Lithopsi: de unde ii cumparam si cum ii identificam?

stefan

New Member
dar as vrea si eu sa stiu de unde as putea face rost de un puiut sau chiar o familie (abia acum am observat ce greu se gasesc :( )
 

stefan

New Member
am gasit la bricostore orhideea. Problema mea acum este cum sa il mut intr-un sol normal, cel din magazin mi se pare cam aiurea... citisem undeva ca trebuie lasat nu stiu cat timp scos din pamant si apoi pus.. dar nu mai gasesc link ca era inainte de mutarea forumului.. ma poate ajuta cineva cu informatii?
 

stefan

New Member
multumesc, am recitit informatiile dar nu am gasit cum se procedeaza pentru a muta planta dintr-un pamant in altul
 

stefan

New Member
mi se pare o chestie tare uscata si cumva stransa asa in ghiveciul ala micutz. Nici eu nu l-am udat deloc de cand l-am luat. Avea 2 perechi de frunze, acum a ramas doar una, dar nu pare sa sufere, si am inteles ca, pe undeva, e normal. Eu il tin in balcon unde este temperatura destul de scazuta (e inchis dar nu cu termopan), balconul pe orientat spre est si l-am pus dupa o cutie care sa ii tina ceva umbra, adica sa il fereasca de soarele direct.
 

rodica05

Member
Multumesc :wink:
Si ca sa nu ne abatem de la subiect...
Singurii Lithopsi cumparati de pe piata noastra au fost de la floraria Cris. Pret rezonabil, 4-6 buc. la 4 lei, dar asta a fost acum 3-4 ani. De curand nu prea am mai vazut la nici o florarie, nici chiar la Tria's.

Rodica
 

rodica05

Member
Cum identificam Lithops-ii?
Aici, se complica putin (mai mult)...
In primul rand, dupa cum se stie, fotografia nu seamana in totalitate cu realitate, asa incat, pentru o identificare corecta cea mai buna este experienta (de parca-as fi spus ceva nou! :twisted: ).
Am sa postez un site, care, cred eu, ajuta intr-o oarecare masura la identificari. Fireste sunt foarte multe informatii despre Lithops-i si multe site-uri, dar eu il gasesc pe acesta cel mai indicat, in special pentru incepatori, asa cum suntem cam toti in materie de Lithops-i.
http://www.lithops.info/

Succes!
Rodica
 

rodica05

Member
Te-ai uitat pe link-ul de Lithopsi?
Dupa parerea mea ar fi un Lithops lesliei ssp. lesliei v. lesliei 'Albinica'.
Eticheta din spatele imaginii e a lui? :eek: Scoate-o, e un Pleiospilos pe acea eticheta!

Rodica
 

manuela

Member
M-am uitat, dar imi pare ca seamana cu mai multi...iar eticheta sta foarte bine unde e...stiu ca nu e poza lui pe ea, dar asa i-am cumparat pe toti, indiferent ca au fost lithopsi sau pliospilosi. :rofl: Oricum pe spatele etichetei de plastic e lipita o hartiuta pe care scrie lithops, dar daca o puneam invers arata urat!
Oricum multumesc frumos pentru ajutor! :rose:
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
In 1987, cand deja aveam cativa cactusi, tot cautand informatii despre ingrijirea lor, (traiasca internetul!!!!!)intr-o librarie am gasit cartea "Micii gradinari in minunata lume a plantelor" de S.Copacescu s.a. Dupa ce am citit-o am devenit si mai pasionata ce acele "gheme tzepoase". Apoi candva, undeva, nu mai stiu unde am vazut Lithopsi. A fost dragoste la prima vedere! Cercetand am aflat ca sunt destul de greu de facut rost si dificil de ingrijit. Anii au trecut si abia anul acesta am cumparat primii Lithopsi. Unul +un Pleiospilos in iunie si 2 ieri, dupa o vizita la Bricostore. Acestia cam tipau dupa ajutor, in asa hal sunt. Mi-am asumat raspunderea si i-am luat acasa. Erau la pachet 2x1 (la un lithops primeai gratuit lanosii aferenti). Azi le-am spalat radacinile (nu acolo erau parazitii), si acum i-am lasat un pic in refacere. Dansii (lanosii) se aflau, in nr destul de redus, acoperiti de foile vechiilor plantutze. I-am scufundat un pic si in Mospilan si sper ca s-a rezolvat cu invadatorii. O sa-i cercetez in fiecare zi sa vad cum evolueaza. Nu mi-as dori sa-i pierd pe Lithopsi, dar ma pregatesc sufleteste si pentru asta! Cine nu risca nu castiga! Trebuia sa incep odata!
 

gino

Member
Cel mai eficient insecticid impotriva "lanosilor" este Confidor, sau orice alt insecticid care are ca substanta activa " imidacloprid".
Atentie mare la substrat si mod de cultura. Lithopsii sunt mult mai pretentiosi decat Pleiospilos, desi au aproape acelasi mod de cultura.
 

dr Cactus

Member
Exista ocazional lithopsi la florarii. Sunt in general din import si sunt extrem de umflati, arata foarte nefiresc. Asta nu ar fi neaparat o problema, dar plantele care au crescut intr-un ritm nefiresc speciei au epiderma mai subtire si mai fragila comparativ cu plantele crescute 'natural', fiind astfel mai sensibile la boli si daunatori. De identificat, unele s epot relativ usor, altele foarte greu.
Cea mai mare contributie la studiul lithopsilor au avut-o profesorul universitar Desmond Cole si sotia sa, din Africa de Sud. Ei au studiat zeci de ani aceste plante, au descoperit si descris mai multe specii. Au descris peste 400 de habitate diferite ale lithopsilor si au recoltat plante din acele locuri, le-au cultivat, le-au observat si le-au inmultit. De acolo provine partea cu C si un numar adaugat numelui plantei. Fiecare numar corespunde unei anumite zone geografice unde creste o anumita forma a speciei respective. E preferabil sa se achizitioneze lithopsi de la producatori specializati care pot oferi un nume corect si complet dublat adesea de numarul C (=field number) care indica locatia si anumite caracteristici ale populatiei. La plantele no name din florarii e imposibil de reconstituit numarul Cole. Este daca vreti un fel de pedigree al plantelor.
 

Magdolna

New Member
Salut!

Suntem total de acord cu cele scrise de Cristi, totusi pentru" a face o mana" pentru ele sunt bune si cele neidentificate chiar cu strictete. Cele cumparate de la florari de foarte multe ori nu supravietuesc transplantarii. Noi am inceput colectionarea Lithopsilor cu 2 sp. acum 30 de ani (cand au fost destul de scumpe si rare la noi in tara), specii nepretentioase ca L. fulviceps si terricolor. Cele mai multe din acele exemplare traiesc si astazi ,formand colonii mari. Din sp. mai pretentioase mai pierdem si acum cand anumite comditii nu sunt indeplinite.

Melchior
 
Sus