Ficus benjamin

George

Member
Stefana Trimis: Vin Apr 14, 2006 10:02 am Titlul subiectului: Ficus benjamin
La firma avem un ficus primit de 8 ani. Atunci avea cam 1 m si era intr-un ghiveci cam de 8 litri. Alte plante n-aveam la servici.
Acum este aproape cat incaperea de inalt ( cca 2 m) si destul de des. I-am mai taiat eu cateodata ramurele si s-au prins direct in pamant relativ repede.
Vreau sa cer parerea celor mai stiutori ca mine .
Daca nu i-am schimbat niciodata ghiveciul si nici pamantul ( i-am adaugat f rar pentru completare pamant de flori) si nu i-am pus niciodata vreun ingrasamant, nu inteleg cum ii merge atat de bine. Acum cand am luat pt. plantele mele ( am deja o mica sera ) ingrasamant lichid nu stiu cum sa fac. Daca-i pun si lui sa nu fie un shoc. Sa ii schmb ghiveciul nici nu ma gandesc: este asa de mare! Deci cum sa procedez?
 

George

Member
ficus benjamina

carla_ro_b Trimis: Lun Apr 17, 2006 2:28 pm
Eu procedez astfel cu toate plantele primavara cand incep sa le administrez ingrasamant. Le ud cu o cantitate de apa ceva mai mica pentru a avea pamantul umed dar nu cat sa fie ud si a doua zi cu completarea pana la cantitatea de apa necesara in care am dizolvat ingrasamantul pentru planta respectiva la jumatate din cantitatea indicata pe ambalaj. La urmatoarea udare cu ingrasamant folosesc cantitatile normale. In general metoda asta am auzit ca se aplica doar plantelor care stau in repaus peste iarna dar eu o aplic la toate si pana acum nu mi s-a intamplat decat o data (anul acesta) sa pierd o Kholeria, dar nu sunt sigura ca asta a fost motivul.
 

George

Member
ficus benjamina

IULIA Trimis: Lun Apr 17, 2006 7:09 pm
Ce noroc are, inseamna ca are conditii super bune pentru el. al meu nu vrea sa stea decit in baie sau bucatarie(deci zone umede).
despre schimbat ghiveciul eu m-am riscat si l-am pus(asa cu colet cum era in vechiul ghiveci) intr-un ghiveci mai mare si am completat cu pamint
despre ingrasamint nu stiu ce sa iti spun, daca nu a vrut pina acum crezi ca va dori de acum incolo?
 

George

Member
ficus benjamina

myosotis Trimis: Lun Apr 17, 2006 8:49 pm
Stefana, in general, plantele mari aflate in ghivece mari, nu se mai transplanteaza. Se inlocuieste un strat de 3-4 cm de la suprafata ghiveciului cu pamant proaspat. Ficusii nu fac parte din categoria plantelor care necesita cantitati mari de ingrasamant si nici nu agreeaza transplantarile dese.
 

George

Member
ficus benjamina

myosotis Trimis: Lun Apr 17, 2006 8:55 pm
Eu pun ingrasaminte la ficusi. Am folosit si din cel pentru plante cu frunze si alteori ingrasamant universal valabil si la cele cu frunze si la cele cu flori. Ar fi totusi bine sa-i inlocuiesti si putin din stratul de pamant.
 

George

Member
ficus benjamina

carla_ro_b Trimis: Mie Apr 19, 2006 11:18 am
Intradevar am vorbit si eu cu o vecina care are un ficus din acela cu frunze mari si mi-a spus ca daca a crescut mult nu mai trebuie transplantat dar trebuie schimbat pamantul de la suprafata avand grija sa nu se atinga radacinile pe cat posibil. Ea pune ingrasamant o data pe luna in cantitati normale ( e totusi o planta mare intr-o cantitate limitata de pamant si fara aportul mediului exterior ca nutrienti) si ii curata frunzele cu tampoane de apa umede de cate ori este nevoie pentru a nu avea praf pe ele.
La un ficus benjamin e ceva de munca la frunze dar ma intreb daca spalarea lor nu poate fi realizata prin pulverizare de apa.
 

George

Member
Stefana Trimis: Mie Apr 19, 2006 2:29 pm
Din batranul nostru ficus o colega a unit niste tulpini prinse separat. Erau vreo 3. Fiind insa cam apropiate, cele trei tulpini s-au "lipit" dupa impletire si nu a rezultat reteaua pe care o vedem la cei f. scumpi.
Deci ia in calcul distanta la care ar trebui sa fie tulpinile peste ceva timp . Eu zic sa te uiti atent la un exemplar si sa-l vizualizezi cum o fi fost el mai demult.
 

