-a trezit din somn si nu ai mai avut stare??? :rofl:
Dixit fiindca stiu ca stii de gluma :D si in afara de asta .........imi permit cu tine (ha!ha!ha!) .

1.Lasi apa in farfurioara permanent?Sau le pui apa ca sa bea cit vor ?
2.Daca le stergi frunzele cu burete umed probabil ca pentru planta ta este suficient......dar da,ii place umezeala.Poate apa din farfurioara care se evapora ii creeaza mediul propice ???.
3.Cred deci numai cred....ca nu creste ca Fat-frumos intii fiindca nu o lasi si o tot desparti si apoi fiindca sunt pui.Lasa-le mai multi ani
:mrgreen: si sa vezi ce de incolaciuri o sa faca :)
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Şi holul unde ţin marantaceele mele are expunere sud-vestică, plantele având lumină puternică şi soare din belşug cam 7-8 ore. Marantelor le ofer puţin soare vara. Nu e o plantă care să adore soarele puternic, mai ales dacă nu dispune de umiditate atmosferică din belşug. Planta pierde rapid apă, aşa că îşi rulează frunzele ca să se protejeze. Prefer să le umbresc parţial şi să le ofer umiditate prin pulverizări şi menţinerea pietrişului umed. Nu le ud însă excesiv.

Tind să cred, asemeni Găbiuţei, că plantelor tale le merge bine fiindcă se evaporă pe parcursul zilei, în plin soare, apa din farfurioare. Aceleaşi cantităţi de apă ar fi ucis demult planta de nu ai fi ţinut-o în plin soare. Am observat acest lucru la o cunoştinţă care a pierdut astfel o maranta imensă.

Înfloreşte mult şi floarea nu ţine doar o zi. Sunt însă mici florile, de aceea nu prezintă interes.

Dacă nu vei mai despărţi planta, vei observa abia din al doilea an că începe să se lungească. Asta nu se întâmplă imediat, ci după ce lăstarii umplu ghiveciul.

Despre înmulţire: se înmulţeşte foarte uşor prin butaşi pe care îi poţi pune în apă. (alţii îi înrădăcinează în pământ) Mie una îmi pare mai uşor să îi înrădăcinez în apă: reuşita e 100%, iar trecerea în substrat nu creează probleme, dacă eşti atent la cantitatea de apă cu care uzi şi foloseşti ghivece de mărime corespunzătoare plantei.
 

VreauSaStiu

Member
Io-te cerbero-soacra-Gabiuta ! :D

Mai întâi şi-ntâi de toate, de-unde ştii că era 3 jumate, că io nu văz pe forum ora când se postează :?
Şi DA mă preocupă, c-aşa e naturelul meu, meticulos: de aia vreau mereu să ştiu toate alea :incapatanat:
Deci, revenind:
- La toate plantele, le las apă în farfurioară - mai puţin cactuşilor;
- Frunzele, le şterg doar plantelor mari, (ficus, croton) si eventual pomişorilor dacă-i văd prăfuiţi, iar asta se întâmplă relativ rar. Sincer, până acum, nu le-am pulverizat niciodată, apă pe frunze.
- Maranthele, nu cresc pe înălţime, însă prea cresc în circumferinţă ! Zici să nu le schimb ghiveciul ... dar dacă e mari, nu mi se sufocă :?
 

fisulix

Member
Referitor la Marantha, dintre cei care detin planta asta o tine cineva pe vreun hol mai intunecat sau in vreun colt mai umbros? Mi-ar place si mie una dar din pacate doar holul mai poate fi o solutie (din motive de spatiu) si n-as vrea s-o chinui degeaba daca nu-i place la semilumina...
Multumesc!
 

VreauSaStiu

Member
Categoric, nu-i place !

NU-i place umbra, asta stiu sigur... dar nici soarele direct, nu-l agrează... ii place un loc călduros si umbros, dar nu umbra unui hol. Tinută in intuneric se decolorează si intr-un final, moare. Si îi mai place mult, apa si stropitul frunzelor, dar apa să nu-i băltească in farfurioară, că-i putrezeste rădăcina :incapatanat:
Pentru hol, dacă chiar vrei să-l inveselesti cu o plantă, cred că ar merge mai degrabă Dracena, Yucca sau Sansevieria - plante ce cresc mai mult pe verticală - sau Feriga, Howea Fosteriana (Palmierul doamnei) si unele varietăti de urzicută (Coleus), care sunt mai ample. Dar si acestora le trebuie lumină naturală, măcar 2-3 ore /zi...
Iti spun drept, eu n-am Sansevieria, Feriga si nici Coleus, dar am citit că si acestea suportă să fie tinute in camere mai putin luminate. Din restul, am din fiecare si le tin fără probleme, chiar pe hol :D In plus, sunt plante relativ rezistente si usor de intretinut chiar si pentru incepători ca mine :D
 

