In ce seaman seminte (aloe si agave)

fixpix

Active Member
Hello.

M-am tot interesat pe mai multe site-uri si as cam vrea o solutie acceptabila.
Voi primi seminte de suculente (ceva agave, aloe si hesperaloe - zic eu mai speciale, si nu as vrea sa dau kix cu ele).

As dori sa stiu de la cactologii si suculentologii de pe forum sa imi sugereze un mix sau ceva (ideal daca pot cumpara un saculetz sau o pungutza cu un mix gata facut - AZI merg pana la Praktiker).

Pe unele site-uri am dat de niste mixuri demne de o prajitura.
o parte x, o parte y, doua parti z, si etc.
Nu cred ca imi permit si mai ales nu cred ca gasesc la noi in comert (nici nu stiu echivalentul in romana la unele).

Deci intrebarea mea e simpla. Unde/cum fac un amestec pentru aceste seminte de aloe si agave???

CALIN
 

Liviutz

New Member
Salut Calin !

Vad ca nu s-a inghesuit lumea cu sfaturile... si n-as vrea sa monopolizez discutiile pe aici ! :D

Iata o varianta simplificata, inteleg ca n-ai timp de fineturi:
Achizitioneaza un amestec pentru cactusi, cerne-l printr-o sita mai rara (forteaza putin particulele mai mari de turba pentru a se desface) si apoi amesteca-l bine cu 50% nisip.
Apoi ar fi bine sa sterilizezi amestecul, cum i-am zis si lui Stefana, dar daca semintele nu sunt chiar niste raritati nemaivazute, poti sa-ti asumi riscul si sa sari aceasta etapa. Dar tot iti recomand sa tratezi amestecul si semintele cu un fungicid (Captan, Zineb, etc).

Asiguri drenajul de fund, asezi substratul (min 15 cm), uzi bine, asezi semintele, presari un strat subtire de nisip, tasezi usor pentru eliminarea golurilor de aer si un contact mai bun al semintelor cu solul. Uzi din nou prin pulverizare. Apoi bagi in microsera, propagator sau pur si simplu sub o folie de plastic de uz ..gastronomic, asigurand temperatura necesara (aprox 21-25C).

Umeaza o perioada de 3-5 zile de umiditate ridicata, timp in care semintele ar trebui sa incoltesca. Apoi trebuie sa ..mergi pe sarma, adica sa aerisesti din cand in cand plantulele dar sa si asiguri umiditatea ridicata a substratului - astfel incat sa nu apara mucegaiuri si alge la suprafata. De aceea eu recomand udarea de jos in sus prin absorbtie. Exista prin Germania si preparate chimice cu efect combinat antifungic, antimicotic şi antibiotic, dar sunt mai greu de procurat.

Pentru orientare mai recomand inca o data linkul indicat in topicul privind insamatarea lithopsilor:
http://users.skynet.be/fhoes/rsasucculents/sowing.htm

Un ultim sfat: asteapta luna martie !

PS: Semintele neincoltite dupa prima tentativa nu se arunca, ai putea sa mai incerci o data. Semintele anumitor specii de suculente au nevoie de iarovizare sau alte tratamente speciale inainte de insamantare, dar nu stiu cum sta treaba la aloe.
 
Buna tuturor,

o metoda de semanare, vazuta la un vechi colectionar de pe aici - pregateste ghivecele, fara sa sterilizeze nimic, dupa care aseaza gvivecele intr-o tava cel putin de inaltimea lor; fierbe apa si pune in tava, lasand 5 minute ca solul sa absoarba apa - sa se umezeasca pana la suprafata; dupa asta aseaza semintele si baga ghivecele intr-o punga din acelea de sandwichuri, cu sistem de inchidere, inchide punga si cel putin o luna o lasa asa cum e.
Liviu are mare dreptate, lumina este foarte importanta, la fel ca si utilizarea fungicidului.
Am folosit metoda la Lithops si cel putin la mine a avut succes.

Ciprian
 
Sus