Epyphillum - substrat

Claudiavis

Active Member
As dori sa va impartasesc din experienta mea cu epyphillum. Am de foarte multi ani citeva exemplare de colectie, care nu mi-au inflorit niciodata si erau foarte foarte anemici. Ii tineam in amestecuri de pamint pentru cactusi.

Anul asta m-a apucat damblaua orhideelor, asa ca am procurat substrat de orhidee si sphagnum. Tot citind pe net, am ajuns la concluzia ca un amestec de 1/3 scoarta de orhidee + 1/3 sphagnum + 1/3 pamint normal s-ar putea sa fie o solutie pt epyphillum (sint plante parazite, ca si orhideele). Asa ca am purces la treaba acum vreo luna jumate si le-am schimbat pamintul la toti si ii tratez ca pe orhidee. Fratilor, dupa ce le-am schimbat pamintul, au crescut intr-un ritm de m-au lasat cu gura cascata! Amaritii mei si-au dublat numarul de stemuri, iar ce a crescut nou s-a dezvoltat foarte frumos - limbile sint mari si frumos dantelate pe margini. Sper sa imi si infloreasca... O sa va tin la curent.
 

geodezia

Well-Known Member
zgircit-o pune si tu citeva poze ..eu nu am decit ala rosu cu floare mare da caut si alte culori ..sa iti inflroeasca sa vadem ce si cum
pe mine ma treci la potentiali clienti ca imi plac la nebunie
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Foarte interesant. Dar unde procuri scoarta pentru orhidee?

Probabil varietatile mai sensibile au neaparat nevoie de substrat special pentru o buna dezvoltare. Cele larg raspandite la noi mi se par mai putin pretentioase.

Cele clasice insa: rosu, alb-galbui, roz s-au dezvoltat teribil (am o padure de epi) si imi infloresc foarte bine in substrat comun. Nu am folosit niciodata amestec pentru cactusi. Prefer sa fau eu insami amestecul (pamant de flori, mranita, nisip, perlit, pamant de gradina).

Nici la inradacinare nu am deloc probleme. Oriunde am implantat parti rupte din greseala, mi-au inradacinat rapid. Puii de alb-galbui inradacinati in 2010 mi-au inceput inflorirea deja anul trecut, iar acum vor avea multe flori.
 

adite

Active Member
Este substrat bun- scoarta si la Baumax. Se numeste Floria.
Voi schimba si eu substratul la singurul epi pe care il mai am si care nu creste si nu infloreste. Intr-adevar, substratul pentru cactusi nu pare potrivit. Fibra de cocos n-o fi buna in loc de sphagnum?
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Am vazut Epyphillum si Cryptocereus anthonyanus, intr-o sera in Singapore, tinuti in acelasi loc cu alte epifite si asa cum a spus si Claudia m-am gandit ca poate trebuie sa intervin un pic asupra conditiilor in care-i tin. Cand e foarte cald un pic de umezeala in jurul lor le face bine, asa cum se vede si-n imaginile urmatoare. Carcotasii or sa-mi spuna ca acolo sunt conditii de sera, dar si plantele noastre traiesc in ghivece si nu vad nici o problema in faptul ca nu le asigur conditii ca-n natura!

Sera e foarte mare si are "un copac" in centru pe care sunt plantele. Pe "copac" se urca cu liftul si se coboara pe o pasarela pietonala care trece prin fata plantelor si pe langa jeturile de apa.


 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Uite o sa incerc si eu solutia cu scoarta. Am doi epi, unu infloreste prin nu stiu ce minune ca tare amarat mai e, al doilea zici ca a inghetat de 2 ani de cat il am. Asa ca maine, daca am timp, il mut in amestec de scoarta cu pamant si perlit pe cel fara boboci.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Eu am pus si le place. Am avut si norocul sa vad plante epifite in natura si mi-am dat seama de cerintele lor. Substratul aerat lumina puternica dar ei umbriti si usoara umiditate in jur ..... sunt secretele lor. :whew:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Am primit si eu 2 plantute:una alba si una roz.Rau am facut ca nu am citit inainte de a le aseza in ghivece ce a scris Tzepisor.Daca le pun acum perlit pe langa ele ca sa nu le mai deranjez o fi tarziu ?
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Gabiuta nu despre perlit am spus eu, ci despre scoarta (cocopeat, sau sphagnum moss) care mentine umiditatea, perlitul afaneaza si nu mentine umiditatea in sol, atat. Nu cred ca daca pui perlit pe langa ele o sa faci mare lucru, dar daca tot gradinaresti poti incerca, nu e ceva care sa le dauneze. :gandit: Eu ca sa mentin mai mult umiditatea am pus pietris deasupra solului si mai dau cate-un puf cu o pompita pe langa.
Concluzionez, substrat aerat, usor permeabil, lumina cat cuprinde, dar nu soare puternic, si ceva umiditate in jur, nu pe ei. Cum sunt vara pe terase "tulumbele" alea cu vapori de apa! :rofl: :whew:
 
Sus