Din experienta altora - Terariul carnivorelor

Edelweiss

Active Member
Povestire gasita si tradusa de mine.


Inceputul terariului il faci de obicei cu Drosera si Dionaea. La fel a fost si la mine. Astea le poti tine la un geam insorit fara cine stie ce ingrijiri speciale. Vrei sa continui cu Utricularia si Nepenthes, sunt necesare alte conditii de umiditate atmosferica. Uneori gasim Nepenthes care cresc la geam fara alte ingrijiri, dar asta e exceptie.

O sera este de cele mai multe ori scumpa, asa ca m-am orientat catre un terariu sau o vitrina. Dupa ce am ales "casa" florilor, s-a pus problema aranjarii. Exista multe variante chiar si cu mici peisaje.Dar trebuie sa te gandesti bine ce planta unde o pui caci e neplacut sa le schimbi locul unor plante mature.

Terariul meu era un fost acvariu de 375 litri si are 4 neoane de 35 W. Intre neoane si marginea de sus am pus un plexiglas care mentine umiditatea mare inauntru. Substratul este integral din turba care este suportat si de Nepenthes, dar am pus mai multa turba inspre spate si asa rezulta o panta care are inclinatia spre privitor si in marginea din fata se formeaza o baltoaca, in functie de nivelul apei. Peste turba curgea un mic suvoi de apa facut cu ajutorul unik filtru de acvariu. Albia de scurgere este facuta din fasii de punga de plastic peste care am lipit dopuri de pluta taiate ca sa nu se spele turba, sa se erodeze terenul. Am plantat destule carnivore: Nepenthes, Drosera, Utricularia longifolia dar si o "Foaie grasa" hibrid. O mare parte era acoperit de Sphagnum.

Acum 2 ani am vazut in oras un "pulverizator de ceata" si mi-a fost imediat clar: trebuie sa il am! Aparatul trebuie acoperit cu apa, altfel nu functioneaza. O problema aveam deja, caci in afara de ceata mai facea si picaturi mari si nivelul apei scadea mult si nu mai functiona aparatura. Asa ca am pus aparatul in micul parau inchipuit in terariu ca sa aiba mereu apa. Membrana pulverizatoare este garantata de producator pentru o functionare de 6 luni, apoi trebuie inlocuita cu una noua de 10 euro. Mie dupa o saptamana nu mai imi functiona si nu mai producea ceata. Dupa reclamatie, am primit o noua aparatura care m-a tinut tot o saptamana. Ma duc la magazin si aflu de ce: in contact cu turba, apa devine acida si contactele ruginesc. Hm...nu e buna aparatura pentru apa acida...

Apoi am pacalit natura sa zic asa. Apa trebuia sa ajunga in aparat dar nu in contact cu turba. Am pus langa acvariu o canistra de 15 litri prevazuta cu un furtun direct in aspersorul aparatului de ceata, asa ca avea cata apa de ploaie era necesar.

Povestea nostima a fost cu invazia mustelor. Nu aveam habar de unde venisera, ce vroiau, dar directia imi era clara: capcanele plantelor carnivore. Terariul meu este in pivnita fara geam, asa ca acolo insectele sunt ceva rar de tot. Asa am crezut eu! La 3 luni dupa aranjarea terariului, a inceput Nepenthes sa faca renumitele capcane. Deodata, 70 de perechi de ochi de musca ma priveau, scapand cana de cafea din mana! Dupa o saptamana de spectacol, plantele si-au indeplinit rolul si "piesa de teatru" s-a sfarsit. Dupa o luna s-a repetat totul, apoi iar liniste. Nepenthes a format 20 de cani noi si mari. Am numarat cam 300 de muste intr-o cana...ce record...dar cana a murit caci a fost prea multa mancare de digerat. Prin urmare am inceput sa mai inchid geamul protector ca sa nu intre atatea muste la plante. In rest...totul functioneaza.

Am scris despre terariul meu, sperand ca veti gasi ceva informatii utile.
 

monica.s

New Member
Nu ai poze cu terrariul?
Eu abia mi-am luat o dioneea, dar pana acum a trebuit eu sa ii dau de mancare( i-am dat o data un trunchi de tantar mai mare ) . Am lasat-o in acelasi ghiveci in care am cumparat-o deocamdata dar o sa vreau si un terrariu candva.
Ma gandeam daca as putea sa o pun in asa un bol: are 20 cm inaltime si gura are 15 cm raza.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Dionea se simte cel mai bine afara, pe un blacon, la soare, intr-o farfurioara cu 2 cm de apa in care ghiveciul sa stea permanent. Asa isi va procura singura hrana si nu va trebui sa-i port de grija, decat periodic sa pui apa in farfurie. Ale mele s-au infruptat toata vara cu muste, fiecare si-a ales sortimentul in functie de propria marime, dionea mai mare muste mai mari iar cea mica muste mai mici.
 
Sus