George

Member
carla_ro_b Trimis: Joi Apr 20, 2006 9:58 am
Am inceput sa experimentez si eu tehnica modelarii copacilor. Ma gandesc ca pentru a putea impleti tulpinile fara sa se uneasca ulterior ar fi nevoie de un tutore central in jurul caruia sa se realizeze impletirea. Si ar trebui sa fie destul de gros la inceput si apoi inlocuit cu unele mai subtiri pe masura ce se ingroasa tulpinile. Altfel doua tulpini puuse in contact vor fuziona intotdeauna cad se ingroasa.
Sau ma gandesc ca poate tulpina este infasurata intr-un material inainte de a o impleti? Fiindca si punctele in care se ating tulpinile la impletire trebuie gandite in asa fel incat sa nu ramana disproportionate fata de rezultatul final.
 

George

Member
alic Trimis: Joi Apr 20, 2006 10:25 am
La mine e destul de greu sa le impletesc simetric fiinca tulpinile sunt foarte subtiri; unele sunt ca niste fire; in plus imi este frica sa nu zdruncin prea tare ficusul, oricum sufera niste modificari; asa ca nu pot decat sa le rasucesc una dupa alta;
interesant ar fi daca a reusit cineva lucrul asta singur; ma gandesc ca exista totusi o tehnica speciala.
 

George

Member
carla_ro_b Trimis: Joi Apr 20, 2006 10:41 am
La capitolul rasuciri poti sa te uiti ce am facut eu cu un dafin. Este in albumul meu. Nu am putut sa-l impletesc fiindca lastarii noi erau prea mici fata de tulpina centrala. Mai mult de atat nu ma pricep nici eu. Nu stiu daca e vreo tehnica speciala, banuiesc ca da, dar am citit aici pe forum ca ficusul este o planta rezistenta asa ca impleteste-l fara grija. Este o planta recomandata incepatorilor in ale bonsailor asa ca iti dai seama... ce ingaduitoare este.
 

George

Member
Ficus benjamina variegata

sarmalutza_filosofica Trimis: Sam Oct 14, 2006 11:30 am Titlul subiectului: Ficus benjamina variegata
Tare noroc am avut aseara, am gasit in cora o frumusete de Ficus benjamina variegata , marisor-are vreo 80 de cm, si la un pret rezonabil. l-am si luat acasa , atat ca acum nu stiu daca are nevoie de conditii mai speciale. radacinile i-au iesit prin orificiile de scurgere ale ghiveciului, asa ca ma gandesc ca ii trebuie un ghiveci mai mare. Sa il ingrijesc ca pe ficus elastica (caruia ii merge bine) sau e mai pretentioasa specia asta?
 

George

Member
sarmalutza_filosofica Trimis: Sam Oct 14, 2006 11:35 am
Revin am citit fisa plantei, dar am vazut si de o problema a adrianei, care zicea :

"Am de cativa ani un Ficus benjamina, din acela cu frunze variegate, verzi cu alb/crem (nu stiu cati, pt. ca atunci nu-mi notam). Avea max. 30 cm cand l-am cumparat si cateva tulpini, pe care le-am impletit. Cand a mai crescut (acum are cca. 60 cm) i-am pus un tutore de la Praktiker, cu fibra de cocos.

Din cauza ca nu am stiut cum sa il ingrijesc, frunzele i-au devenit in majoritate complet verzi (probabil factorul lumina), unele mai pastreaza margini de un verde pal. Au si inceput sa ii cada masiv la un moment dat.

In scurt timp am observat ca pe tulpini si pe ramuri i-au aparut puzderie de umflaturi mici, in ciorchini. Frunzele ofilite, maro, erau rasucite. Evident ca ori are un daunator (pe care insa nu il vad), ori sufera de vreo boala specifica. "

si vreau sa evit sa pateasca asta.
 

George

Member
roxana Trimis: Sam Oct 14, 2006 3:40 pm
Udarea se face cu apa la temperatura camerei, pe cat posibil in orele diminetii. Iarna se uda foarte putin. Ingrasamintele se aplica primavara si vara, 1-2ori pe luna. Corectarea inaltimii si stimularea ramificatiilor se face prin taieri executate primavara in martie.
Stergerea frunzelor cu un burete umed este o lucrare care nu trebuie neglijata.
Transplantarea se face primavara la interval de 2 ani, pana planta este destul de mare. Dupa aceea se evita pe cat posibil aceasta lucrare. Inlocuirea pamantului de la suprafata se face in fiecare primavara.
 
A

Anonymous

Guest
Din ce stiu eu, ficusii nu prea pierd frunzele iarna. Pulverizeaza-l cu apa si uita-te apoi cu atentie. Stropii fini de apa te vor ajuta sa descoperi daca nu cumva are ceva paianjeni. Alt motiv poate fi apa. Pamantul trebuie sa fie mai degraba uscat decat ud.
 

Roxana

Active Member
Pamantul este mai mult uscat decat ud, dar mi-e frica sa nu aiba paianjeni. Ma duc sa vad. Multumesc.
 

anusca

New Member
Si ficusul meu a inceput sa piarda din frunze,chiar a ramas golas de tot...acum l-am mutat mai la racoare, si astept sa vad ce se intampla. :( :roll:
 

mi_bios

New Member
Cu riscul de-a repeta ce spun fetele, si ficusului meu ii cad frunzele, si nu-nteleg de ce! Oare chiar cu toate dau gres in iarna asta?
 
Sus