VreauSaStiu

Member
Tocmai am citit de o plantă cu flori care cică-i mare amatoare de stat la umbră :) E vorba de Clivia miniata si este in mai multe culori : dacă are cineva, ne poate spune cum si ce "mofturi" are :D
Si la o adică, ma căpătuiesc si eu cu una, că am doar "frunzoase" pe hol si tare bine le-ar sta c-o floricică infloritoare alături ... poate chiar două ! :)
 

michaela

Active Member
pai "umbra" inseamna ferita de soare direct nu o lipsa a luminii- este o diferenta de nuanta :)
eu am si clivia si maranta... maranta poate supravietui la o distanta de fereastra, in cazul meu "locuieste la o distanta de 3 m fata de fereastra-deci iluminare extrem de mica, daca nu are deloc, devine inestetica oarecum frunzele nu mai au acea intensitate in culori....dar o putem duce la plante care au un necesar mic de lumina, clivia miniata.... no way! mai ales in cazul in care se doreste si inflorirea ei :wink:
 

MASCHA

Active Member
Draga Adina am vazut in albumul tau ca ai o colectie impresionanta de calathee si in general de flori bine ingrijite si frumos dezvoltate.
In acest topic am citit de conditiile in care le pastrezi(lumina,umiditate)am si eu o intrebare,daca vrei sa imi spui ,la ce temperatura le pastrezi peste iarna ?
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Draga mea, mulþumesc de aprecieri! Îmi plac mult decorativele prin frunze ºi se pare cã ºi marantaceelor le place la mine.

În ce priveºte iarna, plantele mele n-au avut de ales decât sã se acomodeze cu condiþii vitrege, atât la temperaturã, cât ºi la luminozitate. Mã tem cã le testez permanent limita rezistenþei ºi astfel cele ce rezistã se cãlesc. Iarna stau în camerã rece. Încerc sã menþin temperatura peste 10 grade. Oricum cel mai adesea variazã între 10 ºi 15 grade. Nici la capitolul luminã nu huzuresc. Fiind multe doar câteva au parte de luminã suficientã. Din aceste pricini ies din iarnã mai "ºifonate", dar îºi revin cu repeziciune primãvara.
 

MASCHA

Active Member
Adina iti multumesc pentru raspuns.
Cred ca voi face o experienta in aceasta iarna cu o calathee stromanthe pe care o sa o mut intr-o camera cu temperatura de 10-15 gr.Am aceasta calathee de mai multi ani,timp in care nici nu a murit dar nici nu s-a dezvoltat si tot timpul are marea majoritate a frunzelor uscate pe margini.Ma gindesc ca daca ai dau 2-3 luni de repaus capata mai multa putere in primavara.
In orice caz mai am un exemplar de rezerva :)
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Cu plãcere! Dupã cum spuneam plantele mele suferã peste iarnã. Pierd o parte din frunze. Însã odatã cu venirea primãverii se schimbã spectaculos. Nu mi-a stagnat niciuna.

În ce priveºte uscarea marginilor frunzelor, e un fenomen întâlnit. Cum nu au condiþii ideale în casele noastre, umiditatea atmosfericã insuficientã determinã acest fenomen. Pentru a-l preveni þine plantele pe pietriº / bile de argilã umede ºi pulverizeazã-le des când temperaturile sunt ridicate. Nu încerca sã suplineºti umiditatea atmosfericã cu udarea excesivã a substratului. Plantele vor stagna ºi vor regresa. Udã-le doar când se usucã la suprafaþã substratul.
 

akhalteke

Member
Eu am primit o Maranta de Sf. Ion si de atunci munceste de zor, avem 5 frunze noi si a 6-a e pornita deja. Ma uimeste cat de rapid creste. :eek:
Sta pe capacul acvariului, cam la 1m de geam, are umiditate atmosferica de la apa ce se evapora din acvariu (e deschis capacul pe unde hranim pestii) iar "picioarele" ii sunt putin caldute. Se pare ca ii place.
 

renata

Member
Maranta

fetelor am nevoie de ajutor .Am un puisor de maranta mititel si pricajit care numa nu doreste sa se acomodeze :cry: .Am observat aseara ca i-a mai dat o frunzulita dar era deja uscata(ofilita).Are pamant cu drenare ,i-am pus niste bile de argila deasupra si sub pentru a avea umezeala .Ea vad ca incearca sa creasca da nu reuseste ,am primit-o in octombrie si e tot asa de micuta .ce sa-i fac?sa-i schimb pamantul?o fi avand ceva daunatori la radacina?ca deasupra si in pamant m-am tot uitat si n-am observat nimic.ajutorrrrrrrr ca nu vreau sa o pierd .
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
Re: Maranta si Asparagus

ar fi bine sa te uiti daca nu are ceva in pamint ,eventual sa-i schimbi pamintul ,si eu am una micuta care un an nu prea s-a miscat :roll: acum parca si-a dat drumul ,de cand o ud regulat .
 
Sus