Experiment cu neoane

A

Anonymous

Guest
Neoane pentru flori

Azi am cautat informatii, dar n-am reusit sa ma lamuresc, neavand cunostinte despre becuri. Tuburile fluorescente sunt neoanele noastre? Spuneau ca astea sunt bune pentru flori.
 

bioproduct

New Member
Buna, neoanele sunt folosite cu succes in laboratoarele in care sunt aclimatizate plantele obtinute in vitro, prin metode de inmultire neconventionale. Trebuie doar masurata intensitatea luminoasa, in lucsi. Nu mai stiu exact cifrele, ma pot uita prin cursuri, dar din cate imi amintesc, un neon corespundea la 2-4 ghivece de dimensiuni medii. Deci, lumina fluorescenta este viabila pentru multe specii ornamentale. Una din cele mai cunoscute plante care creste minunat in conditii artificiale este violeta; mai sunt si batatul (cartoful dulce), diferite rosaceae.

Intreba cineva mai sus daca tubul fluorescent este neonul: da, e vorba de acelasi lucru

Serban
 

bioproduct

New Member
Un "neon" este un tub fluorescent incarcat cu gaze inerte, de regula un amestec neon-argon. Pentru plante, conteaza mai putin sursa si mai mult nivelul intensitatii luminoase. Ca exemplu: un tub fluorescent 220V AC cu o putere de 58W produce 4500 lumeni; un tub de 36W, 2800lm; un tub de 18W, 1150 lm

Lumina este importanta pentru plante prin trei variabile: intensitate, lungime de unda si perioada. Am folosit tuburile fluorescente in conditii de laborator pentru a asigura plantulelor obtinute din culturi de tesuturi nivelul optim al celor trei variabile. Desigur, era doar o etapa in viata plantelor, dupa un timp ele erau mutate in sere speciale. Asta nu inseamna ca o planta nu poate trai exclusiv in conditii artificiale, dar, ca o parere personala, astfel transformam in industrie ceea ce ar trebui sa ramana pura pasiuna. Sfatul meu: folositi lumina artificiala doar atunci cand nu aveti de ales, ca pe un medicament in perioadele in care plantele sufera din lipsa luminii. Iluminatul artificial mai poate fi folosit si atunci cand dorim sa grabim inradacinarea unor butasi sau pentru dezvoltarea mai rapida a plantelor tinere, sau pentru fortarea infloririi.

orhideele necesita 20.000 lucsi
 
A

Anonymous

Guest
Am citit acum pe un site englezesc ca sunt bune si neoanele
 
A

Anonymous

Guest
Intrebam ce inseamna rece-cald la neoane, atunci cand le cumperi? Exista substante diferite in ele sau sunt numai colorate diferit. Deci cum cumeri, unul normal si unul rosu sau au si alte caracteristici diferite.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
am folosit si eu un neon in amenajarea unui terariu. l-am cumparat dintr-un petshop impreuma cu un suport pentru neon. acesta era special pentru plante, se numea flora-glow. cele pentru pesti au ca scop intensificarea culoritului. cele pentru plante au o lumina mai "soft". imi pare rau ca nu am poze sa va arat.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Rekos a spus:
Unde pot gasi si eu niste CFL-uri mai puternice? (CFL= becuri economice)
Am cautat in Carrefour, Selgros, Praktiker cele mai puternice gasite erau de 26W

Foloseste cineva ceva mai puternic? Daca da de unde a cumparat?
M-ar interesa niste CFL-uri la vreo 50-80W cu cat mai multi lumeni (3000-4000LM)

Ca sa va faceti o idee ce as dori sa cumpar pun aici un link:
http://www.jinhui-lighting.com/product/spiral.htm
si modelul este: YB-48

Sau o lampa speciala pentru plante crescute in interior cam ca aceasta:
http://www.envirolites.co.uk/
Multumesc anticipat
 

isabella

Active Member
Neoanele pentru flori trebuie sa fie albe su fluorescente? Vreau sa nu mai chinui plantutele semanate si sa le pun pe un raft iar deasupra lor neoane sau becuri economice...ce e mai recomandat?
 

Fleur

Active Member
Dupa parea mea neoanele cu lumina alba sunt cele mai indicate fiinca lumina este mai puternica si suprafata luminta mai mare. Daca nu ai multe plante merg si becurile economice.
 

isabella

Active Member
robertino, as vrea eu sa am Hornbach in Timisoara :)
Mi-am luat din Praktiker 3 neoane, 2 albe si unul cu lumina calda, galbena :D
 

Fleur

Active Member
De regula se foloseste unul cu lumina calda unul cu rece dar am inteles ca cele cu lumina rece nu se gasesc peste tot.
 

cataliny

Member
Cel mai important lucru la lumina artificiala de asa zis "neoen" care nu e neon (neonul e acea lampa de control , portocalie), este nu culoarea care este si temperatura de culoare ci spectrul din care e formata lumina si care poate contine prea putin rosu si albastru necesare foto sintezei. Eu la acvariu am lumina de 18000K si este excelenta pentru plante dar si pentru scoaterea in evidenta a culorilor pestilor , cele care sunt destinate exclusiv plantelor au temperatura de 3000k dar contin acelasi necesar de rosu si albastru . http://www.hagen.com/usa/aquatic/produc ... 6150020101
 

isabella

Active Member
Mi-am facut si eu un raft pentru flori ( rasaduri ) si pe un etaj am pus doua neoane, unu galben si unul alb iar pe altul doar un neon alb. Am observat ca muscatele rasarite din seminte prefera lumina alba :D
 
Eu mai am ca pasiune si electronica si mi-am construit un dispozitiv pt iluminat flori cu 5 led-uri cu lumina alba luate de la brichete. Am cumparat brichete special pt asta pt k e mai ieftin decat sa cumperi led-urile de la magazinul de electronice.Am luat o bucata de circuit imprimat (sticlotextolit acoperit cu o suprafata subtire de cupru) pe care am montat led-urile si o rezistenta reglabila pt reglarea luminozitatii. Am folosit ca sursa de alimentare un incarcator de la un tel mobil defect caruia i-am taiait mufa de alimentare si am lipit firele pe cablaj.Pot spune ca ajuta rasadurile sa creasca mai repede (asa mi se pare) :D
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Este ca o cabina de dus,dar mai inalta,cu un soi de becuri in tavan,se poate observa mai bine mergand la muzeu,intrarea dreapta.
 
Sus