Maranta tricolor

sarselia

Active Member
Moderator
Maranta mea este in camera langa un geam (UNDE AM UN RAFT)

Nu m-am gandit la varianta cu balconul si mai ales iarna ca stiu ca nu ii plac variatiile de temperatura.

pupici
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
kriss a spus:
butasii de marantha se prind si in apa sau doar in pamant?
Toţi lăstarii de maranta i-am prins numai în apă. Dau rapid rădăcini, nu ai mult de aşteptat. Abia după ce au rădăcini viguroase le transfer în pământ.

P.S. Dacă se acomodează la tine / cu tine, nu e chiar aşa uşor de pierdut. A mea cea mare are 5-6 ani deja. De la ea am luat permanent lăstari.
 

sarselia

Active Member
Moderator
Sa iti traiasca!

A mea nu stiu de ce dupa 2 ani in care din cate imi amintesc nu i-am schimbat nimic din ce ar fi putut s-o supere a plecat in raiul florilor.

dar sa o vedem si pe actuala ce va face...

numai bine!
 

marean

Active Member
Eu am plantat si lastari direct in pamant alaturi de planta mama,pt ca am vrut sa creasca mai bogat, si s-au prins fara probleme,doar ca nu trebuie sa uiti sa ii uzi (planta mama mai suporta perioade de seceta :oops: ,dar puii ba) .
Arata superb ghiveciul tau,Adina,eu am varianta cu frunze verzi si puncte cafenii (maranta leuconeura) ,dar nu e asa de bogata.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Mulţumesc, marean! În spatele tufei mele bogate stă foarfeca! :) Dar şi un mediu propice. Iniţial am lăsat planta în pace să evolueze după cum va dori şi a ajuns aşa: . Peste iarnă se mai pierde din frunze, aşa că nu arăta cum aş fi vrut. Tăierile au fost cele care au dat formă plantei. Au şi un dublu avantaj: stimulează apariţia de noi lăstari şi obţii şi butaşi prin care înmulţeşti planta. În plus eu prefer să formeze tufă. :wink:
 

cory_helen

Active Member
adina, poate stii... care este temperatura minima la marantha? suporta peste 0 grd... sau poate vrea mai mult... 8-10 grd?

pot sa o scot afara in balcon acum???? am peste 0 grade, dar nu cu mult...
mersi mult... :D

am gasit in fisa plantei... scuze... :D
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Îmi pare rău că n-am apucat să-ţi fiu de folos! Oricum nu ţi-aş fi recomandat să o supui unei temperaturi mai mici de 10 grade pentru mai mult timp. Ale mele le ţin în cameră neîncălzită. Le-am călit puţintel de-a lungul celor vreo 6 ierni. Totuşi pun foc în sobă când temperatura camerei tinde să scadă sub 10 grade.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
anadometia a spus:
Maranta mea a facut flori acum in iarna dupa ce am despartit tufa si am dat pui la intalnirea noastra.ce ma mira este ca si in vara a inflorit.
http://anadometia.sunphoto.ro/marantha
Floricelele sunt mici si diafane dar usor nesemnificative in comparatie cu alte flori
Lasa ca compenseaza prin frumusetea frunzelor :D Floricelele sunt dragute si gingase...n-am vazut pana acum una inflorita...
 

isabella

Active Member
Si marantele mele infloresc anual :D Intr-adevar , florile sunt micute si gingase , mie imi plac :D
 

Dea

Active Member
spre bucuria mea si maranta pe care o am creste frumos, cand am primit-o nu era decat un pui cu trei frunzulite.
Nu am avut probleme cu ea
seara isi aduna frunzele in sus, probabil de aceea i se mai zice si "planta care se roaga".
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Felicitări, Dea. Încă o dovadă că maranta nu e o plantă greu de crescut. Totul e să respecţi cerinţele de umiditate. Ceea ce se vede că ai făcut, planta arătând superb.

Şi eu pot spune că marantele mele au trecut excelent prin iarnă, deşi condiţiile au fost cam vitrege (temperaturi reduse şi lumină insuficientă). Foarte mulţumită sunt de evoluţia unei noi plante - o rudă cu maranta -calathea zebrina, pe care abia o înrădăcinasem în toamnă şi care a evoluat excelent în timpul iernii:
. :D
 

Dea

Active Member
Foarte frumoasa planta ta! Sa-ti traiasca!
Si mie imi place calathea zebrina, desi inca nu o am, cu siguranta pe viitor voi tine neaparat sa cumpar una!
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Cu siguranţă merită să ai. Dacă te-ai obişnuit cu maranta precis vei şti îngriji şi rudele ei. Şi pe lista mea se află o altă rudă de-a ei. Îmi doresc o stromanthe. Am renunţat să iau în toamnă urmând perioada mai dificilă a iernii, dar ar mai fi loc pe lângă cele trei varietăţi din familia marantelor pe care le deţin deja. :wink:
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
:D Frumuşică şi gingaşă! E galbenă? De acum te vei bucura de floricele, dar va stagna creşterea şi apariţia altor frunze.
Varietatea mea de maranta face flori mov pal.
 

Dea

Active Member
Adina draga, doar pentru inceput are o tenta de usor galbe, care mai apoi dispare si devine alba. Pacat ca o floare dureaza doar o singura zi!
O voi lasa sa infloreasca, trebuie sa-si urmeze cursul ei firesc, chiar daca va insemna stagnare in vegetatie. :D

Ai o poza cu maranta ta care face flori mov pal? Tare as vrea sa o vad!
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Maranta mea are frunza mai divers colorată. Mie una tare îmi place desenul ei frumos conturat. Florile sunt colorate, dar pale. Ţin puţin, dar face multe, aşa că vreo lună cel puţin e în floare! Am mai prezentat-o în acest topic, dar pun din nou poza, Dea. Uite aici: În album găseşti mai multe poze.
 
Sus